agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Selahattin Yılmaz

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2013, 10:32   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-05-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Asma ağacında ballanma

Merhabalar,

Müstakil evimiz 4 kat, zeminden terasa uzanan asmamız yaklaşık 40 m2 bir alan kaplıyor. topraktan tek kök olarak çıkan asma 3.kat hizasında çatallaşarak terası kapladı. Bu zamana kadar çok iyi üzüm (yıllık ortalama 300 salkım) aldığımız asmamızda bu sene her iki çatalda da ballanmalar oluştu. En uzaktaki bir dal (4 m2 alanı kaplıyordu) bu sene filiz sürmediği için kestik. Sorunlu bölge dediğimiz bu alanda salkımlar hem küçük, hem de çok seyrek fakat çatalın diğer tarafında rekolte ve kalite eski yıllarda olduğu gibi. Sanırım gelecek yıl bu kısım komple kesilecek. Bundan daha kötüsü asmamız birçok noktada ballandı, bu durumu nasıl çözebiliriz? Su eksikliği diye birşey olamaz babam çok dikkat eder. Aşırı da sulamamaya özen gösterir fakat bu ballanma konusunda çaresiz kaldık, ne yapmalı ne etmeliyiz de 20 yıllık göz nurumuzu kurtaralım? Teşekkür ederim...

Not : Bu sene ilk defa şubat-mart aylarında değişik tür üzümlerden yaklaşık 10 kadar aşı denememiz oldu ama hiçbiri şu an tutmadı görünüyor. aşılamanın bir etkisi olabilir mi diye paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler
 
edalli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 11:04   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bitkinin zamk vermesinin nedenleri şu olabilir:

1-Çok ağır ve kalın dal budaması (ki sizde öyle görünüyor)

2-Kök ortamından kaynaklanan sıkıntılar (aşırı kireç, kurt vs)

3-Toprağa verilen kimyasal bir gübrenin yarattığı sorunlar

Belki bir kjaç faktör daha sayılabilir ama bunlardan birisi olduğundan eminim.

Çözüm:

1-Aşırı budama yapmamalı ki bitki stres yapmasın yıllarca iki ayak üzerinde yürümeye alışmış birisinin ki Allah korusun bir ayağının kesildiğini düşünün. Bu durumda aklıma durup son haddeye kadar neler olacak gözlemekten fazla çare aklıma gelmiyor.

2-Kök ortamından kaynaklanan sıkıntılar için toprak tahlili işe yarar ve bir miktar kök kısmını açıp çok zarar vermeden, kesme, yaralanma ya da galeri gözlenebilir ve eğer varsa bu durumda kök kurtları ya da soruna neden olan zararlı için ilaç uygulaması yapılmalı

3-Toprağa verilen bir kimyasal gübre kalitesizse iletim demetlerinde tıkanmalara yol açıp gövde patlamalarına neden olabiliyor. Bu duurmda amino aist ve enzim gübreleri ile bitkiyi gübrelemek gerekli.


Acil yapılacak uygulama:

Öncelikle yara ve akıntı yerleri temizlenecek ve bu kısımlara aşı macunu veya göztaşı sürülmesi gerekiyor. Son olarakta ekonomik enzimsel ve bakteriyel bir uygulama ile bitkiyi rahatlatmak için 50 litre suya 2 kg sirke+1 kg ekşimiş yoğurt karıştırırp emdire emdire ağacın dip kısmına sulama suyu olarak verebilirsiniz ve bu suyun 5 kg ını ayırıp gövdeyi ve bitkiyi güzelce püsküretek yıkayın enzimatik etki ile gövde dokuları rahatlasın.

Çok özel ancak sonucundan henüz emin olmadığım bir uygulama olarak benim işe yarayacağını düşündüğüm gövdeye püsküreceğiniz 5 kg lık suya katmanızı önereceğim 1 kg kadar civanperçemi çayı. Civan perçeminde yaraları iyileştiren maddeler var, aynı maddeler sinirli otda da var. Bu ikisinden 1 litre kadar çay yapıp sirkeli suyla bitkiyi yıkarsanız bitkinin yaralarının iyileşmesinde oldukça etkili olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu çay olayını üç tekrar yapmanızı öneririm.

Muda beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 00:15   #3
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Selahattin bey ayrıntılı bir açıklama yapmış. Civan perçeminin (ayva dane ) mikrop öldürücü özelliğini biliyordum. İnsanlarda özellikle bayanlarda çok etkili. Ancak bitkiler için olduğunu ilk defa duydum. Sinirli otun da yara iyileştiren özelliği olduğunu biliyorum. Sarı kantaron hem yara iyileştirici, stresi önleyici özellikleri var. Selahattin beyin yazdıklarını okuyunca aklıma gelen insanlarda etkili olan stres önleyici bitkilerin sarı kantaron, melissa oficinalis stres altındaki bitkilerde aynı etkiyi gösterip onları da stresten kurtarabilir mi acaba diye bir düşünce geldi.
Bunların dışında asıl olarak herhangibir tehlikeye karşı sonbaharda asmanızdan çelik alarak köklendirmeniz çok iyi olur. Benim yaklaşık 25 yıllık kadife kırmızı gülüm zorunlu olarak başka bir yere nakletmeme bir tam gün uğraşmama rağmen ölmüştü. Şimdi ondan aşılayarak komşuma vermiş olduğum gülden aşı yapmaya çalışacağım.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2014, 10:44   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2014
Şehir: Balikesir
Mesajlar: 4
asma yapraklarimda bag uyuzu

Resmini yükledik umarım görünür asma yapraklarla bu halde arastirdigim kadarıyla bağ yaprak uyuzu hastalığı var bunu önlemek için ne yapmam gerekiyor ve yapraklar kahve toninda buda potasyum fosfor eksikliği sanırım bunu nezaman aticam teşekkürler

Eklenen Resimler
   
endtekniker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2014, 12:06   #5
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi endtekniker Mesajı Göster
Resmini yükledik umarım görünür asma yapraklarla bu halde arastirdigim kadarıyla bağ yaprak uyuzu hastalığı var bunu önlemek için ne yapmam gerekiyor ve yapraklar kahve toninda buda potasyum fosfor eksikliği sanırım bunu nezaman aticam teşekkürler
Sayın endtekniker,

En son fotoğrafta orta seviyede Bağ Mildiyösü (Plasmopara viticola) arazı mevcut. Bakır bileşikli ilaç temin etmeniz gerekecek. Ayrıca sulamayı azaltın.

Diğer araz dediğiniz gibi Bağ Yaprak Uyuzu (Eriophyes vitis).
Kükürt bileşikli ilaç temin etmeniz gerekecek.

Hastalıkları önlediğinizde ilk dönem azot bileşikli gübre kullanın, ardından potasyum bileşikli gübre takviyesi yapın.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2014, 14:25   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2014
Şehir: Balikesir
Mesajlar: 4
Teşekkür ederim verdiginiz bilgiler için.

endtekniker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
asma, ballanma

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024