agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-10-2006, 09:04   #1
Yeni Üye
 
elbedevi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2006
Şehir: Manisa
Mesajlar: 1
Zeytinde Solgunluk Hastalığı

Merhaba,
Bu siteyi ceviz hakkında araştırma yaparken buldum. Ata'dan tarım geliriyle geçinen bir gelenekten geliyorum. Zeytinliğimizde birkaç senedir vâki olan "verticillium" neticesi verimde azalma hatta tamamen bir yokolmayla karşı karşıya kaldık. Tarım müdürlükleri ve ziraat mühendisi arkadaşlarımın yardımlarıyla yaptığım araştırmalarda, bu kanserimsi hastalığın çözümü (en azından şimdilik) yok gibi. Bazı babadan iptidâi çözümler de ne kadar süre ile çare olur bilemem. 700 ağaç zeytinimiz son 5-6 senede 400 seviyelerine inmiş vaziyette, sanırım önümüzdeki süreçte, yaklaşık 100 yıllık ağaçlarımızı zeytin dışı başka bir türle değiştirmek durumundayız. Zeytin artık mümkün görünmüyor, eski zeytin ağaçlarını yeni tip bodur ve yemeklik türler ile değiştirmeyi uygun bulmuyorum zira gözlemleyebildiğim kadarıyla bu verticillium ağaca değil komple bölgeye gelen bi dert yani ağaçları yenilemek çare değil, yenilenen zeytinse şayet, yenilenmiş ağaçlara da yaşam hakkı tanmıyor bu dert (il tarım ve zae'deki arkadaşlar da 5-6 sene tekrar zeytin dikmemizi uygun görmediler zaten)..

Netice olarak; son yüzyılını şaraplık bağ ve zeytinle geçiren bu topraklarda, ağaçları yenileme sâikiyle yaptığımız çalışmalarda, hem gelir getirici hem de kalıcı bir eser olarak yeni ağaçlarımız ne olabilir? İlk etapta ceviz ve badem ilk aklıma gelenler.. Kapama ceviz bahçesi gibi mesela.. Vâkıa; buğday, arpa ekmek ya da kapari yetiştiriciliği gibi kısa vadede çok daha iyi gelir getirici seçenekler de yok değil ama gayem kalıcı bir eser bırakmak... ağaç yani...

Aslında her şeyden önce bi toprak analizi yaptırıp öyle başlamalıyım işe ama bi yandan da çeşitli forumlara yazıp, akıl akıldan üstündür prensibi gereği fikir teatisinde bulunmak istedim. Manisa civarı, ılıman iklim, beyaz kepir (pek geçirgen olmayan 2.sınıf toprak), sulanabilir...
Ziraat mühendisi ve ağaç muhibbi tüm dostların fikirlerini bekliyorum.. İyi çalışmalar

elbedevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 10:11   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Selam elbedevi,

açıkçası şu ana kadar bu verticillium dahliae denen beladan bi haberdim. Kısaca netde bir araştırma yaptı isem de fungal olduğu söylenen bu hastalığın viral olmadığına ne kadar eminiz? Bu hastalığın (her ne ise fungal veya viral) tetikleyicileri oldukça resisstent veya fungal ise fungicide lere mutasyon gösterip resistent bir hal almışlar ancak gördüğüm okuduğum o ki ne bademde nede çevizde böylesi kontamine olmuş bir tarlada bir şansınız var...? Yani uzun vadede. bu alanların gerek solarizasyon gerekse yakmakla kavrulup hem patogenlerin bertaraf edilmesi hemde olası taşıyıcı asalakların da zirai mücadele ile durdurulması gerekli... gibi görünüyor. Ben ancak orkidelerden bildiğim doğrultusunda viral sorunların hiçbirzaman çözümü ilacı olmadığı yolunda. Hoş bir viral bir hastalığa tutulmuş orkideyi saksısı ile substartı ile atar yakarız ama tarlayı toprağı nasıl geniş alanda sterilize edebiliriz. hemde portörlerin de bu sterilizasyona tabii tutulan alanın dışına taşırmadan tarla toprak nasıl izole edilir....?
bunlar bende uyanan bir dizi soru? bakalım Ziraat mühendizi arkadaşlar neler diyecekler.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 10:52   #3
Ağaçsever
 
AtameR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Galeri: 1
Selam elbedevi,

Senin anlattığına göre durum baya vahim ve ilerlemiş durumda.. Sanirim artık topraginda bu hastalığı kapmış durumda... Onun için bu topraklardan patojeni arındırabilmek için en az 2 yıl V.dahliae’nin konukçusu olmayan arpa, yulaf, buğday gibi tahıllar yetiştirilmeli ve yabancı otlarla mücadele yapmalısın.

Ceviz badem düşünüyorum demişsin.. Ama benim bildigim badem de bu hastalığın konukçularından biri.. Valla benden sana öneri toprağını kurtarmak istiyorsan bir müddet agaçdan vazgeç ve konukçusu olmayan tarpa yulaf bugday gibi tahıllara yönel.

AtameR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 12:48   #4
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Evet sanırım en basidi komplo teorileri de...
italyada ispanyada hatta yunanistanda da 70 li yıllardan beri uğraşıldığı söyleniyor hatta 10 yıl latend de kalabiliyormuş bu mantar her ne ise ben yine de viral demek geliyor içimden ya neyse... gerçi fungal olduğu kanıtlanmış ancak çok dirençli. bir de sulama şekli ile bulaşma ilgisi vede fundalık arazilerin tarıma açılması ile bir relasyon da kurulmuş bu bulaşmaya...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2006, 09:02   #5
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
ben bir konuya değinmek istiyorum hastlıklı bitkilerin bulunduğu yerle hastalanmayan bitkilerin kök bölgerindeki toprak yapısını konusunda bir fikre sahipmisiniz torak hepsinde aynımı

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2006, 11:15   #6
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
aslında toprağı sormamdaki sebep bizim buradada aaynı olay sert çekirdeklilerde var genelde kireçli toprağa ekilenlerde oluyor
ayrıca bu şekilde kuruyan yabani iğde ağaçlarıda mevcut
bence bunun tek mücadelesi asmalardaki floksera da olduğu dayanıklı anaç başka çözüm olmaz diye düşünüyorum

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2006, 14:07   #7
Ağaç Dostu
 
olmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: Muğla
Mesajlar: 225
Bir süredir biz de kendi ağaçlarımızda bu problemi yaşadığımız için geniş çaplı bir araştırma yapmıştım. Sonuçlarını hatırlayabildiğim kadarı ile aktarayım;

1-Hastalık fungal. Fungus ağacın iletim demetlerinde su ile beraber ilerliyor ve bir yere takıldığı anda üremeye başlayarak oraya bir set kuruyor. Bu seti geçemeyen su üst bölgeyi besleyemiyor ve üst bölge kuruyor.
2-Hastalık ülkemize İspanya'dan ithal edilen bir fidan ile girmiş. (Neden kontrolsüz girişe izin veriliyorsa). Girdiğinden bu yana da tüm Ege bölgesinde sorun olmuş ve 400.000'e yakın zeytini öldürmüş. Burada şunu hatırlatmak istiyorum; Zeytin ölmez ağaç olarak bilinir.
3-Hastalığın kimyasal mücadelesi yok. Sadece şu an adını hatırlayamadığım bir ilaçla kısmen tedavi edilebiliyor ancak bu ilaç ülkemizde ruhsatlı değil.
4-Birkaç mücadele yöntemi var;
a) Budama: Hastalıklı dallar henüz kurumamış olan bölgeden kesilerek bu kesilen kuru kısımla beraber tarladan uzaklaştırılıyor. Kesilen dallar mutlaka yakılmalı. Budama yaprak dökme mevsiminden önce yapılmalı. Dökülen yapraklar da toplanarak yakılmalı. Budama sırasında kullanılan aletler sık sık (özellikle ağaç değiştirirken) çamaşır suyu katılmış bir kova su ile dezenfekte edilmeli. Hastalıklı dalların hepsi budanmalı.

b) Çukur Yöntemi: Ağacın kök kısmına köklere zarar vermeden en az 50 cm derinliğinde bir çukur açılır ve çukur su ile doldurulur. Sonra çukurun üzeri naylon ile kapatılarak bırakılır. Naylon altındaki suyun sıcaklığı güneş altında 50 dereceye kadar ulaşıyor. Hastalık etkeninin dayanabildiği sınır ise yaklaşık 40 derece. Bu şekilde hastalığın asıl kaynağı olan kök bölgesi temizleniyor.

c) Ozonlama: Özellikle Amerika'da başarı ile uygulanmış ve sonuç alınmış bir yöntem. Ancak yöntemin uygulanabilmesi hem zahmetli, hem de pahalı. Tarlaya ozonlama tesisinin kurulması gerekiyor.

Biz kuyu ve budama yöntemini kullandık. Açıkçası kuyu yönteminde başarı elde edemedik. Ancak budama ile şu an bir sürü yeni sürgünlerimiz var. Bakalım nereye kadar gidecekler. 100-150 yıllık ağaçları tamamen söküp tarlayı temizlemek hiç kolay bir olay değil. bir defa o yaştaki ağaçlara kıyamıyor insan.

Saygılarımla.

olmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2006, 22:41   #8
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Arkadaşların Verticillium dahliae (Vd) hakkında yazdıkları şeylerin pek çoğu doğru şeyler. Zeytinde Verticillium Solgunluk Hastalığı malesef dünyada zeytin yetiştiriciliğindeki en büyük sorunlardan birisidir. Dünyada zeytin yetiştirilen her yerde bulunmaktadır. Kaldı ki patojenin 300 civarında bilinen konukçusu vardır. Bitkiye özelleşmiş değildir. Yani patotipleri yoktur. Dolayısıyla mücadelesi de zor olmaktadır. Neyse Vd hakkında yazılabilecek çok şey var. Merak edilirse uzun uzun anlatabilirim. Ancak Elbedevi başka birşey sormuş. Zeytine alternatif ne yapabilirim?

Patojenin konukçusu olmayan bitkiler seçmek gerek. Sert çekirdeklileri çıkarın aklınızdan, zira onlar konukçuları içindedir. Bu günlerde bodur elmalar hem kazanç, hem yetiştiricilik kolaylığı açısından önerilebilir. Araştırmamış **** görmemiş iseniz mutlaka görünce şaşıracaksınız. 30-40 cm ara ile bodur elmalar dikiliyor. Verimleri çok iyi. Islah materyali olduğu için elmanın başlıca hastalığından olan karalekeye dayanıklı. O yüzden ikliminiz müsait ise, şiddetle bodur elma tavsiye ediyorum.

Ceviz de Vd'nin konukçularından değil. Bence ceviz de iyi bir seçenek. Ama bahçe tesis ederken fidana önem verin. Günümüzde, 2 yıl gibi bir sürede meyve veren bodur cevizler de mevcut. Bahçenizi modern tesis etmeye dikkat edin. Eskiden yetiştirilen fidanlara yönelmek yerine, sertifikalı bodur fidanları tercih edin.

Bodur elmayı şiddetle tavsiye ediyorum. Vd hakkında merak ettiğiniz birşey olursa yardıma hazırım.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2006, 00:19   #9
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu arada ben de hemen bir kaç nokta belirtmek isterim.

Bu hastalık için son senelerde brokkoli uygulaması denemeleri yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmış durumda. Brokkoliyi 6-7 adet/m2 olacak şekilde zeytinliğinize dikiniz. Tacı hasat ettikten sonra (etmeyebilirsiniz de ama, neden para kazanmayın?) kalan bitkiyi parçalayarak toprağa karıştırın (rotavatör kullanabilirsiniz). Brokkolinin yeşil aksamı çürürken çıkan enzimlerin Verticillium solgunluğunu durdurabilmeyi başardığı belirtiliyor. Hatta Denizli Tarım İl Müdürlüğü bu konuda çiftçilere uygulama da yaptırmaya başlamış. Denemekle birşey kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum. Ayrıca brokkolinin kanyaş ile mücadelede de etkili olduğu blinmektedir.

Salisilik asitin de verticilliumu durdurabildiği laboratuar çalışmalarında ortaya konmuş.

Solarizasyon yaparsanız mutlaka hidrojen peroksit, peroksi asetik asit gibi bir dezenfektanı da kullanın.

Bitki aktivatörleri mutlaka kullanılmalı. (ISR-2000 ve Stubble - Aid özellikle bu konuda iyi sonuçlar almış ruhsatlı aktivatörler)

Kaynak:
Bitki korumada iyi tarım uygulamaları eğitim notları,Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde çevre dostu iyi tarım uygulamaları eğitim notları

Elbedevi Sayın Fmt79 un belirttiği gibi bodur elma çok kazançlı bir yetiştiricilik olmaya devam ediyor. Ancak bu noktada birşeyi gözden kaçırmamanızı özellikle rica ediyorum, buna Fmt 79 da dikkati çekmiş, iklim koşullarınız uygun ise.

Manisa'nın yaylalarında iseniz, elmanın soğuklama isteğini ve rakım isteğini karşılayabilecekseniz bu uygun bir seçim olur. Ancak ovada bu istekleri karşılayamazsınız, bu açıdan dikkatli olmanız gerekir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2006, 08:11   #10
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Armutda ise en büyük problem Ateş Yanıklığı adlı bakteriyel bir hastalıktır. Bölgede yaygın olup olmadığını araştırın. Tarım İl müdürlüğü ile bağlantıyı koparmayın. Bölgede Ateş Yanıklığı yaygın ise tavsiye etmem. Çünkü bal arıları ile kolayca yayılabilen bir hastalıktır.

Bir diğeri ise, Armut Memeli Pas hastalığıdır. Bu hastalığın ana konukçusu olan ardıç ve ahlat bitkilerinin yoğun olduğu yerlerde armut bahçesi önerilmez. Bunları dikkate almanızda fayda var. Yoksa ileride sorunlar yaşayabilirsiniz.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2008, 21:40   #11
/
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: İzmir - Çeşme
Mesajlar: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elbedevi Mesajı Göster
Merhaba,
Bu siteyi ceviz hakkında araştırma yaparken buldum. Ata'dan tarım geliriyle geçinen bir gelenekten geliyorum. Zeytinliğimizde birkaç senedir vâki olan "verticillium" neticesi verimde azalma hatta tamamen bir yokolmayla karşı karşıya kaldık. Tarım müdürlükleri ve ziraat mühendisi arkadaşlarımın yardımlarıyla yaptığım araştırmalarda, bu kanserimsi hastalığın çözümü (en azından şimdilik) yok gibi. Bazı babadan iptidâi çözümler de ne kadar süre ile çare olur bilemem. 700 ağaç zeytinimiz son 5-6 senede 400 seviyelerine inmiş vaziyette, sanırım önümüzdeki süreçte, yaklaşık 100 yıllık ağaçlarımızı zeytin dışı başka bir türle değiştirmek durumundayız. Zeytin artık mümkün görünmüyor, eski zeytin ağaçlarını yeni tip bodur ve yemeklik türler ile değiştirmeyi uygun bulmuyorum zira gözlemleyebildiğim kadarıyla bu verticillium ağaca değil komple bölgeye gelen bi dert yani ağaçları yenilemek çare değil, yenilenen zeytinse şayet, yenilenmiş ağaçlara da yaşam hakkı tanmıyor bu dert (il tarım ve zae'deki arkadaşlar da 5-6 sene tekrar zeytin dikmemizi uygun görmediler zaten)..

Netice olarak; son yüzyılını şaraplık bağ ve zeytinle geçiren bu topraklarda, ağaçları yenileme sâikiyle yaptığımız çalışmalarda, hem gelir getirici hem de kalıcı bir eser olarak yeni ağaçlarımız ne olabilir? İlk etapta ceviz ve badem ilk aklıma gelenler.. Kapama ceviz bahçesi gibi mesela.. Vâkıa; buğday, arpa ekmek ya da kapari yetiştiriciliği gibi kısa vadede çok daha iyi gelir getirici seçenekler de yok değil ama gayem kalıcı bir eser bırakmak... ağaç yani...

Aslında her şeyden önce bi toprak analizi yaptırıp öyle başlamalıyım işe ama bi yandan da çeşitli forumlara yazıp, akıl akıldan üstündür prensibi gereği fikir teatisinde bulunmak istedim. Manisa civarı, ılıman iklim, beyaz kepir (pek geçirgen olmayan 2.sınıf toprak), sulanabilir...
Ziraat mühendisi ve ağaç muhibbi tüm dostların fikirlerini bekliyorum.. İyi çalışmalar
iyi çalışmalar izmir çeşme çiftlik mah. de ikamet etmekteyim yağlık zeytin üretimi yapmak istiyorum geçen yıl 10 dönüm için teşvik uygulanmış buna istinaden bende faydalanmak istiyorum veya sizin yürütmüş olduğunuz bir çalışma varmı varsa bilgi verirseniz sevinirim şimdiden ilginize teşekkür ederim.

aspava35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2008, 23:34   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 17
değerli elbedevi ceviz konusunda bende araştırma yaparken bu adresi buldum ve buradan fidan almayı düşünütorum ilgilenirseniz buyrun
http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/index.htm

aylaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024