agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Ağaç Bodurlaştırma Yöntemleri (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/14884.htm)

Lonicera 08-04-2009 20:25

Ağaç Bodurlaştırma Yöntemleri
 
Bodur ağaçları standartlarından ayıran özellik, sadece daha küçük olmaları değildir. Ağacın şekli ve yayılması, meyveye yatma yaşı, çiçeklenme ve hasat zamanı, sürgün çapı, ağacın ömrü, meyve verme tabiatı, yaprak/meyve oranı ve bitkinin besin maddeleri isteği yönünden bodur ağaçlar standartlarından farklıdırlar.

Ağaçlardan bol meyve almak, bizzat bodurlaştırma yöntemidir. Genç ağaçlarda gelişmenin fazla oluşu meyvesiz oluşlarındandır. Verim çağına geldikçe verim arttığı için, yani depo maddelerinin bir kısmı meyveye gittiğinden, gelişmeleri azalır. Bu bakımdan erken yaşta meyve veren ağaç, geç yaşta meyve verene göre daha bodur olur. Örneğin, türlerden şeftali ve elmalardan M 9 anacında olduğu gibi.

Bir yaşlı fidanın dikim esnasında 70-80 cm’den tepesi vurularak uygulanan alçaktan taçlandırma yöntemi de, erken meyveye yatma ve bodurlaştırma etkisi yapar.

Genç ağaçlarda budamanın hafif şiddette yapılması da erken çiçek ve meyve oluşumuna neden olarak, bodurluk sağlar. Kuvvetli gelişme gösteren bir sürgünde yapılacak uç alma, yan gözleri teşvik ederek, daha yaygın ve bodur gelişmeye neden olur.

Kök budaması yoluyla da bodurluk elde edilebilir. Kökler su ve suda erimiş besin maddelerinin ağacın üst kısımlarına taşınması sağladığından; bunların gelişmelerinin sınırlı tutulmaları, vegetatif gelişmeyi azaltmak suretiyle meyve gözü teşekkülü teşvik edilmiş olur. Sürüm esnasında pullukla veya doğrudan yapılan kesim yoluyla köklerde meydana getirilen zararlanma ile bu sağlanır. Bunun adı kök budaması olup, en iyi yapılma zamanı da sonbaharda ağaçların pişkinleştiği dönemdir.

Bilezik alma, boğma ve çentik açma gibi uygulamalar da meyve gözü oluşumunu teşvik ederek, bodurluk sağlar. Meyve türlerindeki çiçek gözleri bir yıl önceki geç ilkbahar veya erken yaz döneminde oluşmaya başladığından, bu işlemlerin en iyi zamanı da bu dönemdir.

Ağaç dallarını aşağıya eğerek bağlama veya dik gelişme yerine geniş açılı dallar elde etmek de meyve gözü oluşumunu teşvik ederek bodurluk sağlar. Fakat, bu uygulamayı spur tipi (yarı bodur) çeşitlerde yapmamak gerekir.

Yukarıda sayılan bodurlaştırma amacıyla uygulanan yöntemlerden en etkili ve sağlıklı olanı şüphesiz ki; genetik bodur anaç kullanmaktır . Genetik bodur anaçların kullanılması ile modern meyvecilik gereklerinin hemen hemen hepsinin yerine getirilmesi mümkün olmaktadır.

KAYNAK: http://www.ciceksehri.com/cicekler/m...tistiriciligi/

Lonicera 08-04-2009 20:28

Uzmanlarımıza soralım, ağaç bodurlaştırma için başka yöntemler var mı acaba? Malum, pek çoğumuzun bahçesi yok veya çok küçük. Büyük saksılarda meyve ağacı yetiştirmek en büyük tutkumuz oldu. Bodur anaçlara da ulaşmak pek çoğumuz için çok zor. Ulaşsak bile, istediğimiz cins aşılı olmayabiliyor.

Ben özellikle Kayısı ve İncir için bodur ağaç elde etmek istiyorum. Yukarıdaki yöntemlerle veya başka önerilecek yöntemler ile bu sağlanabilir mi?

M. Giray Özçam 13-10-2009 17:04

Merhaba...
Ben geçen yıl erik ve elma ile ayva ağacımı sıkı bir şekilde budamıştım. Sürgünleri gelişip, neredeyse 3- 4 metrelik oldular. Bu kadar yüksek olmalarını istemiyorum. Sonbaharda 2 metre gibi kalacak şekilde uçlardan budasam olur mu? Ya da önümüzdeki yıl meyve vermelerini de engellemeyecek şekilde nasıl budayabilirim ?
Şimdiden önerileriniz için çok teşekkürler...

Lonicera 13-10-2009 17:28

Bahsettiğinize göre meyve ağaçlarınızın yaşı küçük olmasa gerek. Konu uzmanı değilim ama bu durumda yapılacak çok fazlaca bir şey yok. Bodurlaştırma yöntemleri genellikle fidan çok gençken uygulanıyor. Sıkı budama zaten ağacınızı aşırı gelişmeye zorlayan bir yöntem. Artık ağaçlarınızı ya olduğu gibi bırakacaksınız ya da en güzeli bodur anaçlı fidan temin edip keyfini süreceksiniz.

Halil Önen 13-10-2009 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 395852)
Ben özellikle Kayısı ve İncir için bodur ağaç elde etmek istiyorum.

Sn. Lonicera,

Kayası ağacınızın yukarı doğru fazla büyümesini istemiyorsanız,
4 ya da 5 taç veriniz.
Yani yanlara giden taşıyıcı ana dallar bırakınız.
Bu taşıyıcı dalların yukarı gidenleri üzerinde budama yapınız.
Ortadan çıkan bazı lider dalları çıkarınız, ortasını biraz açınız. Oradan yukarı giden diğer dalların uclarından vurunuz.

İncir ağacınızın bodur olmasını istiyorsanız, Fidan dikiminden sonra hiç bir budama yapmayınız.

Bırakınız dipten ne kadar sürgün verirse versin. Hiç birini kesmeyiniz ta 4 yaşına kadar.

Sonra yere çok yakınları kesiniz.

Bu haliyle bıraktığınız incir ağacı bu kadar sürgünü zor besleyecek ve yukarı büyümesi olmayacaktır.

İncir ağacı kuru dallarının ve birbirine rahatsız eden dalların dışında budama yapılmaz.

Saygılar

Lonicera 13-10-2009 19:57

Sn Halil Önen, hızır gibi yetiştiniz vallahi. Ne zamandır cevap arıyordum, yeni sezon başında harfiyen uygulayacağım önerilerinizi. Özellikle incir çok önemliydi benim için. Bu sezon bir sürü incir sürgünü temizlemiştim:(. Çok teşekkürler, sağlıcakla kalınız.

Halil Önen 13-10-2009 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M. Giray Özçam (Mesaj 510832)
Merhaba...
Ben geçen yıl erik ve elma ile ayva ağacımı sıkı bir şekilde budamıştım. Sürgünleri gelişip, neredeyse 3- 4 metrelik oldular. Bu kadar yüksek olmalarını istemiyorum. Sonbaharda 2 metre gibi kalacak şekilde uçlardan budasam olur mu? Ya da önümüzdeki yıl meyve vermelerini de engellemeyecek şekilde nasıl budayabilirim ?
Şimdiden önerileriniz için çok teşekkürler...

Sn.M.Giray,
Yeni dikilen fidanlar 2 ya da 3 yıl budama yapılmaz. Sadece aşı altında çıkan sürgünler kesilir.

Burada ki amaç ne kadar yaprak o kadar kök anlamına gelir ki kökün iyi gelişimi içindir.

Ağaçlarınız 3-4 metre olduğuna göre ve sıkı budama yaptığınıza göre taç vermiş olmanız gerekiyor.

Erik ağacınızın orasında bulunan birbirine değen ya da yakın dalları dibinden çıkarınız ortasını biraz açınız.
Fidanı veya dalı sertce sallayınız birbirine çarpan dalları dibinden çıkarınız.
Dediğiniz gibi sonbaharda gözler uyanmadan 2 m. kalacak şekilde kesebilirsiz.
Bu verecek meyveyi etkilemez.

Elma ağacınıza taç vermişseniz yani 4-5 tane yanlara giden taşıyıcı dallarda uclarda budama yapınız yine iki metreden.

Burada dikkat edilmesi gereken orada bir tane lider dal bırakmanız gerekiyor onu da üzerinden vurunuz, ama dipten kesmeyiniz ağacın gelişimini durdurursunuz. Her yıl lideri koruyacak budamalar yapınız.

Elma ağacınızın da ortasında birbirine yakın rahatsız edici dallarını dipten çıkarınız.

Elma ağacını budama diğer ağaçlara göre biraz farklılık gösterir. Elma budaması yapan bir ustadan yardım alınız ve püs noktalarını öğreniniz.

Önemli not: Kesilen ya da budanan bütün dalların gözleri dışa yani yere bakacak şekilde, hemen gözün üstünden ve dibinden kesilmelidir.
Saygılar

Lonicera 13-10-2009 20:31

Ben Sn M. Giray Özçam' a bu iş olmaz demiştim ama demek ki bir yolu varmış:) Gözünü seveyim tecrübenin.

my91 18-12-2012 02:17

son yıllarda ülkemizde yeni bir tür olarak görülen bodur fidanların meyve verdiği gibi bakımları da ilgi isteyen bir tür..klasik fidanlara nazaran daha iyi budama ilaç çapalama vs..daha ince düşünülerek yapılması gerekli..ben bir örnek vermek istiyorum..Bursada fidan üretimi ve meyve ağacı budama işine gitmekteyim..iş için bu sene elma fidanları budama için tarlaya gitdik..
M-9 anacı üzerine aşılı elmalar 250-300 cm arasındalar..her sene bırakılan meyve gözleri sayesinde ağaçlar sağa sola yatmış..boy desen almış başını gitmiş..lider fonksiyonunu yitirmiş bir ağaç nasıl düzelebilir ki!!derin bir budama sayesinde ağaçlar genç bir görünümünü sağladık..birbirine girmiş dallar,gereksiz ağaca yük yapan yaprak kollar,gereksiz dallar çıkarmakla bitmedi..1 mtre arayla ekili fidan zaten adım adım iş yürütebiliyosunuz..yani demek istediğim bodur bir ağacın etiketinde yazabilir ama siz baqmadıgınız sürece ağaç gelişimini yanlış yaşar..yanlış metod: para, iş gücü,boşa giden emek tir..:confused:

milne 03-01-2013 07:16

Diktiğim fidanın yere yakın dallarını imkanım oldukça ileriki yıllarda dibinden hiç kesmem ve ağaç iyice büyüdüğünde tepeye giden dalları , sürgünleri daima keserim ağaç orta yayvanlı gelişir aşağı dallarda çok yoğun meyve alırım zaten bu sebeple yukarıya gitme durumu olmaz bağdaki ağaçları bu sisteme geçirdim 4 metreyi geçmeyecek ağaçlar bir dut ağacıma ellemiyorum onunda zirve dallarını kuşlar yiyor , yesinler o dutlarda onların hakkı

my91 12-01-2013 00:15

yapılan yorumlar için herkese tşşkrler..ben özellikle şunuda belirtmek istiyorum..bu her ne çeşit fidan olursa olsun ister klasik ister bodur..ağaca yüksek lider vermek ağacı erkenden büyütmek deildir..fazla genç dal ya da (meyve gözlü dal)bırakmak seneye ya da bu sene fazla meyve demek deildir..ağaç 0 dan başlanıp bu sene deil gelecek seneler düşünülüp adım atılması gereken işlemler yapılmalı..bol dal yoğunluğu,abartılı yüksek bırakılan taçlı meyve ağaçları,seneden seneye firesiz boş geçmeyen meyve yüklü durumlar ağacı yorar yaşlanmasına bozulmasına neden olur..yüksek meyveye döndürülmüş ağaçlarda dal seviyeleri hep yüksektedir,bu ağacı yoran ve meyvenin belirli kollarda olması gereken bi durumdur..ağacı ne kadar derin aşağı seviyelerden meyveye çevirirseniz ağaç tabandan genç filizler patlatacaktır.bu da ağacınızın gençleşmesi ve o sene ya da gelecek sene meyve alımını arttıran faktörlerden biridir..;)

ans 12-03-2013 17:49

bodur ağacı budama nasıl olmalıdır
Gurelbahçe.com- Tarım Aletleri

kgursan 12-03-2013 19:04

Bu başlık 2009 dan sonra atıl kalmış.Ben de yeni gördüm. Kiraz ile ilgili bodurlaştırma düşüncelerimi orada anlatmıştım. Burada da "Meyve ağaçlarında bodurlaştırma" konusunda bazı bilgileri paylaşmak istedim.

Meyvelerde bodurluk Anaç ile ilgili bir konudur. Budama,bodurlaştırmada bir yardımcı-destek dir. örneğin., bir çöğür (yabani) üzerine aşılanmış meyve ağacını budama ile bodurlaştıramazsınız.

Burada bodur meyve ağacı deyiminden kastımız;
- Azami 1,5-2 m. boyunda
-Erken meyveye yatan,
-Sık dikilen (dönüme 100-200 adet fidan, yani 1,5x2 m, veya 2x2m ,veya 1,5x2,5m aralıkla dikilen)
-Genellikle kısa ömürlü
- Ve kendine özgü teknikler ile Budanan meyve ağaçlarıdır.

Bodur meyve ağaçları bodurluğunu ANAÇLARDAN alır.

Bu amaçla pek çok Bodur anaç geliştirilmiştir. Örneğin , Elma için M-9, Kiraz için Gisela , Armut için Quins A (ayva) , gibi. Bazı meyveler için de Yarıbodur anaçlar da vardır. Kiraz da Mahalep, Elma da M 104 vs.

Bunların yanında Çöğür anaçları ise, Kuvvetli, uzun ağaçlar yapar, geç meyveye yatar, diğerlerinden daha uzun ömürlüdür ve seyrek (geniş aralıklarla) dikilirler.

Her anacın istediği toprak tipleri de farklıdır. örneğin M-9 anacı, verimli toprak ister. Saçak kök yapar. Susuzluğa gelmez.

Açıklamam biraz uzubca oldu, ama sonuç olarak söylemek istediğim şu: Çöğür (kuvvetli) anaca aşılanmış bir meyve fidanını nasıl budarsanız budayın Bodur yapamazsınız.

Kolay gelsin

Erdem 26-03-2013 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1118642)
Meyvelerde bodurluk Anaç ile ilgili bir konudur. Budama,bodurlaştırmada bir yardımcı-destek dir. örneğin., bir çöğür (yabani) üzerine aşılanmış meyve ağacını budama ile bodurlaştıramazsınız.

Sayın kgursan,

Bu konuda size katılmıyorum.

Budama ile bir ağacın bir parçasını, dalını kestiğimizde ağacı bodurlaştırmış oluruz.

Neden? Çünkü ağacın besin olarak biriktirdiği karbonhidratların bir kısmını atmış oluruz. O yüzden budama ile ağaçlar hem bodurlaşır, hem de meyve verimi bir miktar azalır. Ama sonuçta daha kaliteli ve iri meyveler elde ederiz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1118642)
Burada bodur meyve ağacı deyiminden kastımız;
- Azami 1,5-2 m. boyunda

Ağacın bodurlaşmasına etki eden ikinci faktör de iklimdir.

Örneğin Hollanda şartlarında tam bodur elma anacı üzerine aşılı elmalar bahsettiğiniz kadar yüksekliğe erişir. Ama Türkiye şartlarında bu 3 - 3,5 metredir.

Gene tropik iklim bölgelerinde klasik çöğür anaçları sadece bahsettiğiniz kadar boylanır. Çekirdekten fidan dikip üzerine aşı yapabilirsiniz.

Growing Apple Rootstocks from Seed - YouTube

my91 26-03-2013 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 (Mesaj 1127643)
Sayın kgursan,

Bu konuda size katılmıyorum.

Budama ile bir ağacın bir parçasını, dalını kestiğimizde ağacı bodurlaştırmış oluruz.

Neden? Çünkü ağacın besin olarak biriktirdiği karbonhidratların bir kısmını atmış oluruz. O yüzden budama ile ağaçlar hem bodurlaşır, hem de meyve verimi bir miktar azalır. Ama sonuçta daha kaliteli ve iri meyveler elde ederiz.



Ağacın bodurlaşmasına etki eden ikinci faktör de iklimdir.

Örneğin Hollanda şartlarında tam bodur elma anacı üzerine aşılı elmalar bahsettiğiniz kadar yüksekliğe erişir. Ama Türkiye şartlarında bu 3 - 3,5 metredir.

Gene tropik iklim bölgelerinde klasik çöğür anaçları sadece bahsettiğiniz kadar boylanır. Çekirdekten fidan dikip üzerine aşı yapabilirsiniz.

Growing Apple Rootstocks from Seed - YouTube

söylediğiniz şeyler coğrafi,iklimsel ve fiziksel deişiklikler bağbında kısmen doğru olabilir ama bir bütünü ele aldığımızda bunlar etken faktör halinde görülürler..
Evet bir ağacın çıkması gereken dalını kestiğimiz zaman kısmen bodurlaştırmış oluruz(kısaca terbiye)etmiş oluruz diyelim ama tam anlamıyla bodur sıfatında bi anlam vermez..
bodur,yarı bodur,veya klasik anaç üzerine aşılanmış meyve türleri anaç(kökleri)bakımından fiziki gelişmeler gösterirler..bir bütün olarak aynı tür meyveyi vereceklerdir ama türleri gereği büyümeleri,meyve adet sayısı,yaşam süreleri aynı zamanda ekilen türlerin bi kısmında uzun ömürlü,bi kısmında erken meyve verme,vs..gibi farklılıklar gösterirler.bunun gibi daha çok örnekler verilebilir..aksi bir durum olsa üreticiler itinayla klasik,yarı bodur,tam bodur anacı aramak yerine sizin dediğiniz gibi kökü ne olursa olsun ben budayarak ve iklime dayanarak zaten bodurlaştırırım düşüncesini taşırlardı..yani bu sizin alıpta ektiğiniz fidanın kök yapısıyla alakalı..ben yorumunuzda size katılmıyorum..

Erdem 26-03-2013 23:09

Sayın my91,

Budama bodurlaştırıcı bir terbiye uygulamasıdır. Bu konuda yüzlerce araştırma aynı sonucu gösteriyor.

Pruning Fruit Trees - Home and Garden - Lawrence County

Cevizle ilgili yakında okuduğum bir kitapta da aynı ifadeler geçiyor. Konuyla ilgili Türkçe kaynak da gösterebilirim.

Walnut Production Manual - Google Kitaplar

Size bir örnek vereyim. Bahçemizde 15 yıllık bir elma ağacı var. Ben o ağaca çok hafif bir budama yaptım. Diğer taraftan 106 anaçlı Granny Smith 4-5 yaşında elmalarımız var. Arkadaşlar sebzede hümik asit uygulaması yaparken ağaca da gelmiş ve boyu bizim diğer ağaçtan fazla.

Başka bir örnek. Ufak bir deneme bahçesinde Maxma 14 üzerine aşılı Ziraat 0900 çeşidinde Vogel terbiye sistemi uyguladım. Eğer çoklu lider terbiye sistemi uygulasaydım verdiğim sıra üzeri mesafenin en az iki katı sıra üzeri mesafe bırakmam gerekirdi.

Bu nedenle budamanın bodurlaştırıcı bir etkisi vardır. Kullanılan budama ve terbiye sistemi ağacın çeşidine, anacına, iklime ve verilen sıra üzeri mesafeye göre değişir diye düşünüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my91 (Mesaj 1127742)
aksi bir durum olsa üreticiler itinayla klasik,yarı bodur,tam bodur anacı aramak yerine sizin dediğiniz gibi kökü ne olursa olsun ben budayarak ve iklime dayanarak zaten bodurlaştırırım düşüncesini taşırlardı..

Yapmak isteyen yapabilir tabi neden olmasın.

Eğer soru ticari olarak fidan üreticileri neden klon anaçları kullanarak üretim yapıyorlarsa durum biraz farklı.

Aslında tohumla üretimin belirli avantajları var. En başta kolay ve ucuz. Tohumla üretimde virüsler meyve çekirdeği ile aktarılamıyor. Bu nedenle virüsten ari ve hatta belirli şartlar sağlanırsa toprak kaynaklı nematodlar da engellenebiliyor.

Bu konu aslında uzun bir konu. Ama benim tahminim eş (klon) anaçların çeşitli daldırma yöntemleri ("stool bed layering") ile kolaylıkla üretilebildiği için yaygın olarak kullanıldıklarını düşünüyorum.

Konuyla ilgili bu kitabın 6. bölümünde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Apples: Botany, Production and Uses: Amazon.co.uk: D.C. Ferree, I. Warrington: Books

tug_ce 18-04-2015 13:45

merhaba,
Benim de elimde çekirdekten büyüttüğüm limon ve avokado fidelerim var. daha çok küçükler ama bunları bodur ağaç yapmak istediğim için şimdiden yapmam gereken şeyler, uygulamam gereken yöntemler var mı diye araştırıyorum. eğer bu konuda bilgisi olanlar yardım edebilirse çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.

PaşaSelim 01-12-2015 12:47

***
 
Benimde cekirdekten yetisme fidelerim var 15 cm boylarında ama artik buyumede zorlaniyor sineklerden kurtaramıyorum yaprak uclari sarardı yasamaları icin ümit varmı acaba

emreumar 04-12-2015 17:46

eline saglık

Limon46 05-05-2017 16:23

Limonum için yardım!
 
İnternetten 2 adet bodur yediveren cinsi limon fidanı satın aldım. Fakat bir tanesi boynu eğik, kendisi de eğri gidiyordu bağladım onu.
Fakat budama yapmam gerekiyor mu fotoğraf atsam yardımcı olabilir misiniz acaba? nerden budamalıyım bilmiyorum.

Limon46 05-05-2017 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 395850)
Bodur ağaçları standartlarından ayıran özellik, sadece daha küçük olmaları değildir. Ağacın şekli ve yayılması, meyveye yatma yaşı, çiçeklenme ve hasat zamanı, sürgün çapı, ağacın ömrü, meyve verme tabiatı, yaprak/meyve oranı ve bitkinin besin maddeleri isteği yönünden bodur ağaçlar standartlarından farklıdırlar.

Ağaçlardan bol meyve almak, bizzat bodurlaştırma yöntemidir. Genç ağaçlarda gelişmenin fazla oluşu meyvesiz oluşlarındandır. Verim çağına geldikçe verim arttığı için, yani depo maddelerinin bir kısmı meyveye gittiğinden, gelişmeleri azalır. Bu bakımdan erken yaşta meyve veren ağaç, geç yaşta meyve verene göre daha bodur olur. Örneğin, türlerden şeftali ve elmalardan M 9 anacında olduğu gibi.

Bir yaşlı fidanın dikim esnasında 70-80 cm’den tepesi vurularak uygulanan alçaktan taçlandırma yöntemi de, erken meyveye yatma ve bodurlaştırma etkisi yapar.

Genç ağaçlarda budamanın hafif şiddette yapılması da erken çiçek ve meyve oluşumuna neden olarak, bodurluk sağlar. Kuvvetli gelişme gösteren bir sürgünde yapılacak uç alma, yan gözleri teşvik ederek, daha yaygın ve bodur gelişmeye neden olur.

Kök budaması yoluyla da bodurluk elde edilebilir. Kökler su ve suda erimiş besin maddelerinin ağacın üst kısımlarına taşınması sağladığından; bunların gelişmelerinin sınırlı tutulmaları, vegetatif gelişmeyi azaltmak suretiyle meyve gözü teşekkülü teşvik edilmiş olur. Sürüm esnasında pullukla veya doğrudan yapılan kesim yoluyla köklerde meydana getirilen zararlanma ile bu sağlanır. Bunun adı kök budaması olup, en iyi yapılma zamanı da sonbaharda ağaçların pişkinleştiği dönemdir.

Bilezik alma, boğma ve çentik açma gibi uygulamalar da meyve gözü oluşumunu teşvik ederek, bodurluk sağlar. Meyve türlerindeki çiçek gözleri bir yıl önceki geç ilkbahar veya erken yaz döneminde oluşmaya başladığından, bu işlemlerin en iyi zamanı da bu dönemdir.

Ağaç dallarını aşağıya eğerek bağlama veya dik gelişme yerine geniş açılı dallar elde etmek de meyve gözü oluşumunu teşvik ederek bodurluk sağlar. Fakat, bu uygulamayı spur tipi (yarı bodur) çeşitlerde yapmamak gerekir.

Yukarıda sayılan bodurlaştırma amacıyla uygulanan yöntemlerden en etkili ve sağlıklı olanı şüphesiz ki; genetik bodur anaç kullanmaktır . Genetik bodur anaçların kullanılması ile modern meyvecilik gereklerinin hemen hemen hepsinin yerine getirilmesi mümkün olmaktadır.

KAYNAK: http://www.ciceksehri.com/cicekler/m...tistiriciligi/

İnternetten 2 adet bodur yediveren cinsi limon fidanı satın aldım. Fakat bir tanesi boynu eğik, kendisi de eğri gidiyordu bağladım onu.
Fakat budama yapmam gerekiyor mu fotoğraf atsam yardımcı olabilir misiniz acaba? nerden budamalıyım bilmiyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024