agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Meyve Ağaçlarında Ürün Verme Problemi (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/14720.htm)

mesutpektas 01-04-2009 13:56

Meyve Ağaçlarında Ürün Verme Problemi
 
Merhabalar;
Ağaçları sevdiğimden dolayı çok büyük olmayan küçük bahçeme 2006 Nisan başında yarı bodur cinsinden olan 2 adet vişne,2 adet kiraz,4 adet ceviz, 6 tane yarı bodur elma fidanı(bu elmaların 2 tanesi golden , 2 tanesi amasya, 2 tanesi de starking),iki adet ayva,2 adet erik ve 3 adet de armut fidanı diktim.Kiraz ağaçları,erik ağaçları va armut ağaçlarından ikisi ile bir adet ceviz fidanı dikimini takibeden birinci senede az da olsa meyva verdiler.(Mesela cevizin dalında 2-3 tane olmuştu;))
Diğer elmalar,ayvalar,vişneler meyva vermediler.Daha sonraki senede ise çiçek açmalarına rağmen hiçbirinde meyva olmadı.Elmalardan ayvalardan vişnelerden şu ana kadar hiç ürün alamadım,gerçi fidanlar vişneler ve erikler hariç çok da büyümediler.Acaba neden bu ağaçlarda meyve olmuyor.İnsanın diktiği fidana baktığında dalında meyvasını görmesi hoşuna gidiyor.
Fidanları aldığımda satan adam normalde hepsinin ürün vermesi gerekiyor diye söylemişti ancak ben sebebini anlayabilmiş değilim.Bu konuda tecrübesi olan bilgili arkadaşların görüş ve tavsiyelerini bekliyorum.Bir de gübrelemeyi nasıl yapmalıyım,doğal hayvan gübresi mi yoksa suni gübre mi kullanılmalıdır ve gübre fidanın dibine mi atılmalıdır?Ayrıca 3 senelik yarı bodur bir fidanın normal şartlarda ne kadar büyümesi ve ne kadar yüksekliğe ulaşması gerekir? bu konularda fazla bilgi sahibi değilim.
Şimdiden teşekkürler,saygılar...

hizals 01-04-2009 14:05

Meyve tutumu olmayışının ilk göstergesi tozlayıcı çeşitlerin eksikliğidir. Birbirini tozlayan çeşitler yoksa bahçenizde ve kendine verimli türler değilse meyve alamazsınız.
Gübre konusunda toprak yapınıza göre değerlendirme yapılmalıdır suni gübre kullanacaksanız. Ama çiftlik gübresi kullanılacaksa koyun,keçi gübresi çok daha iyi olur meyve bahçelerine. Toprakla karıştırıp harç şeklinde fidanların diplerine yayabilirsiniz.
3 senelik yarı bodur fidan değil artık ağaçtır , adam boynu geçip çanak sistemi dediğimiz ana ve yan dallar formuna kavuşmuş bir yapıda olmalıdır.
Eğer tozlayıcı dikimi yaptıysanız ve kendine verimli olan ağaçlarda meyve alamıyorsanız bu durumda bahçenizde bir hastalık ya da zararlı etkili olmuştur. onun için de fotoğraf görmeden birşey söylemek zor.

Emine Aktaş 01-04-2009 14:15

hizals arkadaşımız çok güzel açıklamış. Bunlara ek olarak, fidanlarda şekil ve ağaçlarda verim budaması da verimlilik açısından çok önemlidir.

hizals 01-04-2009 14:35

Budama konusu meyve tutumundan ziyad meyvedeki kaliteyi direk etkileyen bir uygulamadır. Örnek vermek gerekirse çok bereketli bir sezonda budama yapmadığınızda çok çiçek açıp çok meyve tutan bir kiraz ağacı tüm meyveleri besleyecek ancak küçük boylarda kaldığı gibi ağaç aşırı yorgun düşecektir. Gerekli şekilde budanmış bir ağaç ise meyveleri iri sağlıklı ve kaliteli olacaktır. Az meyve çok kalite , çok meyve az kalite mantıını unutmamak gerekir. (bir ağaç üstündeki meyveler için) Elma,armut,nar benzeri meyvesi iri olan ağaçlarda budamanın yanında meyve tutumunu takiben meyveler ufak durumdayken seyreltme(tekleme) dediğimiz birbirine yakın olan 3-4 meyve varsa 1 tane kalacak şekilde meyvelerin koparılması şeklinde kaliteye yönelik uygulamalar yapılır.

mesutpektas 01-04-2009 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hizals (Mesaj 390947)
Meyve tutumu olmayışının ilk göstergesi tozlayıcı çeşitlerin eksikliğidir. Birbirini tozlayan çeşitler yoksa bahçenizde ve kendine verimli türler değilse meyve alamazsınız.
Gübre konusunda toprak yapınıza göre değerlendirme yapılmalıdır suni gübre kullanacaksanız. Ama çiftlik gübresi kullanılacaksa koyun,keçi gübresi çok daha iyi olur meyve bahçelerine. Toprakla karıştırıp harç şeklinde fidanların diplerine yayabilirsiniz.
3 senelik yarı bodur fidan değil artık ağaçtır , adam boynu geçip çanak sistemi dediğimiz ana ve yan dallar formuna kavuşmuş bir yapıda olmalıdır.
Eğer tozlayıcı dikimi yaptıysanız ve kendine verimli olan ağaçlarda meyve alamıyorsanız bu durumda bahçenizde bir hastalık ya da zararlı etkili olmuştur. onun için de fotoğraf görmeden birşey söylemek zor.

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Tozlayıcı dediğiniz ağaçlar hangileri oluyor acaba?Yani elmaları 3 farklı cins alıp dikmiştim mesela bunlar birbirini tozlamazmı.Bir de suni gübre olarak bildiğimiz tarlalara atılan azotlu gübreler falan kullanılabilir mi?
Şu an için şehir dışında olduğumdan dolayı resim ekleyemiyorum ancak geldiğimde ekleyebilirim inşallah.Sizin söylemenize göre benim ağaçlar yeterince gelişmemiş demektir.Çok profosyonel olmadığımdan ve ticari bir kaygı gütmediğimden toprak analizi falan yapma imkanım yok.Budama konusunda da açıkcası çok bilgili değilim.Ancak toprakla uğraşmayı ve ağaçları seviyorum.

hizals 01-04-2009 18:17

Elmalarınız birbirini tozlayan çeşitlerdir. Suni gübre konusunda toprak analizi olmadan bir öneri yapmam fayda yerine zarar sağlayacaktır. Azotlu gübreler sık kullanılır ancak ya toprağınızda azot fazlaysa bu sefer yanma tehlikesi oluşur. Toprak analizini ticari olsun olmasın yapmanızda fayda vardır. Maddi olarak zor derseniz tarım il müdürlüklerine bir danışın sizi yönlendireceklerdir. Yine de yörenizdeki toprak yapısını yörede çalışan yerel ziraat mühendisi arkadaşlar bileceğinden toprak analizine gerek duyulmadan size standart bir suni gübre uygulaması önerebilirler.

k0900 01-04-2009 18:40

Toprak analizi malesef büyük dert, alması, taşıması birde üstüne 3 hafta bekleyip 200 TL ye yakın ödeme yapılması.

Olmazsa olmaz olan analiz için Tarım Bakanlığı kolaylaştırıcı çözüm üretmeli.

Sn. hızals çok önemli bir hususu belirtmiş; analiz değerlerine göre hazırlanan gübre reçetemizde ne yokki.

Demir, çinko, kükürt dahil 7 farklı gübre karıştırıldı, karıştırıldığı gün toprak yüzeyinden 20 cm aşağıya, ağaç yaşlarına göre (taç bölgesine) dökülüp örtüldü.

Damla sulama sistemi çalıştırılıp, ıslatıldı.

Meyve almakta kararlıyız.

Ayrıca 5 kovan arı organize ettik. Hayırlısı :)

hizals 01-04-2009 18:55

Sayın k0900,
Tarım Bakanlığına bağlı laboratuarlarda 30 TL ücret tutuyor. 30 cm 60cm 90 cm den örnekler alıp bir de üstüne yetiştirdiğiniz ürünü söyleyip reçete istiyorsunuz. Aynı dediğiniz gibi uygulanması gereken maddeler oranlarına kadar veriliyor. Ayrıca dönüm başına da 2.5 TL destek mevcut toprak analizinde. Yanlız bunlardan faydalanabilmeniz için ÇKS'ye kayıtlı üretici olmanız gerekiyor.

k0900 01-04-2009 19:09

Ankara Tarım il md. söylediğim fiyata kasım ayında yaptırdık.

ÇKS belgemiz var. Ancak onu götürdükmü, hatırmamıyorum.

Birde 15 cm 30 cm 45 cm olarak (bahçedeki ağaçların çoğunluğu bodur tür) numune aldırdılar.

Biz bu destek konusunda biraz mahcup davranıyoruz.

Sizin bilgilerini (biz amatör meyveciler için) çok önemsiyorum.

Sağlıkla kalın :)

hizals 01-04-2009 19:19

Antalya'da BATEM bizim toprak analizimizi yaptı 6 farklı analiz için toplam 180 TL ödedik. 30 60 ve 90 olarak topladık. Yetiştirciliğin amatörlüğü olmaz başlangıcı olur :D

k0900 01-04-2009 19:26

Yetiştiricilik konusunda haklısınız :)

Batem'i değerlendirelim sonbaharda.

kopshtar 02-04-2009 20:52

Sn Mesutpektaş;
Benim bahçemde de benzer sorunlar yaşıyorum. ağaçlarım 4 yaşında olmasına rağmen özellikle armut ve elmada hiç meyve alamadım. Yarı bodur ve kendine verimli türler seçtim. ama ağaçlarımın yarı bodur olduklarından bile emin değilim.fidan satıcıları çoğunlukla doğru bilgi vermiyor. maaşallahları var ağaçlarım sağlıklı ama çiçek açmıyorlar. ben de bu yıl fosfor oranı yüksek garanül NPK gübresi aldım. çiçek açtırır dediler. şeftali ve erik ağacıma söyleyecek sözüm yok ilk yıllarından beri meyve veriyorlar :)

hizals 02-04-2009 21:09

Çiçek açmaması tozlayıcılıkla ilgili bir sorun değildir. Çiçeklenme sorunu hiç çiçek açmaması mı yoksa çiçek açıp hemen dökmesi mi?

kopshtar 03-04-2009 08:01

Mesela elma ağacım çok sağlıklı ve canlı. 2. yaşında neredeyse şeftali ağacı kadar çiçek doldu üzeri. genç olduğu için tutan meyvelerini de döktü tabi normal olarak. ama 2 yıl üstüste 1 tane bile çiçek açmadı. bakalım bu yıl ne olacak?

hizals 03-04-2009 08:17

Toprağınızın genel yapısına uygun mu aldığınız gübre? Hiç gereği olmayan bir maddeyi fazla fazla verip toprak yapısını değiştirmeyin.

Bir de çiçek açma dönemine havalar çok sıcak mı oldu ya da sıcak rüzgar esti mi ? Çiçeklenmeyi engelleyen ya da çiçeği döken etmenlerden biridir.

kopshtar 03-04-2009 21:07

Bugüne kadar hiç kimyasal gübre kullanmadım. Hep yanmış keçi veya koyun gübresi verdim. yapraklar parlak ve sağlıklı görünüyor. Bu yıl ilk defa çiçeklenmeyi arttırıcı granül gübre aldım. Sıcaklık faktörüne hiç dikkat etmedim ama ağaçların bazılarının açıp bazılarının açmaması normal gelmedi bana. Tek problem bana göre ışık faktörü olabilir diye düşünüyorum. Bahçemin 2 tarafında da apartman var ve gölgeleri uzun süre güneşlenmeyi engelliyor. Demekki bazı ağaç türleri gün ışığına çiçek açmayarak tepki veriyor :)

hizals 04-04-2009 08:43

Çiçeklenme uzun gün ve kısa gün olarak ayrılır. Genelde gece gerçekleşir. Belki de bahsettiğiniz çeşitler kısa gün veya uzun gün ihtiyacını gideremedikleri için açamamaktalardır. Umarım en kısa zamanda düzelirler ve meyvelerini afiyetle yersiniz.

kopshtar 04-04-2009 22:55

İki yanımda yapılan yüksek apartmanları yıkmak gerekecek desenize :)

hizals 04-04-2009 23:02

Siz yine de çiçekleme zamanı açmayanlara yakın inceleme yapın belki bir zararlı ya da hastalık belirtisi vardır.

kopshtar 05-04-2009 19:18

Çok yaptım ama yok. Olduğu zaman hemen ilaçlama yapıyorum zaten. Bakalım kısmet bu seneye :)

brc 01-06-2009 19:52

kimse "gençlik kısırlığından" bahsetmemiş. meyve ağaçları belli bir zamandan sonra meyve vermeye başlar.

kopshtar 03-06-2009 14:58

Sn brc;
Gençlik kısırlığından elbette haberimiz var. Ama 5. yılda da gençlik kısırlığı olacak hali yok. Tam tersine verime yatması gerekiyor bu yaştan sonra. 3. yılından sonra az da olsa meyvelenme beklenir normalde...

gurgenli şumnulu 24-06-2009 13:37

Merhabalar...
Arkadaşlar, aynı sorun benim bahçemde de var: 3 yaşında olan elma fidanlarında meyve yok. Birinde çiçek vardı, ama meyve tutmadılar. Armutlar daha ikinci yaşında meyve gösterdiler. Ama elmalar beni şaşırttı. Kiraz ağaçları dört yaşında olmalarına rağmen, yalnız tadımlık meyve gösterdiler. Ben ağaçların her ihtiyacını karşıladım, ama onlar beni üzmeye devam ediyor.

hizals 24-06-2009 13:39

Yukarıdaki sorunlar için yazılan çözümler sizin için de geçerlidir sayın gurgenli

kemalcuce 12-11-2009 15:55

Sayın mesutpektaş elmalarınızın meyve vermemesi tozlayıcı eksikliği değildir.Çünkü golden ve starking birbirini tozlar.Çiçeğini soğuk vuruyor olabilir.Ya da çiçek kurdu olabilir.Bi çok şey olabilir ama tozlayıcı eksikliği değil.Meyve vermeyen fidanların cinsinide yazmalısınız.Bazı cinsler kendine verimli olup bazıları dölleyici ister.

maxmuko 26-08-2010 13:01

bizim kiraz 20 dekar kiraz bahçesi 8. senesinde çiçekten sonra meyveye dönüyor arkasından bu meyveler dökülüyor neredeyse 20 dekardan sadece 1-3kg kiraz oluyor. denizli honaz ilçesinde napolyon kirazı. dölleyicisi falan dikili sulaması ilaçlaması ama neden olmuyor ağaçlar güçlü yaprak rengi güzel boyları iyi meyve yok. ne yapmalıyız. diğer bahçelerimizde bu sıkıntı yok

nariçi 26-08-2010 13:34

Denizli-Honaz'lılar bilmezse biz hiç anlamayız. 40 yıl önce orada kiraz festivali yapılıyordu. Denizli'den pikniğe gelenler ağaları kiralayarak üzerindeki kirazları kendileri toplar ve yerdi. Hala da böyledir belki.

maxmuko 27-08-2010 10:23

bu bahçe kiraz bahçelerinden daha aşağıda etrafında bağlar var bizde gençlik kısırlığı falanmı dedik ama. başka sebep olabilirmi bilemiyorum

mirsat 27-08-2010 10:42

Bir sürü şey olabilirde bir de meyve vermemeye tepki olarak korkutma tekniği vardır. Bir cevizimiz vardı 10 yaşından büyük olduğu halde meyve vermiyordu babam bir sene ilkbaharında önce dibine balta ile bir kaç darbe vurdu o sene meyve vermeye başladı. Bu da bir taktik. :)

nariçi 31-08-2010 19:26

Ölüm korkusu olan her canlı yeni nesil üretmeye yönelir. Ölümden önce bile memeliler de son davranışlardan biri de budur.

Ama ben ıhlamura balta vurdum hiç anlamadı!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024