agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2006, 01:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Mesajlar: 3
Wink bodur meyve ağacları

tarımla yeni yeni ilgilenmeye basladım nette bir cok arastırma yaptım en cok ilgimi ceken bodur agaclarla yapılan meyva tarımından alınan urunun bollugu ve topraksız tarım konuları konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaslara 1 2 soru sormak istiyorum birincisi subtropik vede tropik meyva agacları icin bodur agac olayını uygulayabilirmiyiz eger uygulayabilirsek bu bodur agacları topraksız tarımla yetistirebilirmiyiz ayrıca topraksız tarımı meyve agaclarında kullanabilirmiyiz bu konuda yardımcı olabilicek bir arkadas olursa sevinirim...

polgara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2006, 18:05   #2
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
PROJENİN TEKNİK DETAYLARI:

Elma yetiştiriciliğinde kullanılan M/9 anaçlı bodur elma fidanı son yıllarda elma yetiştiriciliğinde dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Bodur elma fidanı kullanılması ile klasik olarak uygulanmakta olan elma yetiştiriciliğine göre daha kısa sürede ürün alınabilmektedir. Bodur meyve bahçesi tesisinde yapılan ilk yatırım masraflarının geri dönüşümü daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Bahçe yatırımı geri dönüşü; bodurlarda ikinci yıl, klasik çöğür anaçlı fidanlarda beşinci yılda başlamaktadır. Bodur yetiştiricilikte klasik yönteme göre birim alandan daha fazla ürün alınabilmektedir. Bunun yanında bodur meyve yetiştiriciliğinde damlama sulama yönteminin kullanılması ile su tasarrufu sağlanabilmektedir.

Ayrıca budama, ilaçlama hasat gibi bakım işleri daha kolay ve az işgücü ile yapılabilmektedir. Tozlayıcı çeşit sırası 30 metreyi geçmemelidir. Bu amaç ile her 5-6 sırada bir dölleyici sırası dikilmelidir. Buna göre her dokuz meyve fidanından bir adedi dölleyici çeşit olarak seçilen starking delicious olarak seçilmiştir.

TOPRAK HAZIRLIĞI

Bahçe kurulacak arazi uzun süre işlenmemiş ise sürüm öncesi toprak patlatılmalı ve ardından derin sürülerek ve yaz mevsimi sonuna kadar toprağın havalanmasını ve güneşlenmesini sağlamak için beklenmelidir. Eğer daha önce yetiştiricilik yapılan bir alanda dikim yapılacak ise bahçe yapılacak yerin toprağı ilkbahar, yaz aylarında derin bir şekilde sürülmelidir. Çıkan eski kökler temizlenmelidir.

Sonbaharda kesekleri kırmak dağıtmak, araziyi tesviye etmek için tırmık veya diskaro çekilerek arazi dikime hazır hale getirilir.

Elma fidanı dikilmeden önce mutlaka toprak analizleri yardımı ile bahçe kurulacak alanın toprak özelliği ve içeriği belirlenmeli, yapılacak uygulamalar analiz sonrası ortaya çıkan değerler ışığında yapılmalıdır.

Toprağın hazırlanması sırasında genel olarak yapılacak uygulamalar; gerek olduğu takdirde dikim öncesi dekara 3-4 ton 2-3 sene yanmış gübresi çiftlik gübresi (gübre yanmamış olursa yabancı ot tohumu ve toprak altı zararlıların larva ve yumurtaları olacaktır), dekara 25-50 kg Triple Süper Fosfat (TSP) veya Diamonyum Fosfat (DAP) dekara 20-40 kg Potasyum Sülfat gübreleri uygulanabilir.

Uygulama sırasında gübreler pulluk yardımı ile derin sürüm yapılarak toprağın 20-25 cm derinliğine ulaştırılmalıdır. Damla veya mini spring sistemi kurulacak ise azot, fosfor ve potaslı gübreler sulama ile birlikte bir program dahilinde verilir.

DİKİM YERLERİNİN BELİRLENMESİ VE İŞARETLENMESİ:

Fidan dikimi yapılmadan önce dikim noktaları kazıklarla işaretlenir, bu amaçla uzun bir ipin arazinin üst başına gerilmesi ile dikim sıraları, sağ **** sol başına gerilmesi ile de ilk sıranın fidan yerleri belirlenir. Bu aşamadan sonra her sıraya gerilen ip doğrultusu boyunca fidan aralıklarına eşit boyda bir demir profil **** şerit metre yardımı ile sıra üzeri fidan yerleri tek tek ve kontrollü olarak belirlenir ve kamışlarla işaretlenir.

Dikim sıklığı arttıkça dekara dikilen fidan sayısı artmakta, dolayısıyla ilk yıllarda dekardan alınan meyve miktarı da artmaktadır. Güneş ışığından iyi yararlanmak amacı ile dikim sıraları kuzey – güney istikametinde olmalıdır

Tozlayıcı çeşit sırası 30 metreyi geçmemelidir. Bu amaç ile her 5-6 sırada bir dölleyici sırası dikilmelidir. Fidan dikimi esnasında dikim tahtası kullanılmalıdır. Fidan dikilecek çukur, burgu **** elle kök uzunluğunun yaklaşık 2 katı (40 cm.) çapında ve 30-40 cm derinliğinde olacak şekilde hazırlanır. Bazen pratik olması amacı ile sıra üzeri, kanal açan pullukla derin ve geniş olarak sürülür ve dikim yapılır.

Basit bir işlem olan fidan dikim işlemi doğru yapılmadığı takdirde ağaçlar gelişemezler veya ölürler. Dikim yapılırken dikilecek fidanlar uzun süre açıkta bırakılmamalı, köklerin kurumasına izin verilmemelidir.Fidanlar nemli olarak korunmalıdır.

Fidan dikimi genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda yapılır. En uygun dönem kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ilkbaharda dikmektir. Fidanlar iklim ve toprak şartlarının müsait olduğu durumlarda ağaca su yürümeden önce dikilmelidir.

Kışı çok sert olmayan kurak yerlerde sonbahar dikimi daha iyi sonuç verir. Bunun nedeni sonbaharda dikilen fidanların kış yağışları ve toprak ısısının uygun olduğu günlerde kök gelişmesine başlamasıdır.

Dikimi yapılacak olan fidanların köklerindeki yaralı ve kırık kısımlar makas ile temizlenir. (Özellikle odunsu kökler) bu sayede söküm sırasında zarar görmüş kök parçaları kesilerek temizlenmiş olur. Daha sonra bir kap içerisinde hazırlanan ilaçlı suya (100 litre suya 400 gr. Captan + 100 gr. Benlate veya 100 litre suya 400 gr. Captan + 100 gr Deresol) fidan kökleri daldırılarak kök hastalıklarına karşı önlem alınır.

Fidan dikim yerleri küçük kazıklarla belirlendikten sonra gerek çukurların açılması gerekse fidanların dikimi için dikim tahtası kullanılmalıdır. Böylece fidanların tam işaretlenen yerlere dikilmeleri nedeniyle sıraların düzgün olması sağlanır.

Açılmış olan çukurlar içerisine üst toprak konur ve kümbet yapılır. Fidan dikim tahtasının ortasına aşı noktası hakim rüzgara karşı (genellikle güneye bakacak şekilde) ve aşı noktası toprak seviyesinden 20 cm. yukarıda olacak şekilde yerleştirilir ve toprakla doldurulur. Kökler arasında hava boşlukları kalmaması için toprak, hafif hafif ayakla bastırılarak yerleştirilir. Killi ağır topraklarda sıkıştırma işlemi su ile yapılmalıdır. Fidan dikiminden hemen sonra derhal 20-25 litre can suyu verilmelidir.

İlkbaharda dikilen dalsız fidan, don tehlikesi tamamen geçtikten sonra aşı noktasından 65-70 cm., yerden ise 85-90 cm.’den lider olabilecek iyi gelişmiş bir gözün 1-2 mm. yukarısından meyilli kesilir. Eğer fidan 3 den az yani 1-2 dalı var ise bu dallar kesilir ve fidan yukarıda tarif edildiği şekilde bir göz üzerinden kesilerek dikilir.

Fidanlıktan alınan fidan geniş açı ile çıkmış en az 5-8 dallı ise fidan dallı olarak dikilir. Dikim işlemi çiçeklenmeye yakın bir zamanda yapılmış ise dalların uzunluğunun yarısı bir alt gözden kesilir. Dikim işlemi çiçek açımından 6-8 hafta önce yapılmış ve dalların uzunluğu 60 cm den az ise dalların uç kesimini yapmak isteğe bağlıdır.

Kesilmeden bırakılan ve yere paralel olacak şekilde eğilen dallar ikinci yıl bol meyve verecektir. Bunun aksine dal uzunluğunun 1/4 veya 1/3 ünün kesilmesi dallanmayı arttıracak, meyve gözünün gövdeye yakın yerde oluşmasını arttırarak ölü göz (çıplak gövde) oluşumunu azaltacak ve dalın kalınlaşmasına neden olacaktır. Dallı fidan dikiminde lider en üstteki daldan 30-35 cm yukarıdan kesilir, ancak kesimden sonra dallanma olacağı ve birinci katta dal sayısı artacağı için yeni çıkan dallar koparılır ve liderin büyümesi sağlanır.

Aşı noktası toprak seviyesinden 20 cm yüksekte olmalı, böylece aşı noktası yüksek olan ağaçların kuvvetli gelişmesi önlenmiş olur. Aksine aşı noktası yere yakın olan Ağaç güçlü gelişir. Aşı noktası toprakla örtülür ise ağaç aşı noktası üstünden köklenerek bodur ağaç özelliğini kaybetmiş olur.

Sulama; diğer tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi etkinliği arttıran ve günümüz iklim koşullarında mutlaka gerekli olan bir uygulamadır. Sulama uygulamasının önemi kadar bir sulamada verilmesi gerekli olan su miktarı ve sulama zamanın iyi belirlenmesi gerekir. Meyve yetiştiriciliğinde kontrollü su uygulaması meyve verim ve kalitesine büyük ölçüde etki eder.

Kontrollü su uygulamaları modern sulama yöntemleri ile mümkündür. Bu yöntemlerin başında damla ve mini yağmurlama sulama yöntemleri gelmektedir. M9 anacı ile sık dikilen bahçeler için damla sistemleri uygundur.

Bodur elma yetiştiriciliğinde yöntemlerden her ikisi de kullanılabilir. Ancak yöntem seçiminde; bitkinin sıra üzerindeki aralığı, su kaynağının debisi, içindeki çözünmüş maddelerin miktarı ve toprağın bünyesi (hafif, ağır toprak) etkilidir. Unutulmaması gereken en önemli koşul, ağacın gölgelediği alanın yani kök bölgesinin tamamına yakın ıslatılmasıdır. Hangi sistem kurulursa kurulsun bitkinin su ihtiyacının tam karşılanması tavsiye edilir.

Damla **** mini yağmurlama sulama yöntemiyle sulama yaparken özellikle aşırı sulamalardan kaçınmak gerekir. Aşırı sulamalarda besin maddeleri kök bölgesinden yıkandığı gibi sürgün gelişimi de fazla olur ve meyve gözü oluşumları azalır, ayrıca kloroz gözlenir. Dolayısıyla üreticilerimizin sulama yaparken bitkide oluşan durumları iyi incelemesi buna uygun sulama programı oluşturması tavsiye edilir. Bunun yanında unutulmaması gereken ağır bünyeli toprakların su tutma kapasiteleri hafif bünyelilere göre daha fazla olacağından çok geçirgen topraklarda sulama aralıkları ve uygulanan su miktarı fazla olabilir.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre özellikle çiçek döneminde sulama yapılmaması ve meyve bağlamanın ardından yaratılacak su stresi sonucunda meyve dökümü artar, meyve kalitesi büyük ölçüde azalır ve ebadı küçük kalır. Ancak meyvede istenen tat ve aroma ve iriliğinin korunması amacıyla sulama düzenli yapılmalıdır.

Gübreleme programı yapılırken mutlaka toprak ve yaprak tahlili (tam çiçeklenmeden 8-10 hafta sonra) sonuçları göz önünde tutulmalıdır. Ancak genel bir tavsiye olarak aşağıdaki gübre uygulaması yapılabilir.

DİKİMDEN SONRAKİ İLK YIL (DEKARA) :
Dikim anında, fidan çukuruna kimyasal gübre uygulamaları yapılması, yanlış uygulamalar sonucunda taze köklerin yanmasına neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Bunun yerine, vejetasyon başladıktan 2-3 hafta sonra damla **** mini sprik sistemi ile gübrelemelere başlanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca vejetasyon dönemi içerisinde 2 kez mikro elementleri içeren bir yaprak gübresi ile uygulama yapmak uygun olmaktadır.

Dikimden sonraki ilk yıl (dekara):
• 3-4 kg N/Da, 1,5-2 kg P2O5 /da, 5-6 K2O /da besin elementi için
• 10 kg Amonyum Sülfat
• 2 kg MAP (Mono Amonyum Fosfat)
• 12 kg Potasyum Sülfat veya Potasyum Nitrat
• 2 kg Fosforik Asit ( %85 )
Normal Verimdeki Bir Bahçe İçin (Dekara)
• 8-10 kg N/da, 2-3 P2O5 /da, 14-16 kg K2O /da
• 30 KG Amonyum Sülfat
• 5 kg MAP
• 32 kg Potasyum Sülfat veya Potasyum Nitrat
• 8 kg Magnezyumlu bir gübre
Bortraks ve Zimtraks sonbaharda yapraktan uygulanır.


konuyla ilgilenenlere hazırlamış olduğum deneme bahçesinin projelerini ve diğer detayları da paylaşabilirim

ahmsol beğendi.
aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2006, 18:24   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
Ben yaklaşık bir senedir bu konu ile ilgileniyorum. Denemek maksadıyla bir kaç adet bodur elma fidanını köydeki bahçeme diktim . Eğer istediğim sonucu alabilirsem üç dönüm arazi üzerinde bu işe başlamak istiyorum. Ben kendim İstanbul'da yaşadığım için pek ilgilenemesemde babam bu bahçe ile ilgilenebilir. Yalnız bir sorunumuz var. Bahçemiz Kırklareli Babaeskide karasal iklim süren bir yer bu sene gece -20 dereceyi görmüşler . Bodur fidanlar bu derece dona dayanıklımı? Ayrıca deneme bahçesi projelerim var diyorsun bunları paylaşırsan sevinirim...

oktars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2006, 18:31   #4
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
oktars arkadaşım elma fidanı kış soğukları pek mühim değildir bodur elmalar içinde öyle karasal iklim olması da önemli değil zaten tam bodur elma düşünüyorsan zaten damlama sulama yapmam gerekceği için problem olmaz bu konuyla ilgili daha detaylı bir konu hazırlıyorum 1 sat sonra okuya bilirsin ayrıca oraya ekelyeceğim projeyi yazdırıp ilçenizdeki sosyal yardımlaşma dayanışma fonunun yürüttüğü srap projesine de baş vuuda bulunup oranın imkanlarında yararlana bilirsin

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2006, 03:04   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Mesajlar: 3
arkadasım galiba sen beni yannıs anladın benim arastırdıgım konu elma icin deil agırlıklı tropik meyvalar icin yaptıgım arastırmalarda bir kac tane meyva dısında bodur meyva uretiminin in olmamaması burada bu soruyu sormamdaki amac hangi tur meyvelerde kullanılabilecegim ve varsa eger degisik meyvelerde deneme yapılıp yapılmayısı yaklasık 1 aydan beri arastırıyorum en basta yazdıgım konuları en kısa zamanda sizlerle paylasıcam ama okyonusta balık aramaktan farksız oldugu icin konu bu kadar uzun zaman alıyor...

polgara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2006, 10:11   #6
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
benim bir ziraatçi olarak bildiğim bodurlar elma M9 tam bodur, elma M106 yarıbodur, gisella kiraz tam bodur, bunlar dışında ekomik olarak yetişen çeşit olup olmadığını bilmiyorum bildiğim bunlar var ama diğer yumuşak çekirdeklilerdede bodurlaştırma denemelerinin yapıldığını biliyorum

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2007, 13:05   #7
Ağaçsever
 
apo9816's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2005
Şehir: Denizli
Mesajlar: 50
bodur ağaç hakkında

Arkadaşlar bodur meyme ağaçları hakkında sorum olacaktı. Bu ağaçların türleri farklımı oluyor yoksa budama yöntemiylemi bodur bırakılıyo. Bilgi verirseniz sevinirim.

apo9816 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2007, 07:10   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bir meyve ağacının bodur, yarı bodur veya boylu olmasını sağlayan kullanılan anaçtır. Elma için bahsetmek gerekirse, M9 anacına aşılanan bir Grany smith bodur olacaktır. Bu bodur ağaçtan alacağınız aşı kalemini klasik bir anaca aşılarsanız elde edeceğiniz ağaç boylu, M106 anacına aşılarsanız yarı bodur olacaktır.

Boylu ağaçlarda her ne kadar tepe budaması yaparak, ağacın çok fazla boylanmasının önüne geçilmek istensede, ağacın budanarak tam bodurlaştırılması söz konusu değildir.

CornusMas beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2007, 23:30   #9
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Sevgili Todor
m9 bodur
mm106 yarıbodur, bir anaçtır.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 05:45   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Haklısın, ters yazmışım.

forumbere beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 18:05   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
Todor m9 bodur mm106 yarıbodur nedir nasıl elde edilir daha geniş açarmısınız

furkan08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 18:09   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
herkese selam ben bu işlerde yeni başlayan bir arkadaşınızım takıldıgım bir konu var bodur anaç nasıl elde edilir nereden bulunur **** hangi çekirdekten elde edilir.bana daha açık bir şekilde elde edilir


Düzenleyen furkan08 : 18-10-2007 saat 18:10 Neden: başlık
furkan08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 23:22   #13
Yeni Üye
 
captainmemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 19
Selamlar Aydolum,
Forumda ki yazınızı okudum. Yazınızın altında ilgilenenlere daha detaylı bilgi verebileceğnizi belirtmişsiniz.
Bende bodur ve klasik ağaçlardan oluşan yeni bir meyva bahçesi kurmaya başladım.
Bu nedenle ağaçların yetiştirilmesi konusunda bulabildiğim her bilgiye ihtiyacım var. Bulabildiğim bilgileri bu kış döneminde iyice pekiştirerek sezon içinde uygulamayı planlıyorum.

Lütfen sizin topladığınız bilgi dağarcığınızı bana da geçmeniz mümkünmüdür..
Şimdiden teşekkürler
captainmemo

captainmemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2008, 22:05   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi furkan08 Mesajı Göster
herkese selam ben bu işlerde yeni başlayan bir arkadaşınızım takıldıgım bir konu var bodur anaç nasıl elde edilir nereden bulunur **** hangi çekirdekten elde edilir.bana daha açık bir şekilde elde edilir
. bodur anac sanırım genlerin degiştirilmesiy elde edilen anaclardır.fidan üretimi yapan kişilerden elde edebilirsin heralde. bildiğim kadarıyla bunları cekirdekten elde edemessin.

mehmet.ç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2008, 22:11   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 5
BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Son yıllarda ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Modern meyvecilikte daha fazla ekonomik kazanç; birim alandan daha çok ürün ve yüksek kalitede meyve elde etmekle sağlanabilir.
Elma yetiştiriciliğinde ülkemizde dekara 1335 kg ürün alınırken , gelişmiş ülkelerde 6-8 ton ürün alınmaktadır. Bunun nedeni ise , bu ülkelerin modern elma yetiştiriciliğine yönelmiş olmalarıdır.
Modern meyvecilikte ekonomik kazancı artırmak; sulama, gübreleme, hasat, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi bakım işlerinin daha ucuza yapılmasına bağlıdır. Ülkemizde de son yıllarda bu amaçla bodur meyve yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır.

Bodur meyve yetiştiriciliğinin avantajları;
- Birim alanda daha çok ağaç kullanılarak daha çok ürün alınır.
- Meyve ağaçları erken yaşta meyveye yatar.
- Budama, seyreltme, gübreleme vb gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.
- Hastalık ve zararlılarla mücadele daha ucuz ve etkili biçimde kontrol edilir.
- Hasat ve elden geçirmenin kolaylığı nedeniyle insan iş gücü ve üretim giderleri azaltılır.
- Meyve iriliği ve renk yönünden daha kaliteli ve bir örnek ürünün elde edilmesi sonucu pazarlanabilen meyve oranının artırılması söz konusudur.
En çok kullanılan bodur anaçlar; M 9, MM 106, M 111
M 9 : Çok bodur
MM 106 : Yarı bodur
MM 111 : Kuvvetli
Çok Kuvvetli :Tohum anacı

Tohum anacı üzerine aşılanan çeşitlerde bahçeye dekara 8-28 arasında fidan dikilir.
Dikim Aralıkları: 6m x 6m, 7m x 7m, 8m x 8m, 10m x 10m dir.
Verim: 6m x 6m dikim aralığında dekara Starking Delicious 1230 kg , Golden Delicious 2123kg verim alınmaktadır.

M9 tam bodur anacı üzerine aşılanan çeşitlerde bahçeye dekara 143 fidan dikilir.
Dikim Aralıkları: Toprak verimliğine göre 1,5m x 3,5m veya 2.0m x 3,5m dir.
Verim: 2.0m x 3,5m dikim aralığında dekara Starking Delicious 5671 kg, Golden
Delicious 6189kg verim alınmaktadır.
8 yıllık toplam verim M9 üzerine aşılı Starking Delicious da 30.556 kg iken; tohum anacı üzerine aşılı aynı çeşitte 6472 kg dır.
M9 anacı üzerine aşılı çeşitler tam ve ekonomik anlamdaki yüksek verime 3. ve 4. yaşında geçerken;çok kuvvetli gelişen çeşitler(tohum anacı) üzerine aşılı aynı çeşitler ise 12-15. yılında geçe bilmektedir. Bu nedenle bodur anaç kullanarak yapılan yetiştiricilikte; yaptığımız yatırım erken yıllarda bize geri dönmektedir.
Bodur ağaçların ilaçlamaları kuvvetli gelişen ağaçlara göre daha kolay ve ekonomiktir. Örneğin;elma ve armut ağaçlarının ekolojik bölgelere göre 8-10 kez ilaçlandığı düşünülürse bodur anaçların ne kadar ekonomik oldukları anlaşılır.
Bodur ağaçlarda kimyasal yolla ve elle seyreltme ile budama kolay ve ekonomiktir. Kuvvetli ağaçlarda şekil, mahsul ve gençleştirme budamaları gibi çok detaylı budamalar yerine bodur ağaçlarda çok basit ve yok denecek kadar az budama yapılmaktadır. Gerekli iş gücü miktarı da önemli ölçüde azalmaktadır.
Ağaçlar daha bodur ve sık dikildikleri için, döllenme yönünden de avantajlıdır.


Bodur ağaçlarda meyve hasadı daha kolay ve ucuz olması ile hasat esnasında ağaçlarda mekanik zarar görme ihtimalinin az olması ve merdiven kullanmaya gerek kalmaması söz konusudur. Hasatta çocuklar ve bayanlar yerden kolaylıkla hasadı gerçekleştirmekte; bu nedenle aile iş gücünden yararlanılmaktadır. Kuvvetli gelişen (tohum anacı ) anaç üzerindeki 1kg elmanın maliyeti, bodur anaç üzerindekinin yaklaşık iki katıdır.

En çok kullanılan bodur anaçlar ve özellikleri:
- M 9: (Çok Bodur) Bodur anaçlar içinde dünyada en çok kullanılan anaçtır. Çok bodur ağaçlar meydana getirirler. Verimli topraklarda daha iyi gelişirler,dikimden sonra ömrü boyunca desteğe ihtiyaç gösterirler. Dikimin hemen ertesi yılı meyve vermeye başlarlar ve en iyi koşullarda bile boyu 2.50-2.70m yi geçmez. Ağaçlardaki bütün meyveler merdiven kullanmaksızın rahatça toplanabilir.
M 9 boğaz çürüklüğüne dayanıklı fakat,ateş yanıklığına ve pamuklu bite hassastır. Bahçelerde ağaçlar ince iğ şekli terbiye sistemine göre şekillendirilir ve budanır. Bu sistemi kullanmanın amacı; dikimi izleyen ilk yıllarından itibaren daha erken yaşlarda arazinin tamamını meyve dal ve dalcıkları ile kaplayarak birim alandan azami ürün alınmasıdır.
M 9 anacı özellikle sulamanın sorun olmadığı bölgelerde tavsiye edilmektedir. Verilecek dikim aralıkları toprak verimliliğine göre 1.5m x 3.5 m veya 2.0 m x 3.5 m olmalıdır.M 9 anacı üzerine Starking Delicious, Golden Delicious ve Granny Smith gibi kuvvetli gelişen çeşitler aşılanarak bahçeler kurulmalıdır.
M 9 anacı üzerine aşılanan çeşitlerle oluşturulan ağaçlar 15-20 yıl, hatta daha uzun yıllar bahçede kalırlar. Genellikle 15-20 yıldan sonra ekonomik anlamda verimden düşmeye başladığında sökülmelidir. Verimli topraklarda ağaç başına 60-70 kg a kadar ürün alınabilir. Dekara düşecek ağaç sayısı en az 80-100 adet olmalıdır. Dekardan alınacak 6-8 ton ürün gayet iyi olup, bundan fazla alarak ağaçları daha fazla yormamak gerekir.

- MM 106: (Yarı bodur) Bu anaç pamuklu bite dayanıklı, kök boğazı çürüklüğüne hassastır. Kök boğazı çürüklüğüne neden olan mantari hastalıkla bulaşık yerlerde MM 106 anacı tercih edilmemelidir. Toprağın drenajı iyi olmalıdır.
Çok iyi kök sistemi oluştururlar ve kazıkla desteklemeye gerek göstermezler. Yarı bodur ağaçlar oluşturur,dikimi izleyen 2-3 üncü yıllarda önemli ölçüde meyveye yatarlar. Hem yarı bodur hem de özellikle kuvvetli gelişen çeşitler için uygun bir anaçtır. MM 106 üzerine yarı bodur gelişen (Starkrimson Delicious, Starkspur Golden Delicious) çeşitler aşılanmış fidanlardan bahçe kurulacağı zaman, ağaçları kuvvetlendirmek için 3 yıl meyve almayıp çiçekleri koparmak gerekir.
Dikim aralıkları; üzerine aşılanan çeşitlere göre değişmektedir. Kuvvetli gelişen çeşitler aşıladığında (Starking Delicious, Golden Delicious ve Granny Smith) toprağın kuvvetine göre 5 m x 3 m veya 6 m x 3 m, yarı bodur gelişen çeşitler aşılandığında 2.5 m x 4 m veya 3 m x 4 m dikim aralıkları verilmesi uygundur.
Budamada; üzerine kuvvetli gelişen çeşitler aşılandığında değişik doruk dallı, yarı bodur çeşitler aşılandığında çam şekli önerilir.

mehmet.ç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2008, 22:15   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi apo9816 Mesajı Göster
Arkadaşlar bodur meyme ağaçları hakkında sorum olacaktı. Bu ağaçların türleri farklımı oluyor yoksa budama yöntemiylemi bodur bırakılıyo. Bilgi verirseniz sevinirim.
Bu agacların anacları farlı olmaktadır.bodur anaclar üzerine asılanan ceşitler bodur olur.Bunlara birazda budamanın etkisi vardır.

mehmet.ç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2009, 12:20   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Merhabalar,
Tam bodur,bodur ve yarı bodur anaçlar sadece elmaya has değildir.Biz hem ağacını hemde fidanını yetiştirdiğimiz için bu konuda biraz bilgi sahibiyi.

M9 tam bodur bir anaçtır,
M26 bodur bir anaçtır.
MM106 ve MM 111 yarı bodurdur ama
MM111 MM106 dan daha büyük taç yapar.

Çiftçi kardeşlerimizde MM106 da daha memnun kalıyorlar MM111 in popülerliği biraz azaldı son yıllarda.

Armut,kayısı,erik,şeftali ve nektarinde de yarı bodur tam bodur anaçlar vardır.Mesela armut da tam bodur anaç olarak biz BA-29 ya da MC kullanıyoruz.Toprak tipine ve iklim koşullarına göre ve bu anaçlara aşılanacak cinse göre iki anaç da dikiliyor.Elmada da aynı durum geçerlidir.

Her cins M9 tam bodur anaca aşılanmaz.Spur gelişen çeşitler mesela aşılanmaz M9 anaca aşılanmaz.Mesela red chif,scarlet spur,spur golden aşılanması pek doğru değildir.Bu cinsler daha çok MM106 anacına aşılanır.

Şeftalide yarıbodur olarak gf 677 ya da GN14 kullanıyoruz toprak yapısına ve arazi şartlarına göre ikisininde artıları vardır.Şeftalide tam bodur olarak Isthara yı kullanıyoruz.

Erik ve kayısıda da ısthara kullanılıyor tam bodur olarak.Erik ve kayısıda yarı bodur olarak Marianna ya da Myronolan 29c anacını kullanıyoruz.

Yarıbodur ve tam bodur anaçlar hakkında başka merak edilen şeyler varsa elimizden geldiğince tecrübelerimizin elverdiğince arkadaşların sorularını yanıtlamaya çalışabilirim.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 20:32   #18
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sn kemalcuce; vişneye kiraz aşılıyarak yarı bodur kiraz elde edebiliyoruz tamamda iki ağacın uyuşması kötü deniyor bu konuda bir bilginiz var mı?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 10:54   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Killi ve ağır topraklarda vişne üzerine kiraz yapılabilir.Ama artık klon anaçlar çıktı vişne yerine cab,maxma 14 ve sl64 gibi yarıbodur anaçlar tercih etmek en doğrusu.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2009, 18:37   #20
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Vişneyi heryerde bulabiliyoruz ama cab, maxma 14, sl64'ü hazır fidan alırsak elde edebiliyoruz.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2009, 18:56   #21
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Can eriğinin bodur ya da yarı boduru var mı?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2009, 19:03   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Var Papaz eriği olarak arayabilirsiniz.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 22:56   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2010
Şehir: bodrum
Mesajlar: 1
ben msna-küçük bir bahçem var.bodur meyve ağacı yetiştirmek istiyorum ancak tozlayıcı yönünden sıkıntıdayım.M/9 anaçlı bodur elma fidanlarının bir dalına tozlayıcı elmadan aşı yapmak mümkünmü?

msna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 23:30   #24
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sn. msna, hoşgeldin. Öncelikle kendini yeni gelen üyeler bölümünde tanıtıp, yazım kurallarını okursan daha hızlı cevap bulabileceğini sanıyorum...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2010, 19:03   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: muğla
Mesajlar: 103
Burada anladığım M9 , M106 gibi anaçlar üzerine bu anaçlarla uyumu yüksek asıl çeşitleri aşılayarak bodur ya da yarı bodur bireyler elde ediliyor.Böylece asıl çeşitler hem anaç sayesinde bodur özellik kazanıyor hem de verimi yükseliyor...
Benim sormak istediğim özellikle Antakya yöresi için bodur erkenci özellliği olan hangi kombinasyonu ve dölleyicisini önerirsiniz? Burada özellikle meyve ismi vermedim cevabı mümkünse geniş perspektifte verirseniz sevinirim.
İkinci sorum bodur zeytin hakkında... Bu konuda bilgisi olan varsa sevinirim? Hastalıklara dayanıklılık , verim vs gibi?
Ayrıca gerek bodur meyve gerekse bodur zeytin tarımsal destek altında mı?


Düzenleyen nrş : 12-09-2010 saat 19:05 Neden: soru ekleme
nrş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2018, 14:27   #26
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 268
Merhaba çeşitli meyvelerden diktiğim fidanların bodur değil klasik cins olduğunu öğrendim. Yolun başında yapılabilecekler neleerdir. Aslında bodur verimli cins ağaç dikmek istiyordum. Masrafı göze alıp sökmeli miyim yoksa bunlar kısa tutulup bodurlaştırılabilir mi?

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2018, 16:32   #27
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
Merhaba çeşitli meyvelerden diktiğim fidanların bodur değil klasik cins olduğunu öğrendim. Yolun başında yapılabilecekler neleerdir. Aslında bodur verimli cins ağaç dikmek istiyordum. Masrafı göze alıp sökmeli miyim yoksa bunlar kısa tutulup bodurlaştırılabilir mi?
Kaç fidan diktiğinizi bilmiyorum ama klasik fidanların meyveye yatmaları daha uzun zaman alır. Bir kaç fidan diktiyseniz ve aldığınız yerden değiştirme imkanınız var ise bodur fidanlar ile değiştirmenizi tavsiye ederim. Bodur fidanlar meyve türüne bağlı olarak bir kaç yılda meyveye yatar. Hobi amaçlı da olsa ticari de olsa diktiğiniz fidandan meyve almanın çabuk olması, fidan parasından daha önemlidir bence.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2018, 16:30   #28
Ağaç Dostu
 
Beşiktaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 243
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
Merhaba çeşitli meyvelerden diktiğim ların bodur değil klasik cins olduğunu öğrendim. Yolun başında yapılabilecekler neleerdir. Aslında bodur verimli cins ağaç dikmek istiyordum. Masrafı göze alıp sökmeli miyim yoksa bunlar kısa tutulup bodurlaştırılabilir mi?
Klasik bir fidanı bodur yapma şansınız yoktur maalesef. Belki yarıbodur ağaçtır. Neye kanaat getirerek klasik dendi?
Ayrıca dikim aralığınız nedir? Yani yarıbodursa eğer ağaçlarınız ve dikim aralığınız kurtarıyorsa bence kalsın yazık günah o kadar emeğe.

Beşiktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2018, 22:42   #29
Yeni Üye
 
BonsaiBitki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Bodur ağaçlar çok çabuk yetişiyor, hızlı ve bol meyve veriyorlar cüsse olarak fazla büyümüyorlar bodur elma fidanı yetiştirdik. Fidan 2 Yıl meyve vermeye başladı 3. yıl 1 kova 5-6 kg elma aldık.

BonsaiBitki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2018, 23:40   #30
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Dikilen fidanlar klasik anaç olduğu zaman dikildikten hemen sonra uygun hamleler budamalar ile yarı bodur formata yaklaşıyor.
Sn. Beşiktaş'a katılıyorum...Boşu boşuna sökmeyin güzelim fidanları...Ticari kaygı yoksa çok da önemli değil...
Verime erken yatırmak için yan dalları eğdirebilirsiniz....
Olsun varsın 1-2 yıl daha fazla bekleyin....

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024