agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen junior
  • 1 Gönderen its_just_a_ride
  • 1 Gönderen junior

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-11-2021, 17:01   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
İstanbul Validebağ korusu'ndaki meyve ağaçları ve içler acısı durumları

Arkadaşlar merhaba İstanbul Anadolu yakası Validebağ korusundaki tarihi meyve ağaçları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Koruda çok sayıda meyve ağacı bulunmakta bunların bazılarının sayısı fazla ve uzun yıllar önce tarihi dönemlerde dikilmiş.Onlarca yıldır bakımsızlar. Bunlar asırlık meyve ağaçları bazıları birkaç asırlık. Armut ağaçlarının içinde İstanbul yöresine özgü muhtemelen nesli tükenmiş akça armut varyeteleri ve benzeri çeşitler mevcut. Bir zamanlar Sultan Abdülhamid İstanbul Maslak'ta asma bahçeleri kurmuş üzüm yetiştiriyormuş. İstanbul pazarlarına satıyormuş. Düşünün İstanbul'da ticari olarak üzüm yetiştiriliyormuş hem de Maslak'ta. şu an o üzüm çeşitlerinin hiçbiri kalmadı. Maslak'ta ise gökdelenler ve plazalar mevcut o yerlerde. Muhtemelen de o üzümler eski rumlardan kalma çeşitlerdi.

Muhtemelen buradaki armut gibi meyvelerin çeşitleri de İstanbul'un eski dönemlerinden gelen çeşitlerden. Söylemek istediğim bu çeşitleri nasıl envantere geçirebiliriz bunlar nasıl korumaya alabiliriz ağaçlar ölmek üzere hatta ölenler var epeycesi ölmüş durumda ilgisizlikten bakımsızlıktan ve aşırı yaşlanmaktan. Bir üniversite çalışması gibi hangi akademisyen bununla ilgilenir ya da üniversiteden kiminle iletişim kurulup bunların korunması sağlanabilir. Ziraat fakültesi olduğunu biliyorum sadece bana kişi olarak lazım yani kurum olarak değil hangi kuruma başvuracağımı sormuyorum kim bunlarla ilgilenir bireysel olarak kurumlarla iletişim kurmak çok yavaş üstelik kurumlarda bu işlerle ilgili gönülden ilgilenecek insan bulmak da çok büyük sıkıntı oluyor o yüzden buraya yazdım eğer ilgilenen olur da ağaçları kurtarabilir isek çeşitleri anlamında söylüyorum bu çeşitleri yaşata bilirsek geleceğe de tarihe de çok büyük bir armağanda bulunmuş oluruz. ben birkaç tanesini aldım aşıladım ama olay büyük biraz. bir uzman tarafından envanterinin çıkarılması gerekiyor hangi ağaçlar birbiriyle eş bunların önce belirlenmesi gerekiyor bu işlerle uzman şekilde ilgilenenlerin el atması gerekiyor ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. İlgilenen olursa şimdiden teşekkür ederim. Cevaplarınızı ilgi ile bekliyorum düşüncelerinizi de merak ediyorum.

kamil35 beğendi.

Düzenleyen junior : 26-11-2021 saat 19:15
junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2021, 20:05   #2
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba İstanbul Anadolu yakası Validebağ korusundaki tarihi meyve ağaçları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Koruda çok sayıda meyve ağacı bulunmakta bunların bazılarının sayısı fazla ve uzun yıllar önce tarihi dönemlerde dikilmiş.Onlarca yıldır bakımsızlar. Bunlar asırlık meyve ağaçları bazıları birkaç asırlık. Armut ağaçlarının içinde İstanbul yöresine özgü muhtemelen nesli tükenmiş akça armut ve benzeri çeşitler mevcut. Bir zamanlar Sultan Abdülhamid İstanbul Maslak'ta asma bahçeleri kurmuş üzüm yetiştiriyormuş. İstanbul pazarlarına satıyormuş. Düşünün İstanbul'da ticari olarak üzüm yetiştiriliyormuş hem de Maslak'ta. şu an o üzüm çeşitlerinin hiçbiri kalmadı. Muhtemelen de eski rumlardan kalma çeşitlerdi.

Belki akça armut gibi çeşitler de İstanbul'un eski dönemlerinden gelen çeşitlerden. Söylemek istediğim bu çeşitleri nasıl envantere geçirebiliriz bunlar nasıl korumaya alabiliriz ağaçlar ölmek üzere hatta ölenler var epeycesi ölmüş durumda ilgisizlikten bakımsızlıktan ve aşırı yaşlanmaktan. Bir üniversite çalışması gibi hangi akademisyen bununla ilgilenir ya da üniversiteden kiminle iletişim kurulup bunların korunması sağlanabilir. Ziraat fakültesi olduğunu biliyorum sadece bana kişi olarak lazım yani kurum olarak değil hangi kuruma başvuracağımı sormuyorum kim bunlarla ilgilenir bireysel olarak kurumlarla iletişim kurmak çok yavaş üstelik kurumlarda bu işlerle ilgili gönülden ilgilenecek insan bulmak da çok büyük sıkıntı oluyor o yüzden buraya yazdım eğer ilgilenen olur da ağaçları kurtarabilir isek çeşitleri anlamında söylüyorum bu çeşitleri yaşata bilirsek geleceğe de tarihe de çok büyük bir armağanda bulunmuş oluruz. ben birkaç tanesini aldım aşıladım ama olay büyük biraz. bir uzman tarafından envanterinin çıkarılması gerekiyor hangi ağaçlar birbiriyle eş bunların önce belirlenmesi gerekiyor bu işlerle uzman şekilde ilgilenenlerin el atması gerekiyor ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. İlgilenen olursa şimdiden teşekkür ederim. Cevaplarınızı ilgi ile bekliyorum düşüncelerinizi de merak ediyorum

Bu önemli konuyu dile getirdiğiniz için teşekkürler. Sevgili Cihan Hoca ile iletişime geçseniz? Belki yönlendirme imkanı vardır. İstanbul'a geldiğimde muhakkak ziyaret edeceğim söz konusu ağaçları.

kamil35 beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2021, 21:48   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Bu önemli konuyu dile getirdiğiniz için teşekkürler. Sevgili Cihan Hoca ile iletişime geçseniz? Belki yönlendirme imkanı vardır. İstanbul'a geldiğimde muhakkak ziyaret edeceğim söz konusu ağaçları.
Merhaba.
Cihan hoca ilgilenir mi sizce.
Siz hangi şehirdesiniz bu arada. Gelirseniz haberim olsun bizzat ilgileneyim beraber dolaşalım. Tek başınıza kaybolacağınız kadar büyük ve bilinçli şekilde gezmek de mümkün olmaz belirli süre dahilinde olunca

kamil35 beğendi.

Düzenleyen junior : 23-11-2021 saat 22:30
junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024