agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni50Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-06-2013, 15:24   #61
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Büyür büyür bende bunlardan daha küçük kalanlarda var

nesli60 beğendi.
cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 20:51   #62
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
bu sene çok güzel bir kavun yedim. Tohumunu almama rağmen resmini çekmemişim. Yerli kavun olduğu söylenmişti. Acaba aşağıdaki tarife göre ismini bilen var mı?

Dış görünüşü: Yuvarlak, pütürsüz yüzeyli, dilimsiz, çok açık yeşil renkte (buz yeşili gibi)

içi: Açık yeşil renkte, çok ince kabuklu (1-2 mm gibi), büyüklüğü ile karşılaştırınca çekirdek bölmesi pek çok kavuna göre ufak, etli kısmın kabuk tarafı ile çekirdek tarafı aynı yumuşaklıkta, tatlı ve aromalı.
Name:  yerli_kavun.jpg
Views: 3687
Size:  41.7 KB

İsmi konusunda fikri olan var mı?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 22:40   #63
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,783
Tohumu size nerden geldi? Bir ihtimal, ismini yoreye gore bulabilirim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster

İsmi konusunda fikri olan var mı?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 23:43   #64
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
İlçemizde üniversitenin büyükçe bir alanı var; burada yetiştirilmişti. Bu bölgenin de (zamanında pamuk ve kavun yetiştiriliyormuş) olabilir veya başka bir yerden üniversiteye gelmiş olabilir. (Üniversite zaman zaman deneme amaçlı çeşit ekimleri yapıyor.)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 17:13   #65
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Kavun

[QUOTE=limon_sever;687592]Bunlar kavunsa güz soğuklarına kalmadan büyür mü üşümemesi için üstünü örtmem gerekir mi ?[/Q

kavun ve karpuz soğuktan en etkilinen bitkiler olduğu için onu naylon poşetle örtebilisiniz
NOT:Naylon poşette 5 10 tane delik bulundurması gerekebilir sayın limon_sever...

Bilge Kerem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 17:43   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Red face Hasanbey Kavunu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alectoris Mesajı Göster
Ankara ve kavun deyince herhalde cogumuzun aklina ilk gelen Yuva Kavunu' udur.
Yuva, Ankara Yenimahalle ye bagli bir koyun adi.
Buyuklerimiz ballandira ballandira anlatirlar bu kavunu.
Simdi o koydeki tarlalar bir bir insaat doldugu icin bu kavunu da yetistiren kimseler kalmadi galiba.
Zira artik bulmakta zorluk cekiyoruz.
Bu ekte gosterdiginiz kavun cinsi yuva kavunu diye adlandirilan kavunun cinsinden midir yoksa sizin oraya has baska bir tur mu?
Masallah kavununuz cok buyukmus. Bildigim kadariyla kavun az sulaniyor.
Demek ki bu kavun cinsi sizin oralarin topragini cok sevmis.
Sizin fotografini koydugunuz bu kavunun bu buyukluge ulasmasi icin ozel bir caba gostermek (ekim metodu, yetistirme sekli vb.) gerekiyor mu?
bu bir hasan bey kavunudur yazın son yenen kavundur ortalama 3-4 kg dır.hasanbey kavunu heryerde bulunmayibilir.

Bilge Kerem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2015, 17:45   #67
Ağaç Dostu
 
GothiCat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 133
Balkonda yetiştirmeyi beceren var mı merak ediyorum.Başka bir sitede birisi yetiştirdiğini yazmış.Eğer mümkünse elimde kokulu ananas f1 tohum var,denerim.

GothiCat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2015, 18:50   #68
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GothiCat Mesajı Göster
Balkonda yetiştirmeyi beceren var mı merak ediyorum.Başka bir sitede birisi yetiştirdiğini yazmış.Eğer mümkünse elimde kokulu ananas f1 tohum var,denerim.
Ben bugün 2 tohum ektim merakımdan. Mayısın sonunda ektiğim kavun tohumlarında başarı sağlarsam sizi bilgilendiririm, yok olmazsa zaten sesim çıkmaz

GothiCat beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2015, 01:43   #69
Ağaç Dostu
 
GothiCat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Ben bugün 2 tohum ektim merakımdan. Mayısın sonunda ektiğim kavun tohumlarında başarı sağlarsam sizi bilgilendiririm, yok olmazsa zaten sesim çıkmaz
Bende riske girip denemeye karar verdim buraya yazdıktan sonra ama toprak kalmamıştı.Toprak alır almaz ekeceğim,bilgilerimizi paylaşırız burada Dilerim çıkar mis gibi kavunlarımız,harika olur!

hira beğendi.
GothiCat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2015, 20:47   #70
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
Çok başarılı olmuş takipteyim )

eneskaradag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2015, 23:30   #71
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-05-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Geçen yıldan kalma en az otuz tohumu balkonda ufak bir saksıya diktim. Bir hafta sonra epey bir çimlenme oldu ve hepsi yavaş yavaş boy verdi. Şimdi yarısından fazlasını ayırıp bahçede Güneş alan bir yere diktim, geri kalan beş tane fideyi balkonda yetiştirmeye devam edeceğim. Bakalım hanisi daha çabuk çiçek açıp ürün verecek.

Simyaci98 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2015, 23:47   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Kavuncuklarım :-)

arkadaşlar koskoca forumu aradım taradım kavun başlığı bulamadım. sadece 2 sayfacık bişe gördüm orada da istediğim bilgiye ulaşamadığım için açtım bu konuyu yardımcı olursanız sevinicem.

Ankarada yaşıyorum balkonumda ekip biçme işleriyle ilgileniyorum. bu gördüğünüz mavi saksıya kavun çekirdeği atmıştım 3 tane acayip şekilde büyüdüler. şimdilerde çiçekte açtılar.

ne zaman kavun verir
sulama nasıl yapılır ?
güneş durumu ne olmalıdır ?
saksı boyu yeterlimidir ?


bilen arkadaşlar yeşillendirirse sevindirik olurum . şimdiden teşekkür ederim hayırlı forumlar

Eklenen Resimler
  
djtunc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 14:17   #73
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 5,986
Galeri: 22
İşte aradığınız başlık burada.
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4435.htm

Kavun meyve değil sebze sınıfına giriyor.

Saksılarınız oldukça küçük, bu saksılarda meyve tutması çok zor.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 19:42   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
ben saksıya ektim arkadaşlar kavun çekirdeklerini. ama saksı sanırım küçük geliyo.
bi de kavun direk güneş i severmi
çok sulamayı severmi ?
kolları 1 metre oldu . üzerinde çiçekler tuttu ama dokununca dökülüyo fazla sulamadan veya az sulamadan mı dökülür çiçekler. yardımcı olursanız sevinirim

Milla beğendi.
djtunc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2015, 18:53   #75
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 69
Çiçeklerin dökülmesinin birçok nedeni olabilir:
1- Saksının boyu. (Mümkünse 40-50 litrelik saksılara ya da en az 10 metrekarelik güneş alan açık bir alana dikin.
2-Tozlaşamama. (Tozlaşmayı garantilemek için çiçekler açıkken bir kulak çubuğuyla erkek çiçeklerin (altı sap gibi olanlar) ortasındaki çıkıntıdan polen alıp, dişi çiçeklerin (altında küçük kavun olanlar) ortasındaki çıkıntıya sürtün. Garantilemek için bu işlemi 4-5 defa tekrarlayın.
Bir de bildiğim kadarıyla çiçeklere dokunmak çiçeklerin dökülmesine neden olabilir.

TCM beğendi.
kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2015, 22:43   #76
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 218
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kızıl-çam Mesajı Göster
Çiçeklerin dökülmesinin birçok nedeni olabilir:
1- Saksının boyu. (Mümkünse 40-50 litrelik saksılara ya da en az 10 metrekarelik güneş alan açık bir alana dikin.
2-Tozlaşamama. (Tozlaşmayı garantilemek için çiçekler açıkken bir kulak çubuğuyla erkek çiçeklerin (altı sap gibi olanlar) ortasındaki çıkıntıdan polen alıp, dişi çiçeklerin (altında küçük kavun olanlar) ortasındaki çıkıntıya sürtün. Garantilemek için bu işlemi 4-5 defa tekrarlayın.
Bir de bildiğim kadarıyla çiçeklere dokunmak çiçeklerin dökülmesine neden olabilir.
Sn. kızıl-çam'ın tavsiyelerine ilaveten ;
3- Suyu azaltın, gördüğüm kadarıyla biraz fazla geliyor.
4- Daha güneş gören bir yere alabilirseniz iyi olur.
5- Uç alma işlemi faydalı olabilir.

Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2016, 18:16   #77
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2014
Şehir: malatya
Mesajlar: 11
Saksılık Kavun

https://www.youtube.com/watch?v=PMzMWfsRf1g

Balkonda yetiştirilmeye elverişli bir cins

aefsane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2018, 22:11   #78
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Kavun yetiştiriciliği

KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

1. Botanik Özellikleri
1.1. Önemi
Kavunlar Cucurbitaceae familyasından, bir senelik kültür bitkisidir. Bilimsel adı Cucumis melo L. dir.
Kavunun vatanı Asya’dır. Bugün Amerika ve Avrupa’da çok beğenilen tanınmış kantalup kavununun anavatanı Diyarbakır ve Van bölgesidir. Buradan tohumları İtalya’ya götürülmüş oradan da dünyanın diğer memleketlerine yayılmıştır. Kavun bizde geniş ölçüde yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Dünyanın en güzel ve tatlı kavun çeşitleri ülkemizde üretilmektedir.
Yerli kavun çeşitlerimizde, yapılan analizler sonucu % 10-15 oranında kuru madde bulunmuştur. Kavun, hıyara nispetle daha besleyicidir. Bilhassa şeker oranı çok yüksektir. Azotsuz maddeler bakımından da zengin bir durumdadır. Kavunda B1, B2, C vitaminleri de bulunmaktadır. Kavun; lezzet, şeker ve koku bakımından karpuzdan daha üstün özelliklere sahiptir. Özellikle kışlık kavunlar iyi saklandıkları taktirde 8-9 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Son yıllarda kavun, sera ve alçak plastik tüneller altında yetiştirilmesi ve dayanıklı kışlık çeşitlerin saklanması sayesinde mevsim dışında da satılmakta ve değerlendirilmektedir. Kavunun küçük meyveleri turşu sanayisinde önemli bir yer alır. Yaz aylarında dondurması sevilerek yenir.
Kavun genelde iç piyasa için üretilmektedir. Son yıllarda iç piyasa yanında Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmeye de başlanmıştır.

1.2. Morfolojik Özellikleri
1.2.1. Kök
Kavunlarda kök sistemi uygun toprak ve yetiştirme koşullarında toprak yüzeyine yakın olarak gelişir. İyi hazırlanmış elverişli toprak koşullarında oldukça yüzeysel olarak gelişir. Tohumlar çimlendikten sonra başlangıçta 20-30 cm derinliğe inen kazık kökler gelişir. Daha sonra yan kökler oluşmaya başlar. Yan köklerin bir kısmı derinliğine, bir kısmı ise yan tarafa doğru gelişir. Köklerin derine ve yanlara doğru yayılarak gelişmelerine toprak yapısı ve sulama durumu etkili olur. Köklerin % 70-75’i 40-50 cm derinlikte toplanmıştır. Bazı koşullarda kavunun kökleri 80-90 cm kadar derinliğe inebilir. Çoğunlukla toprak yüzeyine yakın ve en çok 45 cm kadar derinlikte yayılan saçak kökler bulunur.

1.2.2. Gövde ve Dallar
Kavunlarda ana gövde budanmaz ise 1-2 m’ye kadar boy alır. Yan dalların uzunluğu ise 2-3 m, bazen 5 m’ye kadar uzayabilir. Kavun bitkisinin gövdesi başlangıçta otsu yuvarlak ve üstü sert tüylerle kaplıdır. Gövde daha sonra kısmen odunlaşmış çok köşeli bir görünüm alır. Gövde üzerindeki tüyler azalır ve sert bir yapı kazanır. Normal bir bitkide budama yapılmaz ise 3-6 adet dal meydana gelir. Budama yapılırsa yan dal adedi artar. Gövdede renk yeşilden koyu yeşile kadar değişim gösterir. Gövde üzerinde ince ve uzun sülükler bulunur.


Resim 1: Gövde ve dallar

1.2.3. Yaprak
Yaprakları oldukça iridir. Yaprakların şekli yuvarlak veya kısmen kalp şeklinde fazla girintili ve çıkıntılı olmayan 5 köşelidir. Yaprakların alt ve üst yüzü tüylüdür. Yaprak kenarlarında keskin dişler bulunur. Yaprakların renkleri yeşil ve koyu yeşile kadar değişir. Yaprak sapı uzun ve ortası olukludur. Sap enine kesildiğinde yuvarlaktır. Sap üzerinde tüyler bulunur.


Resim 2: Yaprak

1.2.4. Çiçek
Parlak sarı renkte ve beşlidir. Dişi çiçeklerde üç tepecik vardır. Kavun ve kısmen de karpuzlarda biyolojik bakımdan çiçekler büyük bir çoğunlukla “andromonoecious” karakterdedir. Yani aynı bitki üzerinde fakat ayrı yerlerde erkek ve erselik çiçekler teşekkül etmektedir. Az olmakla birlikte monocie (tek evcikli) yani aynı bitki üzerinde fakat ayrı yerlerde yalnız erkek ve yalnız dişi çiçekler teşekkül eden bitkiler de mevcuttur. Monocie karakterli çiçeklerde döllenme arı ve diğer böcekler vasıtasıyla erkek çiçeklerden alınan polen tozlarının dişi çiçeğe getirilmesi ile normal olarak meydana gelmektedir. Çiçekler hangi karakterde olursa olsun daima yabancı döllenme mevcuttur.
Çiçekler yaprak koltuklarında meydana gelir. Erkek ve dişi çiçeklerin açılmaya başlamaları ve oranları için kesin bir söz söylenmemektedir. Bununla beraber, büyük bir çoğunlukla erkek çiçekler daha önce açmakta ve birçok çeşitlerde erkek çiçek sayısı dişilerden fazla meydana gelmektedir. Yetiştirme ve bakım şartlarının bu konuda büyük rolü vardır.



Resim 3: Çiçek

1.2.5. Meyve
Kavunda meyve şekilleri her çeşitte farklılık gösterir. Kavun meyveleri yuvarlak, basık-yuvarlak, uzun-yuvarlak, oval ve yumurta biçiminde olabilir. Meyveler düz veya alacalı renktedir. Düz renkli kavun meyveleri beyaz, yeşil, sarı ve koyu yeşil üzerine değişik renkte benekler veya çizgiler şeklinde olabilir.
Meyve kabuğu inceden başlar kalın kabuğa kadar değişim gösterir. Kabuk içi rengi beyaz, yeşil, sarı, turuncu ve kiremit kırmızısıdır. Meyve eti rengi ise beyaz, yeşil, sarı ve turuncudur. Meyve eti çok sert susuz olabildiği gibi çok sulu gevşek de olabilir. Meyve eti çok tatlıdan tatsıza çok aromalıdan aromasıza kadar değişiklik gösterir.
Meyvede çekirdek evi boşluğu büyükten küçüğe doğru değişir. Çekirdeklerin meyve etine bağlantılı ya da gömülü olanlarına da rastlanır.
Meyvelerin olgunluğu çeşitlerin yazlık ya da kışlık oluşlarına göre farklılık gösterir. Yazlık çeşitlerde meyve olgunluğu bitki üzerinde meydana gelir. Bu çeşitlerin meyveleri birkaç gün veya birkaç hafta içinde tüketilmelidir. Kışlık çeşitlerde meyveler hasattan belli bir süre sonra depoya alınarak bekletilir. Hasat edilen kışlık kavun meyveleri depolama sırasında olgunlaşır ve depoda olgunluğa geldikten sonra tüketilir.
Hasat edilen meyvelerin ağırlıkları çeşitlere bağlı olarak değişir. Meyve ağırlıkları 300 gramdan başlayarak 10-15 kg’a kadar çıkar. Erkenci ve yazlık çeşitlerin meyveleri kışlık ve geççi çeşitlere göre daha küçüktür.




Resim 4: Değişik tipte kavun meyveleri

1.2.6. Tohum
Kavun tohumları şekil bakımından ilk bakışta hıyar tohumlarına benzese de biraz daha iridir. Tohumlar düz, uzun, oval-elips şekilli, parlak, genelde sarı ve koyu sarı renktedir. Bir gramda 20-50 adet tohum bulunur.
Tohumların çimlenme kabiliyeti % 95 ve üzerinde olmalıdır. Kavun tohumları canlılıklarını normal koşullarda 5-8 yıl muhafaza eder. Tohumların çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının 10-12°C’nin üstünde olması gerekir. Bu sıcaklığın altında çimlenme süresi uzar ve çimlenme yüzdesi düşük olur. Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30°C’dir. Düşük sıcaklık koşullarında olduğu gibi 35°C ve üzerindeki sıcaklıklarda da çimlenme oranı düşmeye başlar.



Resim 5: Kavun tohumları

1.3. Döllenme Biyolojisi
Kavunlarda biyolojik bakımdan monoecious (tek evcikli) karakterde çiçekler bulunur. Bu çiçek şekli yanında androecious (erkek çiçekler), andromonocious (erkek çiçek ve erkek çiçeğin erdişi hâle dönüşmüş şekli), gynocious (dişi çiçekler), gynomonoecious (erkek çiçek ve dişi çiçeğin erdişi çiçeğe dönüşmüş şekli) ve trimonoecious (erkek çiçek, dişi çiçek ve erdişi çiçekler) çiçekli bitkilere de rastlanır.
Kavunlarda en çok monoecious ve andromonoecious çiçekler bulunur. Dişi çiçekler az da olsa gövde üzerinde oluştuğu gibi daha çok yan dallar üzerinde meydana gelir. Bu nedenle yan dal gelişimi teşvik edilir.
Erkek çiçekler yaprak koltuklarından tek veya demetler hâlinde kısa ve orta uzunlukta bir sapla meydana gelir. Parlak sarı renkte olan kavun çiçekleri beşli yapıdadır. Çanak, taç ve erkek organlar beş adettir. Erkek organ sarı beyaz renktedir. Çiçek tozları yapışkan olduğundan arılar vasıtası ile taşınır.
Dişi çiçekler tek veya bazen 2’li ve 3’lü demetler hâlinde oluşur. Dişi çiçekler yaprak koltuklarından çıkar, kısa bir sapla gövdeye bağlanır. Çiçek sapının ucunda yuvarlak veya elips şeklinde meyve taslağı meydana gelir. Daha sonra 5 adet parçalı sarı veya açık sarı renkli çiçek taç yaprakları yer alır. Çiçeğin orta kısmında dişicik tepesi bulunur. Döllenmenin olabilmesi için çiçek tozlarının böcek veya arılarla dişicik tepesine ulaşması gerekmektedir. Aksi hâlde döllenme olmayacağından meyve taslağı sarararak dökülür.

1.4. Çeşitleri
Kavunlar birçok araştırıcı ve yazar tarafından farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır. Bazıları kavunları kışlık ve yazlık olmak üzere iki gruba ayırır. Bazıları ise meyve özelliklerine göre sınıflama yapar. En çok benimsenen gruplama ise meyvelerin şekil ve dış görünüşlerine göre yapılan gruplamadır.
Kavunlar meyve özelliklerine göre yedi ana gruba ayrılmıştır. Bunlar:

Meyve şekillerine göre:
Meyveleri uzun ve silindir şeklinde olanlar
Meyveleri uzun, elips şekline yakın olanlar
Meyveleri yuvarlak olanlar
Meyveleri basık olanlar
Meyve kabuğu yapısına göre:
Düzgün ve parlak kabuklu olanlar
Kabukları buruşuk olanlar
Kabukları dilimli olanlar
Kabukları işlemeli, ağ gibi olanlar
Kalın kabuklu olanlar
İnce kabuklu olanlar
Kabuk rengine göre:
Yeşil kabuklu olanlar
Sarı kabuklu olanlar
Yeşil zeminin üstünde sarımtırak lekeli olanlar
Meyve eti rengine göre:
Beyaz ve yeşil renkli olanlar
Sarı ve turuncu renkli olanlar
Meyve eti sertliğine göre:
Meyve eti yumuşak ve fazla sulu olanlar
Meyve eti sert ve az sulu olanlar
Aromalarına göre:
Fazla aromalı kokulu olanlar
Orta dereceli aromalı olanlar
Aroması yok denecek kadar az olanlar
Çekirdek evlerine göre:
Geniş ve uzun olanlar
Küçük olanlar
Çekirdekleri olgunluk anında dağılanlar
Çekirdekleri etli ve lifli kısma gömülü olanlar


Resim 6: Çeşitli meyve özelliklerinde kavunlar

2. Ekolojik İstekleri
2.1. İklim İstekleri
Kavun sıcak ve ılık iklim sebzesi olup en iyi gelişmeyi 20-30 oC arasındaki sıcaklıklarda gösterir. Bu sıcaklığın altına düşüldüğünde bitkide büyüme ve gelişme yavaşlar ve gelişme dönemi uzar. Yani kış aylarında yetiştirilen bir çeşit, uzun sürede meyvelerini olgunlaştırırken aynı çeşit yaz aylarında yetiştirilirse meyvelerini daha kısa sürede olgunlaştırmaktadır. Diğer yazlık sebzeler gibi soğuklardan çok etkilenir. Bu bakımdan ilkbaharda soğuk tehlikesi tamamen kalktığı ve toprakta sıcaklık 15 oC üstünde olduğu zaman tohum ekimi yapılırsa iyi bir çimlenme görülür.
Sıcaklığın aşırı yükselmesi kavunlarda büyümeyi yavaşlatmaktadır. Yetiştirilme dönemindeki sıcaklığın yanında vegetasyon dönemindeki toplam sıcaklığın da kavunun olgunlaşması ve tadı üzerine etkisi vardır. Yeterli düzeyde sıcaklık toplamı elde edilmediği zaman kavunların tat ve aromalarında düşme meydana gelir.
Kavun yetiştiriciliğinde ışık, sıcaklık kadar etkili olmasa da bitkide renk, meyvede ise aroma oluşumu üzerine etkendir. Ayrıca ışık, dokuların sık ve gevşekliğine, ürünün depolama süresi üzerine etkili olan bir faktördür. Işık miktarının azalması bitkilerin zayıf gelişmesine neden olur. Hücre dokuları zayıflar. Kavunlar daha geç hasat olgunluğuna gelir. Işık miktarı bitki üzerinde oluşan çiçeklerin cinsiyetini de etkilemektedir. Kısa gün koşullarında genellikle erkek çiçekler meydana gelir. Işık miktarının artması ise dişi çiçek sayısının çoğalmasına neden olur.

2.2. Toprak İstekleri
Kavunlar derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi direne edilmiş, organik madde ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda çok iyi gelişir. Ağır ve suyu bol topraklarda kök hastalıkları artar. Bitkilerin vegetatif gelişmeleri hızlanır. Meyve verimi azalır ve meyvelerin olgunluk süresi uzar. Kumlu topraklarda erkencilik sağlanabilir. Nehir kenarlarındaki milli topraklar gibi rutubetçe zengin topraklarda veya gelişme dönemleri sırasında, düzenli sulama yapılan yerlerde daha iri ve bol mahsul alınabilirse de bunlar kurak şartlarda yetiştirilen kavunlar kadar tatlı olmazlar. Kavun yetiştirilen bölgelerimizde yetiştiriciler bu durumu iyi bildiklerinden kavunu genellikle susuz yetiştirme yolunu tercih ederler. Bu amaçla toprağı derin ve birkaç defa dikkatle işleyerek ve gelişme devresinde de imkânlar oranında bol çapalayarak topraktaki rutubeti muhafaza etmeyi, sulamaya tercih ederler.
Kavun, pH’ı düşük topraklarda iyi gelişemez. Yapılan araştırmalara göre kavunlar için en elverişli toprak reaksiyonu pH 6.0-6.7 arasındadır.

3. Yetiştirilmesi
3.1. Yetiştirme Şekli
Kavun, dışarıda hava ve toprak şartlarının uygun hâle gelmesiyle tohumların doğrudan doğruya önceden hazırlanmış yerlerine ekilmesi suretiyle yetiştirilir. Ülkemizde ve diğer birçok yabancı ülkelerde kavun yetiştiriciliği genellikle iki şekilde yapılmaktadır.

3.1.1. Doğrudan Tohum ile Yetiştiricilik
Küçük işletmelerdeki yetiştiricilik: Genellikle küçük işletmelerde bahçe ziraatı şeklinde yapılacak kavun yetiştiriciliği için toprak sonbahar veya kış aylarında uygun günlerde gübrelenerek 25-30 cm derinliğinde elle veya pullukla birkaç defa sürülür. İlkbaharda tohum ekiminden itibaren bir defa daha hafifçe işlenerek iyice tesviye edilir. İlkbaharda havalar ısınınca ve toprakta ekime elverişli sıcaklık meydana gelince ekime başlanır. Bu amaçla tesviye edilmiş toprak üzerinde genellikle sıra arası 1- 1.5 m, sıra üzeri 40-50 cm genişliğinde olacak şekilde ve 15-20 cm derinliğinde ocaklar açılır. Ocaktan çıkarılan toprak yaklaşık bir kürek dolusu ahır gübresi ile karıştırılarak ocakların dip kısımlarına 5-10 cm kalınlığında konarak tohumların ekileceği yatak kısmı hazırlanır. Her ocağa biraz aralıkla 3-4 tohum ekilir ve tohumlar 3-4 cm derinlikte kalacak şekilde ocakların üzeri aynı gübreli toprakla doldurulur. Hafifçe bastırılır ve süzgeçli kovalarla can suyu verilir. Uygun koşullarda tohumlar en geç 10-12 gün içerisinde çimlenerek toprak yüzünde görülmeye başlar.
Tohumlar çimlenip toprak yüzüne çıktıktan sonra henüz 2-3 yapraklı iken ocaklarda seyreltme yapılır. Her ocakta bir, en fazla iki bitki bırakılır.
Geniş arazide yapılan yetiştiricilik: Geniş ölçüde tarla ziraatı hâlinde yapılacak kavun yetiştiriciliğinde de tarla yukarıda anlatıldığı şekilde hazırlanır. Tohumlar uygun şartlar oluştuğunda başlıca aşağıdaki iki şekilde ekilir.


Resim 7: Geniş arazide yapılan yetiştiricilik

Çizgi usulü:
Geniş işletmelerde kavun yetiştirmek daha kolay ve ekonomik olduğundan birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çoğunlukla uygulanan bir usuldür. Bu usulde hazırlanmış tarlada çeşitlerin gelişme ve yayılma kuvveti ile toprak karakterine göre 1.5-3 m arayla genellikle pullukla 5-6 cm derinliğinde çizgiler açılır. Çizgilere hemen arkadan gelen bir işçi tarafından biraz sıkça veya çoğunlukla uygulandığı gibi sıra üzerinde normal ekim mesafesine, her ekim yerine 2-4 tohum bırakmak üzere ekim yapılır. Hemen sonrasında hafifçe çizgiler kapatılır. Arkasından da toprağın hafifçe bastırılması için bir sürgü çekilir. Tohumların normal olarak çimlenebilmesi için toprağın tam tavında iken ekim yapılmasına özellikle dikkat edilir.
Ocak usulü
Bazı bölgelerde bir kısım yetiştirici çizgi usulü yerine ocak usulü ekim yapmaktadır. Bunun için hazırlanmış yerlerine yine aynı ölçüler dâhilinde yaklaşık 40-50 cm çapında ve 15-20 cm derinliğinde açılan çukurların diplerine 5-10 cm kalınlığında gübreli toprakla yataklık konarak tohumlar bunun üzerine ekilir ve üzeri 4-5 cm derinlikte kalacak şekilde kapatılır ve hafifçe bastırılır. Tohumlar uygun şartlarda en geç 10-12 günde
çimlenerek toprak yüzünde görülmeye başlar.
Tarla ziraatı hâlinde geniş ölçüde yapılan kavun yetiştiriciliğinde ekim mesafelerine göre genellikle dekara 1-1.5 kg kadar tohum hesap edilir.
3.1.2. Fide ile Yetiştiricilik
Erkencilik sağlamak ve örtü altında kavun üretimi yapmak amacıyla bu yetiştirme yöntemi uygulanır. Tohumlar değişik şekillerde hazırlanmış plastik torba, viyol veya saksılara ekilir. Tohum ekim ortamları (torf + çiftlik gübresi + kum + bahçe toprağı ve perit karışımı) hastalık ve zararlılardan temiz olmalı, tohumların çimlenmesini engellemeyecek yapıda olmalıdır. Hazırlanan bu ortamlara ekilen tohumlar alçak plastik tünel veya plastik seralarda don tehlikesi kalkıncaya kadar bekletilir. Dikim büyüklüğüne ulaşan en az iki hakiki yaprak oluşturan kavun fideleri topraklı olarak tek veya çift sıralı olacak şekilde esas yetiştirme yerlerine dikilir. Dikimden yaklaşık 12 saat önce fidelere su verilmelidir. Aksi takdirde kök bölgesindeki toprak materyali dikim sırasında dağılır. Fidelerin tutma oranını azaltır. Bu şekilde yapılan dikimle yaklaşık 2-3 haftalık erkencilik sağlanmış olur. Dikimden sonra fidelerin kök bölgesinde çanak açılarak can suyu verilmelidir.


Resim 8: Kavun fidesi

3.2. Yetiştirme Ortamı Hazırlığı
Kavun yetiştiriciliğinde ekim ve dikimden önce suyun toprakta depolanması ve tutulması gerekir. Ayrıca köklerin toprakta iyi gelişmesi ve etrafa yayılması için toprak birkaç defa derin olarak işlenmelidir. Ülkemizde kavun üretimi genellikle tarla tarımı şeklinde yapılır. Bu şekilde yapılan üretimde tohumlar toprağa direkt ocaklara veya sıravari olarak ekilir. Tohumların ekildiği dönemde toprak tavlı ve çok iyi işlenmiş olmalıdır. Son yıllarda turfanda kavun yetiştiriciliğinden iyi gelir elde edilmesi tünel altında kavun yetiştiriciliğinin artmasına neden olmuştur. Turfanda kavun üretimi daha önce kontrollü koşullarda yetiştirilmiş topraklı fidelerle olur.
Kavun üretimi yapılacak toprak sonbaharda bir veya iki defa 40-50 cm derinlikte pullukla işlenmeli ve kışı bu şekilde geçirmesi sağlanmalıdır. İlkbaharda havalar ısındığında ve toprak sıcaklığı 15 oC’ye ulaştığında toprak 20-30 cm derinliğinde sürülür. Sürüm öncesi toprak ağır ise dekara 4-6 ton, kumlu ise 6-8 ton arasında yanmış ahır gübresi verilir. Daha sonra toprak 10-15 cm derinliğinde ikinci kez sürülür. İkinci sürümden sonra toprak disk-harrow ve freze ile iyi bir şekilde işlenerek ekim ve dikime hazır hâle getirilir.
Kumlu ve suyu yeterli olmayan topraklarda 120-150 cm killi ve sulanabilen topraklarda ise 180-280 cm arasında değişen mesafelerle pulluk veya domuz burnu ile 6-10 cm derinlikte karıklar açılır. Açılan karıklarda toprak tavı kaybolmadan karıkların içinde yürüyen işçiler 50-100 cm ara ile 3 veya 4 tohumu karık tabanına atar. Daha sonra tohumların üstü kapatılır.
Ocak usulü ekimde, karık usulü ekim yönteminde olduğu gibi sıraların düzgün olması amacıyla yine pulluk veya domuz burnu ile 6-10 cm derinlikte çizgiler açılır. Bitkiler arası mesafe 50-100 cm olacak şekilde 30-50 cm çapında 20-30 cm derinliğinde karıklar açılır. Bu ocakların tabanına 1-2 kürek yanmış çiftlik gübresi, bir avuç 15:15:15 kompoze gübre atılır ve toprakla karıştırılır. Ocakların kuzey kısmı hafif yükseltilir ve güneye doğru hafif meyilli bir görünüm verilir. Hazırlanan bu ocaklara daha önce ıslatılmış 4-5 adet tohum 5-6 cm derinliğe düşecek şekilde ekilir. Tohumların üzeri ocaktan çıkartılmış toprak ile yanmış çiftlik gübresi karışımı olan harç materyali ile örtülür.
Ekim sonrası yağış alan yerlerde kavun tohumları sık veya yan yana atılır. Bu şekilde yağıştan sonra toprak üzerinde meydana gelen kaymak tabakası, çimlenen tohumların yaptığı basınç sayesinde kolayca parçalanır. Böylece bitkiler toprak yüzeyine daha rahat bir şekilde çıkar.
Sulama imkânı olan yerlerde bitkilerin toprak yüzeyine çıkmasına yakın dönemde hafif bir yağmurlama sulama yapılarak kaymak tabakası yumuşatılır. Küçük bahçelerde veya aile işletmelerinde kaymak tabakası çepinlerle dikkatlice kırılır.

4. Bakım İşleri
4.1. Sulama
Kavun üretimi yapılan yörelerimizde halk arasında “kavunlar fazla sudan hoşlanmaz.” diye bir kanı vardır. Kavunda aroma ve tadın oluşumunda sulamanın etkili olduğu doğrudur. Az sulanan veya susuz yetiştirilen kavunlar daha tatlı ve aromalı olur. Devamlı sulanan kavunların meyveleri iri olmalarına rağmen tat ve aroma maddelerince yetersizdir. Toprakta % 50-60 suyun bulunması yetiştiricilik için idealdir. Bu nedenle bir vegetasyon döneminde toprak koşullarına bağlı olarak 2-5 defa sulama yeterlidir. Hasat döneminde sulama
yapılmaz. Sulama yapılarak yetiştirilen kavun meyvelerinin saklanma süresi kısalır.
Bitkilerin gelişme döneminde veya meyvelerin irileşme döneminde düzenli olarak yapılan sulama verimi ve kaliteyi artırır.
Sulama yöntemi olarak damlama, sızdırma veya zorunlu durumlarda yağmurlama sulama kullanılır.

4.2. Çapalama
Tohum ekiminden sonra kavun bitkileri toprak yüzeyine çıkıp 1-2 yapraklı oldukları dönemde en iyi gelişen bitkiler tarlada bırakılır. Diğer bitkiler ise bırakılanlara zarar vermeyecek şekilde kesilir veya koparılarak uzaklaştırılır. Bitkiler 10-15 cm boya ulaştıklarında ilk çapa yapılır ve bitkilerin boğazları doldurulur. Kıraç bölgelerde bitkilere zarar vermeden toprağın yüzeysel olarak sürülmesi toprak neminin uzun süre tutulmasına
yararlı olur.
Yabancı otları temizlemek için de sık sık çapa yapmak gerekir. Toprağı havalandırmak ve yabancı otlarla mücadele etmek için kavun bitkileri toprak yüzeyini örtmeye başlayıncaya kadar birkaç işleme ve çapa yapılır.

4.3. Askıya Alma
Bitkilerin ışıklanma durumlarını iyileştirmek, bakım işlerini kolaylaştırmak, hastalık ve zararlıların kontrolünü sağlamak, bitkiler arasındaki hava hareketini kolaylaştırmak ve sonuçta verimle birlikte kaliteyi artırmak amacıyla bitkileri askıya almak gerekmektedir. Askıya almak amacıyla bitki sıralarına paralel olarak zeminden itibaren 10-15 cm yükseklikten ince inşaat teli, buna paralel olarak 2 m yükseklikten 3 mm’lik galvanizli tel çekilir. Alttan çekilen tellere bitki hizalarından tutturulan ipler, yukarıya doğru uzatılır ve yukarıdaki tellere ilmek yapılıp bağlanır. Bu ilmekler bitkinin tutturulduğu iplerin ileride aşırı yük nedeni ile sarkmasının engellenmesi için daha uygundur. Böylece bitkilerin bu iplere sarılarak uzaması sağlanır.


Resim 9: Serada kavunların askıya alınması

4.4. Budama
İyi özellikte meyveler elde edebilmek için bitkiler üzerinde oluşan bütün meyvelerin büyümelerine izin verilmez. Çeşit karakterine ve özellikle meyvelerin normal iriliklerine ve diğer mevcut şartlara göre bitkiler üzerinde genellikle iki ve bazen en fazla dört meyve bırakılarak diğerlerinin büyümelerine fırsat vermeden koparılır.
Az sayıda meyve elde edebilmek amacıyla bitkiler gelişip etrafa dal salmaya başladıklarında her dal üzerinde 2-4 adet meyveden itibaren uç alma yapılır. Böylece, besin maddeleri bitkinin devamlı olarak boylanmasına yardım edeceği yerde bitki üzerinde mevcut meyvelerin irileşmelerinde kullanılacaktır.

4.5. Gübreleme
Kavun organik maddelerce zengin topraklardan hoşlanır. Diğer şartlar mükemmel olduğu hâlde iyi bir gübreleme yapılmayan yerlerde hiçbir zaman iyi mahsul alınamaz. Verilecek gübrenin çeşit ve miktarları toprak karakterine ve topraktaki mevcut besin maddeleri miktarına göre değişecektir. Ortalama bir hesapla dekara 5-6 ton iyi vasıflı yanmış ahır gübresi ile dekara 15 kg azotlu, 30 kg fosforlu ve 20 kg potaslı gübre verildiğinde gayet iyi sonuç alınmaktadır.

0: Hasanbey
Kırkağaç (Altınbaş): Yetiştirildiği yöre isimleri ile anılır. Meyveleri genelde yuvarlaktır. Oval ve uzun tipleri de vardır. Kabuk rengi sarı, üzeri yeşil benekli, kırışık ve kalındır. Kabuğu düz ve dilimli olan tipleri de bulunmaktadır. Et rengi beyaz, lezzetli, tatlı ve sulu bir çeşittir.


Resim 11: Kırkağaç (altınbaş)
Yuva: Koyu yeşil renkli kabuklu ve yuvarlaktır. Lezzetli, sulu, yenen kısmı kalın ve ince kabukludur. Serin yerlerde bekletilerek uzun süre tüketim için saklanabilme özelliğine sahip bir çeşittir.
Van (kantalup/cep kavunu): Kabuğu ağsı yapıdadır. Ağsı yapının arkasında sarı ya da krem rengi kabuğa sahiptir. Meyveleri yuvarlak, alt ve üstten basık, dilimli bir yapıdadır. Dünyada en çok tüketilen kavun çeşididir. Meyve eti turuncu sarıdan somon rengine kadar değişir. Meyve eti yumuşak, sulu, tatlıdır. Olgun olduğunda güzel kokulu aroması olan bir çeşittir.


Resim 12: Van (kantalup/cep kavunu)
Topatan: Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilen, ince ve sarı kabuklu, dayanıksız, erkenci bir çeşittir. Bu kavun çeşidi 2-3 kg ağırlığında, uzun oval şekillidir. Kabuk rengi sarı, üzeri düz parlak, bazıları hafif ağ şeklinde çitilidir. Kabuğu başlangıçta yeşil renkli olup olgunlaştıkça sararır. Meyve et rengi beyazdır. Tatlıdır ve güzel kokuludur. Taşınmaya dayanıklı olmayan bir çeşittir.


Resim 13: Topatan
Honeydew: Hafifçe oval yapıda, yaklaşık 20 cm uzunluğundadır. Erken dönemlerde kabuk yüzeyi üzerinde yumuşak tüyler bulunur. Kabuk rengi başlangıçta yeşilimsi beyaz renkte iken daha sonra kremsi sarı renge döner. Meyve eti kalın, açık yeşil renktedir. Sulu ve tatlı bir çeşittir.


Resim 14: Honeydew
Casaba: Meyve kabuğu düz yapıdadır ve değişken renklidir. Kabuk, ağsı yapıya sahip değildir. Uzunlamasına derin girintilere sahip bir çeşittir.


Resim 15: Casaba
Galia: Avrupa’da en yaygın çeşit olup meyve kabuğu sarımsı-açık yeşil renktedir. Meyve eti yeşil renktedir ve tatlıdır. Örtü altı yetiştiriciliğinde en kaliteli ürünün alındığı çeşittir.

Resim 16: Galia


Kalite özelliklerine göre sınıf özellikleri:

Sınıf I
Bu sınıfa iyi nitelikteki kavunlar girer. Bunlar:
Çeşidine özgü renk ve şekilde olmalıdır.
İyi gelişmiş olmalıdır.
Hafif yüzeysel iyileşmiş çatlak dışında kusur bulunmamalıdır (Sap etrafında et kısmına erişmeyen 2 cm’den kısa çatlaklar özür sayılmaz.).
Sürtünme veya elle tutma ile oluşan hafif hasar dışında kusur bulunmamalıdır.
Kabuk kısmında hafif renk bozukluğu dışında renk kusuru bulunmamalıdır (Gelişme sırasında toprağa temas eden kısımdaki kabukta oluşan açık renklilik kusur olarak kabul edilmez.).
Olgunlaşıp hasat edildiğinde sapları kopmayıp üzerinde kalan çeşitlerde sapların uzunluğu 2 cm’den uzun olmamalıdır. Bu sınıfa, sınıf II’den veya istisnai olarak o sınıfın toleransına girenlerden kütlece veya sayıca % 10’a kadar tolerans tanınır.
Sınıf II
Bu sınıfa sınıf I’e giremeyen fakat genel özelliklere uyan kavunlar girer. Bunlarda, ürünün genel görünüşünü ve özelliklerini bozmayan özürler bulunabilir. Bunlar:
Şekil bozukluğu
Kabuk ve et kısımlarında renk bozukluğu (Gelişme sırasında toprağa temas eden kısımdaki kabukta oluşan açık renklilik kusur olarak kabul edilmez.)
Meyvenin içini etkilemeyen ve kuru olan hafif çatlak ya da derin sıyrıklar
Sürtünme veya elle tutma ile oluşan kabuk hasar
Kabuk kısmında hafif büzüşme
Bu sınıfın özelliklerine veya genel özelliklere uymayan fakat tüketime elverişli bulunan kavunlara gözle görülebilir çürükler hariç, kütlece veya sayıca % 10 oranına kadar tolerans tanınır.
Kütlelerine veya ekvatoral çaplarına göre boy özellikleri :
Kavunlar kütlelerine veya ekvatoral çaplarına göre Tablo 1.1’de gösterilen boylara ayrılır. Kütlelerine göre boylama yapıldığında, bir ambalajdaki en büyük kavun ambalajdaki en küçük kavunun % 50’sinden daha ağır olamaz.
Çapa göre boylama yapıldığında bir ambalajdaki en büyük kavun, çap bakımından o ambalajdaki en küçük kavundan % 20’den daha büyük olamaz.


Tablo 1.1: Kavunların kütlesine ve ekvatoral çaplarına göre boy özellikleri



5.3. Ambalajlama
Ambalajlamada dikkat edilecek hususlar:
Ambalajlar; taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince kavunları iyi bir durumda tutacak ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde yeni, temiz, kokusuz, ahşap, mukavva veya diğer uygun materyalden hazırlanmış kasa, kutu, sepet vb. şekillerde olup aksine bir istek olmadığı takdirde, 80 cm x 120 cm veya 100 cm x 120 cm boyutlarındaki paletlere uygun ölçülerde olmalıdır.
Ambalajların yapımında kullanılan her türlü malzeme ile içlerine konulacak kâğıt ve benzeri materyal yeni, temiz ve kokusuz olmalı, ürüne zarar vermemeli, bunların üzerine yazılacak yazılarda kullanılacak mürekkep ve boya ile etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk zehirli veya diğer şekillerde insan sağlığına zararlı olmamalı ve yazılı taraf ürün ile temas etmemelidir.
Ambalajların içinde hiçbir yabancı madde bulunmamalıdır.
Ambalajın iç kısmında kullanılan malzeme mutlaka yeni olmalı, temiz ve ürünün haricî ve dâhilî zarar görmesini önleyecek kalitede olmalıdır.
Tahta ambalaj kullanıldığında, ürün ambalajın bütün yüzeylerinden koruyucu madde ile ayrılmış olmalıdır.
Ambalajlar her türlü yabancı maddeden arınmış olmalıdır.
Bütün sınıflar için ambalaj üzerinde belirtilen kütle veya çaptan daha küçük veya büyük olup bir alt yahut üst boya girebilen kavunlara kütlece veya sayıca % 10 oranına kadar tolerans tanınır.
Kavun ambalajı üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır.
Firmanın ticaret unvanı veya kısa adı, adresi, varsa tescilli markası
Bu standardın işaret ve numarası (TS 1073 şeklinde)
Ürünün adı (kavun)
Çeşidi
Sınıfı
Boyu (boylanmış ise en büyük ve en küçük kütlesi “kg” olarak)
Parti, seri, kod numarasından en az biri
Üretim yeri (isteğe bağlı)
Net kütlesi (en az g veya kg olarak) ve/veya kavun sayısı
Muhafaza şartları
Dökme partilerde bu bilgiler bir etikete yazılarak partinin görünür bir yerine konur. Ancak bunlarda boy, kütle veya sayının yazılması zorunlu değildir. Gerektiğinde bu bilgiler Türkçenin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.


Resim 17: Ambalajlanmış kavunlar

5.4. Muhafaza
Sert olum devresinde hasat edilen (tam olgunluğun ¾ safhasında) kavunlar 2-4C’de 15 gün süre ile muhafaza edilebilir. Daha düşük sıcaklıklarda aynı sürede üşüme zararı görülür. Bununla birlikte 0-1C’de bir hafta kadar rahatlıkla depolanabilir. Hasat zamanındaki yüksek sıcaklıklar yeme olumuna gelen kavunlarda şeker ve su kaybına sebep olur. Bundan dolayı kavunlar hasattan hemen sonra ön soğutmaya alınmalıdır. Ürün sıcaklığının 17-22C’ler arasında düşürülmesi bile solunum hızının ve su kaybının ¼ oranında azalmasını sağlar. Bazı kavunlarda soğuk su, soğuk hava veya buz başarılı bir şekilde kullanılabilir. Soğuk su kullanımı en elverişli metottur.
Kavunların 5-10C’ler arasında, %10-20 CO2 :% 3-5 O2den oluşan KA koşullarında depolanması uygundur. Düşük O2 seviyeleri (% 3-5), ürünün solunum ve etilen üretimini azaltarak yeme olumuna gelme süresine uzatır. Artırılmış CO2 seviyelerinde (% 10-20), şeker kaybı ve yüzey küflenmesini azaltır yeme olumuna gelme süresini geciktirir. % 1’den az O2 ve % 20’nin üzerindeki CO2 seviyeleri, kavunda kötü koku ve lezzet ile yeme olumuna gelmeme gibi zararlanmalara sebep olur.
Bazı yazlık kavunlar üşüme zararına karşı hassastır. Bu kavunlar 7-10C’ler arasında 2-4 hafta ancak muhafaza edilebilir. Kısmen yeme olumundaki kavunlar 10C civarında tutulmalıdır. Fakat bu takdirde olgunlaşma özelliklerini yitirebilirler.
Bazı kışlık kavunları ise 3C depo sıcaklığında bir ay civarında başarı ile depolamak mümkündür.
Kavunlar ve bunların içinde bulundukları ambalajlar işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda fena koku yayan ve bunları kirletecek olan maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.
Kavunlar ve içlerinde kavun bulunan ambalajlar yağış ve yakıcı güneş altında ve dondurucu soğuklarda bırakılmamalı ve bu koşullarda yükletilip boşaltılmamalıdır. Kavunlar soğuk depolamada ve soğuk tertibatlı vasıtalarla taşımada genellikle 7-10 oC arasında muhafaza edilmelidir.


MAHSÜLÜNÜZ BOL VE BEREKETLİ OLSUN

Kaynak: MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2019, 22:34   #79
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-12-2017
Şehir: Diyarbakir
Mesajlar: 63
Kış kavunu yetistirebilen var mi

Vedart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2019, 15:10   #80
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Darende kavunu tohumu arıyorum yardımcı olabilirmisiniz?

B.yildirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 09:59   #81
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-03-2019
Şehir: manisa
Mesajlar: 3
Kavun Sulama

Merhabalar,
geçtiğimiz mart ayı itibariyle aldığım tarlaya (hobi bahçesi) nisan sonunda yaklaşık 70-75 kök kırkağaç kavunu ektim. kavunlarım resimde görüldüğü gibi küçük küçük meyve tutmaya başladı.Kavun sulama konusunda siz değerli forum üyelerinde tavsiye almak istiyorum zira epey kafam karıştı.Meyve tutmaya başladığı zaman suyu tamamen kesmenin kavunu daha tatlı yapacağını söyleyenler var bir de susuz yeteri kadar büyümeyeceğini söyleyenler.Zaman geçtikçe gelişmeleri buradan paylaşacağım


[IMG][/IMG]

noyedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2019, 05:19   #82
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-07-2019
Şehir: Antakya/HATAY
Mesajlar: 26
Arkadaşlar Kavun hangi ayda ekilir? Ben temmuz ayının ortasında diktim yaprak filan verdi mi ama kışı geçirmesi konusunda ne yapmalıyım?

CornusMas beğendi.
hatayliahmett Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2019, 07:30   #83
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 173
Galeri: 5
Alıntı:
Arkadaşlar Kavun hangi ayda ekilir? Ben temmuz ayının ortasında diktim yaprak filan verdi mi ama kışı geçirmesi konusunda ne yapmalıyım?
Çanakkale/Balıkesir civarlarında genellikle Mayıs ayı ortalarında ya da Mayıs'ın sonlarına doğru ekilir, Ağustos ortası gibi meyveler olgunlaşmaya başlar. Ekim zamanı bölgelere göre az çok farklılık gösterebilir. Hatay civarında iklim daha sıcak olduğundan Mayıs'tan önce (Nisan ortası gibi) ekim yapılabilir sanıyorum. Tabi bulunduğunuz yükseklik de önemli. Kavun sıcağı sever.

Tek yıllık bir bitkidir kavun. Baharda ekersiniz, yazın meyve verir, kışın ölür. Tohumdan yetişip meyvelerin olgunlaşması yaklaşık 3-4 ay sürer. Kasım ayına kadar havalar sıcak giderse ürün alabilirsiniz, aksi takdirde beklentiniz fazla olmasın. Boşuna kış aylarını geçirsinler diye uğaşmayın derim. Yazın bahçede kendi kendine olacak lezzetli bir meyvenin yarı büyüklüğünde ve idare eder lezzette meyveler için çok zahmet çekersiniz.

hatayliahmett beğendi.
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2019, 14:04   #84
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-07-2019
Şehir: Antakya/HATAY
Mesajlar: 26
Teşekkürler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Çanakkale/Balıkesir civarlarında genellikle Mayıs ayı ortalarında ya da Mayıs'ın sonlarına doğru ekilir, Ağustos ortası gibi meyveler olgunlaşmaya başlar. Ekim zamanı bölgelere göre az çok farklılık gösterebilir. Hatay civarında iklim daha sıcak olduğundan Mayıs'tan önce (Nisan ortası gibi) ekim yapılabilir sanıyorum. Tabi bulunduğunuz yükseklik de önemli. Kavun sıcağı sever.

Tek yıllık bir bitkidir kavun. Baharda ekersiniz, yazın meyve verir, kışın ölür. Tohumdan yetişip meyvelerin olgunlaşması yaklaşık 3-4 ay sürer. Kasım ayına kadar havalar sıcak giderse ürün alabilirsiniz, aksi takdirde beklentiniz fazla olmasın. Boşuna kış aylarını geçirsinler diye uğaşmayın derim. Yazın bahçede kendi kendine olacak lezzetli bir meyvenin yarı büyüklüğünde ve idare eder lezzette meyveler için çok zahmet çekersiniz.
Sayın CornusMas verdiğiniz detaylı ve yararlı bilgi için teşekkür ediyorum. Artık bu zamanda diktiğim kavunlar biraz tecrübe oldu benim için seneye inşallah dediğiniz gibi Nisan ayında dikeceğim. Teşekkürler

hatayliahmett Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2020, 22:20   #85
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2017
Şehir: bilecik
Mesajlar: 1
kantalop cinsi

xanth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
kavun hastalıkları

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2021