agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 2 Gönderen WindWild
  • 1 Gönderen Melih Bakırlıoğlu
  • 1 Gönderen Melih Bakırlıoğlu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-03-2018, 22:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
meyve ağaçlarını hangi sıra ile dikmeliyiz

merhabalar herkese
9 dönüm bir arsa var çatalca'da, büyük kısmı güneye bakıyor ormana yakın eğimli bol rüzgarlı. buraya bulabileceğimiz bütün meyve cinslerinden ve yemişlerden dikmek istiyoruz.

kızılcık, nektarin, kiraz, kayısı, erik, mürdüm, iğde, şeftali, nar, armut, elma, ayva, ceviz, badem, zeytin, kestane, bögürtlen hatta zeytin

bunlar aklıma gelenler, peki bunları nasıl dikmek gerekiyor mesela cevizler 10 metrede bir dikiliyor sanırım bademler de 5 pekı bunların arasına elma dıkılmez mı?

elmalar yan yana bir sıra sonra kirazlar vs vs diye gitmeliyiz sanırım peki atıyorum elma erik yanyana dikilirse iyi olur diye bir şartlar var mı? en baştan dikmeden bilmemiz gereken yani.

bir de sulamasak ne olur bu ağaçları, imkansız mı sulamadan gelişmeleri orada kimsenin dikmedigi mevcut meyve agacları var kımse sulamıyor da ama hepsı cıcek acmıs, acaba bız de oyle yetıstıremezmıyız?

southpark85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2020, 13:51   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 29
Arkadaşlar iyi günler bende 2 yıl olarak erik ile elma ağaçlarını yan yana dikmiştim fakat ikiside kurudu neden olabilir acaba?

Yeşilhayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2020, 21:00   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Fidanları zamanında ve tekniğine uygun diktiğiniz zaman kuruma şansı çok az. Ama mesela kışları çok soğuk geçen yerlerde sonbahar dikimlerinde fidanlar ölebiliyor. Fidanlarınızı hangi mevsimde tam olarak nasıl diktiniz? Fidanlar tüpsüz mü? Dikerken aşırı kök budaması mı yaptınız veya aşı noktasına dikkat ettiniz mi? Hatta can suyu verdiniz mi? Fidanların dikimden önce canlı olduğuna emin miydiniz? Fidanlar açık köklü ise dikmeden önce kaç gün nasıl bir ortamda beklettiniz? vs.. Bunları anlatırsanız nerede hata olduğunu bulabiliriz.

WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2020, 22:18   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Öncelikle tozlaşma açısından aynı ağaçları sıra üzeri veya sıra arası olacak şekilde bahçenizin aynı bölgesine dikmeniz gerekiyor. Tutma oranını artırmanız için internetten dikim tekniklerine bolca göz atın. Aşı noktası, çukur çapı, çukur havalandırma, dikim gübrelemesi, kök budama, sıra üzeri ve arası mesafe, can suyu, fidan dikim budaması vs. gibi birçok bilgi çoğu sitede aynı kaynaktan anlatılmış vaziyette ve nispeten doğru kaynaklar. Ama çoğunda yazmayan bazı önemli noktalar var. Bahçe planınızı bölgedeki hakim rüzgarların estiği yönü dikkate alarak yapın. Mesela aynı ağaçları rüzgarın estiği yöne doğru dikmeniz gerekiyor(tozlaşma). Ayrıca fidanları aşı üstü yönleri yine hakim rüzgara ters gelecek şekilde dikmelisiniz(fidan eğrilmemesi için). Bunun yanı sıra yaygın hastalıklar ve zararlılar kayısı erik şeftali kiraz ve vişne ve bademde büyük oranda ortak olduğundan herhangi bir hastalık ve zararlının hızlı yayılmasını önlemek için bunların arasına farklı ağaçlar gelecek şekilde ve birbirlerine uzak olacak şekilde dikmenizde fayda var. Elma armut ve ceviz ağaçlarını da katabiliriz bu listeye ama hepsinin arasına dikecek kadar fazla çeşit olmayacak sanırım. Mümkün olduğu kadar yapmaya çalışın. Normalde sıra arası ve üzeri mesafeler her çeşitte farklılık gösteriyor ama bahçe nizamlığı açısından fidanların hepsini aynı ölçüye göre dikmenizde fayda var(elma ve armutlar tam bodur olmayacaksa). Bana kalırsa hobi bahçesi için 10x10 dikim gereksiz. 6x6 ya kadar sıkıntı olmaz.
Bir de sulamazsak olmaz mı demişsiniz, bölgenin taban suyu yüksekliği ve yağışlar yeterliyse bir ihtimalle olabilir ama denemeden bilemezsiniz. Mesela malatya bölgesinde susuz kayısı yetiştiriliyor ama çapa yapmak şartıyla. Ceviz ise sulamadan mümkün değil. Bir tek böğürtlen gibi yayılmacılar ise kendi yolunu bulur sulamak şart değil. Ama genel olarak sulamadan fidan büyütmek zordur. Sulanan ağaçlar çok daha hızlı büyür ve daha verimli olur. Madem 9 dönüme bahçe kuracaksınız sulama sistemi de döşeyin derim. Emeklerinizin karşılığını alabilmeniz için bahçede yabancı otların çoğalmasına izin vermeden mutlaka çapalama yapmanızı veya tüm yüzeye çim ekmenizi ve fidanlar 4-5 yaşına gelince her yıl sonbaharda bordo bulamacı kullanmanızı tavsiye ederim. Bahçe bakımı çok önemli çünkü bir kaç yıl sonra bahçenizin görüntüsü hayalinizdeki gibi değil, harabe gibi olabilir.

Bahçecilik bakım işidir fidanları dikeyim sonra yeyip içmeye geleyim diye düşünmeyin, bakmazsanız ürün alamazsınız. Hobi bahçesi de olsa bakım şarttır.

CornusMas ve aloe beğendi.
WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2020, 06:34   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Çim ekmek yanlış olur gibi geliyor, yerine kazık köklü bitkiler veya susuz da olabilecek yer örtücüler daha iyi olur her halde.

Dutlubahçe beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2020, 09:36   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu Mesajı Göster
Çim ekmek yanlış olur gibi geliyor, yerine kazık köklü bitkiler veya susuz da olabilecek yer örtücüler daha iyi olur her halde.
Örnek olarak bir kaç bitki ismi verebilir misiniz?

Dutlubahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2020, 06:44   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Biz fiğ ekiyoruz, Ebegümeci, fasulye, bakla, bamya, gelincik, yabani havuç, kara buğday, kara kafes otu.

Dutlubahçe beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2020, 08:00   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
http://permacultureapprentice.com/he...lture-orchard/
arkadaşlar 3. ve 4. cü bölümdeki ağaç/çalı/bitki isimlerini çözerler ise küçük bahçe yapan herkese faydası olacak gibi gözüküyor.3. bölümde anlıya bildiğim kadar, her iki ağaçta 1 adet azot bağlayıcı ağaç(iğde, akasya gibi) dikilmiş galiba

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2020, 09:41   #9
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
Bana göre fidan dikiminde birinci öncelik, su ihtiyacı, ilaçlama ve hasat dönemleri aynı olan veya birbirine yakın olanların aynı sıraya veya aynı grup içerisinde dikilmesi, ilerleyen yıllarda bunun ne kadar önemli olduğu kendiliğinden anlaşılıyor,

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024