agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar > Meşe
(https)




Beğeni Düzeni38Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-09-2007, 22:03   #91
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Ben pek anlatamadım Yücel Hocam Bugün kuruluşlarımız kampanya düzenleyip katkı yapıyorlar doğaya ama ne derecede yürülüyor ? Ben kitapta olanı varsa da fikirlerinizi alacaktım ama mesajıma cevap aldım ,ki bunu bende yazdığımı biliyorum Doğa Savaşçılarımız ve paraşütçülerimiz gönüllü olarak bu tohumları toprağa atmaları yerine kitaba göre yapılsa daha mı iyi olur?Eğer o tohumlar atılıyorsa o şekilde havadan veya karadan sizce yanlış değil mi ?Yanlışsa demek ki dün de yapmış olduğum meşe bağış kampanyasında param hiç bir işe yaramayacak Tutar mı tutmaz mı bende bilmiyorum.Kitaptaki uygulamayı tercih ettim ve bundan sonra tohumları kendim ekeceğim.Bağış parasınıda yol parası yaparım Meşe ekimini bilen başka dostlarımız varsa lütfen bilgilendirin değişik yöntemler olabilir

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 23:58   #92
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rukiye Çetin Mesajı Göster
....
Onlar da daha önce böyle bir proje için değerlendirme yapmışlar.
Ancak bazı nedenlerle bu çalışmanın başarı şansının düşük olduğuna karar vermişler. Teknik terrimleri bilmiyorum yanlış kullanırsam mazur görün.
Çekirdeklerin atılması değil, çimlendirilip şaşırtma yaptıktan sonra bile tutma başarısı yüzde sekiz civarındaymış.
Sevgili Yürüyen Bulut, siz bazı çelişkileri veya boşlukları görmüş araştırıyorsunuz. Ben de size doğru bilgi ulaştırmaya çalışıyorum. Bakınız yukarda alıntıladığım yazıda bir bilgi naklediliyor. (#99)

Ben işin uzmanı değilim. Ancak yaklaşık elli yıldır bitki ve ağaçla uğraşıyorum. İlk okuldayken başladım bu tür kampanyalara katılmaya.

Her yıl törenle ağaç bayramı kutlardık. Ne hikmetse bu bayramlar bir türlü olması gereken zamanda kutlanamaz, hep ağaç dikmek için geç olan bir zamanda yapılırdı. Pek tabii ağaç bayramı kutladığımıza göre ağaç dikmemiz de gerekirdi. Dikeceğimiz fidanları da kendimiz temin ederdik. Tutmayacağını bile bile götürüp bize gösterilen yere fidanlarımızı dikerdik. ilk katıldığım ağaç bayramından bu yana sanıyorum elli beş yıl geçti. O bayramlardan geriye bir tek tutmuş ağaç yok.

Buna rağmen ben ağaç dikmeye devam ediyorum. Sadece dikmiyorum yeri gelince bakım yapıyorum.

Alıntıladığınız yazıda bir de kazılacak çukura itiraz etmiştim. Verilen ebat benim şu anda üzerinde çalıştığım bilgisayar masasından büyük. Bunlar ya çukur kazmamışlar ya da ölçü bilmiyorlar. Üç palamut dikmek için önerilen ölçü çok abartılı.

Sizin de ilgilendiğiniz kampanya ile ilgili başlıkta da sorulara yanıt verilmedi. Belki binlece insan sizin gibi çabalar gösterecek. Masraf edecek. Sonuç...

İnsanlara doğru bilgiler verilir. Biz şunları yapmak istiyoruz. Bundan da şu sonuçları bekliyoruz. Bu yapacağımız işleri şu uzmanlarla müzakere ettik olumlu görüş bildirdiler. Gibi şeyler söylenir. Bence sorumluluk en az bunları gerektirir.

Bakınız Bursa Ekibi "Meyve Çekirdeği Toplama" Projesi başlığında benzer bir konu tartışılıyor. Özellikle (#107) numaralı yazıyı okumanızı önereceğim.

Başarılar diliyorum. Sevgilerimle.


Düzenleyen Yücel Özlem : 19-09-2007 saat 00:35
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 08:40   #93
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Günaydınlar...Sayın Yücel Hocam verdiğiniz linklere baktım ve belirtmiş olduğunuz konularda da tam bir eylemsel sonuç bulamadım gerçekten.Ama bunca kampanya yapılıp da sonuç çıkmadımı umutlar azalır gözümde(kampanya yapan kuruluşlar).Ama kendim yapacağım uğraşlar beni güçlü kılacaktır.Bu hafta Ankara Zirve Dağcılık Klübüyle yanımda Pratik olan kürek ve çapamı da götüreceğim ve her hafta sonu yapacağım Doğa Yürüyüşü etkinliğinde gruptaki arkadaşlara da rica edip tohumları ekeceğim. 40 cm de olsa kazayım artık Eğer Arkadaşlarımız'a tohum ekmeyi aşılarsam ki eminim onların ruhlarında vardır ; o zaman Siz Ağaç Dostlarımıza rica eder elinizdeki tohumları alırım ve hangi tohum ne şekilde ekilir ve coğrafi şartları neyi gerektirir ona göre Doğacı Arkadaşlarımla eylem gücümüzü ve sonucu yeşerteceğimize inanıyorum.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Yücel Hocam.Wah-doe

Hepimiz Dünayada Bir Bütünün Parçalarıyız,Dengeyiz...Bu dengede İnsanlar , Bitkiler ve Hayvanlar Çemberin içinde yer alır...Mita kuye Oyasin...!Yürüyen Bulut Konuştu...

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 11:14   #94
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Yürüyen Bulut Günaydınlar. Size başarılar diliyorum.

Sevgilerimle.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 22:55   #95
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
Meşe ağacının doğadaki faydaları:
Ülkemizin her coğrafi bölgesine yayılmış 18 türü vardır.


Derin ve saçak kök sistemi ile toprağı korur, erozyonu önler,


Yeraltı sularının geçirgenliğini artırır, yağış sularını yeraltına indirerek yeraltı sularının, kaynakların ve akarsuların beslenmesini, sürdürülebilirliğini sağlar,


Çeşitli hayvanlara doğal barınak olur,


Yaprakları ve meyvaları ile toprağı ve hayvanları besler, ıslah eder,
Ekolojik, ekonomik ve biyolojik değere sahiptir.


Düzenleyen heDera : 19-09-2007 saat 22:59 Neden: eksik kelime
heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 22:44   #96
-
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 1
1000 tane meşe palamudu

Ben bu sene 1000 tane fln dikmeyi düşünüyorum meşe palamudu genelde sert ve üzerinde delik olmayan kahverengi ve yeşilimsi tohumları topluyorum büyük saksılar alıp kahverengi iç anadolu topragında yetiştirmeyi düşünüyorum sizden istedigim bilenler ve daha önce yetiştirenler gübre kullamalımıyım kaç sene saksıda bekletmeliyim topragını ne ölçüde havalandırmalıyım yaprakları kuruyunca ne tür ilaçlar kullanmalıyım ve bunun gibi küçük detayları yazarsanız sevinirim

dallix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 18:30   #97
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Merhaba meşe palamutlarını çimlendirebilen arkadaşlara soruyorum bu palamutların filizlenme süreleri nedir evde saksıya ekilen palamutlar ne kadar bir süre sonra filiz verir?

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 09:43   #98
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Sevgili arkadaşlar bende Gar yönünden Ulus a 19 Mayıs Stadyumuna doğru gidilen yolda yüzlerce meşe ağacının bulunduğunu ve altınada bolca palamurlarının döküldüğünü bu sabah yaptığım yürüyüşte gördüm. En kısa zamanda bende toplayıp nereye ekebilirsem ekeceğim. evimizin karşısında boş bir arazi var orası çok güzel güneş alıyor ilk etapta orası aklıma geldi ama ne kadar sahipsiz kalabilecekler emin değilim. Birde topladıklarımı herhangi bir işlemden geçirecek miyim bu kısmını tam bilmiyorum. Şimdi tam zamanı diye biliyorum.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2007, 20:59   #99
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Selamlar herkese,
Damdan düşer gibi aciliyetten bir sorum olcak. Bir ağaçsever beni yönlendirirse çok sevinirim. Nihayet yıllardır hayalini kurduğum meşe palamudu ekimini gerçekleştirmek üzereyim. İşyerimde kampanya ile meşe palamudu dağıtılınca hemen bir tane hazır aldım. Bildiğim kadariyle tohum küçük uzun sihat bir torbada yan yatmış olarak dikilmiş. Evimde balkon yok ama yeterince güneş görüyor. Henüz toprak kuru ve sulamaya başlamadan evvel herşeyi doğru yaptığımdan emin olmak istedim. Meşe palamutları bir saksı çiçeği gibi 2 günde bir toprağını nemlendirecek kadar sulanır mı? Çocuğumun (palamut tohumunun) bir an önce dünyaya gelmesini istiyorum bu yüzden sabırsızlıkla yardımlarınızı istirham ediyorum. Nasıl başlamalıyım?

meramdi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 15:41   #100
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2007, 23:22   #101
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evrims Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.
cevap verecek olan var mı?
teşekkürler...

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 12:00   #102
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Meşe - Oak - Quercus

Name:  ithaburensis anadolu palamut meşesi.jpg
Views: 12667
Size:  34.6 KB Name:  Q.ALBA.jpg
Views: 7262
Size:  19.0 KB

Name:  Q.CANARİENSİS.jpg
Views: 7360
Size:  21.2 KB Name:  q.cerris saçlı meşe.jpg
Views: 9584
Size:  25.8 KB

Name:  Q.DENTATUS.jpg
Views: 7233
Size:  16.3 KB

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 12:03   #103
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Name:  q.macranthera ispir meşesi.JPG
Views: 7442
Size:  2.3 KBName:  Q.PETRAEA sapsız meşe.jpg
Views: 8099
Size:  16.4 KB

Name:  Quercus_cocci  fera kermes meşesi.jpg
Views: 7703
Size:  11.4 KBName:  saçlı meşe.JPG
Views: 7659
Size:  22.4 KB

Name:  turkey-oak-small.jpg
Views: 7135
Size:  21.0 KB

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 15:07   #104
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Selam sayın mstfylncn'nın meşesi benimkinden çok farklı benim meşem böyle tüylü değil ben saplı meşe palamutlarından ekmiştim onlar tüylü bir yapı göstermediler

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 02:59   #105
Ağaç Dostu
 
Emre Albayrak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 642
Galeri: 4
Quercus rubra.. Kırmızı meşe.. Olağan üstü bi kök yapar.. Yani evde saksıda bakacaksan kök budamasına dikkat etmelisin.. Kök yapısından ötürü toprağın besin değerini hemen tükettiği için gübre ihtiyacı ve havalandırma gereksinimi çok fazla.. Bonsai yapıcam diyorsan, ben denedim ama maalesef olmadı.. Bir süreden sonra çok geç bir büyüme gösteriyor.. Ve bir not; balkona koyma kargalar nedendir bilmem meşeyi tarumar ediyorlar..


Düzenleyen Emre Albayrak : 28-11-2007 saat 09:07
Emre Albayrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 10:49   #106
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Merhaba,
Bu dönem meşe palamutu toplayanların köklendirdiği bir dönem. Bu konuda çeşitli sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.
  • Köklendirilmiş ve saksıda ev içinde olan meşe fidanları için ne tavsiye edersiniz?
  • Fidan ev içinde sağlıklı gelişir mi?
  • Evde ya da dışarda saksıda ne kadar süre tutulabilir?
  • Toprağa dikildiğinde bakım gerekir mi?
  • Hayvanlardan korumak gerekir mi?

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 01:15   #107
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Bazı soruların cevapları, önceki yazılarda belki vardır. Yine de bildiğimce cevaplamaya çalışayım.

Her canlı gibi meşeler de en güzel gelişmeyi, doğal ortamlarında gösterirler. Bu söylediğimden evde çimlendirilmesine karşı çıktığım gibi bir anlam çıkarılmasın.

Benim de evimde, çimlendirdiğimiz bir miktar meşe fidanım var. İki yıldır bakıyoruz. Araziye dikeceğimiz meşeler için, önceden yer hazırlığı yaparak, palamutları doğrudan toprağa dikmek daha uygundur. Ancak evde çimlendirmek de tanışmak, duygusal bağlar oluşturmak açısından faydalı oluyor.

Bazan onlardan hiç ayrılamıyacakmışız gibi geliyor. Bu Şubat ayında araziye dikmeyi düşünüyorum. Dikeceğim yer etrafı tel çit ile çevrilmiş, korunaklı bir özel ağaçlandırma alanıdır.

Meşeleri bazılarının yaprakları sert ve kenarları dikensi oluyor. Bunlara hayvanlar yiyecek olarak itibar etmiyorlar. Bir çok meşe cinsinin, taze yaprak ve sürgünlerini hayvanlar yiyorlar. Bilhassa keçi ve eşek bu korunulması gerekli hayvanların başıda gelir.

Meşelere evde bakıldığı sürede, olabildiğince havadar ve güneşli bir yerde bulundurmak, aşırı nemden de korumak, toprak kurumadan sulamamak gerek. Bunlara dikkat edilmezse mantar ile uğraşmak zorunda kalırız. Meşelerimiz sağlığını, biz de meşelerimizi kaybedebiliriz.

Fidanlarımız büyüdükçe, saksılarını da büyüterek; evde veya saksıda istediğimiz kadar tutabiliriz. Saksı değiştirirken veya toprağa dikerken bir konuya dikkat etmek gerekir. Fidanları bulundukları saksıdan çıkardığımızda saksıdaki toprak ile saksı arasıda köklerden oluşmuş bir ağ görürüz. Bu ağı oluşturan köklerin budanarak, toprağın yüzünden temizlenmesi gerekir. Bu işlem fidanın yeni kökler sürerek kolayca yerine alışmasını sağlıyacaktır.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2008, 14:50   #108
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Bu meşeye ne oluyor böyle?!

Arkadaşlar merhaba,

Sonbaharda topladığım meşe palamutlarını çimlendirmeyi başarmıştım. Meşeler çok hızlı büyüdükten sonra birdenbire durdular ve üç haftadır hiçbir filiz vermiyorlar, boy atmıyorlar.

Hatta yavaş yavaş solmaya ve kurumaya başladılar.

Bakın birinin fotoğrafı şöyle:

Ben şimdi napıcam??

Eklenen Resimler
  
aytacus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 14:12   #109
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sevgili Ankara'lı dostlarıma buradan selam gönderip. Hatırlayacakları üzere A.Ü.Fen Fakt.bahçesinde topladığımız palamutları ekmiştim. İşte son halleri:

Eklenen Resimler
  
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 14:15   #110
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Evet bu da nisan ayı başında çektiğim,

Eklenen Resimler
 
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 14:25   #111
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Bu fotoğrafta bugünkü hali.

Eklenen Resimler
 
justice beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 14:29   #112
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Şimdi gelelim sorumuza. Yukarıda Yücel Bey'in mesajında 2 yıldır saksıda baktıklarını okudum ancak benim 2 balkonumda camla kapalı. Bunları bu yıl Elazığ'da ki bağa dikmeği düşünüyordum. Şimdi açık bir balkona alıp bir yıl daha büyümelerini bekleyeyim mi yoksa mayıs ayında bağa dikeyim mi?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 08:15   #113
Ağaç Dostu
 
abone34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 272
Galeri: 1
bu meşelerin türü ne ????

Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/ ve http://uadiguzel.blogcu.com/736516/ ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....

Eklenen Resimler
  
abone34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:09   #114
Ağaçsever
 
cevizci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: kayseri
Mesajlar: 53
meşe ile bizim kayseri yöresinde pelit diye adlandırdığımız..aynı şeymi..burdaki pelitler kavak veya selvi gibi uzayabiliyor boyları..bingölde görmüştüm kaysı ağacı gibi dallanıyor..
palamutları burdakiler uzun..ordakiler kısa ve küt yuvarlağa yakın yaprakları biraz farklı,kaç çeşit meşe var acaba..selamlar

ayrıca 100-150 arası pelit i ev bahçesinde yetiştirip..baharda topraktan söküp,3 yılında boyları 30-40 santim kalınlığı serçe parmaktan ince olarak dağa yarım gün uğraşarak diktik..ayrıca palamut olarak ta diktik.
yaz sonu fidan olarak dikilenlerin yaşamadığını gördük.palamutlar çıkmış 5-6 cm olmuş kurumuşlar..topraksız çıplak kökle taşıma meşede olmamaktamıdır..yoksa susuzluğamı dayanamadı..sulunabilen yere de ektim sonuç aynı..
uygun olanı palamut olarak mı dikmek..iç anadolu yazın kurak hangi türü dayanabilir..

birde meşeye antep fıstığı aşı yapılabiliyormuş..yapan ve ticari olarak başarı elde edenler varmı...

cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:31   #115
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
bu meşelerin türü ne ????

Lübnan meşesi (Quercus libani) olduğu aşikar.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:54   #116
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi abone34 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/ ve http://uadiguzel.blogcu.com/736516/ ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....
Quercus aucheri BOZ PINARLI MEŞE (Hep yeşil meşeler gurubu)
Avrupanın güneyi Akdeniz çevresi Ülkeleri ile Yunanistan TÜRKİYEDE doğal olarak yetişir. Türkiyede Akdeniz ve Ege bölgelerinde lokal yayılış gösterir. Maki vejetasyonu içinde 400-500 rakımına kadar çıkar.
Derin gübreli verimli toprakları sever. Kirece dayanıklıdır. Mutedil derecede donlara dayanıklı bitkiler olup hayatda kalabilirler ancak biraz bodurlaşırlar.
İki yılda olgunlaşan meyveleri sapsızdır. Kadeh pulları mızrak biçiminde parlak kahve renginde ve basıktır.
Hep yeşil yaprakları küçük derimsi dip kısmı yuvarlak **** yürek biçimli üst kısmı dişlidir. Yaprakların üst kısmı çıplak ve yıldız tüylü alt yüzü grimsi beyaz renklidir.Yapraklar çok kısa saplıdır.
Ben yapraklarını yukarıdaki özelliklerde olan meşeye benzetdim yazılan özelliklerden sizinki ne benzer özellikler varmı? Hep yeşil diğer türlerin adlarını alt da yazıyorum bu isimlerle aratırsanız siz daha iyi karar verirsiniz hangisine benzediğini.
Quercus aucheri (BOZ PINARLI MEŞE)
Quercus coccifera ( KERMEA MEŞESİ)
Quercus ilex ( PIRNAL MEŞESİ)

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:57   #117
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Sayın cevizci, pelit ve meşe halk arasından aynı anlamda kullanılıyor. Meşe türlerinin dikimi çok hassastır. Ufak bir kök zararında tutma şansı çok azalır aynı durum çınar türleri içinde geçerli. Çıplak köklü fidanların kullanımını meşe türlerinde tavsiye etmiyorum kaplı fidan veya doğrudan palamut ekerek başarılı olabilirsiniz. Tohum ekiminde bazen sincap ve benzeri hayvanlar meşe tohumlarını toplayabiliyor ya da bazı zararlı böcek türlerinin saldırısı yaşanıyor. Bütün bunlardan kurtulmak meşe tohumlarını mazota batırın.

İç Anadolu bölgesi için en uygun tür palamut meşesi. Kurumanın nedeni şunlardan biri olabilir.

*Taban suyu bulunmaması
*Toprak yapısı
*İklimin türün gelişimine olanak vermemesi
*Toprak pH
*Hastalık veya böcek zararlısı
*Yanlış dikim

İlk aklıma gelenler

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 23:01   #118
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Sayın abone34 sorusunda tohumdan yetiştirdiği fidanın yaprak dökmediğinden bahsetmiş. Bu sizi yanıltmasın İstanbul gibi ılıman iklime sahip yerlerde meşe türleri yapraklarını dökmeyebilir.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 23:07   #119
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Haklı olabilirsiniz ****** bu aşamadan sonra onun tohum özelliklerini ve diğer özelliklerle birleştirip tahmin etmesi gerekiyor.
Resim de insanı yanıltabiliyor.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2008, 08:02   #120
Ağaçsever
 
cevizci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: kayseri
Mesajlar: 53
ormanbotanigi teşekkürler

Sayın cevizci, pelit ve meşe halk arasından aynı anlamda kullanılıyor. Meşe türlerinin dikimi çok hassastır. Ufak bir kök zararında tutma şansı çok azalır aynı durum çınar türleri içinde geçerli. Çıplak köklü fidanların kullanımını meşe türlerinde tavsiye etmiyorum kaplı fidan veya doğrudan palamut ekerek başarılı olabilirsiniz.
ormanbotanigi
teşekkürler.. yeni seneye yerine ekerek deneyeceğim..

bizde başarılı olmadık diye bir miktarda olsa pelit dikme azmimiz kırılmıştı..o yüzden sonbaharda topladıklarımızı ve ev bahçesinde bekleyen 50-60 kadar fidanı ekmedik..
bilmek araştırmak bilerek yapmak gerekli galiba teşekkürler

cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
dikim, meşe, tohum, yardım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024