27-02-2007, 14:03 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Smilax excelsa (Anadolu Saparnası)
Smilax excelsa Fotoğraf: http://www.biologie.uni-ulm.de Sistematik hiyeraşisi: Kingdom : Plantae Subkingdom : Tracheobionta Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal Class : Liliopsida Batsch Subclass : Liliidae J.H. Schaffn. Order : Liliales Perleb Family : Smilacaceae Vent. Genus : Smilax Linnaeus |
27-02-2007, 20:33 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu silcan hani ruscusların ucuna meyvesi bağlanarak yılbaşında İstanbul'da kokina diye satılan süs bitkisi. Belgrat Ormanı'nda bolca var tüm Karadeniz Ormanları'nda da var . Ege ve Akdeniz için fikrim yok. İlkbaharda İstanbul Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'nda taze sürgünleri satılır. Buradaki ismi dikenucu. Güzel yemek yapılır. |
27-02-2007, 20:53 | #6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
27-02-2007, 21:17 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Gerçi ruscusların kendi kırmızı meyvesi var ama, her dalda bir tane oluyor. Tüketim oburu insana bir kırmızı meyve az geliyor salkım salkım istiyoruz. Halbuki o tek meyve nasıl da parlak, nasıl da diri olur. Silcanın meyvesi hemen yumuşar bozulur. Size Todor'un bahçesinden bir Ruscus Aculeatus fotografı koyayım. |
27-02-2007, 21:34 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Ekleyemedim; sanırım site bir yazılım sorunu yaşıyor ama http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2700 #24 te koymuşum zaten. |
28-02-2007, 00:05 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
28-02-2007, 20:43 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız. Dikenucunun, yani esas mevzumuz olan silcanın mevsimi yaklaştı. Mayıs ayında dereiçleri ve nemli ormanaltlarında toplanmaya başlanacak, belki bir yemeğini yapar yeriz. |
28-02-2007, 22:23 | #12 |
Ağaç Dostu
|
SAPARNA Diğer Adları Smilax, Sarsaparilla Bilgi Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Kökünde, "Tanen" ve "Saponin" bulunur. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur. Tibbi Etkileri ve Kullanımı Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır. |
03-03-2007, 23:57 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Bulmak çok kolaydı Halit. Arama menüsüne sadece ruscus yazdım. Sizin açtığınız todor'u ziyaret topiğinde hemencecik gördüm. |
04-03-2007, 12:40 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Esas yemeği yapılır ve yenir. kullanılan esas ismi de silcan. |
02-04-2007, 12:47 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
|
Evet mevsimi geliyor.Toplamak da zevkli ( bazen dikenleri batıyor )Biz melevcan diyoruz. Yemeği güzel olur,deneyin. |
29-01-2008, 18:02 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 8
|
Düzenleyen pancfidan : 10-01-2019 saat 01:32 |
29-01-2008, 23:39 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2008
Şehir: çorum
Mesajlar: 16
|
Ben de bilgilendirmelerinizden faydalanıyorum, çok teşekkür ederim. |
15-05-2008, 12:56 | #19 |
çavdaroğlu
Giriş Tarihi: 21-11-2007
Şehir: trabzon
Mesajlar: 43
|
Trabzon'da (Merkez) yöresel olarak zimilange-zimilanga (Smilax excelsa )olarak biliniyor. Taze sürgünlerin uç kısımları toplanarak kızartılıyor. Taze yerseniz mayhoş bir tadı var. Çocukken biz toplardık (toplarken dikkatli olmak lazım dikenleri bayağı can yakabilir) annem arada bir kızartırdı yerdik fakat tadını unuttum. Köye gidince toplamayı düşünüyorum. |
30-05-2008, 23:07 | #20 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,122
|
Adını çok sonra (ve epey zahmetle) öğrendiğim bu bitkinin tohumlarını birkaç yıl önce ormandan toplayıp saksıda çimlendirmiş ve daha sonra bahçeye ekmiştim. Şimdi yavaş yavaş uzuyorlar. Çok güzel bir bitki. Bu yıl da ev bitkisi olarak yetiştirmek üzere birkaç tane daha çimlendirdim. Bir de bu bitkiye benzeyen fakat otsu olan "tamus communis" var. O da çok güzel bir saksı sarmaşığı oluyor. Düzenleyen Mesut Temiz : 06-05-2014 saat 17:59 |
31-05-2008, 00:05 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Birinci resimdeki bitkiden Karadeniz sahillerinde bolca var. Yöresel adı mamula. Soğuk algınlığı için kullanılıyor. Kaynar suda beş dakika kadar demlenip içiliyor. Tadı ve kokusu ıhlamura çok benziyor. |
01-06-2008, 08:45 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
26-09-2010, 19:08 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-09-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 6
|
çok hoş bir görüntüsü var bilmesem kiraz diye yerim |
30-09-2010, 21:20 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 375
|
Bir bitkinin ayni il icinde bu kadar cok ismi olamaz herhalde! Zibilanga, zimilange, mamula... Besikduzu tarafinda kircan veya dikenucu diye bilinir. Bu yil pazarda 4 TL'nin altina dusmedi kilosu. Kavurmasi da guzel olur hani ... |
04-10-2010, 23:10 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Yöresel bir isim daha
Trabzon Maçka köy ve yaylalarında özellikle uçları toplanarak kavrulup yenen bu bitkiye, "Zirmulang" dendiğini çok iyi biliyorum. Radik Sarsaparillae (Adı geçen bitkinin kökü,Saparna Kökü)bazı hormonların ve gebeliği önleyici ilaç etken maddesidir. Bileşiminde, nişasta, uçucu yağ,reçine ve saponin sınıfı glikozitler bulunur. Düzenleyen yaylaboztaş : 04-10-2010 saat 23:12 Neden: virgül eklendi |
08-03-2011, 11:54 | #26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
|
Havilik
Trabzon bir başkadır. Çarşıbaşında du dikenin ismi havilik dir. Biz daha çok kırmızı meyvelerini yeriz. Hatta 40 lardaki kıtlıkta başlık parası olarak 1 Kot Havilik verildiği anlatılır. Geçen yıl Yalovada toplayıp yedim biraz ama bana çekirdekleri Trabzonda yetişenlere göre daha büyük gibi geldi. |
08-03-2012, 17:37 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Karadeniz yöresinde menevcen olarak bilinen tiken başı da denilen. Bitki sürgünler yeni uzamaya başladığından taze filizleri toplanır. Haşlanır süzülür bol soğanlı kavrulup lezetli bir yemek olarak karadeniz mutfağında yaygındır. Menevcen kavurması olarak aratırsanız bir çok yemek çeşidi olarak tarifleri var. |
29-08-2017, 13:30 | #30 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,122
|
Smilax Aspera'larınız büyümüştür umarım.. İstilacı özellikleri konusunda hiç endişe duymayın, çünkü göreceli olarak yavaş büyüyen bir bitki.. Bahçemde iki yerde var, yıllardır çok hızlı gelişen diğer sarmaşıkların istilasından korumam sayesinde varlıklarını sürdürebiliyorlar.. Ayrıca, kırmızı meyveleri sonbaharda ve kışın fazla yiyecek bulamayan kuşlar için harika birer yedek besin işlevi görüyor... Bu coğrafyanın doğal bitkisi olduklarından, yayılmaları soruna yol açmayacak bitkiler... |
|
|