agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Market Bonsaileri (http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/)
-   -   Sleepless / Fukien Tea (http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/12018.htm)

Sleepless 08-01-2009 11:01

Sleepless / Fukien Tea
 
Merhabalar,

Aranıza yeni katıldım. Öncelikle bu platformu hazırlamak için uğraş veren herkese çok teşekkür ederim. Gayet doyurucu bilgiler var. Umarım zaman içerisinde benim de ufak bir katkım olur. :) Soruma gelirsek;

Dün Bauhaus'dan bir adet Fukien Tea edindim. Gayet sağlıklı görünüyor. Saksısı biraz küçük ve kötü durumda gibi. Toprağı da ağaç ile birlikte kalıp olarak çıkıyor saksıdan. İlk olarak daha rahat bir saksıya geçirmek istiyorum. Bunun için evdeki ortama alışmasını bekleyeceğim 1-2 hafta kadar. Sonrasında kullanacağım saksıyı ve dizaynını belirledim. Şu an kendi fotoğrafını ekleyemiyorum fakat hemen hemen şu fotoğraftakinin aynısı:

http://www.bonsai-express.com/_images/fukien_tea.jpg

Düz yapıda olan gövdesini şekillendirmek için tel kullanmalı mıyım? Okuduğum kadarıyla kolay şekil verilebilen bir ağaç ve tel kullanımı mecburi değildir şeklinde tanımlamalar gördüm. Ayrıca ufak bir budama gerekiyor. Yeni filizler ve çok sayıda dal var. Daha rahat bir görünüm için budama yapmak istiyorum. Bunun için beklenmesi gereken uygun bir zaman var mıdır, yoksa istenilen an uygulanabilir mi? Akşama eve gittiğimde kendi fotoğraflarını eklemeye ve vermek istediğim şeklin illüstrasyonunu da yapmaya çalışacağım.

Bu konuda yönlendirmeleriniz ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Herkese teşekkürler. :)

Ali H. ALI 08-01-2009 12:30

Sleepless iyi gunler aramiza hos geldiniz.
Herkes gibi mutlaka siz de deneyim ve bilgilerinizi, zamani geldiginde bizlerle paylasacaksiniz bundan hic suphamiz yok.

Yeni aldiginiz fukien tea agacinizin fotograflarini ekliyene kadar bekliyelim. Fotograflari gordukten sonra bircok arkadas sana gorus ve onerilerini belirtecektir.

Duz yukselen bir govdesi oldugunu ve bunu tel sararak sekillendirebilirmiyim diye soruyorsunuz. Agacin govdesi yasli bir govde ise bunu yapmaniz zor olacak. Odunlasmis yasli bir govde kolayca egilmez.

Agacinizin fotograflarini bekliyoruz.

Sleepless 08-01-2009 20:34

Resimler biraz bulanık fakat genel görünüm olarak dallar seçilebilir halde. Şekillendirmek istediğim gövdeden ziyade dallar. Yaprak küçültme işlemi yapılabilir ise denemek istiyorum zira yaprakları biraz büyük gibi. Bunun uzun zaman alacağını ve sabretmem gerektiğini biliyorum, acelem de yok zaten. :) Bu yavruyu ay sonunda kız arkadaşıma doğumgününde hediye etmeyi düşünüyorum. O zamana kadar toprak ve saksı değişimini yapıp, mümkün olursa budama işlemini de yapmak istiyorum. Aşağıdaki linkte ağacın ve saksı olarak kullanmak istediğim saksı tabanının resimleri mevcut:

http://www.flickr.com/photos/1190808...7612327054404/

Kuru dallar var bir kaç tane. Çok kalabalık gözüktü bana genel olarak. Budama işleminde izlenecek yol ve budama şekli ile ilgili önerilerinizi bekliyorum.Vermek istediğim şekil ise şuna benzer bir şey. Tabi ağacımız da isterse. :D

http://www.artofbonsai.org/galleries...s/zhao/012.jpg

Yazdıklarımdan herşeyin bir anda olması istediğim sonucu çıkıyormuş gibi olsa da bunun aylar veya yıllar sürmesi gerektiğini biliyorum ve yavaş yavaş, olmasını istediğim şekli verene kadar sabırla çalışacağım. İlginize teşekkürler tekrardan.

Ali H. ALI 10-01-2009 14:55

Eklediginiz fotograflarda gorunen agacinizla, Yapmak istediginiz yani hayalinizdeki(fotograftaki) agaci yapabilmeniz imkansiz gibi. Buna benzer bir agac yapmak istiyorsaniz, simdidaen fidancilari dolasip uygun fidan bakmalisiniz. Fidani buldugunuz zaman da fidan uzerinde calisarak, hayalinizdeki agaci kopyaliyarak belki istediginize ulasabilirsiniz. Sizin de dusundugunuz gibi bu uzun bir zaman alacak. Eklenti yaptiginiz hayalinizdeki agac, uzerinde onlarca yil calisilip elde edilmis bir agactir.

Sleepless 10-01-2009 15:35

Ali Bey, söyledikleriniz doğru. Elimdeki ağaç belki o forma hiçbir zaman gelemeyecek. Ben dal yapısı olarak ona benzetebilmenin mümkün olup olmayacağını, değilse de resimde gösterdiğim kuru ve fazla dalları ne şekilde budamam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Hatta hayalimdeki ağacı bir kenara bırakalım, kafa karıştırmasın. Resimlerini eklediğim kendi ağacım için konuşursak, dalları budama ve şekillendirme işlemi için ne şekilde hareket etmeliyim? Yapraklarını küçültmem mümkün olabilir mi?

gönder 10-01-2009 19:21

Sayın sleepeless merhaba,

Yanlız resimde belirttiğiniz ağaç Tam net olarak seçemedim bulanık çıkmış ama görebildiğim kadarıyla fukıentia cinsine pek benzemiyor.Daha çok kurtbağrı Lıngstrum cinsine daha çok benziyor.Özellikle yazmak istedim çünkü her ağaç aynı şekilde bakım istememesi nedeni ile ağacınız ( ALLAH korusun)ölebilir bu yüzden de hayal kırıklı yaşamanızı istemem.Bende Ulmus cinsi Çin kara Ağacımı iç mekan olarak biliyordum Ama sayın Hocamız Bonsaisan ve Ali hocam Beni aydınlatmıştı.Onlar olmasaydı yanlış uygulama ile ağacım ölebilirdi.Bu yüzden yazmak istedim.Eğer ağacınızın net fotosunu koyarsanız daha iyi olur.
Saygılar
Burhan GÖNDER

Sleepless 10-01-2009 23:30

Burhan Bey,

Ağacın etiketinde "Carmona Microphylla" yazıyor. Aramalarım sonucunda buna karşılık olan isim Fukien Tea olarak çıktı karşıma. Net resimleri gün ışığında çekebilirim. İlk mesajımdaki verdiğim linkteki ağacın aynısı diyebilirim. O resim için belirtilen isim de aynı idi bulduğum kaynakta. Tabii ki doğrulamakta yarar var. Yarın toprak ve saksı yenileme işini yaparken o işlerle beraber resmederim ki, yanlış bir şey yapmış olursam da geç olmadan müdahale edebilelim.

Ayrıca bugün itibariyle avatarınızdaki japon kızıl akçaağaç tohumlarından ektim biraz. Eğer başarılı olur da filizlenirlerse ne ala. Gerçekten büyüleyici bir görüntüsü var. Görünce söylemeden edemedim. :D

gönder 11-01-2009 22:52

Eyvallah!

Teşekkür ederim benim ağaçlarımı daha önceki konularda bakarak bulabilirsin ben de bu konuda çok meraklı ve Bonsai sevgisi dolu birisiyim lakin satın aldığım birçok ağacın üzerinde bulunan isimlerden dolayı çok ağaç öldürdüm ama pes etmeden devam ediyorum.Bunu satıcı firma personelleri ile görüştüm onlar da biz sıradan hangi barkod gelirse onu vuruyoruz demişti.

Ayrıca çalışanlardan aldığım bilgi herzaman doğru olmuyor bunuda ağacı satın alırken sorduğum soruya verdiği cevaba karşılık başka bir bitki alan birisine da aynı şeyleri söylerken gördüm .Neden yanlış bilgi verdiğini sorunca amaan bütün bitkiler birbirine benziyor bakımları da birbirine benzer dedi.Bu cümleden sonra artık aldığım ağaçalrımı araştırarak bakım yapıyorum .
Takıldığım tüm noktalarda Sayın Ali ve Bonsaisan hocalrımıza sorarak onlardan bilgi ediniyorum.
Sana da tavsiyem kesinlikle böyle yapmalısın.

taylan akan 16-04-2013 20:54

fukien tea
 
Merhabalar ; benim sorum bugün migrostan aldığım fuien tea bonsai min saksıdaki pozisyonuyla ilgili. Göze hitap eden (ağaç görünümünün en güzel görüldüğü) açısının, dikdörtgen seramik saksısının bir tarafına değil de tam çapraz köşeye denk gelmesi ve köklerin odunsu oluşu, saksının dikdörgen formunu alması sebebiyle onu saksısı içerisinde döndüremiyor oluşum. bu odunsulaşmış sert kökleri ağacı saksı içerisinde döndürmek için kesmeli miyim? **** bu kök budamanın mevsimi varmıdır? deneyimli arkadaşlardan fikir bekliyorum

Sakaki 16-04-2013 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taylan akan (Mesaj 1139987)
Merhabalar ; benim sorum bugün migrostan aldığım fuien tea bonsai min saksıdaki pozisyonuyla ilgili. Göze hitap eden (ağaç görünümünün en güzel görüldüğü) açısının, dikdörtgen seramik saksısının bir tarafına değil de tam çapraz köşeye denk gelmesi ve köklerin odunsu oluşu, saksının dikdörgen formunu alması sebebiyle onu saksısı içerisinde döndüremiyor oluşum. bu odunsulaşmış sert kökleri ağacı saksı içerisinde döndürmek için kesmeli miyim? **** bu kök budamanın mevsimi varmıdır? deneyimli arkadaşlardan fikir bekliyorum

Sn taylan akan,

Kökleri budamak suretiyle bitkinin pozisyonunu/açısını değiştirmeniz mümkün; yaprak döken ağaçlarda bunu Şubat ayında yapmak en iyisi.

Sizin ağacınız ise tropik bir tür olduğundan, gerekli (ısı, ışık ve nem) koşulları sağlandığı sürece bunu yapabilirsiniz. Ancak benim size tavsiyem daha farklı olacak: Şu anki saksınızdan daha geniş bir saksı bulun ve ağacınızı eski saksısından toprağını dökmeden olduğu gibi yeni saksısına aktarın, açısını/pozisyonunu ayarladıktan sonra kalan boşlukları hazırlayacağınız uygun toprak karışımıyla doldurun.

Bu şekilde kökler hem rahat edecek ve daha hızlı gelişecek hem de olası bir riskten kurtulmuş olacaksınız.

taylan akan 16-04-2013 21:11

sakaki ,teşekkürler
o halde en kısa zamanda daha geniş bir saksı alacağım. risk almak istemiyorum zaten cok hassas bir ağaç oldugunu öğrendim, şimdiye kadar kurtbağrı, çin kara ağacı ve ficus gibi kolay ağaçlardan sonra bu beni biraz zorlayacak anlaşılan, teşekkürler

taylan akan 16-04-2013 21:51

1 Eklenti(ler)
bahsettiğim fukien tea
Eklenti 391265

Sakaki 16-04-2013 22:21

Yeni ve geniş saksısına aktarırken, şu an açıkta kalan kökleri de kapanacak şekilde yerleştirirseniz daha iyi olur.

Kolay gelsin :)

taylan akan 17-04-2013 02:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1140046)
Yeni ve geniş saksısına aktarırken, şu an açıkta kalan kökleri de kapanacak şekilde yerleştirirseniz daha iyi olur.

Kolay gelsin :)

sağolun, evet kökleri de toprak altında kalacak şekilde yerleştireceğim. zaten kalitesi zamanla azalmış katılaşmış bir torfun içinde şu an, perlit siparişi verdim gittigidiyordan dibine biraz koyacağım, toprak karışımlarını araştırıyorum

Sakaki 17-04-2013 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taylan akan (Mesaj 1140170)
sağolun, evet kökleri de toprak altında kalacak şekilde yerleştireceğim. zaten kalitesi zamanla azalmış katılaşmış bir torfun içinde şu an, perlit siparişi verdim gittigidiyordan dibine biraz koyacağım, toprak karışımlarını araştırıyorum

Yanlız, saksının en alt kısmına perlit değil de pomza koyun. Perlit çok su emici ve uzun süre tutucudur. Amacımız saksının en altında su birikimini önlemek olduğundan, perlit bu amaca ters düşer. Onun yerine pomza veya çakıl taşları daha iyi olur.

taylan akan 17-04-2013 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1140243)
Yanlız, saksının en alt kısmına perlit değil de pomza koyun. Perlit çok su emici ve uzun süre tutucudur. Amacımız saksının en altında su birikimini önlemek olduğundan, perlit bu amaca ters düşer. Onun yerine pomza veya çakıl taşları daha iyi olur.

dediğinizi yapacağım. normalde saksı ciceklerimin dibinde kullandıgım akvaryum taşları da var onları da kullanabilirim sanırım, henüz 1 senedir kücük ağaçlarımı bonsaileştirmye çalısıyorum ve her gun yeni bir sey öğreniyorum o yuzden söylediğiniz hersey benim için cok önemli teşekkür ederim

erca 02-06-2014 16:34

merhabalar,
geçen gün ikeadan aldıgım bonsai nin türünü bu forum sayesinde ögrendim.
Bu fukien tea yi acaba ne şekilde şekillendirebilirim **** budayabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar
http://www.agaclar.net/forum/attachm...602_123006.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...602_123016.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...602_123023.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...602_123034.jpg

nicholai hel 03-06-2014 14:20

Sn. erca, ağacınızı bonsai olarak şekillendirmeden önce ona sağlıklı bir şekilde bakabildiğinize emin olmalısınız. Bu türü ben de son iki senedir yetiştiriyorum, yeni sürgün vermek ve kalınlaşma konusunda biraz kaprisli bir tür. Bakım şartları konusu da aynı şekilde. Hemen hepsi bu konuda ve burada konuşuldu, detaylarını bulabilirsiniz. İzmir'de yaşamanız bu tür için avantajlı sayılır ama yine de öncelikle bir süre bu ağaca son derece sağlıklı şekilde bakabildiğinize emin olmalısınız.

Şimdi yapacağınız şekillendirme ile ilgili her müdahale ağacı yorup strese sokacağı gibi, olumsuz bir durum karşısında da boşuna zaman ve emek harcamış olacaksınız. Bir canlıyla çalışıyoruz ve herşeyden daha önemlisi öncelikle onun sağlığı. Örneğin ben elimdeki Fukien tea'lerden birine neredeyse bir yıl boyunca hiç dokunmamıştım, sulama, gübreleme ve saksı değişimi dışında bir müdahalem olmamıştı. Sonrasında gelişimine göre kafamda bir tarz şekillendi, gerekli işlemleri uyguladım ve bugün hala o yönde ilerliyor.

Genel olarak da tüm bonsai adayı ağaçların öncelikle kendi ortamımızda sağlıklı şekilde yaşatabildiğimize emin olmalı, sonra şekli, tarzı, budaması, tellemesi gibi konularda işlemlere başlamalıyız. Elbette birçok uygulamanın planı daha ağacı alırken kafamızda şekillenir, fakat iş ağacın bakımına gelince, bazı işlemleri belki birkaç sene ertelememiz gerekebilir.

Ağacınızın özeline gelecek olursak, henüz oldukça küçük/genç bir yapıda. Ağacı şu an olduğu şekilde top gibi bir görüntüden çıkarma niyetiniz varsa bunun için ağacın sürgün vermesini beklemek en uygunu olacaktır. Hangi dallardan ne sıklıkta sürgün verdiğine göre bir seyreltme ve dal dizilimi yapılabilir. Ama dediğim gibi, önce gelişmesi gerekli.

Şu an ağacınıza yapabileceğiniz en iyi şey, toprağı biraz kuruduktan sonra ağacın kökleriyle birlikte o toprağı bir kalıp halinde saksıdan çıkarıp, uygun toprak karışımıyla alttaki ve etrafındaki boşlukları dolduracak şekilde daha büyük bir saksıya geçirmek olacaktır. Şu anki toprak içinde o ağaca sağlıklı bakabilmeniz çok kolay sayılmaz.

Ağacın sağlıklı bakımına özen gösterirken bir yandan da şekillendirme tekniklerini, budamanın püf noktalarını, bonsai kurallarını okuyup öğrenerek kafanızda bazı şeyleri daha da netleştirebilirsiniz. Forumda farklı başlıklar altında bol miktarda faydalı bilgi mevcut, yine de takıldığınız bir yer olursa elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Kolaylıklar dilerim.

erca 03-06-2014 16:33

Sn. Nicholai hel uzun ve ayrıntılı açıklamanız için gerçekten çok teşekkür ederim. Çok yararlı bilgiler verdiniz. Zaten bu foruma üye olmamın en önemli sebebide budur. Tekrar teşekkür ederim

erca 03-06-2014 23:57

Peki bu arada toprak değişimi yapacagım zaman ekleyecegim toprak normal bitki topragı olur mu yoksa özel olarak temin mi etmem gerekir ?

nicholai hel 04-06-2014 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erca (Mesaj 1291894)
Peki bu arada toprak değişimi yapacagım zaman ekleyecegim toprak normal bitki topragı olur mu yoksa özel olarak temin mi etmem gerekir ?

Satın alacağınız normal ambalajlı topraklar tek başlarına sağlıklı olmaz. Aslında bu sadece bonsai adayı ağaçlar için değil hemen hemen tüm bitkiler için böyledir. Türe özel toprak karışımı yapılması her tür bitki için mutlaka fark yaratır.

Yapabileceğiniz en kolay karışım 50% ambalajlı bitki toprağı (torf) ve 50% çakıl şeklinde olabilir. Yalnız çakıl kesinlikle deniz çakılı olmamalı, bitki toprağında tuz en son isteyeceğimiz şeylerdendir. Mümkünse 1 cm tane boyutundan iri de olmamalı.

Normalde tavsiye etmem çünkü pahalıya mal olur ama tek ağacınız olduğunu ve az miktarda ihtiyacınız olacağını düşünürsek, bir akvaryumcudan alacağınız ambalajlı, steril, uygun yapıda bir akvaryum çakılı işinizi görecektir. Ne kadar ihtiyacınız olacağı, ağacı geçireceğiniz saksı boyutuna bağlı. O saksının alacağı toprağın yarısını bu çakıl oluşturacak diye düşünün.

Bir de genel bilgi sahibi olmak için burayı bir inceleyin.

Kolay gelsin.

erca 17-06-2014 13:05

tekrardan merhaba,

bahsetmiş oldugunuz gibi torf ve çakılı temin ettim. Artık bonsaime saksı değişimi yaparak onu rahatlatmak istiyorum. Fakat şuan ki problemim ona uygun saksıyı nereden temin edebilecegim. Bonsailer için izmirde saksı satan bir yer var mı ? **** sizlerin bir önerisi varmıdır daha farklı yerlerden temin edebilecegim. İnternetten yaptıgım araştrmaya göre boyutlar da fark ediyormus galiba. uygun boyut ile ilgili bilgi vereblrseniz sevinirim. Teşekkürler

nicholai hel 17-06-2014 14:07

1 Eklenti(ler)
Şu anki öncelikli amacınız görsellikten ziyade ağacın sağlıklı şekilde yaşaması ve onun size, sizin ona alışmanız olduğu için aslında illa ki bonsai saksısı ihtiyacınız yok Sn erca. Asıl amaç ağacın saksısını büyütüp mevcut köklerin etrafına yeni ve kaliteli toprak ekleyerek onları rahatlatmak, sınırları genişleterek yeniden büyüyebilecekleri alan yaratmak.

Bunun için bonsai saksısı bulup alsanız bile ağaca göre büyük kalacağı için görsel yönde çok önemli bir etkileyiciliği olmayacaktır. Benim önerim hemen her saksı satıcısında bulabileceğiniz plastik aranjman saksıları.

Eklenti 502782

Köklerin rahat gelişebileceği fakat çok derine gidemeyecekleri bir ortam yaratır, ucuzdur, görsel olarak da çok kötü sayılmaz.

Daha iyi bir seçenek, yine birçok saksı satıcısında bulabileceğiniz, bu plastik saksıların şeklinde derin olmayan seramik saksılar olur. Kökler için daha uygun bir ortam yaratır, daha güzel görsel verir, tabii daha pahalıdır.

Bonsai saksısı konusuna bu ağacın sağlığına ve formuna emin olduktan sonra, ileriki yıllarda bakabilirsiniz. Böylece gereksiz harcama da yapmamış olursunuz.
Şunu bilin ki şu an hepimiz, buradaki en ustamız bile bu ve bunun gibi sıradan saksıları kullanıyoruz. Gerçek bonsai saksısındaki ağaçlarımızı genele oranlayacak olursak 3% bile değildir diyebilirim.

Sağlıklı ağaçlar dilerim.

erca 18-06-2014 11:16

nicholai hel gerçekten yine uzun ve sabırlı açıklamaların içni çok teşekkür ederim. Birkez daha bu foruma üye olmakla ne kadar doğru bir karar vermiş oldugumu gösterdiniz bana. Tekrardan ilginiz için çok teşekkür ederim

badrobot 18-06-2014 11:55

Bende nicholai hel'in bahsettiği plastik arajman saksılarını kullanıyorum. Bu saksılardan çok memnunum. Fakat çok büyük ağaçlarda bu saksıların büyük çaplı olanlarını kullanmak gerekiyor. Toprak ve ağaç derken ağırlık artıyor. Saksıyı yerinden oynatmaya ve ya taşımaya kalktığınızda saksı hafifte olsa esniyor ve içindeki toprak arza olsa oynuyor. Bu yaz dönemlerinde ağacın sağlığı için çok büyük tehlike oluşturuyor.

Bundan dolayı mümkünse ağız genişliği 40cm den fazla olan plastik saksıları tercih etmiyorum. Onun yerine marangoza gidip 50x50x15 boyutlarında tahtadan saksı yaptırıyorum. Elbette tahtanın çabuk çürümemesi için önce pinoteks ve ardından dolgu macunu sürüp ağacın suyla ilişkisini minimuma indirgiyorum. Kazık kökleri kesilmiş ve inorganik malzemeyle dolu, bol taşlı toprakta ağaçların ve saçak köklerin gelişimi bir başka.

Elbette direnaj deliklerinide unutmamak gerekir. 40cm çaplı saksılarda delik sayısı 4'tür. Ben ayrıca 10mm matkap ucuyla biri tam ortada olmak süretiyle 5 tane daha açıyorum.
Ağacı saksıya konumlandırmadan önce saksı tabanına 2cm kalınlığında bir taş katmanı seriyorumki direnaj dahada artsın. Dahada önemlisi delikler ince toprakla tıkanmasın.

Ramazan Salman 20-06-2016 05:38

1 Eklenti(ler)
Selamlar.

Ben daha yeni üye oldum sayfaniza. Bir arkadas tavsiye etmisti bir meyve agacim hakkinda sohbet ederken.

Bu benim Bonsai agacim. Satin alali 1 sene oldu. Resim ilk satin aldigimdaki hali idi. 1 senede sadece haftada bir kez su verdim. Saksinin solundaki kirmizi baslikli borudan suya ihtiyaci olup olmadigini biliyorum içindeki çubuktan. Ara sira küçük beyaz çiçekler açiyor. Budama yapmadim ve topraginida degistirmedim.

Bu Bonsai agacini satin almamdaki sebeb; evime çiçek ve bahçeme meyve agaçlari satin alacaktim ve bir anda bu Bonsai agaci karsima çikti ve sanki beni satin al, seni bekliyordum diyordu sanki. Tek bu Bonsai agaci vardi. Baska bir çesidide yoktu. Tek basina ev çiçeklerinin arasinda duruyordu. Sonra yaninda durdum ve biraz izledikten sonra seklinin saha kalkmis bir at gibi durusu ve lakabim ejderha oldugu için seklini ejderhayada benzettigim için ve bunlarin beni anlattigi için satin almistim. Ben yalniz yasiyorum ve Bonsai agacida tek basina ev çiçeklerinin arasinda tekti.

Sorum ise; bu Bonsai agacinin özel bakimi olacak mi ve bunun için ne yapmam gerekiyor?

Vereceginiz cevaplar için simdiden tesekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024