agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Market Bonsaileri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-04-2007, 14:59   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
FERGUS/ Ficus Ginseng







Arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım . Bisiklet Hi-Fi müzik sistemleri ve akvaryum hobimin yanına bu aralar bir yenisi daha eklendi.Bir süre gerek yerlii gereksede yabancı forumları takip ederek , bir bonsai edinmeye karar verdim ve bir süre önce aldım , Yukarıda gördüğünüz üzere artık benim bir Ficus Ginsengim var. Aldığımdan bu yana toprakla ilgili bir soru kafamı kurcalıyordu , bugün biraz uğraşayım istedim ve agacı toprağından çıkardım. Farkettim ki saksısı ben almadan bir süre önce değiştirilmiş ve açıkçası düzgün bir şekilde işlenmemişti ağaç . sadece bir saksıdan çıkarıp kökleriyle hiç oynamadan direk diğer saksıya alınmış ve biraz toprak ilavesi yapılmış.

ben kökleri güzelce temizleyip elden geçirdim .. ve birazda kısalttım. uzun bir süredir ağacın altında kalan ve artık niteliğini yitirmiş toprağı temizledim ve saksınına biraz torf ilave ederik yeniden yerleştirdim...

tam bu sırada yağmur yağıyordu , kaptığım gibi bonsai mi kendimi sokağa attım.. yarım saat kadar yağmur altında bekledik ikimizde .

umarım beğenirsiniz benimkini , yorumlarınızı bekliyorum...

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 18:23   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu kök yapısı hoşuma gidiyor benim.
Toprağı değiştirdiğine göre, yeni yerine adapte olmasını beklemek kaldı geri. Belki ondan sonra bazı dalların budanması ihtiyacı olur.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 19:03   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
bana çok sağlılklı gibi geliyor bonsaim.. üzerindeki yaprakların büyük kısmı yeni yapraklar. Eski ve rengi koyulaşmış olan yaprakları budadım .. umarım kısa sürede yeni toprağa adapte olur. amacım dalların yoğunluğunu biraz artırmak ve yaprakları çoğaltmak. bence yaprak büyüklüğü gayet ideal hatta pekçok benzerine göre daha küçük ve sağlıklı yapraklara sahip . bir süre sonra training amaçlı budama yapmak istiyorum. önerilerinizi bekliyorum.

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 22:33   #4
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın Fergus öncelikle hoş geldiniz.
Güzel bir ağaç seçmişsiniz. Zaten gerkli bilgileri yabancı kaynaklardan alımışsınız.
Ben sadece şunu söyemek istiyorum.Saksı değişiminden sonra 4 hafda kadar bekleyim gübre uygulamasına geçebilirsiniz.
Birde saksı değişiminnde sonra yeni çıkan kökler fazla suyu sevmezler.Bu yüzden aşırı sulamadan kaçının gerektiği kadar sulama yapın.
Umarım saksınızın direnaj delikleri büyüktür ve tıakalı değildir.Malum bonsai en büyük sorunu aşırı nemli topraklarda kök çürümesi sonuçu ağaçın kaybıdır.
Size ağaçınızla uzuzn bir ömür diliyorum.Başarılar.
Saygılarımla.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 19:33   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
dünki işlemlerden sonra bugünde apical ( uçlardan ) büyümenin biraz önüne geçmek ve dallardan gövdeye doğru olan yapraklanmayı artırmak için birkaç uç yaprağı budadım . dalların uzunluk ve şekli bence uygun olmasına rağmen yapraklanma yoğunlukla uçlarda , ve ben biraz daha dolmasını istiyorum. malesef bazı dalların yanlış budanması dolayısı ile dal artışının sağlanması ve şekillendirme biraz zor olacağa benziyor ama biliyorum ki bu iş biraz sabır işi. önerisi olan varsa değerlendiririm.

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 21:28   #6
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Bir öneri istemişsiniz.Bende vereyim.Ağaçınızı yeni saksısına aldınız.Ve bu zaman içerisinde ağaçınıza bir işlem daha yaptınız.Benim önerim şu ağaçı biraz kendine bırakalım.Kendi halinde kalsın.Saksı değişimi ve kök budamasından sonraki gün ağaçın yaprakları canlılığını koruya bilir.Lakin ilk hafdadan sonra ağaçda yapılan bu kök budama ve toprak değişiminden kaynaklanan bir takım değişiklikler olur.Ağaç bocalar strese girer.Şu an ki yeşiliği bazen aldatıcı olabilir.Bu yüzden dolayı ağaçınızı 4 hafda kadar kendi haline bırakın derim ben ama ****** sitede çok daha deneyimli ve tecrübeli bonsai severler var onlarda bu kunu hakkında önerilerini yazacaklardır.
Saygılarımla.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 21:44   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
bugün yaprakları budamadan önce uzunca bir süre yabancı forum sitelerinde araştırma yaptım.Çünki tereddüt etmiştim acaba bonsai için ağır bir stres olurmu diye ..ancak baktım ki özellikle içinde bulunduğumuz günlerde ağaçların sağlığı açısından gerekli saksı değişimi , kök budaması , kısmi yaprak budama gibi işlemlerin yapılabileceği özellikle güçlü ağaçların 2 hafta içerisinde kendine geleceği konusunda bir takım yazılar ve forum mesajları okudum. kaldıki bugünkü budama da toplamda 4-5 uç 8-10 kadarda yaprak aldım yani biraz risk olsada göze aldım . dünde yağmur suyunu bolca yemişti , gübrelemeye bir süre ara verdim ve nispeten daha az güneşli bir yere aldım bakalım neler olacak önümüzdeki günlerde...

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2007, 09:37   #8
Ağaç Dostu
 
salvia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 143
Umarım sizin Ficus Ginsengim riski seviyordur kolaylıklar diliyorum çalışmalarınızda..

salvia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2007, 23:46   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
kök budamamın üzerinden 10 günden fazla zaman geçti , bu süre içerisinde ağaç yapraklarının yaklaşık %20 sini döktü , bir %10unuda ben kendim kesmiştim zaten , belli ki biraz strese girdi.Ancak herşeye rağmen yinede sağlılı gözüküyor sanırım 2 hafta içerisinde toplayacaktır kendini.

Bu arada galiba uç budamasından istediğim verimi alacağım gibi gözüküyor , budama yaptığım her dalda bir kaç tane patlayan **** patlayacak olan yeni dallar belirmeye başladı. Bu arada ağaca gübre vermeyi kestim ve normalde 2-3 gün olan sulama aralığını 3-4 güne çıkardım. Bakalım ne kadar sürede toparlayacak kendini.

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 00:20   #10
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sulama aralığı diye bir süre koyamayız.Bonsailer'de 3 ila4 gün **** 2 ila 5gün de bir gibi bir sulama zamanı yoktur.Sulama ağaçın isteği doğrultusunda anlaşılır.Bu zaman isteyen bir konudur.Link den gerekli konuyu alabilirsiniz.
http://bonsaisan.com/sulama.html
Uç sürgünlerinin budanması ile ilgili dikkat etmeniz gerek nokta ise uzayan ve gelişen sürgünleri bekleyin.Onlar biraz gelisinler daha sonra gelişen sürgünleri 3 **** 5 yapraka kadar uzamalarını sağlayın ve ondan sonra 3çü **** 5 yaprağın altından kesim işlemini gerçekleştirin.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 09:37   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
benim saksım biraz büyük olduğundan ve her seferde yaklaşık aynı miktarda su istediğinden , sulama aralığı bahsettiğim günlere denk geliyor , yani aslında bir düzen değil ağacın isteği bu yönde , ben sadece toprağın üst kısmının kuruyup kurumadığına ve biraz da dibini eşerek , aşağıdaki nem oranına bakarak sulama yapıyorum..tabi arada birde üstten nemlendiriyorum ağacı , özellikle geceleri ve bunu seviyor gibi geliyor bana.

malesef ben ağacı almadan önce çok da dikkatli budanmamış ve kök kısmı gayet güzel oluşturulmuşsada yukarıdaki dal yapısı biraz bozuk, budanarak dallar çatallandırılmaya çalışılmış ama genelde pek başarılı olunamamış , bende öncelikle apikal büyümeyi durdurmak ve ağacın gövdesine yakın bölgelerde dal ve yaprak oluşumunu sağlamak istiyorum , eğer başarırsam aşağıdan gelecek olan dallar benim kontrolümde daha sağlılı olacaklar ve yeterli yaprak yoğunluğuna ulaşabileceğim , ardından bu muhtemelen gelecek yıl yaz sonuna doğru olacaktır, istediğim şekli vermek üzere bir budama yapabilirim sanıyorum.

lütfen tavsiyelerinizi yazmaktan çekinmeyiniz... teşekkür ederim.

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 15:00   #12
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın fergus

Ağaçınıızn aslında üst yapıısnda bulunan dalar tabi ilk fotoğrafa göre konuşuyorum.Gayet yaygın bir dal formu var.Burada yapmanız gereken telleme ile bu daları biraz daha yatay bir düzleme getirmek.Bu sayede ağaçınıızn üst yapısını genişlete bilir gövde ve kök yapısına oranla daha geniş bir üst yapı elde edebilirsiniz.
Lakin ağaçın gövdesi üzerinde yani daha aşığından bir dal çıkarmak istiyorsanız bu biraz zor.
Bunun için ileri aşama **** daha ileri tekniklerde bir uygulamaya ihtiyaçınız var.
Bu da ağaçınıızn bir **** iki uc kıısmda ki sürgünlere hiç dukunmadan gelişmelerini sağlamak daha sonra geliştirdiğiniz bu uzuzn sürgün **** dalı ağaçınınz daha aşağıda ki gövdesine aşılamak olaçakdır.
Bu suni dal oluşturma yöntemi sayesinde alt gövdede istediğiniz bir dalı geliştire bilirsiniz.
**** şeklini başdan aşağı değiştire bilirsiniz fakat bu 3 ila4 yılınızı alır buda şu şekilde.
En güçkü ve en geniş bir dalı ağaçınıızn üzerinde bırakır diğer tüm daları budarsınız.
Sonra bu dalı iyice geliştirip dalın üzerinde yeni ama güçlü dalçıklar oluşturu ve ağaçınızı tepe kısmını istediğiniz formda işlersiniz.
Daha bir çok artarnatif saya biliriz.Bktınız ki bu uygulamada gene koçaman bir gövde var bu sever ağaçınıınzn o büüyk haşmetli gövdesini toprağa gömer ve daha üst bir kısmdan köklenmesini sağlar ve gereksiz kısmı atarsınız.
Şunu asla unutmayın bonsai çok uzuzn yıllar gelişmeye ve şekillendirmeye müsaitdir.Bu yüzden yaşayan bu heykeli isteğiniz ve ağaçın isteyeceği şekilde deiştire bilirsiniz.
Bu sadece sizin hayal güçünüze ve estetiğinize kalmış.
Ben bir çok artarnetif saya bilirim.
Lakin uygulayaçak olan sizsiniz.
Her değişiklik uzuznbir yoldur ve zaman alır.
Saygılarımlar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2007, 10:58   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
nihayet son 2 gündür ağacımın toparlanmaya başladığının sinyallerini alıyorum, son 3 hafta içinde toprağını tazelemem ve uç budaması yapmam üzerine , ağaç biraz sarsılmış ve yaklaşık 30 dan fazla yaprak dökmüştü. bu süreç içinde sulamayı çok dikkatli yaptım ve gübre hiç vermedim. 2 gün önceki sulamamda aspirin kullandım ve bugün gördüğüm kadarıyla uçlarını aldığım dalların altında ve yeni filizlerin pek çok yerinde tomurcuklanma var, yeni yapraklar gelmeye başladı ve dalların pek çok yerinden yeni dallar çıkacağına dair işaretler var. sanırım artık ağacım toparlanmaya ve yenilenmeye başladı , sizce artık gübrelemeye başlayabilirmiyim, compo marka yeni bir gübre aldım , yeşil yapraklılar için NPK oranı ise 7-3-6. Birde bundan sonraki bakımda nelere dikkat etmem gerekir.

Fergus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024