agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   İstiridye Mantarı İçin Mini Mantar Odası (8-12 m2 ) (http://www.agaclar.net/forum/mantar/34311.htm)

smnvrl 13-04-2014 01:04

İstiridye Mantarı İçin Mini Mantar Odası (8-12 m2 )
 
Merhaba,

İstiridye mantarı yetiştirmek için kullanılabilecek 8-12 m2 boyutlarında, bir mini mantar odasını en uygun maliyetle oluşturmayı amaçladım.Bunun için araştırmaya başladım. Bu konuda bilgi sahibi değerli agaclar.net in üyelerinin de yol göstermesiyle güzel bir tasarımın çıkacağını düşünüyorum. İnş faydalı bir konu olur.

smnvrl 13-04-2014 01:14

1 Eklenti(ler)
Öncelikle oda içerisinde ısıtma veya soğutma işlemi için klima olması gerektiğine karar verdim ama biz hobici olduğumuz için klimanın yerinin değişmesi ihtiyacı doğabileceği için mobil olması daha iyi olur diye düşündüm. Airfel marka 9.000 btu bir klima gördüm. Talep olursa nasıl çalıştığı detayına girebilirim.

smnvrl 13-04-2014 08:03

2 Eklenti(ler)
Mantar odasının nemliliğini sağlamak için internetde yaptığım gezinti sonucu bu sisleme sistemini buldum. Oda boyutumuz küçük olduğu için kafi gelecektir diye düşünüyorum.

smnvrl 13-04-2014 13:26

1 Eklenti(ler)
Mantar odasında havalandırmayı yaparken havayı nemlendirmek ve yaz aylarında hava sıcaklığını düşürmek için EVAPORATİF soğutma sistemininde olması gerekir diye düşünüyorum.

marasli 13-04-2014 18:20

maliyet fazla olur böyle bir oda için hocam. klimaya gerek yok zaten sıcakta da alabilirsiniz mantarı. 27 derecede mantar hasat ettim ben. çıkıyor. sadece rengi beyazlaşıyor. klima aldım iki sefer çalıştırmadım ben. boşuna masraf. ayrıca odaya çok kompost koymayacaksanız EVAPORATİF sisteme de gerek yok. karşılıklı cereyan edecek iki delik olsa yeter. benim odada kuruttu bile iki karşılıklıdelik. tabi baca çekiyor onu da söyleyeyim. masraf yapmadan önce eğer odanın sıcaklığı 25 dereceyi geçmiyorsa yazın öyle deneyin derim masraf yapmadan. uğraşmaya başlayınca neyin gerekli olup olmadığını görürsünüz zaten.ama sisleme sistemi iyi olur. koymuş olduğunuz resimdeki sistem ne kadar ve nerden alabiliyoruz bilgi verirseniz sevinirim.

smnvrl 13-04-2014 20:50

Sn Marasli;

Benim test etmek istediğim ideal ortam sağlandığında istiridye mantarında ki verim artışı , Eğer ki ettiğim masraf , elde ettiğim verime göre cüzzi kalırsa bu iklimlendirme çalışmalarını daha ciddiye alıp daha büyük sistem kurmak düşüncesindeyim (100m2). Mantarın kalitesi ve verimi neler olumlu etikler ? neler etkisi daha azdır ? tavsiyelerinizi bekliyorum.

İnternette bu sistemi misting system olarak buldum. Sisleme diyorlar . Bu malzeme Çinden 150 dolar civarında bir fiyata gelir. Gümrükte takılıp ek ücret ödemem gerekmez ise.

Ben getirtmeyi deneyeceğim . Olmaz ise istanbulda bir arkadaşım var ,ondan fiyat alabiliriz isterseniz.

marasli 13-04-2014 21:06

hocam verimi etkileyen en büyük etken pastörizasyon. nasıl yapıldığı önemli. haşlama yöntemi verimi düşürüyor. türkiyede olup olmadığını bilmediğim için sordum. alibaba da 70 dolara da var aynısı yoksa. bunlara da gerek yok açıkcası. 60 liralık buhar makinası da sizin işinizi görür o odada. ben sadece hortumla suluyorum. ortalama sıcaklığın 20 derece olduğu ortamda kuru malzeme olarak 150 kilo gelen bir komposttan 60 kilo kadar ürün aldım. ne nemlendirici vardı ne de klimayı çalıştırdım. hortumla suladım o kadar.

smnvrl 13-04-2014 21:18

Ben kompostu hazır alacağım. Menemen ve yahut Turgutludan almayı düşünüyorum. Açıkçası kompost yapmaya girmeden benim uygulayabileceğim bence en ideal sistem arayışındayım :) .

Sıcaklık konusuna gelince farklılık gösteriyor . DMİ.gov.tr den manisanın geçen seneki ortalama sıcaklık grafiğini alıp inceleyeyim o zaman. Sizce kompostu hazır alıp odaya koyduğumda sıcaklık ve nem değerleri hangi aralıkta olmalı ? En uygun sıcaklık ve nem değeri nedir ?


Bu sisleme sistemi 98 dolar 20 dolar civarıda kargosu var. (easy garden watering e mail attım) 120 dolar ama zannettmem 70 dolar değildir. Link paylaşır iseniz bende incelemek isterim.

Saygılarımla.

smnvrl 13-04-2014 21:19

Ekelemeyi unutmuşum %40 verim elde etmişssiniz bu değer çok iyi :) bu değerde verim elde etsem direk ticari düşünürdüm. :)

Acaba kuru olduğu için mi verim bu kadar yüksek çıktı. Ben hazır alırsam yaş kompost olmuş olacak buda daha az verim (oran açısından ) doğru mudur ?

smnvrl 13-04-2014 22:02

1 Eklenti(ler)
Manisa daki aylara göre ortalama sıcaklık değerleri.. Yorumlarınızı bekliyorum..Yazın da mantar yetiştiriciliği ekonomik şekilde yapılabilir mi?

marasli 16-04-2014 16:21

sistemi daha önce araştırırken karşıma çıkmıştı hocam ama şimdi bulamıyorum. elektronik olmasa da bu da işinize yarayabilir:
New 10M 33ft Outdoor Garden Patio Misting Cooling System 10 Plastic Mist Nozzle | eBay

sıcaklık değerlerine gelince odanızın bulunduğu yer önemli. burada sıcaklık 45 dereceye kadar çıkarken benim mantarların olduğu yer en fazla 27 dereceyi gördü bodrumda.

kompost meselesine gelince, ticari düşünmüyorsan hazır al ama ticaretini yapacaksan senin yapman lazım. 700 tl ye alacağın kompostu 200 tl bile harcamadan yaparsın belki de. yapa yapa çöpe kompost döke döke öğrendim bir şeyler. yazılanlara çizilenlere pek de itibar etme. işin başına geçince herşey farklı oluyor. tecrübemle konuşuyorum hocam eğer ki odanın bulunacağı yer yazın bile 25 in üstüne çıkmıyorsa klima alama boşuna. nemlendirmek için masraf yapma. hortumla bir kaç saniye su fışkırt yeter. ama havalandırma önemli have devir daiminin olmadığı bir yerdeyse fan al kesinlikle. yazıklarım burada veya başka yerde yazılan çizilenlerle çelişiyor biliyorum ama kendim ettim kendim buldum :)

hknaggun 28-04-2014 07:39

herkese hayırlı günler bende bu aralar istiridye mantarı üretme denemelerinde bulunuyorum tabi her ilk başlayan gibi benimde karşılaştığım problemler oldu.Bu sorunları şöyle sıralıyım
1.ilk denememde hazırladığım kompostları küçük bir odaya koydum ve higrostata bağlı nemlendirme cıhazıyla ortamı nemlendirdim(nem %85-90 civarıydı).yaklaşık 2 hafta sonra poşetlerin iç yüzeylerinde su zerrecikleri ve bunu takip yeşil küflenmeler oldu.hemen nem cihazını kapattım ve odayı olduğu gibi ellemeden bıraktım.yaklaşık bir hafta sonrada poşetlerin büyük bir kısmının beyazlaşığını ve yeşillenmelerin gittiğini gördüm şu an miselleri ekeli 32 gün oldu poşetlerim bembeyaz olmasına rağmen hala neden pin oluşmadı? oda sıcaklığım 17-19 aralığında
2.ikinci denememi evde yaptım samanı pastörize ettikten sonra iyice soğuttum ve sonra miselliyip poşetledim.ancak 1-2 gün sonra kompost iç sıcklığının 33 derecelere çıktığını tespit ettim hemen poşetleri boşalttım ve kompostu tekrar soğutttum ve yeni misel ekip tekrar poşetledim fakat 1-2 gün sonra sıcaklığın tekrar 33 derecelere çıktığını gördüm(sadece poşetin yüzeylerinde beyazlaşmalar var) nerede hata yapıyorum anlayamadım.bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum

Aspire07 09-07-2014 17:24

maraslı hobi amaçlı düşünenler için soylediklerin doğru ama eğer ticari boyutta düşünülüyorsa kesin olarak kuluçka doneminde 22-23c hasad döneminde ise 16-18c ye ihtiyac var dolayısıyla ısıları bu derecelerde stabil tutabilmek için klimaya kesin ihtiyaç var. Ayrıca
Smnvrl bey eğer hobi amaçlı uretim düşünüyorsanız kesin marasli nin tavsiyelerine uyun yok ticari bir uretime gececekseniz 100 m2 için 9000 btu mobil klima işinizi gormez sisleme için çinden urun getirtmenize gerek yok herhangi bir iklimlendirme işini yapandan nozzle ve borularını temin edebilirsiniz mantarhaneler için özel olarak geliştirilmiş sistemler mevcut. Evoparatif soğutucular iyidir ama sizin orlarda gerekli olmaz diye düşünüyorum.

Mumin OKAN 08-08-2014 16:00

konuyu takipteyim.
bende köyde bir yer hazırlamaya başlıyorum yavaştan.

alone35 08-08-2014 19:37

Selamlar benim evim 2 katli ben üste alta kardeşim oturuyor evin üstünde cati yok sicaktan çok cekiyorum odaya cevirsem 120 metre kare yer yapar burada mantar yapsak yaptigimiz yatirima değer mi?Bende sicaktan kurtulurum hem de para kazanirim yorumlarinizi bekliyorum saygilar

Aspire07 09-08-2014 12:25

sisleme sistemi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1270169)
Mantar odasının nemliliğini sağlamak için internetde yaptığım gezinti sonucu bu sisleme sistemini buldum. Oda boyutumuz küçük olduğu için kafi gelecektir diye düşünüyorum.

tam olarak nerden temin edebileceğimiz bilgisini paylaşabilirmisiniz.

maviben 28-08-2014 13:57

Merhaba arkadaşlar.
Profesyonel anlamda istiridye mantarı ve kompost üretiyoruz. Bu işe ilgisi olan, hobi amaçlı kendi tüketeceği kadar mantar üretmeyi düşünen **** bu işi ticarete aktarıp kendisine geçim kaynağı yaratmayı düşünen arkadaşlara kompost konusunda yardımcı olabiliriz. Piyasada ve internet ortamında kompostların yapımı ve satışları hakkında çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Mühim olan kirli bilgi ile temiz bilgiyi ayırt edebilmektir.
Hali hazırda bireysel yetiştiricilere ve şirketleşmiş olan bazı üretici firmalara danışmanlık hizmeti veren bizler, kompost üretiminde ''garanti ürün'' vermeyi taahhüt ediyoruz. Kompostlarımız garantilidir.
Mail **** telefon yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar...

Ziraat Müh. Murat DUMAN
mdumann@hotmail.com
0545 287 4167

Mumin OKAN 20-12-2014 10:36

konu biraz geride kalmış, durum hakkında bilgi alabilirmiyiz? gelişmeler nelerdir?
@smnvrl

sprinter 22-12-2014 19:58

Arkadaşlar bu konuda söylenecek en yegane şey bu mantar türünün doğal yetişme ortamının aynısının yaratılması olacaktır sanırım. Çünkü yaratılacak yapay ortam mantarın yetiştiği doğal ortama ne kadar yakın olursa o kadar iyi olacaktır sonuç.

smnvrl 28-09-2015 12:24

Mantar Yetiştirme Kabini
 
Verdiğim aradan sonra tekrardan Merhaba,

Zaman ve imkann dahilinde oda tesis etme işi sonraya kalınca bari bir mantar kabini yapayım boş durmayayım dedim. 1-2 haftadır üzerinde çalışıyorum. Tabi bu işe başladığımda havalar sıcaktı ilgimi soğutma sistemi üzerine verdim. (ortam sıcaklığı 34 C iken kabin içi sıcaklığın 18 C olmasını hedefledim.) Önce öğrencilerin kullandığı bez dolapların iskeletini kullanıp dışına balonlu naylon ile sardım. Sonrasında küçük alan olduğu için soğutmayı peltier denilen malzeme ile yapayım dedim. (Bilmeyenler için peltier, üzerinde elektrik verildiğinde bir yüzü soğuyan diğer yüzü ısınan malzemedir-ısınan yüzeyindeki ısı ne kadar fazla uzaklaştırılırsa soğuk yüzey o kadar soğur. )

Peltierin ısınan yüzeyindeki ısıyı uzaklaştırmak için bilgisayarlarda kullanılan sulu soğutma sistemini referans aldım,

*Renault 9 kalorifer radyatörü
* Peltier
*Water Block (içinden su gene kanallı yapıdaki alüminyum malzeme )
*Devirdaim pomapsı
*PC güç kaynağı
*Şeffaf hortum
*Suyun toplanacağı bir kap
*CPU (işlemci) alüminyum soğutucusu ve fanı
*Termal macun
*İki adet 220v fan


Malzemelerimiz bunlar. Şimdi de resimlerini paylaşayım

smnvrl 28-09-2015 12:26

Mantar Yetiştirme Kabini
 
5 Eklenti(ler)
Çalışma fotoları

smnvrl 28-09-2015 12:27

Mantar Yetiştirme Kabini
 
2 Eklenti(ler)
devamı;

smnvrl 28-09-2015 13:38

Devirdaim pompası ile sürekli su dolaşmaktadır, peltierin ısınan yüzeyine temas eden water block (mavi renkli parça) ile ısı suya geçer , ısınan su radyatör içinden geçerken hava akışı sayesinde ısısı düşürülür. Peltierin soğuyan yüzeyine temas eden bilgisayar soğutucusu ve fan soğuk havayı kabin içerisine iletir.

Sistem 12 volt ile çalışır,

*peltier 60 watt
*devirdaim pompası 5 watt
*radyatör fanı 15 watt
*cpu fanı 5 watt

güç tekimleride bu şekilde.

smnvrl 28-09-2015 13:44

Mantar Yetiştirme Kabini
 
SONUÇ:

Gelelim projenin sonucuna , Peltierimizin güçü kabinin iç sıcaklığı 4-5 derece kadar ancak düşürebildi. Şu haliyle hedefi tutturamadım. Daha yüksek güçlü peltier seçimiyle istenen değerleri yakalayabilirdim ama

* Havaların artık soğuması sebebiyle soğutmaya ihtiyaç kalmadı,
* Ekstra peltier ekstra, masraf çıkaracak olması
* Güçle peltierin yüksek güçlü bir beslemeye ihtiyac duyması sebebiyle mevcut bilgisayar güç kaynağının yetersiz kalacak olaması

Yukarıda belirtiğim sebeplerden dolayı proje bir daha ki yaza kadar rafa kaldırıldı. Sonuçta astarı yüzünü geçiyorsa pek bir anlamı olmayacaktı.

İsmail Karagülle 28-09-2015 21:33

Vazgeçmek yerine daha basit ısıtma , nemlendirme , havalandırma metotları araştırırsan bulursun gibi geliyor bana .:)

smnvrl 29-09-2015 11:41

İsmail Abi ,

Yanlış ifade ettim sanırım , soğutma projesi rafa kaldırıldı. Isıtma üzerine çalışmalarım devam edecek. Malum havalar soğuyor soğutmaya gerek kalmayacak önümüzdeki yaza kadar.

Saygılarımla.

kenan11 03-10-2015 15:59

4 Eklenti(ler)
Bu işi hobi olarak düşünüyorsanız öncelikle söyleyeyim, çok keyifli ve ilginç zaman geçirmeniz çok şey öğrenmeniz mümkün.
Anlatılanlar karışık geldiği için insanlar sadece son noktaya odaklanıyor, hazır kompost alıp sardırıp meyvelendirmeye çalışıyor . Tabi bu aşamalar da güzel ama mantarın tüm hayat döngüsünü elde tutmak aslında çok da zor değil.
Birde kompost satıcılarının isviçreli bilim adamlarının eşliğinde esrarengiz yeraltı hava almaz sızdırmaz ortamlarda çok zor koşullarda kompost hazırlama misel üretme iddiaları tabii insanları vazgeçiriyor.
Sizin üzerinde çalıştığınız sardırma aşaması zaten normal oda sıcaklığı dışında herhangi bir özel hazırlığa ihtiyaç duymuyor. pinlendirme için biraz soğuk gerekebilir sıcak bir ortamdaysanız, bu da en fazla 1 hafta için , ondan sonrası yukarıda bir arkadaşın dediği gibi yüksek görünen sıcaklıklarda bile devam edebiliyor. hava değişimi ve ışık yeterli oluyor.
ben özellikle misel üretme çoğaltma kompostu hazırlama işlerine de eğilmenizi öneririm. sadece istiridye mantarına da odaklanmanıza lüzum yok, mesela pembe istiridye denen tür yazın sıcaklarında bile gayet sağlıklı şekilde hayatına devam edebiliyor.
ben 1-2 sene önce merak sardım , internetten özellikle yabancı forumlardan çok şey öğrendim , makale kitap falan kurcaladım.yerli kaynak maalesef pek bulunamıyor
Şu anda klonlama da yapabiliyorum , agar kullanmak da hiç zor değil , kompostu hazırlamak da . king oyster(eryngi), reishi, shitake , normal istiridye , pembe istiridye yetiştirdim.
Sardırmayı odanın köşesinde bir naylon serada (70x50x150) meyvelendirmeyi de balkonda aynı türden bir serada yapıyorum. balkonda doğrudan güneş aldığı bile oluyor ama o bile çok fazla etkilemiyor. Ama yazın sıcak günlerinde 30 dereceleri geçince benim üretim de durmak zorunda kaldı
havalar soğumaya başlayınca yine harekete geçtim. bu kış lions mane (dede sakalı) turkey tail (reişi gillerden) denemelerim var .

resimler konusunda bu forumda hep sıkıntı çekiyorum , yokolabilirler , olursa tekrar koymaya çalışırım. şimdiden kusura bakmayın.

bu aşağıdaki labaratuarım :) eldiven sabitlenmiş plastik bir kutu
kavanozlarda 4-5 tür misel çoğalıyor,
balkondaki serada çocuğun ufaklıgından kalma bir nem makinası var o çalışıyor günde 1 saat falan , zamanlayıcıda
17 litrelik ucuz bir düdüklü tencere de kompost hazırlama ve misel çoğaltma tesislerini oluşturuyor.

smnvrl 15-10-2015 12:56

kenan11 Bey;

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben, bir şeyler yapar ve tasarlarken işin teknik kısımlarında çok fazla vakit kaybediyorum.(tabi teknik kısımlarla uğraşmak ayrı bir zevk veriyor orası ayrı). Yazdıklarınızla beraber bunu daha net anlamış oldum. İşin özünden çıkıp başka yönlere dağılıyor insan. En kısa zamanda teknik detayları daha hızlı geçip işin özüne ulaşmaya çalışacağım.

Bu yazıların devamında yardımlarınızı beklerim.

Saygılarımla.

bestpc 15-10-2015 20:14

kenan11 iyi çalışmalar.zevkle takip ediyorum.dede sakalı miseli nasıl elde ettiniz.doğal mantarlardan da (Kanlıca vb gibi) kültüre alıp kompostta üretmeyi düşünürmüsünüz.

kenan11 17-10-2015 22:16

3 Eklenti(ler)
sayın smnvrl bildiğim kadar tabiiki yardım ederim . bence yeri ayarladıysanız hafiften misel çoğaltmayla başlayabilirsiniz. misel çoğaltmanın 15-30 gün alacağını düşünün. böylece kış soğuklarından faydalanıp sadece aydınlatma birazda havalandırma düzeneğiyle ilk tecrübeleri görürsünüz. ben arpa bulamadığımdan bugdayla başlamıştım , hatta aşurelik buğdayla deneyip 1 haftada dehşet koku yapan kavanozla karşı karşıya kalmıştım. Şu anda denediklerim içinde en iyi sarı darıdan sonuç alıyorum. kuşçularda bulunur. Çim tohumları falanda tavsiye ediliyor , maliyetine bakıp karara vermek gerek.
Bu arada pastorizasyon **** sterilizasyon yapacağınız düzeneği planlarsınız. benim gibi küçük çapta yapacaksanız eski usül düdüklüler işinizi görür, bu şekilde sterilize edebilirsiniz. Uyarayım ben evde kullanılan düdüklüde talaş sterilize etmiştim fena koku yaptı tencerede , kapak değiştirmek zorunda kalmıştık, birazda fırça yendi tabi:)
Ufak çapta hazırlıklar deyince turşu salça konserve falan aldığınızda 1 lt civarı olan cam ambalajlardan almak boşunu temizleyip miselde kullanmak iyi bir yöntem

sayın bestpc miselleri yurtdışından almıştım. 10-15 gr lık paketten istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.
Mantarı üretmeyi düşünürken doğal döngüsünü bilmek lazım. kanlıca sanırım bir ağaçla ilk fide olarak çıktığı andan itibaren ortaklık kuran mantarlardan , misel üretilir ama ürün almak için ne yapılmalı üzerinde çalışılmalı. Bir yerlerde bir çalışma vardır kurcalamak gerek.

Baharda yaptığım havalar sıcaklayınca çıkarmadığım eryngi torbaları vardı , havalar soğuyunca attım balkona hemen meyve vermeye başladı , 6 aydır yatan torbalar hiçbişey olmamış gibi devam ediyorlar. ben olmayacağını düşünüyordum.
aşağıda resimdeler .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024