Bodrum'da yaşıyorum. Mantarları belirlemek için nasıl bir yol önerirsiniz.?
|
Alıntı:
Alıntı:
Olmadı ise; (Jilber ve agaclar.net'in sayesinde edindiğim) tazecik mantar bilgilerimle tahmin yürüterek, bu mantarın Russula'gillerden, Hericium türü bir mantar olduğunu düşünüyorum. Ancak Hericium Coralloides midir, H. Erinaceus mudur, H. Ramosum mudur yoksa bunlardan hiçbiri olmayan bir başka Hericium mudur, bilemeyeceğim. İllâ tahmin etmek isteyecek olsam, H. Cirrhatum yönünde tahminde bulunurdum, tabii mantar tanımlamanın salt tahminden çok öte bir durum olduğunun altını bir kez daha çizerek. gece işi tahmine döken, konunun ciddiyetinin farkında forum kişisi |
Alıntı:
Mantarları tanımak için arazide bolca zaman geçirmek şarttır. Bir mantar kitabı edinmenizi, arazi çalışmalarımıza ve diğer eğitim etkinliklerimize katılmanızı öneririm. |
Çok teşekkür ederim, Seminerlerinizi takip ediyorum. Bodrum taraflarında olursa kaçırmayacağım.
|
Sitedeki en verimli konulardan biri olmuş; teşekkürler sayın Barutçiyan.
Çocukluğumda annemin 3 çocuğuna fütursuzca yedirdiği çıntarı Muğla civarında bulunca her yıl kargo ile getirtmeye başladım. Son partide sadece bir kişi rahatsızlanınca DEÜ'deki doktorları; mantar ve rakı bileşkesi nedeniyle önyargılı davranmakla eleştirmiştim. Suçu mantara yükleyip, gerçek reaksiyon nedenini araştırmadıklarını düşünmüştüm. Muğla'daki her çıntar partisinden sonra ben de tüm kanımın değişmesini isteyecek kadar rahatsızlanmış, otel odasında bu sendromları tek başıma atlatmış ve ısrarla çıntar getirtip, birkaç günde tüketmeye devam etmiş biri olarak sanırım daha fazla şansımı zorlamamalıyım. Bakteri ve mantarlar ilgimi çeken canlılar ve bu konuda köylülerin otorite olduğuna inanmak gibi (saçma belki ama koşullar aksini ispat etmiyor henüz) bilimi reddetmeyen bir gönül kaymam var. Bilgilendirmelerinizi takipte olacağım... |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 123074
Alıntı:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13546304.asp Alıntı:
|
Aslında ropörtajdaki bilgiler, Jilber hocanın hep anlattığı genel bilgiler ve uyarılar.:)
Ve hep der ki; "Köylüleri eğitebilirsek, onlara ek gelir olanağı yaratabiliriz." Ve bu eğitimi de, Küre dağlarında, köylülerle çalışarak yapıyor. Ropörtajı yapan, neden böyle tuhaf bir başlık koymuş anlamadım.:) |
1 Eklenti(ler)
korkumdan dolayı mantar asla yemem (kültür hariç) ama tatlarını da merak etmiyor değilim.
birde ağaçlarda bulunan altı ve üstü siyah içi beyaz ve lifli resimde ağaçta bulunandan daha farklı bir tür. onuda yiyorlar |
Arkadaşlar
30.01.2010 tarihinde saat 10.00 da Zeytinburnu Botanik bahçesinde Mantarlar Dünyasına Giriş sunumu yapacağım. İlgilenen arkadaşlar aşağıdaki linkten kayıt yaptırmalı. http://www.ztbb.org/mantarlar.aspx |
Alıntı:
Keşke İzmir'de de olsa mantar sunumları veya grupları. |
Alıntı:
gece sadece kendi fikrini paylaşan forum kişisi. |
sitem değildi aslında o mesajım bir çeşit iç geçirişti, isyanım yaradana misali (:
söylediğinizde çok haklısınız aslında, ama tabi, izmirli üye sayısı kaç ki aralarında mantarlara meraklı üye sayısı kaç olsun denkleminde biraz zor olabiliyor örgütlenmek yoksa hiç şüphem yok böyle bir durum olsa, jilber bey kimseyi kırmamaya özen gösterirdi izmirliler sanki sadece bonsai için toplanıyor gibi(: belki ileriki bir tarihte olur, bilemedim şimdi fikir paylaşmaya devam, paylaştıkça çoğalıyoruz |
1 Eklenti(ler)
Bugün gezerken rastladığım hiç görmediğim bir mantar çok ilgimi çekti, ben de hemen bu başlığı hatırlıyarak resmini çektim. Meşe ağacında oluşan bir mantar.
Eklenti 124369 |
Sn. Barutçiyan,
Böylesine güzel ve eğitici bir yazı için, öncelikle ellerinize sağlık demek istiyorum. İki sorum olacak: 1. "Çıplak elle mantar toplamak sakıncalı mıdır? Eğer ki mantar zehirli ise, ele bulaşan herhangi bir şey zehirlenmeye yol açar mı?" 2. Röportajınızda Türkiye'de köylülerin yaylalardan ormanlardan topladığı mantarları tüccarların satın aldığından bahsetmişsiniz. Bu mantarların herhalde bir kontrolü ve tescil işleminin yapılması gerekir. İsviçre'de her kasabanın bir mikologu var, peki Türkiye'de bu işi kim yapıyor? Örneğin tüccarlar yanlarında mikolog mu götürüyorlar? Tarım köyişleri müdürlüklerinde bu konuda uzmanlar mı var? Saygı ve sevgiler... |
Alıntı:
1. Hiç bir mantar dokunmakla, kurcalamakla ve koklamakla zehirlemez. 2. Ülkemizde hiç bir kurumda yabani mantar teşhisi yapan uzman kadro olduğunu zannetmiyorum. Tarım bakanlığı şu ya da bu mantar için ticaret izni veriyor, gerisi gez göz arpacık ve ihracatçının beceri ve tecrübesine kalıyor. Fakat, alıcı her ülkenin kendi kontrol sistemi ve uzmanları var, pek çok parti ihracatın geçer not almadığı ve geri çevrildiği durumlar oluyor. |
Bu tür soruları lütfen forumda sorun, herkes faydalansın. Ben, bu seferlik özel mesajla gelen bu sorularınızı, izninizle forumda yayınlıyorum.
Alıntı:
Diğer lisanlardan, sadece bu mantarlar hakkında yazılmış bir kitap tanımıyorum. Boudier bu konuyu incelemiştir fakat eskidir ve kitapları antika değerindedir. Breitenbach ın, morchella sp. yi inceleyen cildi için (zannedersem Ascomycetes) yaklaşık 250 dolar sipariş vermek gerekir. |
Alıntı:
Bu mantarların yaşam biçimlerinin karmaşıklığından geliyor. Deneysel olarak, üretimi başarılan kimi tür mantarların kilosunun binlerce dolara mal olduğu hesaplanarak, ticari üretimlerinin yapılamayacağına karar verilmiş durumda. |
Sayın Barutçiyan,
Mantarla ilgili serüveninizi zevkle okudum. Mantar hakkında iyi bir eğitim ve öğretim sürecinden geçtiğiniz anlattıklarınızdan anlaşılıyor. Konuyu bizlerle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim. Açmış olduğunuz konuyu dağıtmamak adına mesajımı özelden yazmıştım ama uyarınız üzerine buraya yazma gereği duydum. Suda bitki üretimini araştırıyorum. Su kültürüyle mantar üretimi hakkında yabancı sitelerde örnekler var. Su kültürüyle mantar yetiştirme konusunda siz ne düşünürsünüz? |
Merhaba sayın J.Barutçiyan. Foruma kısa zaman önce geldim ve sıkılmadan baştan sona okuduğum ilk konu bu sanırım. Konunuzu okurken aklıma gelen bir soruyu size yöneltmek istedim. Ben aslen Kastamonu/Cide'liyim. Yöremizde severek tüketilen ve genelde çarık mantarı diye anılan bir mantar türü var. Her sene kasım ayı gibi toplarız (Genellikle salamurasını yapıp saklar ileriki zamanlarda yeriz). Bir çok kez araştırmama rağmen mantar hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım maalesef.
İstanbul da olmama rağmen hemen hemen her yıl iznik ormanlarına gidip bu mantardan toplamaya devam ediyoruz. Zaten mantar zamanında iznik ormanlarında dolaşanların %99'u cideli (Ormanda çalışan işçiler hariç. Yerli halk ise bize garip garip bakıyo mantarları toplarken.. :D ) İstanbul Kasımpaşa da yöresel bir pazar (İnebolu pazarı diye) kuruluyor. Orada bu mantarın kilosu ortalama 8-10 TL gibi bir fiyattan satılıyordu. Bu mantar hakkında bir bilginiz var mı acaba? Toplanmadan önce ki hali; http://img43.imageshack.us/img43/9813/73313845.jpg Toplandıktan sonra ki hali; (Gerçi bu hale gelmesine izin verilmeden ya haşlanıp donduruluyor ya da salamurası (Turşu) yapılarak rafa kaldırılıyor) http://blog.milliyet.com.tr/Images/B.../13/137100.jpg |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben de mantar konusunda bilgilenmek istiyorum. Sizinle tanışmak ve eğitimlerinize katılmak istiyorum. Eşim Giresunlu. Anne ve babası da Giresun Görele de yaşıyor. Bu konuda ne yapabilirim. Toplantılarınızı beni de haberdar ederseniz sevinirim. Saygılarımla. e-mail : resat99@hotmail.com Reşat A.KAYIPMAZ |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 126695
Sn.J.Barutciyan acaba bu mantarlar hangi cins mantardır ve ekonomik değeri var mıdır. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 126697
Sn.Barutciyan bunlarıda severek yiyoruz.Acaba cinsini ve özelliklerini belirtirseniz memnun olurum.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. |
Ayrıca mantar toplama bölümüne de eklediğim fotoğraflarım var. Ancak onları buraya yükleyemiyorum. Çünkü yüklemek istediğimde bu resimler mantar toplama bölümüne eklenmiş diyor. Acaba fikrinizi almak için onları buraya nasıl yükleyebilirim. Selamlar
|
Alıntı:
|
Sn. Sevilay nasıl link verileceğini üzülerek, birazda utanarak belirteyim. Bir anlatırsanız müteşekkir olurum. Saygılar
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Agaricus campestris mantarına benziyor (lamellerin hafif pembe ile koyu kahverengi arasında renklerde olduğundan emin olun). Bu türler kültür mantarlarının akrabaları. Yenebilir fakat ekonomik değerleri yüksek değildir. Sanal ortamda mantar tanımlamanın riskli olduğunu hatırlatırım. |
Alıntı:
Tremella mesenterica mantarı yenmez. |
Alıntı:
Selamlar, Bu mantarı daha önce gördüm, çok yaygın olarak kullanıldığını biliyorum fakat son derece lezzetsiz ve çok lifli (odunsu) yapılı bir mantar. Polypoırus ailesinden, tam cinsini önümüzdeki sezon tanımlamayı düşünüyorum, çünkü tanımlama için çok taze örneklere ihtiyacım var. Şimdiye kadar İnebolu pazarında ya çok bayat ya da konserve(turşu) halinde bulabildim. Bütün ve taze örnekler bulursanız bana yardımcı olabilirsiniz. |
Alıntı:
Selamlar, Laboratuar ortamı dışında su ile mantar yetiştiriciliği konusunda elimdeki kaynaklarda bilgi yok. |
Sayın akif, resimde yayınladığınız mantar Çanakkale yöresinde genellikle göbek denilen mantara benziyor. J.Barutçiyan hocamın da dediği gibi çok odunsu bir yapıya sahip. Bu mantarın diğer adı yanık mantarıdır. Ben de çok topladım.
|
2 Eklenti(ler)
Bu mantara bizim buralarda çukurçanak derler. Dün pazara kilosu 10 liradan gelmişti. Biraz aldık ve afiyetle yedik(yumurtalı kavurmasını yaptık). Çok miktarda toplanırsa güneş altına sererek kuruturlar ve uzun süre tüketirler. Çocukken çok toplardım..
|
Alıntı:
Sayın Barutçiyan biz bu mantarı severek yiyoruz. Fakat makbul olanı elbette taze olanları. Biraz vakti geçtiğinde sizinde dediğiniz gibi odundan farkı kalmıyor. Mantarın temini konusunda size yardımcı olmak isterdim ama şuan sezonu bitmiş durumda. Biz bu mantarı toplamak için iznik ormanlarına gidiyoruz. |
Belki 15 yıl değişik dağlarda,ormanlarda dolaştım..
Şıp diye tanıyıp,tereddütsüz yiyebileceğim 4 çeşit mantar bilirim..Mümkünse onları hemen topladığım yerde bir ateş yakıp,közde bir şişe takıp tuzlayarak yemeyi hep tercih ettim.Bunlar,çam melkisi,pırnal melkisi,kavak mantarı (istiridye) ve mantuka mantarıdır...Çanakkale yöresinde mantara genelde melki denir.. Bunların dışında hiçbir mantarı yemem.. Artık o güzel günleri yaşayamıyorum..Sadece köyde mantuka mantarı denen mantarı topluyorum..Onu da köylüler adeta katlediyorlar..Hava yağıp güneş açtıktan sonra tüm arazi didik didik ediliyor ve en minik olanlar bile toplanıyor..3-5 sene sonra nesli tükenirse şaşırmam..Denetleyen falan yok çünkü.. En sevdiğim yemeklerden biri yarı yarıya kuzu eti ile pişirilmiş,bol çeşit baharatlı mantar sotedir.Zaten bahsettiğim mantarların üçünün kuzu etinden bi farkı yoktur. Mantar çok iyi bir doğal protein kaynağıdır.. İstanbul'da yaşadığım semt pazarına her hafta istiridye mantarı geliyor kültür olarak..Kilosu 10 tl..Bazen de kestane mantarı gelir.. http://lh3.ggpht.com/_bVdtlrQWito/SS...+Istiridye.jpg http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CB0QsAQwAw Kestane: http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CBwQsAQwAw Onlar da doğalından farksız.. Bilmediğiniz,çok güvenilir kişilerin önermediği mantarı asla yemeyin derim.Ama bir kasaba pazarında satılan mantarlar konusunda da tereddüt etmeyin derim..Köylülerimiz bunları on yıllarca tecrübeleriyle tanır ve toplarlar.. |
Sayın Barutçıyan Biz nevşehir avanosta trüf mantarı üretimi için arazi kiralamak üzereyiz. Toprak analizlerini yaptırdık şartları inceleme devam ediyor. Üniversiteden bir hocamızla birlikte. Türkiye'de daha önce trüf mantarı üreten biri oldumu bilginiz varmı? Trüf mantarının aşılı olduğu fidanları yurt dışındna getimeyi düşünüyoruz.Türkiye' de üretici varsa tanışmak isteriz. Saygılar.
|
Alıntı:
Selamlar, Çok güzel yazmışsınız. Anlaşılan aynı doğa hayranlığını ve zevkleri paylaşıyoruz. Mantarlarımızın dikkatsizce toplandığı, mantar toplarken doğaya zarar verildiği görüşüne katılıyorum. Ancak mantarların bir protein deposu olduğu yanlış. Ayrıca ülkemizde köy ve kasaba pazarlarında zehirli hatta öldürücü mantarlar satılabildiği gibi, her sene bu pazarlardan alınmış ve uygun koşullarda saklanmamış (bayat) mantarlardan kaynaklanan onlarca zehirlenme olayına tanık olmaktayım. |
Sn. J.Barutçiyan kitap yazmışsınız :) Elinize sağlık ,emeğinize saygı duyuyorum...
|
Alıntı:
Su 90.4 68.0 Kalori 28.0 190 Protein 2.7 19.1 Yağ 0.3 12.0 Karbonhidrat 4.4 0 http://www.internethaber.com/mantard...lar-50818h.htm Haklıymışsınız..Bende mantarı etle eşdeğer görürdüm..Yanlışmış.. |
Alıntı:
Galiba atlamışım bu soruyu, Türkiye'de trüf üreticisi tanımıyorum, moralinizi bozmak istemem fakat üretime geçmek isteyenleri uyarıyorum: Bu iş son derece uzmanlık ve uğraşı ister, sonucu her zaman garanti değildir. Olası ilk ürün için en az (ağaçlar dikildikten sonra) 6-8 yıl arasında beklemek gerekir, ağır yatırımlar gerektirir, bu ürünlerin fiyatları yüksek olsa da satışları bazı tekellerin elindedir ve lüks tüketim maddeleri arasında trüfler en çok yolsuzluğun yapıldığı piyasayı oluştururlar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024