17-12-2014, 10:16 | #721 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 88
|
Bereket TV | Topraktan Gelen Değer ankara kalecikte şapkalı, kestane ve istiridye mantarı yetiştiren firma ile yapılan program. üye olup seyredebilirsiniz. |
19-12-2014, 08:28 | #722 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 14
|
son durum bu... Hala bu mantarın ne olduğunu bilmiyorum.... Hem de 2 kütükte birden.... http://i.hizliresim.com/n5gA3N.jpg Düzenleyen malina : 22-12-2014 saat 13:37 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. |
20-12-2014, 09:20 | #723 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-09-2013
Şehir: Edirne
Mesajlar: 71
|
istiridye mantarı üstad, benim mantarlarda o şekilde. yalnız biraz temiz hava gerekiyor, uçlar bendeki gibi büzüşmüşe benziyor. |
23-12-2014, 00:06 | #724 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 14
|
Henüz meyve verme aşamasının başındayken açık havaya aldığım halde neden bunların kahverengi çıktığı ile ilgili tatmin edici bir cevap alamadım |
25-12-2014, 18:23 | #725 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Ben de başladım
Merhaba arkadaşlar. Forumda yazılanların tümünü okudum, agaclar.net üyelerinin dayanışma ve bilgiyi paylaşma çabaları gerçekten takdir edilecek düzeyde. Emek ve zaman harcayan herkese teşekkür ederim. Ben de bugün mantarları aşıladım ya da "mantar ağaçlarımı diktim". 50 cm uzunluğunda 6 adet kavak kütüğüne miselleri yerleştirip kapaklarını çiviledikten sonra poşete koyarak kapattım. Misel satın aldığım firma, üç ay boyunca başka hiçbirşey yapmadan bu şekilde beklememi söyledi. Ancak çelişkiye düştüğüm bir kaç konuda yardımınızı istiyorum: 1- Kütükte yetiştirirken kuluçka süresinde poşete gerek yok mu? Varsa, poşetlerde hava deliği açmam ve arada sırada su püskürterek nemini kontrol altına almam gerekiyor mu? 2-Ortam ısısı 20derece civarı (evin kullanılmayan banyosunu bu işe ayırdım), yarın nem ölçerim ve termometrem gelecek. nemi %80-90 civarında tutmaya çalışacağım ve gün ışığı almıyor. Bu koşullar uygun mu? 3-Eğer poşetleri hiç açmıyacaksam kuluçka süresini tamamladığını nasıl anlıyacağım, sadece zamanı ölçerek mi? Firma en az 5 kg misel satıyordu ben de o kadar aldım ama yarısını bile kullanmadım. Kalan kısmı için de poşette üretimi denemek istiyorum. Şimdilik bir poşete ince kavak talaşı, ağzı kesilmiş iki pet şişeye de karton koyarak aşıladım. Bunlar da eldeki malzemelerin ilk heyecanı bastırması amacıyla kullanıldı |
25-12-2014, 20:51 | #726 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-09-2013
Şehir: Edirne
Mesajlar: 71
|
Misel aldığınız yere türünü sordunuz mu? |
25-12-2014, 21:55 | #727 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-09-2013
Şehir: Edirne
Mesajlar: 71
|
Alıntı:
1. Kendi deneyimlerimde şapka ve biraz alt kısmını böcek yapmaması için koyu renk çöp torbasında kapadım. İçinde biraz su bulunan leğene koydum, su kesilince ilave yaptım 2. Uygun 3. Arada merak edip açıp baktım. Bir sıkıntı olmadı |
|
25-12-2014, 22:42 | #728 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Alıntı:
|
|
28-12-2014, 21:24 | #729 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 14
|
Sordum foto da yolladım kesinlikle istiridye mantarı olduğunu söylediler ama ben yine de beyaz ve form olarak istridyeye benzeyen bişey olmadığı sürece tatmayı düşünmüyorum....2. Verimi bekleyeceğim... Bu defa sadece açık havada tutacağım... |
29-12-2014, 00:52 | #730 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@Tahsinmd Pleurotus ostreatus mantarı genellikle istiridye mantarı olarak adlandırılıyor. Tabi arada bu mantara benzeyen mantarlar da istiridye kavak gibi isimlerle anılıyor. Bu isimlendirmedeki sorun şu bölgeden bölgeye hatta kişiden kişiye başka bir tür başka bir isimde adlandırlabiliniyor. Ayrıca bütün türlerde varyasyonlar ve formlar vardır. Bu nedenle mantarlarda hatta genel olarak bitkilerde türün bilimsel adını tam ve doğru olarak öğrenmek gerekiyor. Bu şekilde seçmeli üretim yaparak renk şekil koku gibi belirli özelliklerin bulunduğu ürünü üretmeniz mümkün olur. Size misel satışı yapan yer de bilimsel adını, varyasyonunu özelliklerini tam bilmediğinden size doyurucu bilgi veremiyor. Yemenizde bir sorun olacağını düşünmüyorum ama üretiminize bununla devam etmemelisiniz. Ne olduğunu ne sizin ne de satıcının bilmediği bir türle yıllarca uğraşmak sonradan sıfırdan tekrar başa dönmenize neden olur. Işık mantarın şeklinde ve renginde değişiklik yapar ama kesinlikle odur demek türü bilmeden yanlış olur. |
03-01-2015, 17:05 | #731 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Mantar kütüklerini ve poşetlerini koyduğum odacıkta nemi %70-72 olarak ayarlıyorum. Oda sıcaklığı 16-17 derece. Isıyı artırmaya çalışırsam (elektrikli ısıtıcı kullanıyorum) nem düşüyor. sizce 16-17 derece ve %70 uygun değerler midir? |
04-01-2015, 16:43 | #732 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
selam arkadaşlar forumu uzun zamandır takip ediyorum harika bilgiler paylaşıyorsunuz bunun için emeği geçenlere öncelikle teşekkür ederim. İstiridye mantarıyla henüz yeni tanışmadım yaklaşık 20 yıldır restaurant cafe ve otel sektöründeyim ve hemen hemen özellikle tüm kırmızı etlerin vazgeçilmezidir. Uzun zamandır ilgilendiğim bu hobiye ticari gözde bakmaya başladım. Misel siparişimi verdim önce deneme yanılma metoduyla eksikliklerimi tespit edip ticari olarak başlayacağım kısmet olursa ve forumu sürekli ziyaret edip eksilerimi artılarımı paylaşacağım... |
05-01-2015, 14:09 | #733 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
kardeşim nemi yüzde 85 95 e çıkart bunun içinse leğene su doldur kütükleri içine oturttur oda sıcaklığını 20 25 arasına çekersen daha hızlı randıman alırsın bunu arkadaşıma sordum kendisi söyledi |
05-01-2015, 22:41 | #734 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Hoşgeldiniz longisland. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız. Kütüklerin kendileri zaten nemli ve poşetli onları ayrıca leğene oturtmama gerek var mı bilmiyorum. Benim sorum poşetlerdeki sarım içindi. 15 günü geçti, kısmen sarım var ama çok yavaş ilerliyor. |
06-01-2015, 04:40 | #735 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@meeteine Düşük ısıda sarım yavaş ilerler ve mantar da yavaş gelişir ama soğukta yavaş büyüyen mantar daha lezzetli olur. Kütükleri ayrıca poşetlemenizin bir faydası yok kabuk poşet görevi görüyor zaten. Yavaş ilerlemesinde bir sorun yok. Miselden dolayı yavaş ilerliyor da olabilir. Nemi artırmak istiyorsanız ısıtıcının uygun bir yerine bir kab içinde su bırakın. Buharlaşınca nemi artırır. Poşetlerde ağaçlardaki kabuğun görevini gördüklerinden içerideki nemi kolay kolay düşüremezsiniz. Önemli olan poşet içindeki kompostun tuttuğu nem şu an. Meyve zamanı durum değişir. |
08-01-2015, 14:47 | #736 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
Hoşbulduk saolasın inşallah alacağız...
Alıntı:
|
|
15-01-2015, 21:09 | #737 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7
|
Komostun sterilizasyonu
Uzun süredir takip ettiği bu Forumda paylaşılan bilgilerden çok şey öğrenen birisi olarak tüm paylaşımcılara teşekkür ederim. Bir konuda daha ayrıntılı bilgi veren olursa sevinirim. Kompostun sterilizasyonu için hydrogen peroxide kullanılması buharla veya kaynatma yoluyla starilizasyon yapılmasına göre daha kolay mıdır? En önemlisi sağlıklı mıdır? Nasıl kullanabilirim. Bu konuda alternatiflerimiz neler olabilir? Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
16-01-2015, 18:27 | #738 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
çay posasında denedim
şimdilik güzel gidiyor |
17-01-2015, 09:13 | #739 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@İsml_tr Hydrogen peroxide daha kolay olsa dahi büyük üretimlerde daha maliyetlidir. Ayrıca fazla kaçarsa miseli ve ya sporu öldürebilir az olursa işe yaramaz ayarı tutturmak başka bir sorun olacağından hem büyük üretim hem de hobi amaçlı evde üretim için diğer yöntemleri denemenizi tavsiye ederim. |
17-01-2015, 09:17 | #740 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@longisland Çaykolik biri olarak uzun zamandır denemek isteyip bir türlü fırsat bulup yapamadığım bir şeyi denemişsiniz. Miselleriniz güzel gelişmiş ama kavanozlarınız uygun değil. Kekleri kavanozdan parçalanmadan çıkarabilmeniz için kavanozun ağzı ile gövdesinin aynı boyutta olması gerekiyor. |
18-01-2015, 00:08 | #741 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
|
|
18-01-2015, 00:11 | #742 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
[QUOTE=suplilumas;1348627 bu arada tecrübelerinize dayanarak şunu soracağım çay posalarının suyunu iyice süzerek tohumları kavanozlara yerleştirdiğim halde kavanoz diplerinde sulanmalar aşırı mevcut oluyor bu su kavanozda kalmalımı nem açısından yoksa bir miktarı alsam döksem nasıl olur ? |
18-01-2015, 16:42 | #743 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@longisland Eğer miseli kek olarak kavanozdan çıkarmak istiyorsanız ve kekten mantar üretecekseniz kavanozu karıştırmamanız gerekiyor ki kek yeterince sert ve sağlam olsun. Yok eğer kek değil de size aşılama için misel lazımsa o zaman kavanozdaki misel kompostu sardıkça sallayarak bir birinden ayırmanız gerekiyor ki örneğin hazırladığınız sap ya da samana rahatlıkla dağıtarak dökebilesiniz. Ayrıca 10 kavanoz daha kompost hazırlayıp ilk kavanozdan arta kalanları bu 10 kavanoza dağıtarak 10 kavanoz daha misel oluşturursunuz ve bu böyle zincirleme devam eder gider. Bu aşamalarda dikkat edeceğiniz tek şey kavanozu açmamaktır. O nedenle suyu boşaltmaya çalışmanız daha iyi olur. Resimde sorun yaratacak kadar fazla su görünmüyor suyun olduğu kısımları misel saramayacaktır tek sorununuz bu olur. Bir dahaki denemenizde biraz daha kurutursunuz kavanoza koymadan olur biter. |
18-01-2015, 18:01 | #744 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
|
|
19-01-2015, 14:53 | #745 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 14
|
Alıntı:
Bunlardan yediniz mi? benimkiyle neredeyse aynı... ama dediğim gibi istridye mantarları bu kadar bariz şapka görüntüsünden uzak ve çok daha beyaz oluyor.... |
|
21-01-2015, 17:34 | #746 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
gayet güzel gidiyor
çay posasında istiridye mantarı yemek inşallah kısmet olacak |
21-01-2015, 17:49 | #747 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Çok ilginç... bundan sonraki gelişmeleri takipte olacağım inşallah, sonucunu merak ediyorum, mümkünse gelişmeleri görüntülemeye devam eder misiniz? teşekkürler. |
24-01-2015, 11:58 | #748 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-09-2013
Şehir: Edirne
Mesajlar: 71
|
evet yaklaşık 2 senedir tüketiyorum, müşterilerime de ikram ettim. oldukça lezzetli. |
24-01-2015, 23:41 | #749 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
son gelişmeler bu yönde... |
25-01-2015, 08:37 | #750 |
Ağaç Dostu
|
Evin arkasında kesilmiş kavak gövdelerinde bol miktarda istiridyeye benzer mantarlar var. Demek ki bunlar istiridye mantarı. Bu sayfayı sakin bir zamanımda iyice okumam gerekiyor anlaşılan. Hem de en başından. Tüm arkadaşlara çalışmalarında başarılar diliyorum. |
|
|