agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni69Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2012, 18:46   #91
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Buradada tohum satılıyormuş sayfanın en altında not olarak düşmüşler.
Trkiye nin Mantarclk Merkezi
İlginizi çekebilir:

Misel Çeşitlerimiz « erkel.net.tr

erkel ME
erkel MC

---------------------------------
ERKEL Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
Ücretsiz Destek Hattı

0800 261 6543
İletişim Hattı

0216 3076345
bilgi@erkel.net.tr
Sorumlu:
Nevzat ERKEL (Kimya Mühendisi) – 0532 6588465
Refiye ERKEL (Kimya Mühendisi) – 0533 6296964

Adres:
Velibaba Mah. Devran Sok. No 16/A Pendik
İstanbul – Türkiye

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2012, 00:24   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 18
bizde üretim başlamış sanırım

Trüf Çiftlik Kurulum

kdr1965 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 03:54   #93
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Üretim tekniğine patent alınamaz sadece misele patent alınır demiştiniz.Bu mesajınızda üretim tekniğine patent alınmış diyorsunuz.eğer bu mantar patentli de olsa üretiliyorsa araştırmak isterim.Şu anki morchella fiyatlarıyla verimi yüksekse iyi para kazanılır ve yatırımda yapmak isterim.Kilosu 25 liradan satılan tarım ürünü çok az tr de.
Isı önemsiz demiyorum sadece doğadan ölçülebilir olduğunu iddaa ediyorum.Misel üretmeyi çok araştırdım ama denemedim.Vaktim olursa en kısa zamanda denicem zor olduğunu sanmıyorum.
Aynı yerde aynı mantardan çok fazla çıkmaması bence normal.Mantarın gizemi de burda zaten.Her uygun ortamdan çok fazla mantar çıksa ertesi yıl matar alamazdık o bolgeden.Miseller ortamın çürümesine ve ortamdan mantar için gerekli olan bilşenleri hızlı tuketmesine sebep olur.Bazı çayır mantarlarının daire şeklinde çıkması bu sebeptendir.Her yıl daire büyür aynı yerden çıkmazlar.
Siz de doğaya misel aşılamışsınız başarılı olmamış.Bolu ve düzce yöresinde birçok alanda birçok çeşit mantar topladım ama morchellaya hiç rastlamadım ki ortamın da morchella için çok uygun olduğunu düşünüyorum.Surunun sebebi de sporunun bu bölgeye ulaşmadığı kanısındayım.Bu bölgelere spor ekimi yapılsa başarı sağlanacağı kanısındayım.Misel de aşılanabilir.Misele patent alınması şu şekil saçma buluyorum.Ben şimdi porcini mantarının misel patentini aldım diyelim.Ama bu mantar kapalı ortamda üretilemiyor.Biri çıktı bu mantarı üretmeyi başardı ama patent bende.Saçmalık olur.ama derseniz ki misel yanında üretim tekniği, araştırılmış ısı değerleri, hangi kompstun kullanılacağı vs.. bunu saçma bulmam.Siz üretim tekniğine patent alınamıyor dediniz o yüzden dedim.
İtalyanlar mantar için ülkesini terk etmez demişsiniz bir yönden haklısınız ama ben bunlarla mantar toplarken imparator mantarı bulduk bir defasında.Adamların bi secdeye kapanmadığı kaldı mantara Kendi ülkesinde bu mantarı bulamıyor ki satışını da hiçbiryerde görmedim bu mantarın az bulunan bir cinstir.bunun yanında kendi ülkesinde mantarı oramandan en fazla 2 kilo toplayabiliyorken tr de sepet sepet toplayabiliyor.Kışın ava çıkıyor istediği kadar domuz vuruyor.Sadece porcini için olmasa da mantar büyük etken.
Porcini mantarına gelince yeni bir konu açılması iyi olur aslında.Bizim halkımız bu mantarın kıymetini bilmiyor.Çoğu köylü kanlıca mantarı toplarken bu mantara da rastlar ama toplamaz.Odunluk meşe ağaçlarının olduğu yerlerde çıkıyor genelde ve seyrek meşe ormanlarında daha fazla çıkar.Meşe kayın karışımı ormanlarda daha fazla çıktığını gördüm.Ağacın köküyle direk alakalı deniyor ama ben bu mantarın orman yollarında yağmurların açtığı derin yarıklarda çıktığına çok şahit oldum.Hatta mantarı kopardıktan sonra biraz kazmamıza rağmen toprak harici hiçbirşey göremedik.trüf mantarına hiç rastlamadım ama emekli olursam bir av köpeği yetiştirmeyi düşünüyorum bunun için

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 19:23   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Teknik patenti şöyle açıklarsam sanırım daha anlaşılır olur. Şimdi amerikada A üretim şekli patentini adam almış. Siz araştırdınız uğraştınız üretim yolunu buldunuz bunu da patent ile sağlama almaya çalışıyorsunuz. Bu Amerikalı ürettiğinizi gördü ve bu teknik benim dedi incelenir teknik onun çıkarsa siz üretemezsiniz ama sizin yöntem farklı ise başka. Değim gibi iki ayrı farklı tekniğe patent aldıklarını duydum ama ne kadar işletebiliyorlar bilmem. Üretim tekniğinin patenti bu nedenle sağlam değil sizin tekniğinizle üretilmez ama bazı değişiklikler uygulanıp başkalaştırılan teknikle üretimine kimse karışamaz. Misel ise çok farklıdır onu da şöyle basit bir şekilde açıklayayım sizin yıllarca uğraşıp ıslah ettiğiniz bir köpek var diyelim bu bir kaniş. Bu köpeğin rengi boyutu duruşu her şeyi sizin ıslah ettiğiniz özel bir şekilde bunun patentini aldınız. Başkası kaniş üretebilir ama sizin kanişin yavrusunu alıp üretim yapıp sizden izinsiz satamaz. Çünkü sizin kanişin genleri belli bir kopyası daha olmaz. Misellerde de aynı durum söz konusudur aynı mantarın misellerinin genetik özellikleri farklı farklıdır. Ayrıca üreticiler secere tutar ilk ırkın nerden geldiğini falan patent alırken bildirir. Bir patent örneği vardı bir ara internette bulabilirsem yazarım size anlattıklarımı detaylı olarak anlamış olursunuz.
Üretim yapan amerikalının ismini ve sitesini biliyordum ama şu an hatırlamıyorum daha sonra bulup yazarım yazışırsınız. İzin vereceğini sanmıyorum ama verirse üretimi yaparsınız. Yılın her mevsiminde taze kuzugöbeği diye bir siteleri vardı.
Aynı ortamda aynı mantarın çıkmaması normal değil dediğniz yiyecekler her yıl aynı yerde bulunuyor. Yiyecek tükenirse bütün bireyler için tükenir dediğim gibi 10 m2 alanda sadece 1 adet mantar çıkmış olması yiyeceğinin tükenmesi ile açıklanamaz. Çayır mantarı farklı bir mantardır morchella ile yakından uzaktan bağı yoktur. Ayrıca eğer aynı mantarı konuşuyorsak o dediğiniz daire miselin büyüklüğünü gösteriyor. Yani mantarın çıktığı kızım miselin uç noktası. Misel o dairenin merkezinde de de sağlıklı olarak yaşamını sürdüyor. Bu türün halkalarından biri fransada 600m genişliğinde ve 700 yaşında olduğu düşünülüyor. O nedenle aynı örneklendirme yanlış olur. Biri kedi ise diğeri kuştur. Kuşun kanadı var o halde kedide de kanat çıkması gerekiyor demek gibi bir şey ayrı tür mantarları karşılaştırmak.
Miselin tutmaması benim bir şeyi eksik yapmamdan kaynaklanıyor. Yapan ve başarılı olan bir çok kişi var. Youtube da ararsanız açıklamaları ve görüntüleri ile bir kaç video bulabilirsiniz. Boluda çıkmıyor olması bana mantıklı gelmiyor. Bence sadece karşılaşmamışsınız. Ben tokyodayım her yer bina olmasına rağmen evimin çevresi bu mantarla dolu sadece tam zamanını ve yerini bilmek gerekiyor. Uygun habitat yoksa o tür için bir şey diyemem ama doğuanadoluda çıkan bir tane mantarın sporu rüzgar ile değil boluya londraya dahi ulaşıyordur.
Misel patenti konusunu yukarıda yazdım ama aynı verdiğiniz örnek ile detaylandırayım. Siz şimdi porchini miselinin patentini aldınız. Dikkat edin mantar değil miselin patentinden söz ediyorum. Bu miselin genetik özellikleri bellidir ve patentle koruma altında olur. Ben de porchini üretim tekniği buldum kolay bir şekilde üretebiliyorum. Siz şikayetçi olursanız benim kullandığım miseller incelenir. Sizin miselinizin kopyası ise o miselden üretim yapmam sizden izin almam ya da size gerekli ücreti ödemem gerekir. Misel sizin misel ile alakasız ise istediğimi yaparım karışamazsınız.
Her gördüğünüz mantarın miselini alıp gidip patent alamazsınız. Diyelim doğadan bir mantar buldunuz bunun miselini aldınız. Bu misele patent almak isterseniz eli boş dönersiniz. Çünkü yaptığınız size ait olan hiç bir şey yok. Doğada kendiliğinden yetişen bir canlı. Patent için önce miseli ıslah etmeniz gerekir ki sizin olabilsin. Islahtan sonra gidersiniz meyve özelliklerinden kokusuna kadar genetik bütün özellikleri kayıt edilir iş biter. Bir daha kimse izinsiz o miseli kullanamaz üretim yapamaz. Markette satılan mantarlara bir bakın çoğunun boyu şekli rengi farklı farklıdır. Bu şekil olmasının nedeni ıslah edilmemiş misellerden üretiliyor olmasından kaynaklı.
İmparator mantarına satış izni verilmez o nedenle bol bulunsa dahi kolay kolay satılamaz. Çünkü en tehlikeli mantarlarla aynı gruptan. En ufak bir hata mezarda bitiyor biliyorsunuz. Mantar toplamayı spor olarak yapan bir çok kişi var ayrıca bazıları özellikle mantar yemeyi çok seviyorlar. Gerçi sevilmeyecek şeyler de değiller. Bir japona kaliteli matsutakenin kilosunu 200 - 300 dolara çok rahat satabilirsiniz ama bu japonyada bulunmadığı anlamına gelmiyor. Dış ülkelerde mantar Türkiyeden daha çok tüketiliyor. İtalyan mutfağında neredeyse mantarsız yemek yok gibi. Kendi ülkelerinde toplanan mantarlar ihtiyacı karşılamadığı için fiyatları bu kadar yüksek. Türkiyede tüketilen mantar yok denecek kadar az ya gider iyice bilmediği mantarı toplar yer kendini öldürür ya da markette gördüğü kültür mantarına kobra yılanı muamelesi yapar. Bunun yanında bir de üretici olacakları yukarıda ki mesajdaki gibi hayal tacirleri avlamaya çalışıyor. Üretim bir sorun üretilen ürünü satmak başka bir sorun orada.
Porchini hakkında çok fazla bilgim yok ama köke bağımlı olduğunu biliyorum. Gerçi mantarların henüz tamamen ne yaptıkları çözülemediğinden konuşulan şeylerin hiç biri garanti değil. Bundan bir kaç yıl önce kuzugöbeğine de köke bağımlı deniyordu ama şuan emin değil kimse. Çünkü dediğiniz gibi hiç ağaç ya da kök olmayan yerlerde de çıkıyor. Benim şüphelendiğim şeylerden biri şu. Bu mantar ağaca bağımlı olabilir belki ama köküne değil ağacın ürettiği bir şeye bağımlı. Örneğin çiçek, meyve ya da yaprak. Rüzgar bunları bir yere taşıyorsa orada da çıkabiliyor. Deneme yapacam ama bu sezon fırsat bulamadım. Eğer her şey yolunda giderse elimdeki miselleri gelecek ilk baharda aynı ağaçların yaprak meyve ve çiçeklerinden oluşan komposta aşılayacam. Bakalım sonuç ne olacak.
Bence siz hiç beklemeden markete gidip beğendiğiniz bir mantarı alıp misel üretme denemelerine başlayın. İnanın işi gücü bırakıp miselerle uğraşıp duracaksınız. Mantara merakım vardı evde saksıda üretilir mi diye düşünüp araştırmaya başladım. Şimdi sadece misel örneklerini tutuğum bir tane buzdolabı var evde. Düşünebileceğinizden çok çok daha ilginç canlılar. Ayrıca bir çok bitki ve insan hastalığından genetik bilimine kadar bir çok şeyi miselleri öğrenirken öğrenmiş olacaksınız.

coldwhite beğendi.
suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 14:08   #95
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Merhabalar.mantar üretiminde biraz bilgi edinmek istiyorum.Burdaki başlıkları okudum
1 aydır üretim için malzeme topluyorum fakat mantar miselini nereden bulacağım.

Yukarıdaki resimlerde sn.liberty caps mantar miseli üretmiş anladığım kadarı ile
marketten aldığım mantarları bu yönteme maruz edip misel üretebilirmiyim.

Yine bir üstad sıfırdan anlatma ihtimalı varsa misel üretimini memnun olurum.

kavsi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2013, 18:05   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-05-2009
Şehir: Muğla
Mesajlar: 4
Sayın libery üretimi gerceklestirebildinizmi cok merak ettim

gokic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2013, 22:43   #97
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: ADANA
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi liberty_caps Mesajı Göster
Uygun bir plastik kabı oksijenli suyla sterilize ederek 3 parmak kalınlığında sterilize edilip soğutulmuş meyvelenme toprağı koyuyoruz. Bunun üzerine sclerotia oluşumu gözlenen kavanozdaki miselleri steril bir çatalla toprağın üzerine yayıyoruz ve gene üzerine 3 parmak kalınlığında meyvelenme toprağı ile misellerin üzerini kapatıyoruz. ve 21 C derecede sclerotia oluşumu gerçekleşinceye kadar bekletiyoruz. Bu sırada mantar miselleri bakteriyal bulaşma yoksa toprağın üzerini kaplamaya başlayacaktır.
hala sonuca ulaşıp ulaşmadığın hakkında bi bilgi yok çalışmanı okudum ve gerçekten merak ediyorum sonuca ulaşıp kuzugöbeği mantarını üretebildin mi?

Asl ı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 08:51   #98
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: uşak
Mesajlar: 58
Galeri: 3
?Morchella Esculenta??á???? - ???

liberty_caps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 08:53   #99
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: uşak
Mesajlar: 58
Galeri: 3
Çinliler üretmişler..

liberty_caps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 10:37   #100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Çin diyince durup 101 kez düşünmek gerekiyor Karton kutudan hamburger yapıp yiyen bir ülkeden bahsediyoruz

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2013, 23:10   #101
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
Merhabalar kuzu göbeği gönüllüleri; Herhangi bir sonuca varıp yetiştirmeyi başarabilenler varmı aramızda , varsa hangi aşamaları takip etmeliyiz yardımcı olursanız sevinirim

kaya07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2013, 18:09   #102
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
Kuzu göbeği

Kuzu göbeği yetiştiriciliği ile kimsenin bilgisi yok herhalde

kaya07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2013, 23:47   #103
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 23
Yuhhh çinliler gerçekten üretmiş

Dima Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2013, 03:28   #104
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Ege Üniversitesinde öğrenciyim mantar labında boş vakitlerimde çalışıyorum kuzu göbeği hakkında hocalarla çok konuştuk.riski fazla verimi düşük ticari olarak bu yüzden yetiştirilmiyormuş yoksa üretimi yapılabilir. şapka oluşum evresi sorunlu ağaç kökleri ile ilişkişi varmış.

Melix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2013, 05:30   #105
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Sayın Melix,
Bildiğim kadarıyla kuzu gobeğinin ağaç kokleriyle ilişkisi yok.Mukorizal olduğu sanılıyordu ama öle olmadığı anlaşıldı.

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 20:56   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 279
Sanırım sayın liberty_caps, başaramadı. Başka deneyen arkadaş var mı?

sadecegeçen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2014, 11:02   #107
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
@Melix
Murer'in yazdıklarına katılıyorum. Bu mantarları doğada gözlemlemem yaklaşık 8 yıl olmuştur. Ağaç kökünün hiç olmadığı alanlarda da yetişiyor ama toprağa kesinlikle bağımlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca belli ağaçların bulunduğu bölgelerde sadece o türü yetişiyor diğer türlerine hiç raslanmıyor. Bundan dolayı eskiden ağacın köküne bağımlı olduğu düşünülüyordu. Yani hocaların size verdiği bilgi eskiden kalma. Gözlemlediğim türlerden birinin bağımlı olduğu ağacın dişisi ve erkeği var. Meyve döken ağaçın bulunduğu alanda daha çok çıkıyorlar. Benim iki tahminim var bu yönde. Birincisi meyvelerde bulunan bir maddeyi seviyorlar. İkincisi ise meyvelerin düştüğü yerlerde bulunan bitkiler gelişemediğinden açık alan oluşturduğundan o bölgelerde daha çok meyve verebiliyorlar. İkinci tahminmi şundan dolayı yapıyorum. Bu mantar her zaman bitkiden ari yerde çıkmayı seviyor. Çıktığı alan küçükte olsa bitki olmayan kel toprak parçası ya da yaprakların örtmüş olduğu yerler. Riskli ve verimi düşük diye üretilmiyor görüşü de bence yanlış. Üretimini bilmek demek verimli bir şekilde üretmeyi bilmek demektir. Saldım çayıra mevlam kayıra tekniği ile üretilirse patates de verimi düşük ve riskli bir üründür.

evrimsel beğendi.
suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2014, 21:30   #108
Yeni Üye
 
wehde's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 26
yangın çıkan ormanlarda oluyor daha çok

wehde Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 13:15   #109
Ağaçsever
 
ayzek20's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2014
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Bulması çok sorun. Üretimi olsa da doya doya yesek

ayzek20 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2014, 10:42   #110
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: uşak
Mesajlar: 58
Galeri: 3
http://www.youtube.com/watch?v=lB5Hl1QgNoc

liberty_caps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2014, 22:54   #111
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-05-2014
Şehir: Batman
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi liberty_caps Mesajı Göster
Çok güzel bir video. 2. dakikadan itibaren üretimi gösteriyor.

http://vsx.onstreammedia.com/vsx/pbs...ned&entire=yes
Video açılmıyor. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
Ayrıca ben bu kuzu göbeği mantarının kültürünü oluşturacağım.

alisinasiseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2014, 00:15   #112
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 1
***

ben antalya da ikamet etmekteyim.bu mantarı aramak istiyorum.ne tarafa gitmem lazımmm

mujdat_tastemel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 10:33   #113
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-05-2014
Şehir: SİNOP
Mesajlar: 1
Herkese selalar. artık bende aranızdayım. Kuzu göbeği konusunda baya bir ilgiliyim. Denemelere geçmek için sabırsızlanıyorum. Bu mantarı üretmek için gerekirse çine giderim. Hepinize başarılar.

murer beğendi.
ibrahimgenc01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2014, 00:45   #114
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
selamlar;

kurutulmuş kuzu göbeği mantarından misell elde edebilirmiyim yoksa illaki doğadan yeni toplanmışınamı ihtiyaç var.

A-zimli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2014, 15:42   #115
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
@A-zimli
Kurutulmuş mantarlarda sporlar yaşamaya devam ediyor ama tazesine göre başarılı bir şekilde misel üretmek daha zor. Hele bir de meyve vermeyen bir türde bunu denemeniz çok mantıklı değil. Tazesini bulma şansınız yoksa deneyebilirsiniz.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2014, 04:16   #116
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
@A-zimli
Kurutulmuş mantarlarda sporlar yaşamaya devam ediyor ama tazesine göre başarılı bir şekilde misel üretmek daha zor. Hele bir de meyve vermeyen bir türde bunu denemeniz çok mantıklı değil. Tazesini bulma şansınız yoksa deneyebilirsiniz.
cevap için teşekkür ederim;
sporları elde etmem için önerebileceğiniz (kuru için) bir yöntem varmıdır. bilmiyorum forumda hep tazesi için verilmiş bilgiler var, kuruda negibi bir yol izlemeliyim

A-zimli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2014, 12:56   #117
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
@A-zimli
Kırıntılarını petriye alın. Çoğu kontamine olacaktır o nedenle çok fazla sayıda petri hazırlamanız gerekiyor.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 11:21   #118
Ağaç Dostu
 
Imay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 107
Merhabalar herkese. İşinize yarar bir bilgi olur mu bilmem ama kuzugöbeği ile ilgili beni çok şaşırtan bir durumu paylaşmak istiyorum. Aydınlıyım. Zeytinliklerimizde bulunabilen bir mantarmış eskiden. Şimdilerde ise çok nadir rastlanabiliyor. Köylerde özellikle yaşlıların mutfaklarında ipe dizili, kurutulmuş birkaç kuzugöbeği bulunurdu.

Annemin bir tanıdığı köye babasını ziyarete gitmiş. Dönüşte annemlerle karşılaşmış. Elinde bir poşet kuzugöbeği varmış. Bizimkiler nasıl buldunuz diye sorunca anlatmış. Babasının bahçesinde bir ayva ağacı varmış. O ayva ağacının altında ekili gibi kuzugöbeği çıkmış. Daha öncesinde yokmuş bu mantardan ve sadece o ağacın altında ortaya çıkmışlar. Ağaçtaki ayvaları, babası o yıl toplamamış. Ayvalar çürüyüp yere dökülmüş. Ağacın yaprakları da dökülmüş. Sonrasında kuzugöbekleri... Mantarın bahçede çıkmasını ve sadece ayvanın sınırında olmasını çürümüş ayvalara bağlıyorlar.

Anneciğim de çürüyen, lekelenen ayvaları toprağa attı o yıl. Hiçbir şey çıkmadı.
Bu arada kurutulmuş kuzugöbekleri şu amaçla kullanılıyor: Birine akrep sokarsa hemen bir miktar su kaynatılır içine bu kurutulmuş mantar atılır, çay gibi demlenirmiş. Akrep sokan kişiye içirikirmiş. Yani eskiden böyleymiş...

Akhisarlı beğendi.
Imay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 20:25   #119
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
konuyu okudum , biraz bilgi eksiği var gibi geldi ,uzun süredir bilinen şeyleri aktarayım istedim
1- kuzu göbeği ağaç köklerinde yaşayan mantarlardan , genellikle karaağaçla birlikte yaşıyor karşılıklı gıda sağlıyorlar
2- ağaç sağlam olduğu sürece yer üstünde meyve üretmiyor , yaşayıp gidiyorlar
3- bir stres durumunda , yani ağaç çürümeye kurumaya başladığında yangında depremde selde vs. mantar batan gemiyi terketmek için meyve çıkarıp sporlarıyla üremeye devam etmeye çalışıyor.
4- bilinen üretim yöntemleri de b u esas üzerinden gidiyor. biyerlerde bahsedilmiş alınan patent de bu şekilde . karaağaç fidanı köklerine aşılanıyor daha sonra ağacın kuruduğu izlenimi yaratacak stres oluşturuluyor suni yöntemlerle ve meyve bu arada oluşuyor.

kenan11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2014, 15:34   #120
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
@kenan11
1 - Yanlış. Ağaç köküne bağımlı olan bir tür değil ama belli ağaçların bulunduğu yerde çıkar.

2 Yanlış. Sağlıklı ağaçların çevresinde de çıkar.

3 Yanlış. Ağacın sağlığı stresi vs. ile Morchellanın meyve vermesi arasında bi bağlantı yok. Mutlu mesut sağlıklı yaşayan ağaçların altında da üzerinde mangal dahi yakılmamış toprakta da meyve verir.

4 Üretim yöntemlerinden biri doğada aşılı bulunan ağaçları taşımak ama tek yöntem bu değil. Ağaçsız sadece toprakta üretenler var. Yukarıda video ve resimler olacaktı izlersen iç mekanda ağaçsız sadece toprak kaplarda üretildiğini görürsün. Alınan patent bu yöntem üzerine.
Yukarıda anlattığın yöntemler ve özellikler Morchella değil truf mantarı türlerine ait.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024