agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni29Beğeniler
  • 1 Gönderen hulusiandaç
  • 2 Gönderen üzüm
  • 3 Gönderen attar
  • 6 Gönderen Lunlun
  • 1 Gönderen Yarkin
  • 2 Gönderen Lunlun
  • 1 Gönderen murer
  • 2 Gönderen Yarkin
  • 2 Gönderen denizakvaryumu
  • 2 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 5 Gönderen Doku_Kültürcü

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2011, 23:16   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2010
Şehir: NEVŞEHİR
Mesajlar: 13
Red face Trüf Mantarı

Arkadaşlar,
Trüf mantarının tanınması gerektiğini düşünüyorum, Türkiye de bu mantar sanki hiç bulunmazmış ya da yetişmezmiş gibi olumsuz bir kanaat var. Bence bunun aşılması gerekir. Türkiye de bir çok trüf avcısı tanıyorum, yılda 50 kg trüf toplayanlara dahi rastgeldim. Bunun yetiştirilmesi de mümkündür.

Halil Balaban beğendi.
hulusiandaç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 16:00   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
iyi günler.
trüf mantarı ile ilgili bilgi paylaşımı yapabilme imkanı var ise; yazışabiliriz.

****
şeref deniz

şeref Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 18:00   #3
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
Trüf mantarı nedir var mı yapan arkadaşlar?

attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 19:54   #4
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın attar,

Halk arasında domalan veya keme adıyla bilinen Rhizopogon cinsi mantarlara trüf mantarı da denmektedir. Bildiğim kadarıyla bizdeki bu mantarın İtalyanların meşhur Truffle mantarıyla (Tuber cinsiyle) ilişkisi yoktur.

Lunlun ve attar beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2012, 11:36   #5
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
cihan haber ajansının bir haberinde;
Alıntı:
Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu bin euro olan trüf mantarını Avrupa'da zenginler, Türkiye'de ise tanınmadığı için ormanlarda domuzlar bulup yiyor.
Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ni Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor.
Name:  avrupada_zenginler_turkiyede_domuzlar_yiyor13537472830_h955933.jpg
Views: 40522
Size:  40.4 KB

attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2012, 13:19   #6
Ağaç Dostu
 
Lunlun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2011
Şehir: İzmit
Mesajlar: 128
Türkiye'de yetişen mantar, domalan veya keme olarak adlandırılmaktadır. 3 yıl kadar önce Fatih üniversitesi'nden bir Profesör büyüğümüzle bu konuyu görüştük. Eşimle birlikte acaba böyle bir deneme yapabilir miyiz diye düşünüyorduk. Değerli büyümüz ile yaptığımız görüşme sonrası bu hayalimizi askıya aldık. Görüşmeyi özetlersem;

- bu mantarın nasıl olup da çoğaldığını bilemiyorlar,
- kültür mantarında olduğu gibi 2 ayda ek, yetiştir, topla , sat gibi bir döngü sözkonusu olamıyor çünkü bu mantar bir bitkiye bağlı yaşıyor, çoğalması vs de yine bu bitki sayesinde olabiliyor. Hatta bu bitkiye de domalan otu gibi bir isim takılmış, köküne bakıyosunuz mantar var, ama aslında iki ayrı oluşumlar. Neyse alayım bu bitkiyi laboratuvarda mantarla buluşturayım diyemiyorsunuz çünkü işte tam da bu noktada bir başka isteği daha var mantarın , işte o istek henüz çözülmemişti. Yabancı kaynaklara da baktık o dönemde. Araplarda da olan bir inanç, bir atasözü var; çöllerde çok şimşekli yağmurlar yağan sonbaharları takip eden ilkbaharda keme mantarı çok olur, deniyor. Dolayısı ile bu bitki-mantar arkadaşlığının belki de bir su veya bir iyon ayağı da var. neyse, çok uzatmayım, tıpkı sahlep bitkisinde olduğu gibi, bu mantarda da elimizden gelen (şu an için) tek şey onların doğada kalabilmelerini sağlamak ve çoğaltma problemi çözülene kadar deli gibi tüketmemek, hatta özellikle sahlep için söylüyorum, tüketmesek daha güzel olur.
Bu bir macera ve ben de maceraya atılmayı seviyorum diyorsanız, keme mantarının doğal olarak yetiştiği bölgelerden bir yerde, üzerinde mantarın ve bitkinin olduğundan emin olacağınız bir araziyi satın alıp, gözlemler yaparak ve var olanları tüketmeden kendi kendilerini çoğaltmalarına izin vererek bir populasyon oluşturmak ve sonrasında dengeli bir toplama + satış ile gelir elde etmek yolunu deneyebilirsiniz. Bizim o kadar paramız olmadığı için deneyemedik ama aklımızın bir köşesinde hala var bu konu. Belki son 3 sene içinde bu konuda bir gelişme kaydedilmiştir ve ekonomiye kazandırılacak nefis bir ürünümüz daha olmuştur.
Ha bu arada görüşme yaptığımız büyümüzden öğrendiğimiz bir nokta daha var. Fransa'da İtalya'da var denilen mantarlar üretilemiyor, onlarda da aynı çoğaltılma problemi var ama ecnebiler sabırla uğraşmışlar ve yukarda bahsettiğim şekilde doğal ortamlarında koruyup yetiştirerek bu günlere gelmişler. Dediğim gibi bütün bunlar 3 yıldan fazla zaman önce öğrendiğimiz bilgilerdi, geçerliliği konusunda hiçbir iddiam yok. Araştırılmaya ve uğraşmaya değer bir konu. Başaran kişi ve kişileri de en içten şekilde kutlamayı borç bilirim.

Saygılarımla.

Lunlun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2012, 12:27   #7
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
Alıntı:
Lunlun;1053577]Türkiye'de yetişen mantar, domalan veya keme olarak adlandırılmaktadır. 3 yıl kadar önce Fatih üniversitesi'nden bir Profesör büyüğümüzle bu konuyu görüştük. Eşimle birlikte acaba böyle bir deneme yapabilir miyiz diye düşünüyorduk. ...

güzel bir açıklama olmuş teşekkürler

attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2012, 12:53   #8
Ağaç Dostu
 
Yarkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
Alinti yapmam lazim...

Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2012, 12:55   #9
Ağaç Dostu
 
Yarkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi attar Mesajı Göster
cihan haber ajansının bir haberinde;


Eklenti 348505
http://www.ekotrent.com/basari-hikay...domuzlar-yiyor

Trüffeln tanirim. Benim bildigim trüffeln siyah oluyor. Orta hatta kücük boyda bir ceviz kadar... Demek ki diger cesitleri varmis. Hangisi hangi degerde bilmiyorum. Ögrenilebilir...
Kast edilen asili mese nedir onu da bilmiyorum... Bir bilene ihtiyacimiz var ...
Asili meseden kasit nedir? Hangi cinstir?

Vallahi zeytin ile bu kadar ugrasmak yerine, akilli is ise, mese ye dönmeye de hazirim. Aralarina diker 5 sene sonra zeytinleri keser atarim. Zeytine acimasiz aracilarin, bütün sene süren emegimizi sömürmesinden fevkalade rahatsizim.
Ege`de olabilirmi? Biliyorum bu konu Türkiyede pek yeni... Yine de üniversitelerimizi ilgilendirmesi gerekir...

Saygilarimla...

attar beğendi.
Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2012, 13:48   #10
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Türkiye'nin ilk 'Trüf Mantarı Ormanı' kuruluyor Türkiye?nin en büyük bölgesel internet gazetesi



TRÜF MANTARI ORMANI KURULUYOR:

Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk ''Trüf Mantarı Ormanı''nı kurmak için fidan dikimi yapıldı. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde doğal olarak yetişen ve dünyada önemli ticari potansiyeli olan ''Trüf'' mantarının, yapay ormanlar yoluyla üretiminin artırılmasına yönelik Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan proje, taraflar tarafından imza altına alınarak pilot bölge seçilen Denizli'de hayata geçirildi.

Projede, Honaz Dağı Cankurtaran mevkisinde oluşturulacak Türkiye'nin ilk ''Trüf Mantarı Ormanı'' için köklerine Trüf mantarı aşısı yapılmış meşe fidanları, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat'ın katılımıyla düzenlenen törenle dikildi. Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun yaptığı araştırma sonucunda projenin ortaya çıktığını, projede mantar türünün en rahat yetişeceği yer olarak belirlenen Denizli'nin pilot bölge seçildiğini belirtti.

Önemli ölçüde ekonomik getirisi olan orman ürünleri varlığının geliştirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve genel müdürlüklerinin ciddi gayret içinde olduğunu ifade eden Çiftçi, bu çerçevede üniversite ve özel sektörle işbirliğiyle projeler hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Çiftçi, ormanlardan daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacak projelerin orman varlığının korunmasına da önemli katkı sağlayacağına işaret ederek, ''Ormanlardan daha fazla gelir sağlandığı görülünce, insanlarımızın koruma yönünden daha fazla hassasiyet göstereceklerini düşünüyorum. Orman köylülerimizle de bu işi yapmayı planlıyoruz'' dedi. Denizli Valisi Demir de Trüf mantarının, başta Fransa olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerinde lüks gıda maddesi olarak tüketildiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinin, lezzetiyle ünlü mantarın özellikle Denizli ormanlarında doğal olarak bulunduğunu tespit ettiklerini ve Türkiye'de bu mantar türünün doğal ormanlar yanında yapay olarak oluşturulmuş alanlarda yetiştirilebilmesine yönelik proje hazırladıklarını anlatan Demir, şunları kaydetti: ''Burada ilk aşamada 7 hektarlık bir alanda bu mantar türünün yetişeceği orman oluşturacağız. 5 yıl içinde, yılda yaklaşık 20 milyon liralık gelir elde edilecek kapasitenin olduğu görülmekte.

Çünkü bu mantar türünün, kilosu bin avro civarında olan çok önemli piyasası var. Hem Türkiye'de turistik tesislerin ihtiyacı karşılanacak hem de ihraç edebilme imkanı var. Denizli'nin 11 bin kilometre yüz ölçümüne sahip olduğunu ve bunun yüzde 47'sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşünürsek, gelecekte çok önemli bir gelir kaynağı olacaktır.''

Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu da Trüf mantarının, dünya çapında 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu kaydetti. Dünyada ''siyah elmas'' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor.

Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 13:04   #11
Ağaç Dostu
 
Lunlun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2011
Şehir: İzmit
Mesajlar: 128
Bu trüf mantarı ile ilgili beni rahatsız eden bir şey var ama adlandıramıyorum bir türlü.
(komplo teorisi yapmıyorum, okuduklarımda açık noktalar olduğunu düşünüyorum, aşağıdaki sorularıma cevap vermenizden mutluluk duyarım),

- Bu kadar gelir getirici bir ürünü neden Türkiye'de üretmek istiyorlar?
- "Köklerinde mantar aşısı olan meşeler"i kim üretiyor ve satıyor?
Aşı derken de sanırım bitkiye muhtaç oldukları için bir üzerinde bir parça mantar parçası olan kökler demek istiyorlar.

- Meşe köklerinde mantar dışında kanser vb istenmeyen oluşumlar olabilir mi
- kilo hesabı yapmasınlar da bir üretici bir dekar arazisini meşelik yapsa bunun kendisine ekonomik gelir getirmesi ne kadar zaman sonra olur ve yılda ne kadar kilo üretimden ne kadar kazanç elde eder gibi daha net bilgiler verseler.

-Meşe fidanı dedikleri bir kaçyaşında genç fidanlar herhalde, bu fidanlar acaba hemen ertesi sene mantara gerekli enerjiyi , besini verebilecek mi? Yani mantarın birlikte yaşamak istediği ağaç minimum kaç yaşında olmalı?

Bir de bunca meşe çeşidimiz varken başka bir ülkede yayılış gösteren bir meşeyi mi ülkemize getiriyoruz? TEMA vakfı'nın güzel bir girişimi vardır mesela, meşe ormanları oluşturabilmek için meşe palamudu kampanyası yapılmıştı. Madem bu mantar ülkemizde zaten yetişebilen bir mantar diyorlar o zaman fidanı almayalım da varolan meşe ormanlarında şansımızı deneyelim.

Hazır sunulan ,"gelir getirici", " büyük fırsat" olarak nitelendirilen , altın tepside sunulan herşeye karşı kocaman soru işaretlerim oluyor artık... Dilerim bu defa gerçekler tamamen anlatıldığı gibidir.

Saygılar efendim

Yarkin ve attar beğendi.
Lunlun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 14:09   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Sayın lunlun,
Ben bu konuda bir komplo değil de rant görüyorum.Bu mantar yeraltında yetiştiğinden polenlerini yayamıyor.Polen yayılımı dolaylı oluyor ve bu da domuzlar sayesinde oluyor.Domuz bu mantarı yiyor sindirim siteminden geçtikten sonra dışkısı yoluyla yayılıyor.Yani ormandan domuz dışkısı toplayıp tarlamıza serpsek de aşılamış olabiliriz ama bu mantar türkiyede yetiştiğine dair kesin bir kanıt goremedim ben.Özellikle beyaz türüf turkiyede yok sanırım ki en değerlisi de beyaz türüf mantarı.Bir de bu beyaz türüf mantarının çok yakın sahtesi var.
Türüf için ağaç dikiminden sonra 7 ila 10 yıl sonra ürün alınabiliyor bildiğim kadarıyla ve kesin ürün alacaksın diye de bişi yok.İklim, toprak özellikleri, yağış miktarı etken unsurlar.
Fındık ve meşe ağacı köklerinde çıkıyor ama cins ayrımı varmı bilmiyorum.Eğer zirai fındıkta yetişiyorsa türkiye türüf cenneti olması gerek.Ama ormanlarda görüyorum yabani fındık ağacı da var.
Bence asıl sorun bu mantarın yeterince aranmaması türkiyede.Kaç kişinin trüf avcısı köpeği var ki bunu arasın.Bir de bu mantarı yetiştirdik veya bulduk diyelim.kime satacaksın.Lüx otel veya restoranlardan birkaçı alırsa alır.Onlarında fransadaki gibi kilosuna 1000-2000 euro verceklerini sanmıyorum.Bu mantarın revaçta olduğu ülkelerde özel pazarları var ve mezatla satılıyor.Türkiyede yetiştirsek bile değerinin çok altında alıcı buluruz.Bence ilk yapılması gereken şey bir türüf köpeği edinip bu mantarı aramak.Bulursak yakın coğrafyalarda çiftlikleri kurulabilir bence.Ama yoksa coğrafya zaten uygun değildir boşa masraf olur.
Selamlar.

Lunlun beğendi.
murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 14:33   #13
Ağaç Dostu
 
Yarkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
Yavru bir domuz ile, hic bir sey ögretmeden, ormanlarda türffel arayisina cikabiliriz... Domuzlarin genlerinde bu var. Köpegin cok iyi koku alan bir cinsinin yetistirilmesi lazim. Mükafatlandirma yolu ile bu da mümkün... Bence ülkemizde kesin var. Pazarlama sorunu olmasaydi bu mantar arayisina kesin girilirdi. Bildigim kadari ile Ermeni asilli bir vatandasimiz aliyor. Hatta kendi her tür mantari buluyor, topluyor ve ihrac ediyor..
Fransa da mezat`inin oldugunu duymustum... Aranirsa hepsi bulunur. Tam macera sever insan veya emekli isi... Ari kovanlarini gezdiren insanlar gibi konaklamasina gezmek lazim. Bence kaz daglarinda bile vardir. Üstelik, tek Trüffeln degil,diger mantarlar hakkinda bilgilendikten sonra arayisa girmek lazim. Bence cok güzel bir arayis ve spor olabilir...

Lunlun ve Hocanım beğendi.
Yarkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 15:35   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Summer Truffle Tree, plant tree for truffle growing Summer, Summer truffle growing, grow truffles Summer Blackmoor Nurseries

Fındık fidanıyla birlikte aşılanmış trüf mantarı satın almak isteyenler...Linke bir göz atsın.

Yarkin ve Lunlun beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2012, 05:22   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Çok küçük yawru domuzların bulacağını sanmıyorum.Daha çok anne sütü arayışı içinde olurlar ve ürkek olurlar.Biraz büyümüş domuzlarla olabilir.Lakin domuzla bu mantarı aramanın da riski var.İtalyada ve birçok ülkede domuzla avlanmak yasaklanmış durumda.Domuz mantarı bulduğunda yemek istiyor siz çekince de size saldırıyor.Hatta elinizde mantarı aldığınızda saldırıyor ve elinizi kopartabiliyor.Çolak vakalar artınca zaten yasaklanmış.Koku duyarlılığı yüksek köpeklerle olabilir.Ama numune türüf mantarı da bulmak lazım eğitmek için.

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 00:54   #16
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Domalan mantarı olarak adını ilk duyduğumda çok itici gelmişti. Daha sonra çok iyi bir mantar olduğunu, ocaklarının olduğunu sadece bilenlerin bu ocaklardan topladığını öğrendim. Tanıdığım birinin akrabasının bulunduğu köyde olduğunu ve onun bu mantarı topladığını öğrenince bir pazar günü o köye gittik. Birlikte aramaya başladık. Ancak ben ilk önceleri göremedim. Bilen kişi ise farkediyor ve bize gösteriyordu. Türüf (domalan ) mantarının bir kısmı bozulmaya başlamıştı. Orman çalılık bir alanda bulunduklarından onları yiyen kurtlar bile bozulmuş olanları tüketiyorlardı. Domalan mantarı toprağı hafif kabartarak yarıyordu. Tabi toprağın altında olup olmadığını göremediğimiz için bilemiyoruz. Çok dikkatli olarak bakıldığı zaman saçtan ince bir kök gibi ipliksi bir uzantı olduğunu bir iki tanesinde farketmiştim. Başka bir yerden de daha iri ve biraz daha farklı bir mantar getittirmiştim. Tesadüfen gördüğüm bir belgeselde trüf mantarını anlatıyorlardı. Faydaları, nasıl bulunduğu, domuzların trüf mantarını bulmadaki başarısına rağmen bazılarının buldukları mantarı vermemek için bazı insanları sakat bırakmaları nedeni ile tamamen yasaklandığını anlattılar. Trüf mantarı bulmak için yetiştirilen köpekleri ve bunların belirli zamanlarda yarışmalarının olduğunu en fazla mantar bulan köpek ve sahibinin ödül kazandığını izledim. Ödül kazanan biri bunların bulunduğu yerleri bilmesine rağmen her zaman aynı şekilde mantar bulunmadığı için kendi mantar ormanını yetiştirmek için uğraştığını söyledi. Kulaklarıma inanamadım. Ben de domalan mantarının yetiştirilemeyeceğini internetten yaptığım araştırmada öğrenmiştim. Mantarı bize gösteren ve toplayan kişi belirli yerlerde olduğunu ve ağaç olması gerektiğini söylemişti. İnternette yaptığım araştırmada da bir yerde bir ottan bahsediliyordu. Ancak ne otu olduğunu tam olarak anlayamamıştım. Bu ot da aynı ağaç gibi uzun yıllar yaşadığını zannediyorum. Türüf mantarı için dört çeşit ağacın bu iş için en uygun olduğundan bahsetti. Bu ağaçlardan hatırladığım meşe, fındık ve ıhlamurdu. Biz çam ağacının olduğu bölgelerde de bu mantardan toplamıştık. Adam saksılarda bu ağaçları yetiştirmişti. Domalan mantarının da ağaca aşılanması gerektiğini anlatıyordu. Yaptığı işlem ise çok basitti. Saksıdaki ağaçların dibine domalan mantarını bıçak ile parçalıyor ve üzerlerine su döküyordu. Mantardaki sporların ağacın köklerine geçmesini sağlıyordu. Buna bir müddet devam ediyordu. Mantardaki sporlar bu ağaçların köklerine yerleşmesi gerekiyormuş Daha sonra bu ağaçları kendi arazisine dikecekti. Bu şekilde domalan mantarı yetişen bir bahcesi olacağını anlatmıştı. Domalan mantarı ağaç büyüdükce kökleri içinde onunla birlikte gelişiyor ve ilkbaharda yağmurların yağmasının ardından hava biraz isındığı zaman çıkıyor. Sonbaharda da daha az da olsa çıkıyormuş. Ökse otu gibi bir şey. Bana ilginç gelen saç telinden ince bir bağlantıdan çıkan toprağın hemen altında bir anda büyüyerek toprağı çatlatması. Elimizdeki fındık, ıhlamur ve meşe fidanlarına aynı yöntemi uygulayarak kendi domalan mantarımızı üretebileceğimizi düşünüyorum. Hatta özellikle meşe palamutu dikerek onlara aynı şekilde domalan mantarı aşılayarak yakın çevremizdeki yerlere dikerek hem bölgenin ağaçlanmasına hem de çok sağlıklı ve doğal bir mantara sahip olabiliriz. Domalanın yetiştiği otu da bilen arkadaşlar var ise onun da bu amaçla daha kolay yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Belgeselde bu ottan bahsetmediler.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 10:30   #17
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Domalan mantarı adında başka bir başlıkta varmış. Orada bu otun ne olduğu anlatılıyor.
Helianthemum aegyptiacum / Domalan Otu / Kumi Otu
Domalan mantarı
Bu iki başlık birleştirilebilir diye düşünüyorum.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 10:52   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 2
trüf mantarı diye anılan mantar türünden çocukken köyde bulurduk ve domalan mantarı diye toplar ve kavurur yerdik çokta lezzetli olurdu.doğal dengeyi bozmayacak şekilde doğal ortamdan toplayıp değerlendirebilirim nerede olabileceğini biliyorum ama şöyle pahalı böyle pahalı ancak alıcı yok vatandaş bu mantarın pahalı, olduğunu haberlerden duyacak ancak alıcılarını duymayacak böyle bir şey olabilirmi.ben otuz yaşına kadar tarla bahçe işleriyle uğraştım.hep aracılar kazanır Antalya'da domates 25 kuruş istanbulda 2,5 lira bu rant nereye gidiyor.

Nufel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 09:20   #19
/
 
Giriş Tarihi: 10-06-2013
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 47
aracılara gidiyor...

fideüreticisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2014, 02:14   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2013
Şehir: konya
Mesajlar: 24
sözkonusu mantar konyada bahsi geçen bol yağmurlu gök gürültülü şimşekli dönemlerde pazarlarda satılır. hatta kilosunun 8-10 liralara kadar düştüğü dönemleri hatırlıyorum. fakat anlamadığım nokta şu: cihanbeyli platosu olarak bildiğimiz bölgede ufuk çizgisine kadar baksanız 3-4 adet agaç görürüsünüz ama o bölgede ciddi bir domalan popülasyonu var altınekin ilçesinin köylüleri bu mantar konusunda oldukça bilgililer

mustafaakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2014, 12:41   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
Bildiğim kadarıyla yerin içine doğru yetişen bir mantar türü. Hatta sırf bu yüzden global kapsamda mantar olarak anılmıyor. Tadını çok merak ediyorum açıkçası

ogrenci61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2014, 21:54   #22
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Bu mantarı kim alır nereden alır?Var mı Türkiye de bir pazarı acaba?

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 11:14   #23
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Manisa'da trüf ormanı bulunmuş..

Manisa'da bulundu! Kilosu 1000 Euro

A_NOMAD beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 13:22   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,117
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Manisa'da trüf ormanı bulunmuş..

Manisa'da bulundu! Kilosu 1000 Euro
Türkiye'de bulunan trüf türü Tuber albidum. Pahalı olanı Tuber melanasporum türü. Tuber türleri mikoriza mantar türlerindendir. Gelişmesi için meşe veya fındık bitkisinin köklerine bulaştırılması gerekiyor. Köklerine bu mantardan bulaştırılmış meşe veya fındık fidanları kireçli toprağa sahip bir araziye dikilirler. Kireçli toprakta pH değeri yüksek olduğu için, toprak içerisinde fosfor
hareketliliği durur. Türüf mantarı, aktif olarak fosfor ve diğer elementleri, kökünde misafir olarak bulunduğu bitkiye aktarır, bitki de türüf mantarına şeker ve aminoasit temin eder. Bu ortaklık sayesinde ağaç, kireçli toprakta varlığını sürdürür. Tuber melanasporum'u Fransa'dan satın alabilirsiniz. Bundan 16 yıl önce Fransadan almıştım. 250gram minimum miktardı. La Truffe du Luberon Sayfanın en altında yer alan e-posta adresine İngilizce, Fransızca mesaj atıp bilgi alabilirsiniz. İstedikleri ücreti verdikleri banka hesap numarasına transfer edilince size plastik paket içerisinde siyah türüf mantarınızı gönderiyorlardı. Fındık veya meşe fidesinin köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Bunun için fındık veya meşe tohumunu çimlendirmeniz gerekli. Mantar paketi elinize geçince, türüf mantarının dış kısmını soyup bir parçalıyıcı mutfak mikseri kabına yerleştirin içerisine bir miktar su ilave edin, kapağını kapatın ve düğmesini çevirin. Soyduğunuz kabuk bölümü parçalanınca, sıvı içeriğini bir bardak içerisine alın. Sıvıyı karıştırarak, çimlendirdiğiniz bitkilerin köklerini bu sıvıyla ıslatın. . Uyguladığınız bu sıvı içerisinde mikroskopik ölçekte Tuber melanosporum sporları var ve bunların meşe, fındık köklerine işlemesi gerekiyor. Bekleyeceksiniz. Bu arada yetiştirdiğiniz fidelerin toprağında da bol miktarda kireç olması gerekiyor. Kalsiyum karbonat (beyaz mermer tozu) veya sönmüş toz kireç, bu toprak karışımını hazırlarken ilave etmeniz gereken bir madde. Bitkilerin köklerine bulaştırma yaptıktan bir sene sonra asıl yerlerine dikmeniz gerekli. Toprağı kireçli bir arazi olması gerekiyor, tekrar edeyim. Asıl yerlerine yerleştikten 8-10 yıl sonra ağaç kökleri türüf mantarı üretmeye başlar. Hasat için eğitilmiş bir köpeğe ve köpek bisküvisine ihtiyacınız olacak. Türüf toprak altında olduğu için, köpek koklayıp yerini size bildirecek siz de kazıp çıkartacaksınız. Köpeğe de ödül olarak bisküvisini vereceksiniz. Mantarları domuzlardan korumak için arazinin etrafını tel ile çevirmeniz önerilir (domuzu durdurabilir mi bilmiyorum). Yapacak arkadaşlara sabır ve başarılar diliyorum.

Ozlem A, triode, Muda ve 2 kişi beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2017, 14:33   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2017
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 94
az bulunduğu için çok pahalı

kartezyenx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2018, 15:29   #26
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Hocam verilen bilgiler için teşekkürler. Araştırmak gerek

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2018, 09:39   #27
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Ankara çevresinde bulunan yerleri bilen birileri varmıdır?

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2018, 09:31   #28
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Türkiye'de bulunan trüf türü Tuber albidum. Pahalı olanı Tuber melanasporum türü. Tuber türleri mikoriza mantar türlerindendir. Gelişmesi için meşe veya fındık bitkisinin köklerine bulaştırılması gerekiyor. Köklerine bu mantardan bulaştırılmış meşe veya fındık fidanları kireçli toprağa sahip bir araziye dikilirler. Kireçli toprakta pH değeri yüksek olduğu için, toprak içerisinde fosfor
hareketliliği durur. Türüf mantarı, aktif olarak fosfor ve diğer elementleri, kökünde misafir olarak bulunduğu bitkiye aktarır, bitki de türüf mantarına şeker ve aminoasit temin eder. Bu ortaklık sayesinde ağaç, kireçli toprakta varlığını sürdürür. Tuber melanasporum'u Fransa'dan satın alabilirsiniz. Bundan 16 yıl önce Fransadan almıştım. 250gram minimum miktardı. La Truffe du Luberon Sayfanın en altında yer alan e-posta adresine İngilizce, Fransızca mesaj atıp bilgi alabilirsiniz. İstedikleri ücreti verdikleri banka hesap numarasına transfer edilince size plastik paket içerisinde siyah türüf mantarınızı gönderiyorlardı. Fındık veya meşe fidesinin köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Bunun için fındık veya meşe tohumunu çimlendirmeniz gerekli. Mantar paketi elinize geçince, türüf mantarının dış kısmını soyup bir parçalıyıcı mutfak mikseri kabına yerleştirin içerisine bir miktar su ilave edin, kapağını kapatın ve düğmesini çevirin. Soyduğunuz kabuk bölümü parçalanınca, sıvı içeriğini bir bardak içerisine alın. Sıvıyı karıştırarak, çimlendirdiğiniz bitkilerin köklerini bu sıvıyla ıslatın. . Uyguladığınız bu sıvı içerisinde mikroskopik ölçekte Tuber melanosporum sporları var ve bunların meşe, fındık köklerine işlemesi gerekiyor. Bekleyeceksiniz. Bu arada yetiştirdiğiniz fidelerin toprağında da bol miktarda kireç olması gerekiyor. Kalsiyum karbonat (beyaz mermer tozu) veya sönmüş toz kireç, bu toprak karışımını hazırlarken ilave etmeniz gereken bir madde. Bitkilerin köklerine bulaştırma yaptıktan bir sene sonra asıl yerlerine dikmeniz gerekli. Toprağı kireçli bir arazi olması gerekiyor, tekrar edeyim. Asıl yerlerine yerleştikten 8-10 yıl sonra ağaç kökleri türüf mantarı üretmeye başlar. Hasat için eğitilmiş bir köpeğe ve köpek bisküvisine ihtiyacınız olacak. Türüf toprak altında olduğu için, köpek koklayıp yerini size bildirecek siz de kazıp çıkartacaksınız. Köpeğe de ödül olarak bisküvisini vereceksiniz. Mantarları domuzlardan korumak için arazinin etrafını tel ile çevirmeniz önerilir (domuzu durdurabilir mi bilmiyorum). Yapacak arkadaşlara sabır ve başarılar diliyorum.
Biz Türklerin üreteceği ürün olamaz.
Bizler dikeceğiz hemen o yıl hasat etmeliyiz.
8-10 sene beklemek!
Kendiliğinden yetişir ise beleşe bayılırız.
Manisa ormanlarının sonu geldi demektir...

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2018, 10:53   #29
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Bu konuda güncel bilgilere ihtiyacım var. Bu ürünü temin edebileceğim birileri varmı Türkiye'de? Kumi otu tohumu vs temin edebileceğim veya bu işi yapan birileri varmıdır?

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2019, 16:01   #30
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Türkiye'de bulunan trüf türü Tuber albidum. Pahalı olanı Tuber melanasporum türü. Tuber türleri mikoriza mantar türlerindendir. Gelişmesi için meşe veya fındık bitkisinin köklerine bulaştırılması gerekiyor. Köklerine bu mantardan bulaştırılmış meşe veya fındık fidanları kireçli toprağa sahip bir araziye dikilirler. Kireçli toprakta pH değeri yüksek olduğu için, toprak içerisinde fosfor
hareketliliği durur. Türüf mantarı, aktif olarak fosfor ve diğer elementleri, kökünde misafir olarak bulunduğu bitkiye aktarır, bitki de türüf mantarına şeker ve aminoasit temin eder. Bu ortaklık sayesinde ağaç, kireçli toprakta varlığını sürdürür. Tuber melanasporum'u Fransa'dan satın alabilirsiniz. Bundan 16 yıl önce Fransadan almıştım. 250gram minimum miktardı. La Truffe du Luberon Sayfanın en altında yer alan e-posta adresine İngilizce, Fransızca mesaj atıp bilgi alabilirsiniz. İstedikleri ücreti verdikleri banka hesap numarasına transfer edilince size plastik paket içerisinde siyah türüf mantarınızı gönderiyorlardı. Fındık veya meşe fidesinin köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Bunun için fındık veya meşe tohumunu çimlendirmeniz gerekli. Mantar paketi elinize geçince, türüf mantarının dış kısmını soyup bir parçalıyıcı mutfak mikseri kabına yerleştirin içerisine bir miktar su ilave edin, kapağını kapatın ve düğmesini çevirin. Soyduğunuz kabuk bölümü parçalanınca, sıvı içeriğini bir bardak içerisine alın. Sıvıyı karıştırarak, çimlendirdiğiniz bitkilerin köklerini bu sıvıyla ıslatın. . Uyguladığınız bu sıvı içerisinde mikroskopik ölçekte Tuber melanosporum sporları var ve bunların meşe, fındık köklerine işlemesi gerekiyor. Bekleyeceksiniz. Bu arada yetiştirdiğiniz fidelerin toprağında da bol miktarda kireç olması gerekiyor. Kalsiyum karbonat (beyaz mermer tozu) veya sönmüş toz kireç, bu toprak karışımını hazırlarken ilave etmeniz gereken bir madde. Bitkilerin köklerine bulaştırma yaptıktan bir sene sonra asıl yerlerine dikmeniz gerekli. Toprağı kireçli bir arazi olması gerekiyor, tekrar edeyim. Asıl yerlerine yerleştikten 8-10 yıl sonra ağaç kökleri türüf mantarı üretmeye başlar. Hasat için eğitilmiş bir köpeğe ve köpek bisküvisine ihtiyacınız olacak. Türüf toprak altında olduğu için, köpek koklayıp yerini size bildirecek siz de kazıp çıkartacaksınız. Köpeğe de ödül olarak bisküvisini vereceksiniz. Mantarları domuzlardan korumak için arazinin etrafını tel ile çevirmeniz önerilir (domuzu durdurabilir mi bilmiyorum). Yapacak arkadaşlara sabır ve başarılar diliyorum.
Burada ziraatçi bir arkadaş arkadaşlarının yaptığını söylemişti. Benim arazimde de olması için konuşurken domuzların gelmesi, sürenin uzun olması nedeni ile istemeyerek de olsa bu işten vazgeçtim. Domuz zaten geliyor. Komşumun biri aşağıda uzun bir tel örgü çekince bir kaç yıldır gelmiyor. Nohut eken bir başka komşumun yerine aslında çıkmadıkları yer olmasına rağmen gelince bizim trüf mantarı hayalimiz de suya düştü.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024