agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2020, 00:52   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
İstiridye mantarımda kompost Kararması

Ustalarım selamlar.
Benim hikayem doğum günü hediyesi olarak istiridye mantarı hobi kiti ile tanışmamla başlıyor. Daha ilk mantar kafayı komposttan çıkardığı anda bu işi çok sevdim,gri ve pembe istiridye mantarları da edindim. Havadar bir odama, pencereden parlak ışık alacak şekilde konumlandırdım.

Kılavuza harfiyen uymaya çalışıyordum ki, ilk hasadımı almaya yakın bir sorun olduğunu fark ettim. 4 Gün boyunca deliler gibi büyüyen mantarım büyümeyi bırakmıştı. Kararmaya başlamış, ve aşağı doğru çökmüştü (son fotoğrafta göreceğiniz üzere). Daha sonra kılavuzu biraz irdeledim. Ve bir şey tabiri caizse ''kafama dank etti'' . ''Mantarınızı günde 2 kez fısfısla nemlendirin.'' diyordu ancak ''filmde su birikmemesine özen gösterin'' demiyordu. Ve bu durum sonucunda saksılarda aşina olduğum ancak esas hasarına şimdi şahitlik ettiğim mantar sivrisineği ile tekrar karşılaştım...

Kompostumun nemli yüzü karardı,açık olmayan tarafları halen sağlıklı gözüküyor. Hasadın üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen yeni mantar yumrusu çıkmaya başlamadı...

Filmdeki suyu boşalttım, filmde su ve hava birikecek, sineklerin erginleşmesini sağlayacak boşlukları sıkıştırarak içindeki havayı aldım ve torbayı sıkıca sardım.Yalnızca mantarın çıkmasını istediğim yeri açık bıraktım.Bu esnada fark ettim ki, vakumlu poşedin vakumu bozulmamış yerinde zaten ölü,ergin sinekler var.Yani bana ulaşmış olan kompost öyle önemini anlata anlata bitiremedikleri gibi steril bir kompost değilmiş...Çok üzüldüm açıkçası.

Sirke tuzağı ile ergin sinekleri çektim ve popülasyonu neredeyse yok ettim. Ancak kompostun nemli yüzü halen kara...

Acaba diyorum;bu açık kısmı kapatsam da,miselin sağlıklı olduğu diğer yüzlerden mi devam etsem yetiştirmeye? Sizlere akıl danışmak istedim.
Teşekkür ederim,saygılarımla.

Eklenen Resimler
     
BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024