agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni39Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-06-2016, 15:00   #91
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asduskun Mesajı Göster
merhaba arkadaslar iki sorum var amatorce biliyorum ama merak ediyorum

1. bu mantrlar doğada yetişirken bu kadar alkol vs steril bir ortamda mı oluyolar ki yetişiyorlar? yani bu sterilizasyonu yapma amacımız ne?

2. hangi agar türünü kullanıyoruz potato milk nutrient....?

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 15:05   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.


Cok tesekkur ederim simdi anladim


Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 16:42   #93
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
ben de böyle bişey buldum burdaki bayanın yöntemi nedir ? daha kolay gözüküyo

https://www.youtube.com/watch?v=OIiQ5iLXuzE

https://www.youtube.com/watch?v=7gpv2XHAKrI

https://www.youtube.com/watch?v=XbA3DDvCmcg

asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 17:34   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 19:09   #95
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 635
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.
Spor aldığı mantar Agaricus bisporus. Bu mantar türü selülozu sindirebilen enzimler üretmez. Mantar türü Pleurotus cinsinde (kavak mantarı) bir tür olsaydı bu mümkündü.

verdoque beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 19:50   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
bunu mu almam gerekiyor agar olarak arkadaslar? Potato Dextrose Agar 50g | eBay

bunu aldıktan sonra direk petri kabının icine koyup sonra mantar orneklerini icine mi koyuyoruz yani kabaca yoksa bu aldıgımız agarı baska islemlerden geciriyor muyuz?

Sent from my iPhone using Tapatalk


Düzenleyen asduskun : 10-06-2016 saat 02:26
asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2016, 21:11   #97
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 12:15   #98
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 635
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asduskun Mesajı Göster
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:
1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.
2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.
3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.
4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.
5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 12:32   #99
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
Petri kabında mantar miseli üretmek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:

1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.

2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.

3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.

4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.

5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...

Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 15:21   #100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 635
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asduskun Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.
%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.
HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). doku kültürü, orkideler için besiyeri hazırlamak bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 18:43   #101
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 27
Petri kabında mantar miseli üretmek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.

%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.

HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). doku kültürü, orkideler için besiyeri hazırlamak bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...


Teşekkürler bu arada ben de şöyle bir bilgi buldum meb kitaplarında belki işinize yarayabilir

bir de youtube videosu

https://youtu.be/V6ddcTGdAJw

Sent from my iPhone using Tapatalk


Düzenleyen asduskun : 11-06-2016 saat 21:00
asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 22:25   #102
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Balikesir
Mesajlar: 30
Pda yapmak istiyorum. Ama dekstroz bulamadım .

dekstroz yerine normal şeker kullansam olmaz mı?

delta4579 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2016, 06:26   #103
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
normal sekerde buyuyen mantar misellerinin mutasyona ve yaslanmaya daha yatkin oldugunu belirtmis stamets in mantar yetistirme kitaplarindan birisi. dekstrozu buradan alabilirsiniz

Tito Dekstroz (Toz Glikoz) (AB Menşeili) - 1 kg sadece 17,99 TL! Kapıda ödeme ve stoktan teslim...

ayrica malt extract agar da ayni sekilde kullanilabilir. sivi malt ozu de hammaddelerde mevcut.

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2016, 09:46   #104
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
size esneklik,kesip biçme ve rahat görmek için agar agar lazım, bu besin değildir, yukarıdaki ürün toz şeker ,
misellerin agar içerisinde uzamaları için az miktarda bir besin lazım, bu az miktarda pekmez olur , patatesin kaynama suyu olur , malt extract olur
besiyeri dediğiniz petri kabı heralde , bunu asla düdüklü tencereye koymayın erir,
agar agar ve yukarıda anlatılan patates suyunu ağzı açık bir cam kavanozla düdüklü tencere içine koyun (karışım kavanoz içinde yarıyı geçmesin , kaynar ve taşar bazen , düdüklüdeki su seviyesi kavanozdaki su seviyesiyle aynı olsun.ağzını kapatmak gereksiz adım ,su oranının biraz artması çok sorun değil genelde ) 1 saat basınç altında durduktan sonra kendi kendine soğuyup kilidin açılmasını bekleyin(soğuk su duşuyla falan açarsanız ani basınç düşüşünde kaynar ve taşar). bundan sonra hala ılıkken varsa flow hood onun önünde yoksa temiz içinde yiyecek tutulmayan hava akımının olmadığı bir ortamda yerden 1-2 m yüksekte petri kaplarına dökün . bundan sonra petri kaplarını poşet içinde buzdolabına kaldırıp ihtiyacınız oldukça kültürü ekleyerek kullanma imkanınız var. ilk kullanımdan önce 1-2 gün beklerseniz kirlenme olup olmadığı gözle görünecek halde olur.
bunlar amatör hobici için genel adımlar , üniversitede araştırmacısınızdır elinizde otoklav vardır yüzlerce bakteri kültürü üretmişliğiniz vardır izole odalarınız vardır ona karışmam.
agar hazırlamada en kritik aşama sterilize edilmiş agarın petri kaplarına döküldüğü nokta , 20-25 petri hazırlasanız 2 gün sonra 1-2 tanesinde kontaminasyon görülse de çok sorun değil. besini az koyarsanız miseller yavaş gelişir , çok koyarsanız kültür dağılmaz bir noktada kalır , duruma göre sürecinizi ayrlayıp tekrar edersiniz.

suplilumas beğendi.
kenan11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2017, 19:23   #105
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

sagoselen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2017, 22:02   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 635
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagoselen Mesajı Göster
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Kanlıca mantarı (Lactarius salmonicolor) dış mikoriza mantar türüdür. Türkçesi, bu mantarı yetiştirmek için çam ağacı köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Ağaç kökleriyle ortaklık kuruyor ve zamanı geldiğinde şapka veriyor. Bir başka deyişle, ürün almak için bir orman alanı tesis etmeniz gerekiyor.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2017, 12:47   #107
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2
Merhabalar foruma yeni üye oldum. Fakat konuyu takip ediyordum. Hiç bilgim olmamasına rağmen sayenizde doğada yetişen bizim buralarda malkadın bazı yörelerde etçik **** et mantarı denen mantardan doku alarak petri kabında 10 denemeden birinde başarılı oldum sanırım. Fakat bu petri kabındaki miselin gelişimi ne kadar olmalı hangi aşamada buğdaya aşılamalıyım. Bu konuyu da ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.

akbaba41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2017, 12:51   #108
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2

akbaba41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2018, 14:44   #109
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2018
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 1
iyi günler. Konu aktif mi bilmiyorum ama benim sormak istediğim bir kaç şey var. Ben doku kültürü tekniği ile istiridye mantarı ve kültür mantarı miselleri üretip buğdaya sardırıyorum. Şu anda yaptığım miseller kullanım aşamasındalar. İl çevresindeki mantar üreticilerine bu ürünü denemeleri için önerdim bir deneyecekler. Benim sormak istediğim ürettiğim miseller kavanoz içerisindeler. bunları direkt kavanozdan çıkartıp komposta serpmeyi düşünüyorum ama dikkat etmem gereken birşey var mı? İnternet'te gördüğüm kadarı ile torbalarda satılıyor miseller bunlar torbaya aktarırken nasıl bir yol izlenebilir? otoklavlanabilir torbalar alıp buğdayı ya da sardıracağım diğer malzemeleri torbalarda steril etsem ağızlarını nasıl kapatabilirim? bu pek mantıklı gelmedi çünkü nemlenme yapabilir hava almadığı için. kavanozlarda açıklık bırakıyoruz malum. ya da kavanozlarda bekletip daha sonra torbalara alsam gene steril torba kullanmam gerekir mi? Ağızlarını bu sefer poşet ağzı kapatma makinesi ile kapatabilirim sanırım.
birde başka hangi türler kültüre alınabilir? sizce satışı yapılabilecek türler hangisi? Reishi, shiitake ve çaşır (P.eryngii) nin de kültüre alındığını biliyorum ama pazar açısından hangisi daha mantıklı sizce?

kleo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2019, 17:21   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2019, 00:08   #111
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-01-2019
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 2
En sağlıklı sıvı misel nasıl elde edbiliriz..Distile veya steril edilmiş saf suya mantar sporunu nasıl sağlıklı bir şekilde aktara biliriz ve nasıl kullanabiliriz ....bilgilerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var teşekkür edrm.

1626ESİBO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019