agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen aybala
  • 1 Gönderen champagneshimme

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2005, 22:46   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
95 bin Euro'luk mantar



Gastronomide en değerli gıda maddelerinden biri olarak kabul edilen 1,2 ağırlığında bir beyaz trüf mantarı Londra'da düzenlenen bir müzayedede 95 bin Euro'ya alıcı buldu.

Independant gazetesinin haberine göre, Christies müzayede evi tarafından düzenlenen açık artırmada İtalya'nın Piemonte bölgesinde yetişen 1,2 kilo ağırlığındaki nadir trüf mantarı, kimliği açıklanmayan bir Hong Konglu alıcı tarafından 95 bin avroya satın alındı.

Müzayedeye çıkarılan 5 diğer trüf mantarı da Londralı lokantacılarca satın alındı. Londralı lokantacılar, 5 trüf mantarına 16 bin 300 avro ödediler. Dünya üzerinde ender rastlanan, yeraltında yetiştiği için özel eğitimli köpekler ve domuzlar tarafından bulunabilen trüf mantarlarından biri geçen yıl açık artırmada 40 bin avroya satılmış, ancak satın alan lokantanın buzdolabında çürüdüğü açıklanmıştı.

İtalya'nın Toscana bölgesinde bulunan 850 gram ağırlığındaki mantarı alan Zafferano Restaurant'ın şefi Andy Needham'ın, trüf mantarını seyahate çıktığı için dondurucuya koyduğu, ancak aksilik sonucu dondurucunun anahtarını da yanında götürdüğü, 4 gün sonra döndüğünde ise mantarı çürümüş olarak bulduğu belirtilmişti.

TRÜF MANTARI

Gastronomide en değerli gıda maddelerinden biri olarak kabul edilen trüf mantarının temel olarak siyah ve beyaz olmak üzere iki cinsi bulunuyor. Daha makbul olan beyaz türüne daha çok Fransa'da rastlanırken, siyah türü dünyanın çeşitli yerlerinde bulunabiliyor.

Toprağın altında doğal olarak yetişen bu mantar cinsi, yüzeyden görünmediği için, özel eğitilmiş köpekler ve domuzlar tarafından bulunabiliyor.

Türkiye'de ise bu mantara Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle Gaziantep dolaylarında az miktarda rastlanıyor.

Kaynak: www.hurriyetim.com

dalya35 beğendi.
aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 14:45   #2
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Eskişehir de özellikle Çifteler ilçesinde bu mantardan çok var geçtiğimiz ilkbaharda yağmurların bu sene bereketli olması nedeniyle her çayırlık alanda meralarda bulunur.

Halk Dolaman diyen var Domalan diyen var. keme ve tombalak ta diyorlar. ama çoğu kişi türüf mantarı olduğunu bilmiyordur.

"Donbala Dolamana Donbala Dolamana" gibi enteresan bir söyleyişle halk arasında Pazarlarda bu şekilde satılır.
Halk pazarlarında ilk çıktığında 2009 senesi için 20 lira sonra 15 lira ve en son olarak 10 liraya alıcı bulur.
Domuz la köpekle hiçte uğraşmaya gerek yok bu sene çok olduğu için 8 yaşında çocuk bile rahatlıkla bulabilir. Meralarda gezinen insanlar görüyorsanız ilkbaharda bilin ki dolaman kazmaya gidiyorlardır.
toprağın üzerinde hafif bir kabarma olur.kazarak çıkartılır.
Biraz da tadından bahsedeyim.Bi kere o pazarlarda satılan kültür mantarları gibi birşey değildir tadı. Ben kuzu ciğerine benzetiyorum.

--alıntı-- beyaz olanı en değerli olanıdır. o kadar değerlidirki müzayedelerde binlerce euroya satılır. dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı olarak kabul edilen trüf mantarı sadece kasım ayında yetişir.

--alıntı--italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi.
ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. en beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri.
değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.
trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, şeker ya da organik asitleri ağaç köklerinden emerek paylaşıyor. kök diplerinde yeryüzünden 50 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor.
trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. gelip geçen yaz sağanakları, trüf için gerekli ideal nemi sağlıyor. çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan trüf'ü kurutuyor.
fransa, italya ve ispanya, dünyadaki en kaliteli trüf'ü üreten ülkeler.
türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarının, dünyada 70 kadar çeşidi var. bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah trüf.--

--Alıntı--
Savini'nin bulduğu mantar, açık artırmayla satılacak.

En pahalı mantarı buldu, bağışladı
İtalyan mantar arayıcısı, köpeğinin bulduğu asgari 230 bin dolar edecek 1.5 kiloluk beyaz trüf mantarını, hayır kurumuna bağışladı..

İtalya'da köpeğiyle trüf mantarı arayan Cristiano Savini, son 50 yılda ortaya çıkan en büyük beyaz trüf mantarını buldu. Rocco adlı köpeğiyle Pisa kenti dışında mantar arayan Savini, Rocco birden yeri koklamaya başladı. Kokladığı yeri 75 santim derinliğinde kazdığım zaman 1.5 kilo ağırlığındaki mantara ulaştım dedi. Savini mantarı, geliri genetik araştırmalarında harcanması için hayır derneğine bağışladı. Uzmanlar, dünyanın en büyük beyaz trüf mantarının, açık artırmada asgari 230 bin dolara satılmasını bekliyor. Daha önceki rekor, 1999'da Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bir kilo 290 gramlık mantara aitti.

İSTANBUL'DA DÖRT GÜNDE BİTTİ
Toprağın altında doğal olarak yetişen ve özel eğitilmiş köpeklerin bulduğu bu mantarın bir çeşidini, İstanbul Ortaköy'deki Meditrina adlı İtalyan restoranı geçen hafta servise koymuştu. Gramına 25 YTL istenen mantar, yemeklere 3-5 gram rendelenerek sunulmuştu. 400 gramlık mantar, dört günde tüketilmişti.

Birisi de internette satıyor.
--Alıntı--
http://www.turkfreezone.com/urun_ayr...A0mantar%C4%B1
DOBALAN,TRÜF MANTARı,KEME

halk arasında keme,dobalan bilimsel adı trüf mantarı olan mantar çeşidi çok lezzetli ve kıymetlidir.ne kadar anlatsamda lezzetini tatmayan anlayamaz bu konuda internette bilgiler vardır.Avrupada porsiyonu 100 ve 300 auro olan mantar bizde 70tl/kg dr

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 16:00   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Eskişehir de özellikle Çifteler ilçesinde bu mantardan çok var geçtiğimiz ilkbaharda yağmurların bu sene bereketli olması nedeniyle her çayırlık alanda meralarda bulunur.

Sevgili Gökhanbiçer26
Çocukluğumun,gençliğimin en keyifli yıllarını yaşadığım ,Eskişehir de; Yediğimiz lezzetli mantarları unutmam mümkün değil.Köylüler sepetlerine doldurup getıririler kilo,kilo satarlardı. Zehirlenme vakası,ne duyduk ne de gördük...
Şimdi O lezzetleri bulmak için ancak mantar uzmanı olmak gerekiyor,herşey de olduğu gibi yaşarken değerini bilmediğimiz güzellikleri kaybedince, anlıyoruz.

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 08:56   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 401
Tadını gerçekten merak ettim. İstanbul'da nerelerden bulunabilir, satıldığı bir yer var mıdır?

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 10:56   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
Bu mantarın tadına bakmak için mesela londrada oldukça elit bir lokantada içilen bazı çorbalarara ve bazı yemeklere servis yapan garson tarafından trüf sosu istermisiniz ve akabinde kaç gr. istersiniz sorusuna yanıt verdikten sonra bakabilkirsiniz ve bu sos hesabınıza hemen birkaç yüz dolarlık ekstre olarak geri döner yani bunun tadına öyle ağzınızda çiğniyerek bakamazsınız

makromantar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 12:44   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 401
gokhanbıcer26'nın bahsettiği bizde kg'sı 70 TL olan mantar aynı cins bir mantar değil midir?

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 13:25   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
Özür dilerim, ben reklamdaki beyaz trüften bahsediyorsunuz sandım.
Evet bahsedilen domalan (keme) mantarıda bir trüf mantarıdır. Yanlız kilosu 70 lira çok pahalı ayrıca bunu kim ve nasıl, nerede satıyor merak ettim doğrusu.

makromantar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 00:16   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Frankfurt
Mesajlar: 1
Trüf Mantari

Ben Türkiyedeki Trüf mantarinin Avrupadakiyle ayni kalitede oldugunu sanmiyorum. Yoksa Avrupalilar simdiye Türkiyede Trüf mantari fabrikasi kurmuslardi

Bu isle ciddi bir sekilde ilgilenen bi arkadas var mi burda ?

Kalitesi düsük olsa bile bu Keme, Domalan veya diger adiyla Trüf mantarinin Türkiyede yetisenlerini Avrupada pazarlamayi deneyebilirim

EstateAgent007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 15:12   #9
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Ben İtalya'da lüx bir restoranda yemiştim(yemeğimin üzerine rendelenmiş bir şekilde geldi).Vallahi değil o paralar bedava verseler tenezzül edilecek bir şey değil.
Ne oldum delisi sosyetenin haybeden yere para harcaması için lüx restoranlarda sunulan bir mantar çeşidi.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 16:15   #10
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Çok pahalı yenildiğinde "bedava verseler tenezzül edilecek bir şey değil." oluyor ama kilosunu 10 liraya alınca tadına doyum olmuyor.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 16:19   #11
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin Mesajı Göster
gokhanbıcer26'nın bahsettiği bizde kg'sı 70 TL olan mantar aynı cins bir mantar değil midir?
Evet bu sitede satan kişi "yolunu bulmak istiyor" sanırım. Avrupadaki trüf mantarıyla aynı cins midir orasını bilemem Avrupa usülünü yemedim fakat bu kişinin sattığı tıpkı benim bahsettiğim mantardır.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 16:21   #12
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Arkadaşlar merak etmeyin eğer önümüzdeki mart nisan çiftelerde olursa sitede yayınlayacak ve isteyen arkadaşlara kendi aldığım fiyata kargoluyacağım.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 10:55   #13
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
8 Mart ve hala pazarlarda "donbala dolamana donbala dolamana" naralarını duyamıyorum.
bu sene fazla olmayacak sanırım.
Görürsem sizlere de iletirim inşallah.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 19:31   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
Kanserin düşmanı 'Dobelan'

Kansere karşı etkili olduğu ileri sürülen bu bitki halk tarafından büyük ilgi görüyor

CİHAN
Mardin'de kendiliğinden yetişen ve yer elmasına benzeyen 'Dobelan' adlı bitki, kansere karşı etkili olduğu gerekçesiyle bölgede büyük ilgi görüyor.

Bol yağışlı ve yıldırımların düştüğü çetin geçen kış mevsimlerinde ortaya çıkan Dobelan'ın birçok hastalığa şifa olduğu belirtiliyor. Mardinli Osmanlı Aktarı Gültekin Ercan, varlığından çoğu insanın habersiz olduğu Dobelan'ın toprağın kabararak çatlaması ile görüldüğünü ve yerin 25-30 santimetre altından çıkarıldığını belirtti. Bu bitkinin haşlanarak yenildiğini anlatan Ercan, "Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı iyi geliyor. Bitkinin tohumu yok, kendiliğinden çıkıyor. Kürtçe 'Dobelan', Arapça 'Kemi' olarak tanımlanıyor. Yağışın az seyrettiği yıllarda ortaya çıkmayan bu bitkiye en çok kanser hastalığına yakalanan insanlar ilgi gösteriyor." dedi.

Bugün piyasada bazı bitki türlerinin internet üzerinden satışa çıkarıldığını, ancak bunlardan hiç birinin Dobelan kadar bağışıklık sistemini güçlendirmediğine işaret eden Gültekin Ercan, "Birkaç kapsül Çin mantarı piyasada 69 liraya satılıyor. Bir Dobelan, bu küpsülerin tamamına eşdeğer ve çok daha ekonomiktir. Dobelan kanserin can düşmanıdır. Atalarımız Osmanlıdan günümüze 600 yıldır bu bitkinin varlığını sürdüre geldi." şeklinde konuştu.

Domalan hakkında çıkan bir haber

utkuyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 20:02   #15
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bahçede toprak içinde küre şeklinde küf gibi sarı renge yakın renkte mantar oluşumları var çoğunlukla ceviz büyüklüğünde bunlar ne mantasıdır acaba.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2010, 11:24   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2010
Şehir: NEVŞEHİR
Mesajlar: 13
Arkadaşlar ingiliz Mycorrhizal Systems Ltd şirketinin teknik destek garantisiyle trüf çiftlikleri kuruyorum, ilgilenen arkadaşlar irtibata geçebilir. Tlf:0505 659 42 66 http://www.trufciftlikkurulum.com/

hulusiandaç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2011, 10:10   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-01-2011
Şehir: kütahya
Mesajlar: 2
bu mantarları tanıtmak için blog kurdum http://domalanmantari.blogspot.com
Tukarıda bahsi geçen mantar Tuber magnatum isimli trüf mantarıdır. Diğer arkadaşların bahsettiği domalanla da alakası yoktur.

ibozkurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2011, 23:16   #18
Ağaçsever
 
cartel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 64
ucuzmuş.

cartel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2011, 19:58   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
Truff mantarı (dobalan ) ticareti

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi EstateAgent007 Mesajı Göster
Ben Türkiyedeki Trüf mantarinin Avrupadakiyle ayni kalitede oldugunu sanmiyorum. Yoksa Avrupalilar simdiye Türkiyede Trüf mantari fabrikasi kurmuslardi

Bu isle ciddi bir sekilde ilgilenen bi arkadas var mi burda ?

Kalitesi düsük olsa bile bu Keme, Domalan veya diger adiyla Trüf mantarinin Türkiyede yetisenlerini Avrupada pazarlamayi deneyebilirim
dobalan Keme ticareti yapmayı deneyebiliriz.konya bölgesinden çıkan dobalanları Avrupaya satabiliriz.

dobalan mantarı isteyen arkadaşlar İstanbul içine ve dışına kargoyla yollayabilirim. 30 Tl/kg afiyet olsun.

ilyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2011, 10:37   #20
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Neden ağzını açan avrupayı besleme kaygısına düşüyor iç piyasada alıcısı yokmu bu mantarların bulsak alırız herhalde avrupalı yemeyi biliyorda biz bilmiyormuyuz yoksa fahiş fiyatlar bazılarını ağzınımı sulandırıyor.?

pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 11:12   #21
Bilgilendirilen Üye
 
Giriş Tarihi: 28-03-2012
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 8
tarihi eski bir mantar. pahalı olması avrupalılar yüzünden olabilir. bilmem hangi kralicenin sofrasına sunulmuş ve keşfedilmiş...yanlış değilsem 2 değişik tür ağaç gövdesinde köklerinden beslenerek ve toprak altında yetiştiği için bulunması ve toplanması zor.
türkiye de aynı ve farklı türleri olsa bile şu veya bu bölgede yetişiyor denilemiyor. birde az bulunursa bulanlar tarafından tüketiliyor olabilir. hatta ben yerleştiğim yerde şunu gördüm. dağ köy ve ormanlık alanlarda- dağların yüksek yamaçlarında az bilinen ve yenilen mantarlar var. köylüler bunları senelerden beri gördükleri yedikleri için bıkmışlar. ne topluyorlar neden ilgileniyorlar
sadece mantar için degil. limon-greyfurt- potakal - bergamut- mandalina - muz- nar gibi ağaçlar burada gani ganiii.. ve meyvelerini toplamıyorlar. yerlere dökülüyor. heba oluyorlar. toplayayım diyorum yok elleme agacımızı diyorlar. uyuzum bölelerine.

bozo.0606 beğendi.
champagneshimme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024