agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kuşlar (http://www.agaclar.net/forum/kuslar/)
-   -   Kuş beyinli demeyin (http://www.agaclar.net/forum/kuslar/2374.htm)

tetrilejyon 15-11-2006 06:59

Kuş beyinli demeyin
 
Güvercinlerin beyin fonksiyonlarını inceleyen iki yeni araştırma, ‘kuşbeyinli' sıfatının tarihe karışmasına neden olabilir.

Bilim insanları, güvercinlerin beyinlerinin günlük dilde varsayılanın ötesinde karmaşık işlemleri yerine getirebilecek kadar gelişmiş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre, güvercinler uzun dönem bellek ve grup kararı alma ve yeni gelişmeleri hesaba katma yeteneğine sahip.

Oxford Üniversitesi'nden Dora Biro'nun araştırmasında, güvercinler GPS cihazları ile takip edildi ve çiftler halinde dolaşan güvercinlerin biri denenmiş diğeri yeni iki rota arasında nasıl karar kıldıkları sorgulandı. İki güvercinin de farklı rota önerileri olması halinde, kuşlar ortak bir rota geliştirerek uçuyor. İki rota birbirinden uzlaşmaz derecede farklıysa, güvercinlerden biri lider konumuna geçerek önderlik ediyor.

Current Biology dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar, çiftler halinde uzlaşılmış rotada uçan güvercinlerin tek başına rota seçen güvercinlere göre daha verimli rotalar keşfettiklerini savunuyor. Bu veri, güvercinlerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmayı akıl ettikleri şeklinde yorumlanıyor.

SERÇELER VE MAYMUNLAR

Bir diğer araştırmada, Mediterranean Institute of Cognitive Neuroscience uzmanı Joël Fagot, güvercinlerin ve babun maymunlarının bellek yetilerini karşılaştırdı. Her bir bellek deneyinde, hayvanlara rasgele seçilmiş çift-renkli resimler gösterildi. Hayvanların tekrar eden resimlere olan tepkileri kıyaslandı.

Maymunlar 5 yılda 3.500 ila 5.000 resimde tepki eşgüdümü sağlarken, güvercinler 800 ila 1.200 resimde eşgüdüm yakaladı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalesinde Fagot bu bulguyu güvercinlerin oldukça zeki ve güçlü bellek sahibi olabileceğinin kanıdı olarak değerlendiriyor.
http://www.24haber.com/?newstype=normal&newsid=9612

malina 15-11-2006 13:31

Bu tür deyimlerin bir çıkma nedeni vardır, "Kuş beyinli" deyiminin çıkış nedenini merak ettim. Güvercinlerin haberleşme konusunda yaptıkları (filmlerden izlediğimiz kadarıyla) görevi düşününce, zaten onların bu kategoriye girmedikleri çok açık :)

Bir de "Balık hafızalı" olayı var... :)

Ful Sokağı 15-11-2006 13:54

Bu ve benzeri konular hakkında ilginç iki kitap önereyim; "Doğanın Gizli Bahçesi" ve "Hayvan Zihni" ikisi de Tübitak Yayınlarından. Hayvan davranışları konusunda çok iyi bir rehber niteliğinde ben çok severek okudum.

Karga 16-11-2006 01:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bu tür deyimlerin bir çıkma nedeni vardır, "Kuş beyinli" deyiminin çıkış nedenini merak ettim. Güvercinlerin haberleşme konusunda yaptıkları (filmlerden izlediğimiz kadarıyla) görevi düşününce, zaten onların bu kategoriye girmedikleri çok açık :)

'' Kuş beyinli '' tabiri, sanırım İngilizce 'de de var.

Her ne kadar, kargalara ve serçelere verdiğim yiyeceklerin çoğunu yeseler de, '' Ayna testi ''ni geçen sınırlı sayıdaki ( sanırım 7 ) canlıdan biri oldukları için, kendilerini tebessüm ederek izliyorum.

Kargalar, basit aletler yapabilirler. Tabii ki, bunun zeka ile ilgisi yoktur; sadece, el - ayak - gaga becerisi: :)

http://users.ox.ac.uk/~kgroup/tools/photos.shtml


Ayrıca, Oğuz Ağabey 'in ( Oğuz Sağlam ) bilgilendirmesi ile öğrenmiş olduğum ve kargaları anlatan '' Toplumun Aynasında Karga '' adlı bir kitap var. Ve, o kitabın tanıtım yazısında şöyle der:

'' Kargalar, köyde kentte, her yerde sürüsüne bereket dolaşırlar ama göz ucuyla bile olsa, bakışlarını bizlere nadiren çevirirler. İnsanlarla aralarında hürmetkâr ama mesafeli bir ilişki vardır. Güvercinler, serçeler şehrin sokaklarında, parklarında öylesine vakit geçiriyor gibidirler, aylak aylak yiyecek kırıntıları toplarlar. Buna karşın kargalar arasında sanki daima önemli bir şeyler olmaktadır, sanki kendi hayatlarına ait bir oyun sahnelemekte gibidir. Oradan oraya uçuşurlar ve beklenmedik bir anda birbirlerine seslenirler. Peki karga nedir? Başka hiçbir hayvanın imgesi onunkinden daha basit değil. Kış göğünün beyazında açılmış kanatlar, eğik bir kafa ve uzun bir kuyruğun oluşturduğu bir siluet gözümüzde kolaylıkla canlanır. Ama her şeyi çok daha karmaşık gören bilim adamları bize kargaların Kargagiller ailesine mensup olduklarını söylüyor. Saksağan, ala karga, dağ kargası, gök nar kargası ve diğerleri gibi. Bu kitap insanlarla kargalar arasındaki ilişkiye şiir, hayvan davranışları, söylenceler, efsaneler ve görsel sanatlar üzerinden bakıyor. Kambur duruşları ve leşe düşkünlükleri yüzünden ölümün simgesi olmuşlardır, oysa kuşların pek çoğundan daha canlı ve oyuncudurlar. Ha bire kendilerini lüzumsuz oyunlara kaptırırlar, yerdeki bir dalı alır, yükselir, sonra bu oyuncağı düşürürler, sonra da yakalamak için dalışa geçerler. Uzun, güçlü bacakları üzerinde yem arayan kargalar sanki toprağın üzerinde kayıyorlarmış gibi görünebilirler. Sonra, neredeyse hiç çaba harcamadan, ara sıra kanat çırparak, birer ruh gibi havaya yükselirler. Zekâları, gagalarını çevreleyen tüyleri ve mütebbessim görünümleriyle pejmürde ve sevimli bir insana benzerler. Bazı araştırmacılar kargaların, insandan sonra, hayvanlar arasındaki en becerikli alet yapıcısı olduğuna inanmaktadır. Bir zekâ işareti mi yoksa aptallık işareti mi olduğu tartışmaya açık olsa da, kargagillerin insanlarla ortak özelliklerinden biri de parlak nesnelere duydukları sevgidir. Saksağanlar ve küçük kargalar gibi daha ufak olanları mücevher çalmakla ün salmışlardır. ''

Hırhızlama / alıntı: http://www.ideefixe.com/kitap/tanim....XGIA4A4JH8HS1P

-----------------------

Kuşun beyni küçüktür.
Kuş büyük müdür?

Özdemir Asaf

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bir de "Balık hafızalı" olayı var... :)

Ah! Ah! :) ( Yanlış anlaşılmasın, sitemin size değildir Sayın malina. )

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...light=haf%FDza

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...light=haf%FDza

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...light=haf%FDza

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...light=haf%FDza

Saygılarımla...

Todor 16-11-2006 10:29

Eğer tavuklarınıza dadanan bir atmaca varsa ve artık onu uzak tutabilecek bir yol bulamıyorsanız geriye tek çare kalır.

Fakat atmaca denilen kuş o kadar saf değildir. Elinizde tüfekle beklediğiniz sürece tavuklara hamle yapmayacaktır. Bir ağacın dalında sizi gözetleyecek, gitmenizi bekleyecektir. Yok eğer elinizdeki tüfek değilde sopa ise burnunuzun dibinden alır götürür tavuğu.
Ben atmacaya kafa tutabilecek kadar iri ve cesur horozlarda buldum çareyi. Bu sene sıfır kayıpla gidiyoruz

memet 16-11-2006 13:14

İnsanların konuştuğu dili öğrenen ve kelimeleri gerektiği yerde kullanmasını ayırd edebilen muhabbet kuşları olduğuna göre...pek yabana atılacak bir zeka değil..

hele dinozorlar kuramı doğruysa, ataları bizi bir kaç kere cebinden çıkaracak kadar eski buralarda...

turunç 13-12-2006 16:13

Şurdan araya sokulayım da burada daha kolay yardım bulurum gibi geldi.:)
Kuş beyinli oldmadıklarından emin olduğum sürüsüne bereket kargaların elinden kurtaramadığım balkon çiçeklerim için yardım talep ediyorum.
Ne yapsam onlardan kurtulamıyorum. Malum çok sayıda ve değişik türde bir çok çiçeğim var balkonumda. Fakat kargalardan fırsat bulup bübüyemediler bir türlü.

Çiçeklerimi ve bonsai adaylarımı kargalardan nasıl kurtarırım? Kaçırtmayı bir türlü başaramadım. En sonunda gelen kargalara yalvarır oldum. Ne olur çiçeklerimi yolmayın topraklarını eşelemeyin diye... Yardım edin ne olur. Bu konuda ne yapılabilir? Saygılar...

Mahmut Leventoğlu 14-12-2006 09:27

Öneri:Saksılarınızın üzerine misina gerin. Mesela uzun dikdörtgen balkon saksısı ise dört köşesine çıta batırıp bitki boyuna göre bir **** iki sıra ince misina gerebilirsiniz. Ben de Kumrulardan yana çok rahatettim.

Bu bir tür inşaat tekniğidir.Saçaklarda kullanılır. En son Yeditepe Üniversitesi Rektörlük ana binası Dev giriş kapısının üzerindeki sete martılar ve kumrular yuva yapıp insanların üzewrine dışkı bırakıyorlardı. O bölgeye 25 cm aralıklarla mpaslanmaz çiviler çakıp üzerlerine misina gerdik . Şimdi çok rahat oldu kuşlar misinayı göremedikleri için konmaya çalışıyorlar. Fakat konamıyorlar kimseninin üzerinide kirletemiyorlar artık.

turunç 14-12-2006 10:27

Bunu bir deneyeyim bakalım. Sonuçlarını da burdan açıklarım. Benim gibi kargalardan yana dertli olan bir çok insan vardır. Teşekkürler Mahmut bey..

Onur G. HİTİT 14-12-2006 16:34

Kuşların akılsız olduklarını hiç sanmıyorum. Benim bir papağanım var, seneye okula yazdırmayı düşünüyoruz eşimle. O derece yani... Laf atınca cevap veriyor, ben çağırdığımda hemen geliyor. Her hareketi zekice.

Saygılarımla...

Yücel Özlem 16-12-2006 01:53

-Kuş- karga sohbetlerini okurken güney azerbeycanlı yazar Samet Behrengi'nin Bir hikayesini hatırladım.

-ULDUZ İLE KARGALAR; ULDUZ VE KARGALAR; ULDUZUN KARGALARI gibi farklı adlarla yayınlanan hikaye bir kız çocuğu -Yıldız- ile arkadaşları sevimli kargaları anlatır.

-Samet Behrengi'nin Azeri lehçesi ile yazılan hikayeleri; Türkiye Türkçesi'nin yanında bir çok yabancı dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Ne yazık ki Şah dönemi İranında yasaklanan bu güzel hikayeler, halen de yasaklı devam ediyor.

-Yurdumuzda farklı çevirileri bir çok yayınevi tarafından basılan hikayeleri benim cocuklara hediye edeceğim kitaplar arasında ilk tercihlerimdendir.

-Samet Behrengi ve hikayeleri hakkında internette birçok kayıt var. Farklı bakış açılarından yazılmış biyografileri bazen çelişkili bigiler taşısa da; Bir özgürlük savaşçısı olduğu, yazar olarak kıymeti, ve hikayelerinin değeri, hakkında ittifak var gibi.

Halit Togay 16-12-2006 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunc (Mesaj 58916)
Şurdan araya sokulayım da burada daha kolay yardım bulurum gibi geldi.:)
Kuş beyinli oldmadıklarından emin olduğum sürüsüne bereket kargaların elinden kurtaramadığım balkon çiçeklerim için yardım talep ediyorum.
Ne yapsam onlardan kurtulamıyorum. Malum çok sayıda ve değişik türde bir çok çiçeğim var balkonumda. Fakat kargalardan fırsat bulup bübüyemediler bir türlü.

Çiçeklerimi ve bonsai adaylarımı kargalardan nasıl kurtarırım? Kaçırtmayı bir türlü başaramadım. En sonunda gelen kargalara yalvarır oldum. Ne olur çiçeklerimi yolmayın topraklarını eşelemeyin diye... Yardım edin ne olur. Bu konuda ne yapılabilir? Saygılar...

Karşı komşum naylon torbaları bir ucundan bağlayıp rüzgarda sallanmaya bırakıyor dediğine göre çok başarılı oluyormuş.

turunç 16-12-2006 08:12

Şu anda benimde balkonda naylon torba asılı ve rüzgarda da uçuşuyor ama hiç işe yaramadığı benim çiçeklerin kökünden sökülmesinden anlaşılıyor. **** bende bir sorun var başaramadım.. Misina fikri süper.. Ali H.ALI hocamızın açıklamasını okuduktan sonra başka yönteme gerek kalmadı. Kanadına görmediği misina çarpınca bir daha balkonuma konmak istemeyecek:)) Yani umarım... Saygılar Halit Bey..

renovatio 16-12-2006 21:46

I{uşlar ve beyinleri üzerine...

I{uşlar nicki ile bulunduğum bir platformda "kuş beyinli" diye hakaretlerde bulunurlardı.Oysa insan beyninin kaçta kaçını kullanıyor?kullandığımız kısmı kuşlar'ın beyniyle doğru orantılıdır desek yeridir.Ve beynini o vücut şekline göre ne kadar kullanır?

Guguk Kuşu'nun yuva yıkmaktaki becerisi,
Nakışçı kuşu'nun ot parçalarıyla ağzı ile düğüm atarak yuva yapması...
Kartalların ucunda ölüm olan göklerdeki hakimiyetini sürdürme oyunu,
peki ya okyanus kırlangıçlarının hikayesi?
ve diğerleri...

hepsinin kendine has bir özelliği var.

Karga ile ilgili bir haberde evimin duvarındadır.haberin linkini vereyim hemen;

http://www.milliyet.com.tr/2006/04/03/son/sonyas02.asp

Bunların hikayesi boldur.Ve çok da anlatırım.Olmazsa olmazımdır Kuşlar!

Ve son söz olarak;

"Kuşlarınkinden büyük,
bir beynim var,
evet doğru!
peki ne işe yarar?
yürüyüş bir sürünme şekli!

Kuşlarınki kadar beynim olaydı da,
kanatlarım olaydı tek!

Çünkü ne kadar çalıştırsam da beynimi,
göremem uzaktaki tüm sevdiklerimi...

Olsaydı eğer kanatlarım,
azıcık çırpmak yeterliydi,
şehir şehir dolaşarak,
görmek için tüm sevdiklerimi...

turunç 29-12-2006 14:53

Misinayı uyguladım ve yaklaşık 2 haftadır bir tane bile çiçeğime birşey olmadı. Kargalar artık benim balkondan vazgeçmişe benziyorlar. Bazen göz göze geliyoruz. Sadece uzaktan bakıyorlar, balkona yaklaşmıyorlar bile. Çok teşekkür ederim yardımcı olan herkese. Beni ve çiçeklerimi 4 yıllık azaptan kurtardınız:)

Mahmut Leventoğlu 29-12-2006 23:24

:)))))

zenfree 30-08-2007 21:30

Kuş beyinli demeye devam edelim.

Ama artık bu deyim bir iltifat olsun. :)))

ortanca 01-09-2007 22:08

Biraz uzun ama ;
bende bir şiirle katılmak istedim
Kuş Hatıraları

Benim çocukluğumda soframıza kuşlar konar
rüyalarımıza melekler uğrardı.
Kapımızdan yoğurtçu
bahçemizden ishakkuşu
kalbimizden yeni çıkan şarkılar geçerdi.

kışın bir sobamız olurdu
sobanın yanında kedimiz
kedinin önünde yün yumağı
bir Hayat Bilgisi fotoğrafı gibiydik.

Yerli malı kullanan
yurdunun üç tarafı denizlerle çevrili
kuru incir üzüm fındık
tütün çay narenciye kavun-karpuz yetiştiren
kuru üzüm inciri satan
karşılığında
çamaşır makinesi radyo ve otomobil alan
bir toprağın fertleri...
Biraz yoksul biraz mütevekkil
biraz mahcup biraz kırılgan
biraz naif ama hep umutlu...

Özlerdik.
Memleketteki halamızı
ince doğranmış bir dilim pastırmayı
yurttan sesler korosunu
akşam komşuluklarını
radyo tiyatrolarını
sabah ezanını
kalaycıyı bozacıyı
münir nurettin şarkılarını
orhan boran yarışmalarını
kandil gecelerini
duvarlarımızın sarmaşıklarını
bakkalımızın utana sıkıla veresiye hatırlatmalarını
okul önü kozhelvalarını
akşam oturmalarını
ve hayatı...

Top oynardık
ip atlar kedi kovalar
taşlarla birbirimizin başını yarar
mahalle savaşları çıkarır
gece olunca da tutar babalamızın elinden
yazlık sinemaya gider
Sadri Alışık Vahi Öz
Belgin Doruk Cüneyt Arkın seyreder
Olimpos gazozlar içer
güler eğlenir bağırır çağırır
dönerken yıldızları sayardık.
Sıkı çocuklardık.

Hepimizin birer yıldızı vardı
onlara isim takardık
onlar da bize isim takardı
pus ve dumandan önce bu şehrin
geceleri gözkırpan ve isimler takılan yıldızları vardı.

Benim yıldızıma Mehlika adını vermiştik
biz kimseden yana değildik.

Kimsenin de kendinden yana olmasını istediği birileri
olmazdı.
Bir değirmendeydik
öğütülen
öğütülürken türküler söyleyen
buğday başaklarına benziyorduk.
Ben
çorbalardan tarhanayı
yemeklerden kurufasulyayı
sigaralardan harmanı
belki bunun için çok sevdim.

Yollar bozuk musluklar bozuk
ziller bozuk paralar bozuk
ama adamlar sağlamdı.

Bu şehrin yıldızları vardı.
Saçlarına kurdelalar takan
çivitle yıkanmış beyaz çoraplarına
leke bulaşmasın diye su birikintilerinden sakınan
gözleri önlerinde
yürekleri ve beslenme çantaları ellerinde
küçük çocukları vardı bu şehrin
bu şehrin yıldızları vardı.

Ben Fenerbahçeyi amcam Vefayı tutardı.
Konya tahıl ambarı Mersin muz cennetiydi.
Taksim'den Fatih'e troleybus kalkar
Şişhane'de mutlak raydan çıkardı.
Vallahi hayat zor ve fakat çok matraktı.

Muammer Karaca adına bir tiyatro binası yoktu
bizzat kendisi vardı.

Başımız ağrırdı komşumuz vardı
gönlümüz daralırdı komşumuz vardı
Çorbamızı umutlarımızı
memleket kadar kalbimizi paylaştığımız komşularımız
vardı.

Geceleri bekçimiz
gündüzleri sütçümüz
bizim kadar zayıf da olsa
nohuta makarnaya alışmış da olsa
Sarman adında bir kedimiz
ceperimizde kırık misketlerimiz
çamur bulaşığı ellerimiz
ve gülümseyen bir yüzümüz
göstermekten utanmayacağımız bir içimiz
bir araya gelerek çektirebileceğimiz
bir aile fotağrafımız vardı.

Bir sabah bütün iyi şeylerin
Ayvansaray iskelesinden
hayal ülkesine doğru demir alan
bir şirket-i hayriyye vapuru gibi
aramızdan ayrıldığını gördük.
Sonra Ayvansaray'ın suları çekildiğini yazdı
gazeteler
Süheyla hanımın Raci beyin
Melahat mehveş ablanın
Niko'nun Ercüment efendinin çekildiğini ise
yazmadılar nedense
Ama yok ama yoklar.

Ne harman sigarası kaldı geriye
ne olimpos gazozu
ne Sadri alışık.

Kalan bir tortuydu belki.

Belki kırık bir rüya denizi
belki suya düşürdüğümüz suretimizin
cep aynamıza nüktedan bir yansımasıydı herşey.
Herşey Maltepe sigarasının
her arandığında
her bakkalda bulunabilmesi ile
büyüsünü kaybetmişti belki de.

belki de biz bir rüya mı görmüştük?

Hadi hepsi yalandı.
Hadi hepsi hayaldi.
Hadi hepsini ben uydurmuştum
Ama rüyalarımızın melekleri
ve sofralarımızın daim konukları kuşlar?
Ya onlar?
Onları siz de görmediniz mi?
Sizin de sofranıza konup
rüyalarınıza uğramadılar mı?
Onlar da mı yalandı?


İbrahim Sadri |

zenfree 01-09-2007 23:39

Çok uzun ama çok güzel. Bir solukta okunuyor. Teşekkürler ortanca.

zeonka 03-09-2007 20:33

Gerçekten okurken etkilenmemek elde değil elinize yüreğinize sağlık Ortanca.

külkedisi 08-10-2009 21:12

çok güzel gerçekten

nevsune 10-10-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Bu sabah sardunya saksısında kuşlardan gelmiş bir hediye buldum:rolleyes:
Eklenti 107384

Geçen yıl da ağ yokken benim balkondaki cevizlerimi çalıp götürmüşlerdi. Şimdi nereden bulmuşlarsa saksıya bir ceviz gömmüşler. Hani saksılara yavru yapanlarını çok gördüm ama köpeğin kemiğini gömmesi gibi bir kuşun da cevizini böyle sakladığını bir daha göremem sanırım:D.

Şimdi bunu yapan kuşa, kuş beyinli denebilir mi yani?

Barçman 10-10-2009 12:56

Çok güzel bir yazı ben bütün hayvanların doğanın dengesi için gerekli olduğunu düşünüyorum Davranış biçimleriyse içgüdüselde olsa hayran kalınacak kadar mükemmel

aydın 10-10-2009 15:08

Cevizlere genelde kargalar musallat oluyor. Bundan 3-4 yıl evvel, komşumuz kurutmak için çatıya serdiği cevizleri karganın biri teker teker götürüp bizim evin çatısındaki kiremitlerin boşluklarına bırakıp, üstüne üstlük üzerine bir dal parçası sıkıştırıp saklaması hakikaten görülmeye değerdi.
O günden sonra '' aptal karga '' sözcüğü bana saçma geliyor... ;)

Faruk 11-10-2009 11:32

Sayın Ortanca çok güzel betimlemişsiniz yaşanmış ve yaşanılanı eklediğiniz şiirinizle. Okurken eskiye dalıp gitmemek elde değil...

bernacyhn 12-10-2009 08:14

Şiir bir sayfa bile tutmuyor ama okurken koca bir hayatı yaşamış gibi oldum. Paylaştığınız için çok teşekkürler sevgili Ortanca :)

lastmohikan 12-10-2009 09:14

EE şimdi ne diycez bu kelime günlik dile oturmuştu, kargaya misina olayı güzel,şiir için ve bilgiler için de teşekkürler.

Samsunlu55 13-10-2009 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 509280)
Bu sabah sardunya saksısında kuşlardan gelmiş bir hediye buldum:rolleyes:
Eklenti 107384

Geçen yıl da ağ yokken benim balkondaki cevizlerimi çalıp götürmüşlerdi. Şimdi nereden bulmuşlarsa saksıya bir ceviz gömmüşler. Hani saksılara yavru yapanlarını çok gördüm ama köpeğin kemiğini gömmesi gibi bir kuşun da cevizini böyle sakladığını bir daha göremem sanırım:D.

Şimdi bunu yapan kuşa, kuş beyinli denebilir mi yani?

Kuşlar cevize bu uygulamayı çok sık yapıyorlar. Her sene değişik yerlerde ceviz fidanına rastlıyorum. Vardır onlarında bir bildiği.

Birde söylemek isterim deniz yıldızının beyni yokmuş.

Kemal Kutlu 30-10-2009 20:16

Kuş beyinlii tamam yer edinmiş bir laf, kasaba gittiğimizde 1 kg kuş başı et verin diyoruz :))

güvercin01 17-11-2009 20:10

Bir güvercin 2 yıla kadar evini 4 yıla kadar sahibini unutmuyor arkadaşlar. Hayvanlar da ALLAHIN bir lutfudur insanlara unutmayın.Nuh tufanını ve Sevgili Peygamberimizin mağarada kurtuluş kıssasını okursanız eminim anlarsınız.-Tabi çoğu kişi biliyordur.-


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024