agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Kuşlar
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen duyarlı vatanda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-06-2010, 15:09   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 6
Yuvası parçalanmış kırlangıç

Merhaba arkadaşlar. Sitenize yaklaşık 2 hafta önce bulduğum, serçe parmağımın yarısı kadar kırlangıçı nasıl besliyceğimi öğrenmek için üye olmuştum. Fazla yaşatamadım 3-4 günde boynunda bir sorun çıktı ve öldü.

Bugün yine çok rüzgar ve yağmur var ve penceremizin kenarındaki kırlangıç yuvası parçalandı. Düşüp ölen varmı diye bakmak için aşağı indim ve 5 tane ölü buldum 2 tanesi bizim pencereden yani 9. kattan düştü diğerleri farklı bir penceredendi. Parçalanan yuvadan 2 tanesini kurtardım diğer kuşlar saldırmadan.

Resimlerini paylaştım biri diğerine göre daha büyük, gözlerini azda olsa açıyorlar, sesleri çıkıyor, ağızları ve vucutları yavru için yeterince kuvvetli.

Şuan onlar için hazırladığım yuva çok güzel, rahatlar ama yemek konusunda kesin bilgiler edinmem lazım. Şuan yumurta sarısıyla peynir ezip şırıngayla veriyorum ama yemek saatleri vs. çok düzensiz. Bazen sürekli ağızlarını açıyorlar. Açıktılarmı veya başka bişey içinmi ağızlarını açıyolar bilmiyorum.

Bana bu yavruların bakımı hakkında kesin bilgiler verebilirmisiniz?

Eklenen Resimler
    
gokayeren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 15:39   #2
Ağaç Dostu
 
metafiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: Erbaa/TOKAT
Mesajlar: 202
Galeri: 1
Merhaba Sayın gokayeren duyarlılıkla kırlangıçlarla ilgilenmenizi taktir ediyorum,benim de kuş yavrularıyla ilgili çok bilgim yok malesef umarım bilgisi olan arkadaşlar biran önce yardımcı olurlar.
Acaba balkona koysanız anneleri seslerini duyup ,gelip beslemez mi?

metafiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 15:50   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Merhaba, burada söylenene göre şu anda hemen yapmanız gereken şey, kuşları nerede bulduysanız orada korunaklı bir çalı veya ağacın üzerine koyup annelerinin gelmesini beklemek. Bir sepeti ağaca bağlayıp yavruları içine de koyabilirmişsiniz. Yuva çok bozulmadıysa o da olabilir belki. Anneleri genellikle sizi izler ve de siz orayı terkeder terketmez geri gelirlermiş. Eğer 2 saat hiç rahatsız etmeden bekleyip de gelmediklerini görürseniz o zaman içeri alın diyorlar.

Siz öncelikle bunu deneyin isterseniz, eğer gelmezlerse devamı, mama tarifi vs. önceki linkte veriliyor. Yabancı diliniz yoksa devamının tercümesi için de yardımcı olurum, haber verin yeter.

Not: Umudunuzu kırmak istemem ama burada insanlar tarafından rehabilite edilen kuşların 90-95% sinin yetişkin olamadan öldüğü söyleniyor. İnşallah gelir annesi

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 16:27   #4
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
kuş akvaryum ürünleri satan mağzalarda dan bilgi alın
muhabet yavruları için besleme malzemeleri olduğnu biliyorum

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 16:33   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 6
Cevaplariniz icin tesekkur ederim. Kuslarin yuvasi parcalaniyor. Her sene surekli yaparlar ama bu sene yaptiklari yuvalar dokuldu hep. Daha onceki yuvadan biliyorum parcalandiktan sonra icinde yumurta oldugu halde yuvaya donmediler. Bays buyutmustum ama yuvadan duserken boynunu zedelemis buyuk ihtimal, fiziksel sebepten oldu. Disarda baska kuslarda var yavrulara saldirmak istiyorlar gibi geldi bana ve dusme ihtimalleri cok yuksek bu yuzden onlar icin en iyi yer benim yanim olucaktir.

Ipoddan baglandigim icin verdiginiz linki suan incelemiyorum. Ingilizcem zayif siz yardimci olursaniz burdan takip edebilirim.

Sagliklari oldukca iyi gorunuyor. Olum risklerinide atlatmis gibiler ama yazdiklarinizdan sonra korkmaya basladim.

Beslenme konusunda yArdimci olursaniz cok Iyi olucaktir.

gokayeren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 16:36   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
İdris Bey muhabbet kuşları tohumlarla besleniyor, ama kırlangıçların doğada temel besini et. Dolayısıyla muhabbet kuşu yavrusu için verilen yem kırlangıca uymayacaktır.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 16:48   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 6
Benim düşünceme göre besin değeri yüksek şeyler versem. Ekmek, yumurta, et gibi şeyler. yaşatabileceğimi düşünüyorum. Sonuçta temelde sıcak durmaları ve düzgün beslenmeleri gerekiyor. Doğadaki her canlıda olduğu gibi.

gokayeren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 16:54   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Sn Gökayeren, şimdilik şunu yazayım, çiğ böbrek,akciğer konserve köpek maması vb. şeritler şeklinde kesilip kuşun boyutuna göre porsiyonlar halinde verilebileceği yazıyor. Verilenler mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Eti arada haşlanmış yumurtanın beyazı ile değiştirin diyorlar. Suda bekletilmiş kuru üzüm, sütle ıslatılmış köpek bisküvisi de verilebilirmiş.

Yaklaşık 1 saat sonra devamı gelecek. Yemekleri çok küçük porsiyonlar halinde cımbızla ya da sıvıları damlalıkla verebilirmişsiniz. Oda sıcaklığında olmasına dikkat!

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 17:02   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 6
Hmm anladım ben elimle besliyorum. Ağzına demir bişey sokmak istemiyorum. En rahat elimi kabul ediyorlar. Demin ıslak ekmek yedirdim. Önceki yavruya göre çok fazla yiyorlar. Devamını bekliyorum. Teşekkür ederim.

gokayeren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 18:39   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Karışık bir yemek tarifi verilmiş ama içeriği ne kadar sağlanabilir bilmiyorum. Verilen tarif şöyle, 1/4 fincan yağsız kıyma + 1 çay kaşığı lor peyniri + 1/4 fincan konserve köpek maması + kaynamış yumurta sarısının 1/4'ü + 1 çay kaşığı kum ya da temiz çamur + 1 çay kaşığı kurumuş kaplumbağa yemi.. Malzemeler biraz karışık tabi, kaplumbağa yemi nedir hiç bir fikrim yok mesela. Ama diğerlerini kolaylıkla bulabileceğinizi düşünüyorum, konserve köpek mamasını çevrenizde besleyen biri varsa ondan isteyebilirsiniz, konserve yoksa kuru mamayı da mesela sütle ıslatıp yumuşadıktan sonra katsanız o da olur diye düşünüyorum. Bunu hazırlayıp günlük gereken kadarını ayırıp gerisini buzdolabında dondurun, ihtiyaç oldukça alın. Buz kalıplarına doldurup hergün 2'sine 1 küp çıkarıp 15-20 dk da bir mercimek tanesi kadar yedirseniz şimdilik boyutlarına uygun olabilir sanırım.
Yavrular büyüdükçe menüye ince kesilmiş solucan, çekirge, cırcırböceği vb. ilave edin deniliyor. Yemek verirken bir elinizi kuşun arkasına koyup başını yukarıya doğru kaldırtın, sonra da beslenme vaktinin geldiğini anlatmak için gagasına hafifçe dokunup ağzını açmasını sağlayıp o şekilde verecekmişsiniz. Eğer açmazsa çok zorlamadan ağzını açtırmaya çalışın. Yemeği çok küçük parçalar halinde, boğaz derisine zarar vermeden mümkün olduğu kadar derine bırakın, sıvı besinler için zorlamayın deniliyor. Doyup ağzını kapayıncaya kadar mama vermeye devam edecekmişsiniz.
Size kolaylıklar diliyorum, inşallah başarabilirsiniz..

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 20:06   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 6
Yedirme konusunda sorunum yok. Elimi uzatır uzatmaz, bilgisayar ışığı ani değişim yaptığında gibi bi çok şeye ağızlarını açıyorlar. Çok huysuzlandıklarında yuvalarından çıkartıyorum tuvaletlerini yapıyorlar. Asla yuvayı pislemiyorlar.

Her ağızlarını açtıklarında karınları açıktı sanıyorum ama sürekli açtıkları için hemen yemek vermiyorum. Yemek saatleri ne olabilir acaba? Saat başı doyana kadar beslemek uygunmudur?

Menu baya zormuş üzümü suda bekletip yedirdim demin. Yanımdan ayırmıyorum zaten şuan herşey iyi gidiyor.

gokayeren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 23:52   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Protein ağırlıklı şeyler verin kırlangıçlar için ekmek ve meyve olmaz. Bir de yattıkları yerin altı düz değil oval olsun vucut şekilleri deforme olur iskeleti yamuk gelişir, doğal yuvasına benzetmeye çalışın üzerini de ilgilenmediğiniz zaman kapatın ki güvende olduğunu hissetsinler. Öğün aralıkları çok kısa ve verdiğiniz yiyecekler az miktarda olsun. Bir defada bir kara sinek büyüklüğü gibi... İşiniz çok zor, kolay gelsin.
Bir de ağızlarını hareketli şeylere açmaları analarından yem alabilmek için içgüdüsel, bi çeşit refleks. Kursağı dolu olsun ama sindirdiğinden emin olmadan bi sonrakini vermeyin.


Düzenleyen A.Şahin : 24-06-2010 saat 23:57 Neden: Ekleme.
A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2010, 22:22   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Peki arkadaşlar yetişkin bir kırlangıç için ne önerirsiniz? Apartmanın arkasında bir kedinin yetişkin bir kırlangıcı yakaladığını ve kuşla oyun oynadığını gördüm. Kırlangıcın çığlıklarına dayanamadım ve doğanın dengesine müdahele ederek kırlangıcı kedinin elinden aldım. Müsait bir yerde uçmasını sağlamak istedim ama maalesef uçamadı. Ya kanatlarında sorun var ya da yaşlı bir hayvan? (Kırlangıçları tanımadığım için yorumumu ilerletemiyorum) Düz bir zeminde hayvanı salıyorum ancak kanatları neredeyse tamamen açık bir şekilde bekliyor veya debeleniyor. Kanatlarını toplayamıyor dolayısıyla uçamıyor.

Hayvan şuan bir kutuda, önünde su ve suda ıslatılmış ekmek ile duruyor. Sabahı çıkarırsa Pazar günü açık veteriner arayacağım. Yoksa pazartesiye kalacak.... Her türlü önerinize açığım.

darzamat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2015, 11:25   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-03-2015
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1
Bu örneğim ile tüm dünyayı bilgilendirmek istiyorum.

Her sene olduğu gibi bu senede evimizin boş olan dükkan katının tavanına kırlangıçlar yuva yaptılar.Yuvada 4 yavru vardı.Tüyleri çıkmış yani yetişkin duruma gelmişlerdi fakat uçamıyorlardı.Mahallenin haylaz küçükleri taş atarak yuvayı parçalamışlar ve yavrular düşmüş 1 tanesi ölmüş ve 3 tanesi yaşıyordu.Hemen yavruları çocukların ellerinden aldık ve ne yapabileceğimizi düşündük.Sonra kulplu küçük bir yoğurt kovasının içini pamuk ile döşedik ve 3 yavruyu içine koyarak,parçalanan yuvanın hemen yanına sıkı bir şekilde astık ve bir gün sonra annesinin kovaya gelerek yavruları beslediğini gördük.Bu tarif edilemeyecek kadar güzel bir duyguydu.Bir hafta sonrada yavrularında yuvadan uçtuğuna şahit olduk çok sevindik ve herkesle paylaşmak istedik.

Muda ve dinozor beğendi.
duyarlı vatanda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2015, 14:37   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: BURSA
Mesajlar: 10
Bebe bisküvisi deneyebilirsiniz güvercinlerde faydalı oluyor

2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024