agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar (http://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/)
-   -   Kuzu kürkü/koyun postu (http://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/39899.htm)

ahmetmesut 09-08-2016 16:49

Kuzu kürkü/koyun postu
 
Umarım konuyu doğru yerde açmışımdır.
Malum kurban bayramı da yaklaşıyor her yerde binlerce deri olacak, niyetim deriyi değerlendirebilmek.
İnternette dolaşırken koyun postundan yapılmış çok güzel yelekler, koltuk örtüleri, halılar vs vs gördüm. Benim en çok ilgimi çeken köşeye serilmiş üzerine oturulmayı bekleyen yumuşacık post.
Acaba bende bir koyunun derisini tabaklayıp çürümeyecek hale getirip kokularından pisliklerinden ayırıp onu evimde kullanıma dahil edebilirmiyim. İnternette araştırdığımda hep ticari tabaklama ile ilgili bilgiler var, takdir edersinizki o makinaların hiçbiri Bende yok. Evimde kendi imkanlarımla tuzlama kurutma ve kabaca tabaklama yapabilirmiyim. Bu konu hakkında fikir sahibi herkesin blgi ve görüşlerine açığım teşekkürler.

ahmetmesut 09-08-2016 17:59

5 Eklenti(ler)
Sizleri birazcık özendireyim :)

ahmetmesut 12-08-2016 10:25

Konu herhalde kimsenin ilgisini çekmedi ama önemli değil ben yine denemelerimdeki sonuçları buradan paylaşıcam, eğer izin alabilirsem bir ay sonra memlelete gittiğimde bu konuda çalışma yapıcam.

Mücevher Çalısı 12-08-2016 14:43

Bir kere konunuzun başlığı yanlış açılmış;

Kuzu kürkü/koyun postu

1-Dinimize göre Kuzu kurbanı yasak benim bildiğim,

2-Normalde (Kurban Bayramı dışında) kuzunun eti taze olduğu için kesilir lakin ne etiktir ne de insancıl(?):)

3-Kuzu kesmek doğanın kanununa da aykırıdır...

Yani başlık değişse iyi olur fakat bu değişim konuya ilgiyi arttırır mı? Sanmam:)

tarku 13-08-2016 06:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1475934)
Bir kere konunuzun başlığı yanlış açılmış;

Kuzu kürkü/koyun postu

1-Dinimize göre Kuzu kurbanı yasak benim bildiğim,

2-Normalde (Kurban Bayramı dışında) kuzunun eti taze olduğu için kesilir lakin ne etiktir ne de insancıl(?):)

3-Kuzu kesmek doğanın kanununa da aykırıdır...

Yani başlık değişse iyi olur fakat bu değişim konuya ilgiyi arttırır mı? Sanmam:)

Vedat milor, ispanyada 3 haftalık oğlak eti yediğini ve çok lezzetli olduğunu anlatmıştı. 3 haftalık bir canlıyı yemeyi geçtim, onu hangi vahşi öldürebilir? Yediniz de boyunuz mu büyüdü?
Anne karnındaki kuzuyu öldürüp, astrakan kürk yapıldığını duymuştum. İnsanların vahşiliğinin sınırları yok sanıyorum. Yavru fokları tahta sopalarla öldürüp kürklerini alan insanlar!!! Böyle görüntüleri hatırladıkça Allaha olan inancım azalıyor. Bu kadar vahşiliğe neden dur demez?

ahmetmesut 13-08-2016 09:28

Öncelikle niyetimin yanlış anlaşıldığını belirtmek isterim.amacım etlik kesim erişkinliğine ulaşmamış bir hayvanı sırf kürkü veya başka birşeyi için kesmek değil. Ülkemizde bu standartları belirleyen tarım ve hayvancılık bakanlığının belirlemiş olduğu yetişkin sınıfındaki kesilebilecek olan koyunlar içindir. Kaldıki ülkemizde kurban bayramı döneminde bu standartlara ulaşmış 5-6 milyon küçükbaş hayvan kesilmektedir. Başlığı kuzu kürkü/koyun postu şeklinde açmamın sebebi; bu sanatı icra eden hatta şuan ayakta tutmaya çalışan Erzurum daki "kevelciler" yetişkin koyunlardan çıkan postu bu şekilde tanımlıyorlar. Burdaki temel amaç bir kürk veyahut köşe minderi elde edebilmek amacıyla bir hayvanı kesmek değildir, kurban veya karkas et eldesi maksadıyla kesilmiş olan hayvanların derilerinden faydalanabilmektir. Atalarımız Türkler binlerce yıldır aynı yöntemi uygulamış et amacıyla kestikleri hayvanların derilerinden de istifade etmişlerdir.
Ayrıca belirtmek isterimki 3 haftalık diye tabir edilen kuzudan çıkan derinin yüzey alanı ile benim en yukarda bahsettiğim köşelik post hiç alakalı değildir.
Belki başlıkta ifade yanlışlığı olmuş olabilir eğer olmuşsa zaten yöneticiler müdahale edeceklerdir.
Son olarak tekrar belirtiyorum kuzu ibaresini kullanmış olmam kesilme olgunluğuna ulaşmamış bir canlıyı kastetmek maksatlı değil, bu işin ustalarının bu ifadeyi kullanmasıdır.

Mücevher Çalısı 13-08-2016 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1476013)
Vedat milor, ispanyada 3 haftalık oğlak eti yediğini ve çok lezzetli olduğunu anlatmıştı. 3 haftalık bir canlıyı yemeyi geçtim, onu hangi vahşi öldürebilir? Yediniz de boyunuz mu büyüdü?
Anne karnındaki kuzuyu öldürüp, astrakan kürk yapıldığını duymuştum. İnsanların vahşiliğinin sınırları yok sanıyorum. Yavru fokları tahta sopalarla öldürüp kürklerini alan insanlar!!! Böyle görüntüleri hatırladıkça Allaha olan inancım azalıyor. Bu kadar vahşiliğe neden dur demez?

"Vedat milor" de kimmiş dedim baktım tanıdık mı diye. İsmen tanımıyordum, cismen tanıdık çıktı, reklamlardan hatırladım. Mutfak kültürüm zayıf benim:)

Yazınızdan anladığım bu gidişin sonunu Allah'a havale etmişsiniz sanki. Fani dünyada Mitoloji devri bitmiş Peygamberler (uzakdoğuda bilginler) devri başlamış. Peygamberler devri bitince de mucizeler devri son bulmuş. Ve lakin Yaradan 1 kere koyun (kuzu değil) göndermiş, tekrarı mı olsun? Artık "aklımız var mantığımız var kullanacağız kullanabildiğimiz kadar:) "Allah'a olan inancınız" size çok çok özel bir durum, "hiçbir kişi, hiçbir konunun" aranızı bozmasına izin vermeyiniz. Naçizane tavsiyemdir, ben öyle yapıyorum...

Mücevher Çalısı 13-08-2016 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1476018)
Öncelikle niyetimin yanlış anlaşıldığını belirtmek isterim... Başlığı kuzu kürkü/koyun postu şeklinde açmamın sebebi; bu sanatı icra eden hatta şuan ayakta tutmaya çalışan Erzurum daki "kevelciler" yetişkin koyunlardan çıkan postu bu şekilde tanımlıyorlar...
Son olarak tekrar belirtiyorum kuzu ibaresini kullanmış olmam kesilme olgunluğuna ulaşmamış bir canlıyı kastetmek maksatlı değil, bu işin ustalarının bu ifadeyi kullanmasıdır.

Konunun ismini nasıl koyduğunuzu bilmiyordum ben, siz de haklısınız...

kaknus 13-08-2016 18:36

Evimizde belki de 30-40 yıllık, namaz için kullandığımız koyun postları var.Yıllar öncesinden hatırladığım kadarıyla post yapımını size anlatayım.
Koyun postu et ve yağlarından iyice temizlenir. Sonra yünsüz olan iç kısmı iri tuzla iyice tuzlanır. Ardından bir duvara ıslanmayacak şekilde ve iyice gergin durumda kenarlarından çivilenir.Bu şekilde kuruyana kadar kalır. Hatırladığım kadarıyla Trabzon'da postlar bir yıl kadar bu şekilde kalırdı. Sonra istediğiniz amaca göre kullanabilirsiniz.

ahmetmesut 13-08-2016 22:21

Sayın Kaknus kıymetli bilgiler için Teşekkür ederim. Ama deriyi sabit bi şekilde gerdirip bekletince sertleşme olduğunu duydum, buna bağlı olarak ileriki zamanlarda çatlamalar kırılmalar oluşuyormuş.derinin esnekliğini yumuşaklığını muhafaza edebilmek için ne yapmamız lazım bilginiz varmı acaba.

tarku 13-08-2016 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1476043)
"Vedat milor" de kimmiş dedim baktım tanıdık mı diye. İsmen tanımıyordum, cismen tanıdık çıktı, reklamlardan hatırladım. Mutfak kültürüm zayıf benim:)

Yazınızdan anladığım bu gidişin sonunu Allah'a havale etmişsiniz sanki. Kaldı ki bu fani dünyada Mitoloji devri bitmiş Peygamberler (uzakdoğuda bilginler) devri başlamış. Peygamberler devri bitince de mucizeler devri son bulmuş. Ve lakin Yaradan 1 kere koyun (kuzu değil) göndermiş, tekrarı mı olsun? Artık "aklımız var mantığımız var kullanacağız kullanabildiğimiz kadar:) "Allah'a olan inancınız" size çok çok özel bir durum, "hiçbir kişi, hiçbir konunun" aranızı bozmasına izin vermeyiniz. Naçizane tavsiyemdir, ben öyle yapıyorum...

Allah'a havale etmeyip te ne yapayım? Gidip fok yavrularını öldürenlerin kafalarını mı ezeyim (aslında fena fikir değil)?
Zaten bu dini hikayeler insanı dinden soğutuyor. Nedense her dinde kan akıtmak farz kılınmak zorundaymış gibi. Bence gökten koyun inmeseymiş inkalar gibi insan kurban edilmeye devam edilseydi iyi olurdu. O zaman kim gerçekten dini ritüel olarak kurban kesiyor, kim ucuz et için kurban kesiyor anlaşılırdı. Gökten koyun inmeden önce dünyada koyun yok muymuş?

Mücevher Çalısı 14-08-2016 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1476112)
... Gökten koyun inmeden önce dünyada koyun yok muymuş?

Olmamı gani gani, dört ayaklı, iki ayaklı:)

İnka-Astek-Maya uygarlıklarının en rezil zamanlarını medya alıyor, önümüze sürüp sürüp duruyor, "Amerika Kıtalarının" eski sahiplerinin nasıl yok edildiğinin üzeri örtülmek isteniyor gibi. Çok daha yakınımızda, çok daha düzgün medeniyet sürmüş milletler var, onların tarihi ile ilgilenin, kafanız-mideniz rahat olsun. Örneğin "Mikenleri" inceleyin...

Yine naçizane bir tavsiyem olacak, "Herbişeyi kafanıza takmayın", ben öyle yapıyorum:)

kaknus 15-08-2016 09:00

Alıntı:

Ama deriyi sabit bi şekilde gerdirip bekletince sertleşme olduğunu duydum, buna bağlı olarak ileriki zamanlarda çatlamalar kırılmalar oluşuyormuş
Tarif ettiği şekilde deri sert oluyor. Maalesef deriyi yumuşak şekilde kurutmayı bilmiyorum.

prıtt 16-08-2016 08:39

Sn. AhmetMesut, Konuyu takip ediyorum. Aşamaları paylaşırsanız bizde faydalanırız. Saygılar.

rainac 16-08-2016 08:50

tabakla işleminde değişik asitler kullanıyorlar sanırım, deri üzerindeki tabakayı yıpratmadan ve sertleştirmeden istediği şekili veriyorlar. Evde kendinizin yapması çok zor diye düşünüyorum.

bögi 27-08-2016 21:01

Kevelci
1- Kevelci / 1/3 - Ellerin Türküsü
2- Kevelci / 2/3 - Ellerin Türküsü
3- Kevelci / 3/3 - Ellerin Türküsü

Şanlıurfa
1- Kürkçü 1/3 Şanlıurfa - Ellerin Türküsü
2- Kürkçü 2/3 Şanlıurfa - Ellerin Türküsü
3- Kürkçü 3/3 Şanlıurfa - Ellerin Türküsü

Deri sert kalıyor demiş bazıları, sebebi tabaklama yapılmadığı içindir. :D Yani deriyi kesip etleme yapıyorlar sonra tuzlatıp geriyorlar. Bu bir tabaklama değil, tabaklama için deriyi hazırlamaktır. Urfa'daki kürkçüler fiziksel tabaklama yapıyor. Aslında buda bir tabaklama sayılmaz ama deri sonunda tabaklanmış gibi olur. Bunun dışında benim bildiğim üç yöntem var bitkisel, kimyasal ve brain tanning denilen yöntem.

ahmetmesut 20-09-2016 11:50

4 Eklenti(ler)
Evet derimizi 3_4 kesikle beraber çıkarmayı başardım, etleme denen deride kalan yağ ve et parçacıklarını kazımak için vaktim olmadı. Deriyi güzelce tuzlayıp katladım ve rulo haline getirdim, 5 gün bu şekilde serin bi ortamda bekledi. Daha sonra evden uzak bir yerde artık kullanılmayan eski bir barakanın güneybatı penceresine et kısmı dışarıya bakacak şekilde çaktım. Tuzlama dışında hiçbir işlem uygulamadım. Muhtemelen tekrar gittiğimde çürümemişse bir tahta kadar sertleşmiş olacak. Tekrar gidene kadar tabaklamak için, gerekli kimyasalları bulamazsam 'at kestanesi' metoduyla tabaklamaya çalışıcam. Derinin sertliğini yumuşatmak içinse sıcak su ve sirke tavsiye ettiler.

ahmetmesut 20-09-2016 11:52

1 Eklenti(ler)
Derinin iç yüzü.

ParlakYıldızlar 20-09-2016 13:10

İstanbulda yaşıyorsanız Z.Burnuna bir gidin,orda bol çeşit te her kurku bulabilirsiniz tilki ve av hayvanları da dahil.

ahmetmesut 20-09-2016 16:19

Evet istanbulda yaşıyorum ama bu deneyimi kendim elde etmek istiyorum. Ayrıca kürkü için öldürülmüş hayvanlardan satın alarak onların öldürülmesini teşvik etmek istemem

Lazuti 20-09-2016 19:51

Derinin tüyünü almak için yünlü kısmı nemlendirip mısır ununu yedirin.tersini çevirip katlayın ve poşetleyip 4-5 gün kadar bekletin.Açtığınızda yolumu kolaylaşmış olacaktır.Bilgi vermek istedim.Selamlar :)

ahmetmesut 20-09-2016 23:58

Sn lazuti çok teşekkür ederim ama benim amacım tüyleriyle birlikte kullanmak.

ahmetmesut 27-02-2017 20:29

3 Eklenti(ler)
Post yaklaşık 3 ay kadar üstteki fotoğraftaki gibi kaldıktan sonra gölge ve serin bir yere alındı, son gidişimde, ilgilenme fırsatı bulabildim ancak. Deri kısmı gayet yumuşaktı, et ve yağ artıkşarını iyice kazıdım ve çok güzel bir görüntü çıktı ortaya ancak yün kısmı pis olduğu için yıkamak lazımdı. Banyo içerisinde sıcak suyla çeşitli deterjanlar ve saatler boyu uğraşlarıma rağmen temizleyemedim. Çareyi çamaşır makinasında buldum bende. Postu yastık kılıfı içerisine koyarak 40 derecede bir kez yıkadım yine temizlenmedi, bu işlemi üç kez tekrarlayınca ancak biraz temizlenebildi. Neyse dedim olduğu kadarıyla idare edeyim bari. Tabi bu yıkama işlemleri esnasında postun deri kısmı iyice siyahlaştı değişik bir hal aldı. Post ıslak ve çok ağır bir hale gelmişti netice olarak, benim iznim bitmeye başladı. Postu sobanın yanına astım ve orda bir gece bıraktım, sabah kalktığımda post astığım şekilde kalıp gibi kalmış vaziyetteydi. Deri kısmı sertleşmişti. Ama yün kısmı çok yumuşak bir hale gelmişti. Biraz uğraştan sonra düz bir halr getirdim ama yine sertti, üzerine oturulduğunda o kürk hissini vermedi maalesef. Deriyi son olarak gölge bir yere kaldırdım. Belki yeniden işleme ta tutup yumuşatmaya çalışabilirim.

ParlakYıldızlar 27-02-2017 23:24

Syn;AhmetMesut, deri nin hemen hemen hiç bir türü yıkanmaz,yıkanır ise ve yıkadıktan sonra sıcak soba yanında veya güneşte bırakılmaz aksi takdirde ayakkabı derisi gibi sertleşir,deri rutubette de bırakılmaz kusma yapar tıpkı kuflenmë gibi,bunları zaten yaşadınız demem o ki madem yikadinız birde hayvan şampuani ile deneyin isterseniz tüyleri için olumlu sonuç alabilirsiniz.

ahmetmesut 28-02-2017 12:20

Sn. ParlakYıldızlar, tüy kısmını bu haliyle kabullendim artık. Her yıkamadan sonra tüyler daha çok birbirine giriyor tekrardan ayıklamak için çok çaba gerekiyor. Deri kısmını ise sirkeyle yumuşatmaya çalışıcam bidahaki sefere.

ParlakYıldızlar 28-02-2017 13:04

Syn;AhmetMesut; tel fırça deneyebilirsiniz tüyleri için tabi önce küçük bir kısmında deneme yapabilirsiniz.İyi çalışmalar.

Asoo 28-02-2017 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ParlakYıldızlar (Mesaj 1497028)
Syn;AhmetMesut, deri nin hemen hemen hiç bir türü yıkanmaz,yıkanır ise ve yıkadıktan sonra sıcak soba yanında veya güneşte bırakılmaz aksi takdirde ayakkabı derisi gibi sertleşir,deri rutubette de bırakılmaz kusma yapar tıpkı kuflenmë gibi,bunları zaten yaşadınız demem o ki madem yikadinız birde hayvan şampuani ile deneyin isterseniz tüyleri için olumlu sonuç alabilirsiniz.


Kenardan kenardan başlığı takip ediyordum. Bir de soru sorayım.

Yıkamadan postu nasıl temizleyebiliriz. Sayfanın başındaki postlar nasıl böyle pırıl pırıl oluyor?

Teşekkürler.

ahmetmesut 28-02-2017 20:24

Sn Asoo, o görselleri internetten rastgele topladım muhtemelen sahte ürünler **** çok profesyonelce hazırlanmış ticari malzemeler.

ParlakYıldızlar 28-02-2017 23:22

Syn;Asoo,Ben Dericiyim,bizde böyle denir,Baba meslegidir,Deri konfeksiyonunda her alanında çalıştım ve bilgi sahibiyim yeterince ama tabaklama konusunu pek bilmem,çok kötü kokular salan fabrikalarda kürkleri böyle cazip hale getirirler çok fazla kimyasal kullanılır,çevreye de zararı azımsanamaz ama bu yüzde çoğu fabrika şehir dışına taşınmıştır,bende merakla Syn;AhmetMesut beyi izliyorum,umarım emeğinin karşılığını alır.

Erdem 01 01-03-2017 08:10

Burayı okuyun eski yeni yöntemleri anlatıyor.
http://www.uralakbulut.com.tr/wp-con...MAYIS-2012.pdf


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024