agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar (http://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/)
-   -   charollais koyunu (http://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/37237.htm)

saanen.org 14-05-2015 23:48

charollais koyunu
 
1 Eklenti(ler)
TARİHÇESİ
Irkın orijini Fransa’nın ünlü Charolais sığırlarının yetiştirildiği bölge olan Saone et Loire’dır. Irk 19. yüzyılda yerli ırkların İngiliz Dishley Leicesterile melezlenmesi ile geliştirilmiştir. O zamandan beri sürü saf olarak koyun ve sığırı ile ünlü bölgede saf yetiştirildi. Irk ilk defa 1976 yılında İngiltere’ye ithal edildi ve aynı zamanda pek çok Avrupa ülkesi, Çin ve Afrika, Kanda ve Amerika Birleşik Devletlerine de götürülmüştür. Ülkemizde gerek kaçak yollarla edinilen damızlıklar gerekse dondurulmuş sperma ile gerek latraskopik gerekse de vajinal yöntemle uygulamalarla çoğaltılmaya çalışılmıştır.

Verim Özellikleri :

Canlı ağırlık: Erkek: 110 – 160 kg ; Dişi: 80 – 100 kg
Bir batında kuzu sayısı: 1.8 – 2.2
Kuzu doğum ağırlığı: 5 kg; ikizler: 4 kg ; Üçüzler: 3.5 kg
8 haftalık erkek kuzular 40 kg a ulaşır.
Cinsel ongunluk yaşı: 7 ay

Aktif ve verimli koç - Charollais koç çalışkan olduğu için ünlüdür. 7 aylıkken cinsel yolla olgunluğa ulaşması ve yılın en çalışacak koçu olmasıdır. Charollais koç 6 ya da 7 sezondur için çalışacak ve birçok 10 yıldan daha fazla yaşayacaktır.Tüm koyunlarda terminal baba olduğu tesbit edilmiştir. Yani tüm koyunlara koçluk yaptığında sürünün et ve süt verimini arttırmaktadır. Oysa ülkemizde 6-7 sezon doğuracak koyun veya iş yapacak koç bulmak çok zordur.

Kolay kuzulama - Cins iskelet yapısı; Ağır kemiksiz, geniş omuzlar ve kalçalar olduğundan kolay kuzular.İlk doğumlarında bile inanamaycağınız doğumlar gerçekleşir.

Sağlam'ın dinç kuzular - Kuzular melemeleri ettik emmeye hazır doğarlar, Düz yukarı Kendi ayakları uzerinde bulunmaktadır. Avrupada bu kuzulara doğ ve git anlamına gelen bir deyim kullanılır.

Hızlı büyüme - Charollais için büyüme oranları kuzu mükemmedir. Onların uzunluğu, geniş bel ve iyi arka kalçaları, iyi etli kuzu demek. Tek kuzularda sadece 8 hafta içinde 40kg ağırlıkları elde edebilirsiniz

Çoğalabilirlik - cins çok güçlü özellikleri vardır. 180 ortalamada% Aralık ayında lambing Olgun koyunu; Şubat ayında% 220 - 210 . dişi kuzuların üzerinden 7 ay gectikten sonra koç alacaklar % 130 + 'da kuzu olacaktır.Koyunların uzun bir üreme sezonu vardır.


(bkz: http://www.charollais.net/)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024