agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Evcil Hayvanlar > Köpekler
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 7 Gönderen syılmaz
  • 1 Gönderen Mahmut Ozkur
  • 2 Gönderen Hestia
  • 2 Gönderen Mahmut Ozkur
  • 2 Gönderen Kadirne

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-07-2012, 17:26   #1
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Trabzon Zerdava Köpeği

Pek bilinmeyen bir köpek türü, Batı Karadeniz'de sınırlı sayıda bulunuyormuş. Fotoğrafları başka bir yerli forum ile satılık köpek ilanı veren bir siteden buldum. 2. ve 3. fotoğrafta ki köpek Borçka'da 4. fotoğrafta ki köpek Maçka'nın bir köyünde yaşıyormuş. Okuduklarıma göre bu cins Karadeniz ve çevresinde koruma ve domuz avı amaçlı kullanılıyormuş.

Forumda muhtemelen bu cinse sahip biri çıkmayacak ama hasbel kader çıkarsa, bizleri bu cins hakkında bilgilendirebilir.

Eklenen Resimler
    
syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2014, 14:11   #2
Yeni Üye
 
Suat Mutcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2014
Şehir: Isparta
Mesajlar: 11
Avlak.com'un forum bölümünde görmüştüm ben de bu köpeği Bir de şimdi siz hatırlatıyorsunuz. Onun dışında hiç bir avcıda ne duydum ne de gördüm... Yabancıların avlarını izlediğimizde buna benzer kovucu köpeklerini görmek mümkün ama bu cinsler hakkında pek bilgim yok.

Suat Mutcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 19:34   #3
Yeni Üye
 
Hestia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 11
Bizde bir tane var; yan parseldeki komşumundu fakat iş değişikliği nedeniyle arsayı boşaltınca köpeklerini alamadı, kendine Bahçeli bir ev bulana dek bizim misafirimiz olacak. Küçüklüğünden beri tanırım bu keratayı, çok cesur bir bekçi köpeği. Epey de gürültücü.

Irkın özelliklerini yorumlamak için tek örnek yetersiz kalır elbette ancak tecrübelerimi paylaşmaktan sevinç duyarım. Birkaç gün içinde fotoğraflarını da eklerim foruma.

Hestia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 21:08   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Merhabalar,

Trabzon zerdavası, batı karadenizde artık az sayıda ve saflıkta bulunan, yerel olduğu söylenen av ve bekçi köpeği olarak kullanılan bir cins.

Sert karakterli, eğitimi meşakkatli, oldukça hareketli bir cinstir. Avda alıştırmaya bağlı olsada genelde kısa kovar,ayı avı dahil ize ve kokuya dayalı büyük avları yapar. Bekçi köpeği olarakta kullanılmaktadır.

Irkın kökeni hakkında net bilgi yoktur fakat Rusya'da ve Gürcistan'da birebir aynı formda iki cins bulunmaktadır. Çaprazlama ile yeni bir ırk bulmaya çalışan arkadaşımla yaptığımız sohbetlerde, uzun yıllardır yerel bir ırk olduğunu düşündüğüm zerdavaların, büyük ihtimalle laika cinsi olduğunu, topraklarımıza Osmanlı-Rus savaşları sırasında gelmiş olabileceği gibi, barış zamanında da bir şekilde gelmiş olabileceğini anlattı. Rusların laika cinsi köpeği bizim zerdavalar ile bire bir aynı şekil ve karakteristik özellikleri taşımakta. Gürcülere ait cinsin adını unuttuğum için ekleyemiyorum. Zerdava fotoğrafları sayfanın üstünde var, Rus laikası ise şöyle birşeydir ve ruslar av köpeği olarak kullanmaktadır.

Name:  laika.jpg
Views: 10771
Size:  41.5 KB

Arkadaşımın daha önce Trabzon'dan getirmiş olduğu erkek zerdava çalınmış, daha sonra zerdava üreticisinden almış olduğu dişi zerdava ise halen kendindedir. Köpek sadece üretim için kullanılması nedeni ile maalesef av yapmamaktadır.

Milla beğendi.
Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 07:28   #5
Yeni Üye
 
Hestia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 11
Dün fotoğrafını çekeceğimi söylediğim zerdava'nkn fotoğrafını ekliyorum. Bu arada bir üstte Mahmut Bey'in bir cümlesine istinaden, Layka dediğimiz bir köpek ırkı değil, belli bir coğrafyadaki av köpeklerine verilen genel bir isimdir. Zerdava'nın ise tam kökeni bilinmemekle birlikte 2500 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir.

Eklenen Resimler
   
Milla ve Mahmut Ozkur beğendi.
Hestia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 12:11   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Sn. Hestia'nın vermiş olduğu bilginin üzerine ekleme yaparak ilerleyelim;

Layka Rusca'da ''havlayan'' anlamına da gelmekte ve ırkına bakılmaksızın, sesle kovan av köpeklerine verilen genel bir isimdir. American Kennel Club(AKC) tarafından kabul görmese de FCI(Dünya Köpek Federasyonu)'nın kabul ettiği 3 Layka cinsi bulunmaktadır. Kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Layka_...%C4%B1rk%C4%B1)

Yine Trabzon Zerdava Köpeği Derneği Başkanının açıklamasına göre, köpeğin geçmişi ile ilgili sadece bir kaynakta bilgi bulunabilmiş ve geçmişi Pontus Rumlarına kadar gitmekle birlikte ilk olarak Tosya'da üretilmiş.

Türkiye'deki hiç bir köpek cinsi tek başına FCI, AKC, TKC tarafından tanınmamaktadır. Sadece Anadolu Çoban Köpeği tüm önemli klüpler tarafından kabul görmektedir. Henüz kangal, akbaş, karabaş gibi yüzyıllardır bizimle birlikte yaşayan ve dünyada fan klüpleri olan köpeklerimizi tescilleyememişken, hakkında çok az kişinin bilgi sahibi olduğu Zerdava'nın Türk kökenli yerli ırkımız olduğu hakkında oldukça sınırlı sayıda akademik çalışma bulunmaktadır.

2000'li yılların başından beri hakkında iyi kötü bilgi bulmaya çalıştığım ve sonunda hasbelkader tanıştığım aslen ornitolog olmasına rağmen zerdava üzerine melezleme çalışan bir arkadaşım sayesinde gözlerimle gördüğüm zerdavanın google da aratınca hakkında şöyle bir haber de buldum. Umarım bilimsel olarak tescil süreci olumlu sonuçlanarak bu ırkın bize ait olduğu ispatlanır.

Açıkçası, ben geçmişi oldukça eskiye dayanan ırkların kabulü için bin dereden su getiren fakat melezleme çalışmaları ile yakın zamanda oluşturulan ırkları kabul eden köpek klüplerini şımarık züppelere benzetiyorum. Örneğin, 1920 yılında geliştirilmesi tamamlanan dogo'lar 1973 yılında FCI tarafından kabul edilmişken, anadolu çoban köpeği ancak 1996 yılında saf ırk olarak kayıtlara geçmiştir. Bu nedenle ırkın saf olduğu ispatlansa bile, kabul süreci bizim AB'ye giriş sürecimizi aratmaz

Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 22:46   #7
Yeni Üye
 
Hestia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 11
Mahmut Bey kesinlikle çok zor süreçler, daha ülkemiz federasyonunun FCı'a tam üyeliği yeni gerçekleşti. Bu yıl içerisinde de bize ait olduğu tescillenen ırkların standartlarını belirleme hakkı Türk Federasyonuna verildi.

Federasyonumuz güçlendikçe FCI üzerinde de daha çok söz sahibi olacağımız kesin. Kabul etseler de etmeseler de bu bizim değerimiz ise sahip çıkmakta fayda görüyorum, gün gelir kabul edilir; o vakit elimizde köpek kalmazsa yazık olur 😊

Hestia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2018, 10:59   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
Merhabalar,

Daha önceki iletimde bahsetmiş olduğum arkadaşım, yurtdışından gelen talep üzerine zerdavalar hakkında makale yazmaya başlamış.

Laf lafı açınca agaclar.net'te, akvaryumlar ile ilgili, amerika kıtasından getirdiği, suyu düzenleyen bir bitkiyi paylaştığını falan anlattı. Sohbet hızlı aktığı için o konuya bir daha dönemedim. madem üyeymiş, makale bitince buraya da aktarmasını isteyeceğim

MeyveliTepe ve Muda beğendi.
Mahmut Ozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2022, 08:48   #9
Yeni Üye
 
Kadirne's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2015
Şehir: Adana
Mesajlar: 15
Arkadaşlar merhaba,

Değerli dostum Mahmut sağolsun benden bahsetmiş. Şu an zerdava üretiyorum ve yakında yeni yavrularımız olacak.

Tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Ben eşimle birlikte zerdava hakkında bir uluslararası makale ve bir de uluslararası rapor yazdım.

Tabii bu noktada hem teorik hem de pratik bir deneyime kavuştuk. Ayrıca güncel fotolarımızı da "#turkishlaika" etiketiyle hem instagram hem de tweeterda düzenli olarak paylaşıyoruz.

Köpek hakkında merak ettiğiniz herşeyi çekinmeden sorabilirsiniz...

Sevgiler

MeyveliTepe ve Muda beğendi.
Kadirne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2022, 17:05   #10
Yeni Üye
 
Kadirne's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2015
Şehir: Adana
Mesajlar: 15
https://www.instagram.com/p/ChwePosM...d=YmMyMTA2M2Y=

Kadirne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024