agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Evcil Hayvanlar > Köpekler
(https)




Beğeni Düzeni28Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-02-2009, 22:33   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Sivas Kangal Köpeği

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ WEB SİTESİNDE AŞAĞIDAKI YAZIYI OKUYUNCA ( BENİMDE KANGALLARIM VAR. ) BENDE İLGİ GÖSTERMEK İSTEDİM.

KANGAL ÇOBAN KÖPEĞİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olan Kangal Çoban köpekleri, Türkiye’de ve yabancı devletlerde haklı bir üne sahiptir. Özellikle İngiltere ve Amerika’da bu köpekleri sevenler tarafından dernekler kurulmuş, yarışmalar yapılmıştır. Ne acıdır ki yabancı devletlerin göstermiş oldukları ilgiyi, bizler maalesef son on-on beş yıldır göstermekteyiz Kangal Çoban Köpekleri çok cesur, gayet hızlı ve çeviktirler. Kadın ve çocuklara karşı gayet muhlis, kötü niyetli kişilere karşı son derece caydırıcı bir silah olan Kangal köpekleri çok zeki, ön sezileri kuvvetli ve sahibine aşırı bağlıdırlar. Sahibi tarafından azarlandığı zaman suçlu bir çocuk gibi başını öne eğer,sahibinin gözlerine mahsun mahsun bakarak af edilmesini bekler. Hislerini yalnız hal, hareket, mimik ve jestlerle değil çıkardıkları çeşitli tonlardaki havlamalarla belli ederler. Kangal Çoban Köpekleri görevlerine çok sadıktırlar Şöyle ki; dağda sürüden ayrılan veya geride kalan koyunun başından günlerce aç ve susuz bekledikleri Kangal çiftçileri tarafından anlatılmaktadır.
Kangal Çoban Köpeğine sahip çiftçilerin en büyük gurur kaynağı köpeklerinin kurt boğmalarıdır. Kurt boğan köpeğe sahip olmak onlar için bir ayrıcalık ve övünç kaynağıdır. Yüzyılların ihmaline rağmen ne ırk vasıflarından ne de yüksek ruh yapısından en ufak bir taviz vermemiştir. Kan asaletine çok bağlıdır. Doğuda serbest iken bile başka bir karnivorla çiftleşmesi mümkün değildir. 1975 yılında askeri amaçla eğitime alınmış ve asırlardır bu yönde eğitim gören köpek türlerinden çok daha yetenekli olduğunu kanıtlamıştır.



OGLUMUZ : ABREK İLE KIZIMIZ : NİSE

Eklenen Resimler
  
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 22:26   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Almanya’daki kangalların pek çoğunun sonu, uyutulmak!

Kangal’da 11 Temmuz’da düzenlenen “1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu”nda sunulan bildiriler, Sivas Valiliği, Kangal Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından kitap haline dönüştürülerek yayınlandı. Kitapta sunumu yayınlanan Almanya Kangal Kulübü Üyesi Veteriner Hekim Wolfang Brüseke, bildirisinde, bu ülkedeki Kangal köpeklerinin durumu hakkında bilgi verdi. Kendisinin de 5 Kangal köpeği olan Brüseke, sunumunda, 2000 yılında Hamburg’da 6 yaşındaki bir Türk çocuğunun 2 Pitbull tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, bu olayın çok kısa bir sürede, federal ve eyalet hükümetleri tarafından, art arda bazı köpek ırklarını içeren listeler de dahil olmak üzere, bazı kanunların çıkartılmasına neden olduğunu kaydetti. Listede adı geçen bu köpeklerin ya yasaklandığını ya da sahiplerine, köpek başına yıllık 600 Euro tutarında vergi konulduğunu ifade eden Wolfang Brükeseke, bu listelerin çoğunda Kangal köpeğinin de adının geçtiğini söyledi.

“YAVRULARIN BİRKAÇ AYDA NASIL İRİLEŞTİĞİ BİLİNMİYOR”
Büyük yerleşim merkezlerinde, büyük köpeklerin bakılmasının oldukça güç olduğunu vurgulayan Brüseke, bu yerlerde yaşamlarını kazanmak ve iş bulmak için daha iyi şartlara sahip olduklarından, çoğunlukla Türk göçmenlerinin bulunduğunu belirtti. Türkiye’ye tatile gelenlerin, Almanya’ya çoğunlukla da kanunsuz yollardan, Kangal ya da karabaş yavruları getirdiklerini belirten Brüseke, bazı durumlarda küçük yavru köpeklerin bir kaç ayda nasıl iri ve güçlü bir köpeğe dönüşeceği bilinmediğinden, şu an Almanya’da polis ve resmi yetkililerce birçok köpeğe el konulduğunu söyledi.



Brüseke, Kangal köpeğinin kırsal kesimde koyun sürülerini koruma davranışları sergilediğini, ancak yerleşim yerlerinde herhangi bir tehlike olmadığından, bu davranışları gösteren çok sayıda Kangal köpeğinin, sahipleri tarafından terk edildiğini kaydetti. Brüseke, bu köpeklerin çoğunun kırsal alanlardaki barınaklara götürüldüğünü, ancak onlar için yeni sahipler bulmak zor olduğundan, sonunda pek çoğunun uyutulmak zorunda kalındığını ifade etti.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 22:28   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Anadolu arslanı Kangal köpeği

Günümüzden 14 bin yıl önce evcilleştirilen köpeğin atasının kurt olduğu biliniyor. Sürü koruma köpeklerine ise ilk olarak Türkmenistan'da rastlanıyor. Ortak görüş, dünya çoban köpeklerinin Orta Asya ve Kafkaslar'dan göçebe çobanlar sayesinde yayılmış olduğu. Finikeli tüccarların Avrupa'ya götürdükleri bu köpekler, kıtadaki yerli köpeklerle çiftleştirilmiş ve değişik ırklar meydana gelmiş.

Köpekler tarihin değişik dönemlerinde avda ve savaşlarda da kullanılmış. Asur ve Babil tabletleri bize bu konuda ışık tutuyor. Tabletlere resmedilen köpekler insanlarla bu hayvanların ilişkisini gözler önüne sermekte.

M.Ö. bininci yılda hüküm sürmüş Urartu Krallığı'na ait Yoncatepe Kalesi'nde yapılan kazılarda, insanların köpekleriyle birlikte gömüldükleri ortaya çıkarıldı. Bunlar Anadolu'nun en eski çoban köpekleriydi. İnsanın köpekle ilişkisi konusunda önemli bir ipucu elde edildi. Köpek, belki de insanın en iyi dostuydu. Öldükten sonra bile birbirlerinden ayrılmıyorlardı.



Bu ilişki hiç bozulmadı...

Kangal köpeklerinin kökeni konusunda değişik rivayetler var. Bir tanesi, bu köpeklerin kökenini Asur ve Babil dönemine dayandırıyor. Buna göre, kangal köpeği bir aslan ve kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiş. Bu köpekler o dönemde, insanları vahşi hayvanlara karşı korumakla kalmıyor, aynı zamanda savaşıyorlarmış.

Bir başka rivayete göre, kangal köpeği, bir Hint mihracesinin Osmanlı Sultanı Yavuz Selim'e hediyesiymiş. Sarayda bir aslanla savaşan ve onu yenmeyi başaran bu köpek, sultanın ilgisini çekince, mihrace ona hediye etmiş. Ne yazık ki, Sivas yakınlarına savaşmaya gelen Osmanlı ordusu, yanındaki köpeği buralarda kaybetmiş. İşte, kangal köpekleri de bu kayıp köpekten üremişler.

17. yüzyılda Evliya Çelebi, kangal köpekleri için bir aslan kadar güçlü diye yazmış. Avrupa'daki çoban köpeklerinin, kıtaya akınlara giden Osmanlılar'ın beraberindeki kangal köpekleri sayesinde ortaya çıktıklarına inanılıyor.

Bozkırlara bekçilik eden bu eşsiz hayvanlar hakkında kabul edilmiş bir gerçek var. O da kangalın büyük Türk göçleri sırasında Türkistan'dan Anadolu'ya getirilen bir köpek ırkı olduğu. Kangal köpekleri dünya çapında ilgi görmekte. Bunun nedeni sahip olduğu üstün karakter ve fiziksel özellikler.

1960'larda Judy ve David Nelson çiftinin Amerika'ya götürdükleri ilk kangallar, bu köpeklerin daha iyi tanınmasını sağladı. Çift, Amerikan Kangal Kulübü'nü (The Kangal Dog Club of America) kurdu ve kangalları ayrı bir ırk olarak değerlendirmeye aldı. Amerikan halkı tarafından sevilen kangallar, artık aileden biriydi.

Amerika'dan Namibya'ya da götürülen kangallar, 1994 yılından beri burada çitaları koruma görevini sürdürmekte. Dünyadaki çita varlığının dörtte biri Namibya'da bulunuyor. Dr. Laura Marker tarafından 1970 yılında kurulmuş olan Çita Koruma Fonu'nda, Kangal köpekleri vazgeçilmez bir öneme sahip. Çiftlik hayvanlarına saldırdıkları için çiftçiler tarafından öldürülen çitalar, artık koruma altında. Namibya çiftliklerindeki hayvanlar da güvende. Bu köpeklerin sahip oldukları sürü koruma içgüdüsü, doğal hayatı korumada onları vazgeçilmez kılıyor. Bu nedenle Namibya'da da kangallar yetiştiriliyor. Kangal köpekleri yakın bir zamana kadar Kenya, Botswana, Zimbabwe, Güney Afrika, Cezayir'de de çita koruma programlarında yer alacaklar.



Kangallar yaklaşan tehlikeyi havayı koklayarak sezer. Kurtlar sürüdeki kangalları uzaklaştırmak için değişik yöntemler izler. Toplu halde saldırır ya da aralarından bazılarını köpeklerin dikkatini çekmek için görevlendirirler. Bu stratejik bir savaş. Bu savaşa daha önce girmiş olan kangal, deneyim sahibidir ve kurtların planlarından haberdardır. Deneyimli çoban ne yapacağını iyi bilir. Bu nedenle çobanlık eğitimi ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.

Bu köpekler yüzyıllardır aynı görevi ustalıkla yerine getiriyor. Sürü koruma, onlar için öğrenilmiş bir davranış değil. Tamamen içgüdüsel. Bu içgüdüsel davranışı tamamlayan fizyolojik özelliklerinin başında da hızlı koşabilme yetileri geliyor. Bu, hedeflerini yakalamak ve tehlikeyi ortadan kaldırabilmek için gerekli olan önşartlardan biri.

Kangal köpekleri, uzun bir dönem kontrolsüz bir şekilde dünyanın değişik bölgelerine götürüldü ve safkan olmayan ırklarla çiftleştirildi. Bugün ise kangalların yurt dışına çıkışları özel izinlere tabi. Kangal ve kangal gibi ülkemizde tehlike altında olan hayvan türleri, 2003 yılında çıkan 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altına alınmış durumda. Bu kanuna göre tüm yabani ırkların izinsiz yurtdışına çıkarılması yasak.

Kangal köpeklerinin yurt dışına çıkışlarında izin alınması gereken kurum, Gemlik'teki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı. Ancak, bu köpekler tüm bu önlemlere rağmen kaçak olarak yurt dışına çıkabiliyor. Bu durum şecere veren kurumların daha sıkı denetlenmesi gereğini ortaya koymakta.

Ayrı Bir Irk
Uluslararası Köpek Federasyonu, kangallarla beraber akbaşları ve diğer koruyucu köpekleri, Anadolu Çoban Köpeği adı altında, tek bir ırk olarak tanımlıyor. Bu köpeklerin tümüne birden verilen ırk numarası 331. Bu da 331 numaralı ırka ait çok sayıda kriter olması demek.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Prof Dr İnci Togan önderliğinde, 2003 yılında sonuçlandırılan genetik araştırmalarda, Anadolu Çoban Köpeği olarak tek bir ırk altına alınan köpekler incelenmiş.



Yapılan araştırma, Türkiye'nin değişik bölgelerinden seçilen 105 Kangal ve 9 Akbaşı kapsıyor. İlk etapta köpeklerden kan ve tükürük örnekleri alınmış. Bunlardan elde edilen çoklu DNA örnekleri, dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan köpeklere ait sonuçlarla karşılaştırılmış.

Ortaya çıkan tablo Kangalların ve Akbaşların ayrı birer ırk olduklarının kanıtı. Bu bilimsel bir gerçek.

Hedef, dünyada Anadolu çoban köpeği olarak nitelendirilen kangalın ayrı bir ırk olduğunu kabul ettirebilmek.

Kangal köpeklerinin kafatasları hafif bombelidir. Sırt çizgisi yere paralel, cigadodan aşağı iner. Kaburgalar iyi örülmüş, karın bölgesi hafif içe çekik. Bel kısa. Kuyruk topuğa kadar uzanır. Kangalın vücudu orantılıdır. Bacaklar iri kemikli, vücutla bağlantıları yüksek ve güçlüdür.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim dalından Doç Dr Vedat Onar, kangal köpeklerinin tipolojisi üzerinde çalışmakta. Üniversite bünyesinde kurulmuş olan Osteoarkeoloji Müzesi'nde, köpeklerin kafatasları üzerinde kemik okuma yöntemi gerçekleştirilmiş. Kafatasları sınıflandırıldıktan sonra, sayısız ölçüm ve değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bilimsel sonuçlar kangal köpeklerinin tipolojisini ortaya koyuyor. Kangalın dünyada ayrı bir ırk olarak tanınması için osteoarkeolojik bulgular da gerekli.

Tüm bu çalışmalar sonunda kangal köpeklerinin tipolojik özellikleri de belirlenmiş. Buna göre, kangalın en önemli özelliği kuyruk yapısı. Yukarı kalkık ve sarmal şeklindeki kuyruk, kangalın belirleyici bir özelliği. Yüzü kara. Kulak, burun ve ağzı içine alan siyah bir maskesi var. Kulaklar büyük ve düşük, gözler oval ve derin, burun küt. Alt çene kalın ve güçlü, dişler iri. Üst dudaklar alt yan dudakların üzerinde sarkık. Postunu rengi açık gri, açık sarı veya açık kahverengi olabilir. Ayaklar iri ve bombelidir. Bacaklarsa kaslı ve uzun. Kangalın yürüyüşü kendinden emindir, hızını arttırdıkça bacakları arasındaki mesafe de azalır. Cigado yüksekliği erkeklerde 70-85 cm, dişilerde 65-75 cm'dir. Vücut ağırlığı erkeklerde 50-70 kg, dişilerde 40-55 kg arasında değişir. Kangalın ağır ya da büyük olması onu güçlü kılmaz.



Kangal, heybetli duruşu ve dengeli vücuduyla iri ve güçlü bir sürü koruma köpeği. Koyun ve keçi sürülerini içgüdüsel olarak kollamakta. Bu içgüdüsel davranışı tamamlayan fizyolojik özelliklerinin başında da hızlı koşabilme yetileri geliyor.

Kangal, bozkırın sert iklim koşullarına uyumlu, açlığa ve susuzluğa dayanıklı. Sürüdeki hayvanlarla dengeli ve koruyucu bir ilişkisi var. Önsezileri kuvvetli.

Dişi kangalların annelik içgüdüleri güçlüdür. 18. aya geldiklerinde boy büyümelerini tamamlar ve gebeliğe hazırlanırlar. Gebelik süresi 58 ile 63 gündür. İlk ay dişi kangalda pek bir değişim gözlenmez ancak birinci ayın sonunda köpek ağırlaşır. Kangallar genellikle bir batında 6 ile 8 yavru doğurur. 12 saatte memeye ulaşamayan yavrunun yaşama şansı yoktur.

Yavrular, ilk iki ay sadece anne sütüyle beslenir. Bu dönemde kangalın sahibine büyük iş düşer. Yal olarak adlandırılan kepekli arpa unuyla sütlü paparalar hazırlanır. Yavruların ve annenin en iyi şekilde beslenmesi için protein desteği gereklidir.

Kangal köpeklerinin boy büyümesi iki yaşında sona erer. Doğumdan bu süreye kadar geçen zamanda, bakım ve beslenmeleri hayati önem taşımakta. Tüm bu süre boyunca, kangalın kişilik yapısı oturur. Kuyruğunu dikleştirmeye ve toprağı eşelemeye başladığında kangal, cesaret kazanmış demektir.

Bu özgür ruhlar polis köpeği olmaya uygun değildir. Arama kurtarma köpeği olamayacak kadar da iridir. Onun doğal ortamı bozkır yaşamıdır. Kangal, korumakla yükümlü olduğu tüm canlılardan tehlikeleri uzak tutar.

Irkı Tehdit Eden Unsurlar
Kangalın sahip olduğu bu ırk özellikleri onu özel kılar ancak son yıllarda, kangal da tehdit altında. Ülkemizde kangal köpeklerine olan ilginin son yıllarda geliştiği düşünülürse, daha kat edecek çok yolumuz olduğu ortada. Kangalın soyunun korunması ve belli kriterlere bağlanması, üzerinde durulması gereken en hassas nokta gibi gözüküyor. Türkiye'de hayvancılık sektöründeki gerileme, köyden kente göç, kangalların biyolojilerine uygun olmayan bakım ve beslenme programları, kontrolsüz birleşmeler, köpek dövüşleri hatta yerel yönetimlerin başıboş köpeklerle mücadelede yaptıkları yanlışlar, bu safkan ırkın geleceği üzerindeki en büyük tehditler.



Sürü koruma köpeği olarak soylarının devamı sağlanmaya çalışılırken, Türkiye'nin dört bir yanındaki hayvanseverler ve kangal yetiştiricileri, ırkın korunmasına ve devamlılığına yönelik çabalarını, özel çiftliklerinde sürdürmekte. Amaç, değişen dünyada, kangallara yeni görev sahaları yaratmak.


Ancak kangal bozkır köpeği. Engin bozkırların yüzü üzerinde koşturması gerek. Dar alanlarda kalan kangalların vücut ve karakter yapılarında, zaman içinde deformasyonlar görülebiliyor. Bu da safkan ırkın geleceği için büyük bir tehlike. Bu tehlikeyi giderebilmek için, hayvanseverler kangalın haraket özgürlüğünü kısıtlamaz.



Bu safkan ırkın özelliklerini koruyabilmek için gerekli en önemli şartlardan biri de doğru melezleme. Diğer köpek ırklarıyla çiftleştirilen kangalların yavruları, safkanlığını yitiriyor. Irk özelliklerini gösteren anne ve babaların seçimi, istenen kangal köpeğinin özelliklerini sonraki nesillerde görülmesinin garantisi. Tabii bu yıllar sonunda alınacak bir sonuç.

UNDP
Kangal ırkını koruma amaçlı çeşitli projeler de üretilmiş durumda. Bunlardan biri Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde destek gören, “kangalların geleneksel hayvancılıktaki rollerinin devamlılığının sağlanması” projesi. Yerel ve sivil girişimlerin insani ve çevresel gerekler arasındaki ince dengeyi kurabileceği inancıyla hareket eden program, kangalların dünya çapında ün salmış sürü koruma görevlerinin devam etmesi için destek veriyor.

Günümüzde kurtlarla mücadelede, dünyanın her bölgesinde, çoban köpeklerinin kullanılması teşvik ediliyor. Kangal, bu görev için biçilmiş kaftan. Onun ırk özellikleri böyle bir görevi içgüdüsel olarak yapmasını sağlıyor. Ancak ülkemizdeki kurt varlığının bilinçsiz bir şekilde azaltılması, kangalların ırk özelliklerinden gelen koruma içgüdülerini de törpülemekte.

Avrupa ve Amerika'da koruma altında olan kurt, Türkiye'de yıl boyu sınırsızca avlanabiliyor. Kurtların sayısındaki azalma, kangal köpeklerinin var oluş nedenlerinin en büyük tehdidi.

Kangallara yönelik en büyük tehdit kurt varlığının azalması değil şüphesiz. Sevgi dolu olan bu koruyucu köpekler, dövüştürülerek ırk özelliklerine ters bir davranışa zorlanıyor. Türkiye'de köpek dövüştürmek yasak olsa bile, bugün kontrol edemediğimiz birçok noktada insanlar köpeklerini dövüştürmekte. Nedensiz yere yapılan bu dövüşler, köpeklerin yaralanmalarına hatta ölümlerine yol açabiliyor. Köpeklerin daha uzun süre dövüşebilmeleri için, onlara ilaç verenler ve doping uygulayanlar da var. Kendi doğalarında var olan yok etme içgüdülerini köpeklerini dövüştürerek tatmin eden insanlar, nasıl bir suç işlediklerinin farkında değiller. Hangi ırk olursa olsun, hayvan dövüştürerek bahis oynayan ve buna seyirci kalan insanlar ekolojik dengenin en büyük tehdidi.

Kangalın korunması
Hayvanseverlerin kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıkları bu ırkın geleceğini kurtarmak, devlet eliyle mümkün olabilir. Tüm bu sorunların tek çözümü belki de devlet desteği. Giderek Türkiye'de ve dünyada önem kazanan kangal köpeğinin geleceği için Sivas'ta çalışmalar çoktan başlamış.

Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, ülkemizdeki kangal ırkının korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik araştırmalar yapmakla kalmıyor; kangal köpeklerine ilişkin bilimsel etkinlikler de düzenliyor. Kaymakamlık da destek vermek amacıyla, 2000 yılından beri her yıl, bu merkezde uluslar arası bir festival düzenlemekte.

Kaynak: Coşkun Aral*

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 11:20   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Sayin k0900
Ben de bir kangal hayraniyim,durusu ,yuz ifadesin deki masumiyeti ki heybetiyle celisiyor,mukemmel .Karacabey e ozel olarak kangal yavrularini sevmeye giderdik,o donem onlari alip yetistirecek ortama sahib degildim,alamadim .Almaya gittigimiz de de musait olmadigini karantina uyguladiklarini soylediler sonra es dost yari kangal yavrular getirdi hepsini ellerimle besleyip buyuttum,bir tanesi oyle guzel olduki bir sabah yerinde bulamadik calinmis..gunlerce aradik ....
Su andada iki kardesi buyutuyorum,ama saf kan degil babalari kangal ,7 aylik olmalarina ragmen kocaman oldular.
Arayisim devam ediyor bir erkek bir disi kangal alip yetistirmek istiyorum,bakalim ne zaman olacak...

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 13:13   #5
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
müjgan hanım merhaba;
istanbulda nerede yetiştiriyorsunuz kangalı? eğer o boyutta bahçeniz varsa , ya da böyle imkanlarınız gerçekten çok şanslısınız. çok özendim
ben fırsat buldukça hayvan barınaklarına giderim. sizde bu barınakları takip edebilirsiniz.emin olun kangal dahil birçok safkan ırkına maalesef buralarda rastlanıyor.

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 20:48   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Kangallarım beş yaşında , inanılmaz masum ve iyiniyetli varlıklar.
Sivas'lı okul arkadaşım Üretme çifliginden getirmişti.
Birbirlerinede çok bağlılar.

Kız , oğlandan biraz daha zeki ; arada kemik veriyoruz, yine birgün kemiklerini verdiğimizde afiyetle yemeye başladılar , kız hemencecik kemiğini bitirdi Abrek'se yavaş yavaş tadını çıkararak ,yalayarak oyalanırken , Nise ( kız ) hem koşup hem havlayarak kafeslerinin kenarına koştu ,Abrek'te kemiğini birakıp havlamaya ve kenara geldi , Nise bu firsattan istifade dönüp oğlanın kemigini yok ettiğinde Abrek hala dışarıya (ne gelen nede geçen vardı ) havlıyordu.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 08:39   #7
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
işte kadın zekası

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 10:31   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Kangallar özgülüklerine çok düşkünlerdir. Küçük yaştan itibaren sürekli bağlamanız gerekir. Eğer bağlanmaya alışmazsa idare edemezsiniz. Sürekli daha fazla mekana sahip olmayı isteyeceklerdir.
Kangal bakımı için en ideal yer köy veya çiftlik olmalı. Hayvancağızı zincire mahkum etmek yerine ataları gibi özgürce gezmesine imkan sağlamak gerek.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 10:38   #9
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Bence sadece erkeğinin iyi niyetini kötüye kullanmış yemeğini bırakıp gidecek kadar dişisini sevdiğinden tehlikeye koşmuş sanki.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 23:38   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Kangal ( Türk-Anadolu Çoban Köpeği ) köpekleriyle ilgili yabancı ülke internet site adreslerinden bazıları :
http://www.asdca.org/
http://www.kangaldogsinternational.org/
http://people.unt.edu/~tlt0002/kdpups99.htm
http://www.kangaldogs.co.uk/index.html
http://www.dogbreedinfo.com/kangaldog.htm
http://kangaldogsinaustralia.com/
http://www.akc.org/breeds/anatolian_..._dog/index.cfm
http://www.anatoliandog.org/

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 12:14   #11
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Sevgili IlksenOzturk
Istanbula 140km uzaklikta 30 donumluk bir arazide yasiyorum,sartlarim kopek buyutmeye oldukca elverisli,bu nedenle kopegini atan insanlarin ugrak yeri oldu bu arada bir cok sahibsiz kopegede bakip asi vs yaptirdik,bir cogunu kisirlastirip isteyenlere verdik .Hatta yakin koyde sahibli bir kangal bahcemize geldi azman birseydi sevdik yedirdik icirdik bunu aliskanlik haline getirdi,ziyaretleri artti,bir sabah bahcede garip izler gorduk bir anlam veremedik ,birsure sonra esim bizim kangalla geliyor,boynunda3 metre zincirle meger guzel yaratik zinciri koparip bize gelmis hemde o garip izleri birakarak,tabi kendilerine gereken ikrami yaptik....
Umarim bir firsatiniz olur sizi burada misafir ederiz.Bu muhtesem varliklarida bolca seversiniz..

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 13:35   #12
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
merhaba mujgany;

çok özendim size doğrusu benim de çocukluktan beri birsürü köpeğim olmuştur, çok da delisiyimdir. fakat iş hayatı bizi koca koca bloklara hapsetti malesef. o yüzden ben de balkonumu çiçeklendirmeye çalışarak, sokaktaki köpekleri besleyip severek bu açığı kapatmaya çalışıyorum
çok şanslısınız

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2009, 22:51   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bölümle ilgili rica...

Forum Kuralları

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 09:53   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
EĞİTİMİ;
Köpek eğiticisinin herhangi bir köpeği eğitebilmesi için, çok iyi bir psikolojik yapıya sahip olması gerekir. Kendisi ile köpeğin en iyi şekilde nasıl uyum sağlayacağını anlamalı ve bu nokta üzerinde önemle durmalıdır. Köpekte de bazı özellikler bulunmalıdır. Örneğin, bir köpek bedenen ve psikolojik yönden sağlıklı olmalı ve normal bir zeka, dikkat ve cesarete sahip olmalıdır.
Eğitimde kalıtımın rolü : Her köpek ırk özelliklerini yavrularına kalıtsal olarak verir. Bir yavru köpek gelişme çağını tamamladıktan kısa bir süre sonra ana ve babadan gördüğü tüm hareketleri taklit eder.
Köpeğin özel yeteneklerinin rolü : Köpeklerin koku alma duyuları hiçbir canlı ile kıyas edemeyecek kadar gelişmiştir. Eğitimde köpeğin bu özelliğinin rolü büyüktür. Çünkü köpekler kokusunu aldığı bir canlıyı asla unutmazlar.
Her canlı kendine has bir vücut kokusu çıkarır ve bu koku parmak izi gibi her canlıda ayrı özellikler gösterir. Örneğin, hiçbir insanın kokusu diğer insanlarla en ufak bir benzerlik göstermez.
Koku alma duyusu çok gelişmiş olan köpek, herhangi bir yere saklanmış bir kişiye, ona ait bir eşyayı koklattıktan sonra geçtiği yerleri izleyerek onu ortaya çıkarır. Kangal köpeğinde koku alma duyusu çok iyi gelişmiştir. Bu sayede sürüye yaklaşan kurt veya başka bir zararlının (hırsız vs) kokusunu daha uzaktayken müdahale ederek sürüyü korur.
Eğitimde Eğitici Personelin Rolü : Köpek eğitimini yapacak kişinin en başta hayvanları sevmesi, sabırlı ve köpeklerden korkmayan, otoritesini hayvana kabul ettirebilecek birinin olması gereklidir. Eğitici köpeği sevmelidir. Köpeğin hareketlerinden, jestlerinden, bakışlarından veya ses tonundan ne istediğini anlamalı ve davranışlarını ona göre ayarlamalıdır. Köpek eğiticisi ani ve kesin kararlıdır. Bir emrin uygulanmasında nerede, ne zaman ve nasıl karar vereceğini mutlaka bilmelidir. Köpek eğiticisi korkak, çekingen ve tehlike karşısında görevi terk eden bir yapıda olmamalıdır. Aksine cesur, kararlı ve kendisi kadar köpeği de düşünen ve koruyan bir karaktere sahip olmalıdır.
Eğitici, karşısındaki canlının kendi düzeyinde bir beyin ve anlayış gücü olmadığını bilmeli ve onu eğitirken bir konuyu bir çok defa tekrarlamak zorunda kalacağını unutmamalıdır. Bu durumda asla sinirlenmemeli ve köpeğe kötü davranışlarda bulunmamalıdır. Köpek eğiticisi son derece sabırlı ve yüksek tahammül gücüne sahip olmalıdır.
Kaynak : Kangal web

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2009, 14:38   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uyarlar. Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte ustadırlar. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Dünyada kurt boğabilen tek köpek ırkıdır.

Kangal köpekleri, örnek olarak Namibya'da, Alman çoban köpeklerinden daha üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar.

Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu, pitbulu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika'da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır. Bilinen en güçlü köpek ırkıdır.
kaynak : wikipedi

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen k0900 : 23-05-2009 saat 14:48 Neden: ilave
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:27   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
Kangal

Merhaba,
Ben ankara'da dubleks bahçeli bir sitede otuyorum. Ev uygun olduğu için köpek beslemeye karar verdim ve tercihim KANGAL dan yana oldu. Zeyna'ya çocuklarım da ben de çok alıştım. 02.02.2009 doğumlu, yani daha 6 aylık. Artık sesi daha gür çıkmaya başladı. Gece site içinde serbest dolaşan köpekler oluyor. Onları hissettiğinde sesi gürleşiyor. Komşularımdan şikayet gelmeye başladı. Oysa sitede tek havlayan köpek benimki değil. Dün ciddi bir şekilde tartışma yaşadım. Sorunumu paylaşmak istediğim için siteye üye oldum. Beni rahatlatabilir misiniz bilmiyorum ama Zeyna'yı kaybetmek istemiyorum. Cümle aralarında gizli tehditler vardı. "Susturmasını biliriz, çözüm buluruz, site yönetimi harekete geçiririz" vb. Kangal beslemekle yanlış mı yaptım acaba. Haklarım nelerdir, köpeğimi, kendimi ve çocuklarımı bu karmaşadan nasıl uzak tutabilirim.
Zeyna yaşını doldurduğunda daha rahat bakabilirmiyim. Yoksa gezdirmek, beslemek kısaca zaptetmek zormu olur. Komşulaımın söylediği gibi bakılması için illaki çiftlikte mi yaşaması gerekiyor, yoksa köyde mi.
Aslında sorularım çok. Duygularım şu anda yoğun ama bir taraftan da ilk günden bunaltmak istemedim. Şimdiden teşekkür ederim. İyi günler

zeyna ve minnos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:29   #17
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Köpek eğitimiyle ilgilenen yerlerden yardım almayı denediniz mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:56   #18
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 734
Kangal gibi asaletli bir köpekten ne isterler anlamadım gitti. Keşke imkanım olsada baksam kangala

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 15:34   #19
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Moralinizi bozmak gibi olmasın ama, kangal geniş alanların hayvanı. Sanırım ya bağlı tutuyorsunuz ya da dar bir alanda haraket kaabiliyeti var. Bu hayvanın psikolojisini bozar. Ne kadar iyi davransanız, baksanız da hayvanın mutlu olması kolay olmayacaktır. İdeal olarak kangal asla bağlanmamalı, rahatça koşabileceği bir alanda serbest dolaşabilmelidir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 15:41   #20
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
İşte Bu yüzden burada verilen bir ilana şu cevabı verdim 1 dönümlük alan yaterli olurmu? olursa polatlıdaki bahçemede bakabilirmiyim? Bakabilirsek aile fertleri ile görüşüp bahçeye götürebilirim. demiştim.

Bizim bahçemiz Polatlıda hobi bahçeleri diye geçiyor ve orada bayağı köpek mevcut ve dışarı salındığında alan çok geniş gezip gelmesinde hiç bir sakıncanın olmadığı bir yer...

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 15:41   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
Hiç bağlamıyorum. Sadece siteden çıkartırken tasma takıyorum. Sitenin arka tarafında boş araziler var. Orada diğer köpkleklerle birlikte oynuyor. Bahçemde yaklaşık 50 m2 çitle çevrili arkataraf sadece ona ait

zeyna ve minnos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 16:02   #22
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Havlama konusunda eğitim verilebiliyor diye okumuştum bir yerlerde. İnsan kıyamıyor , biz konuşuyoruz, yetmiyor yazışıyoruz. Havlamasın demek de ağır geliyor açıkcası...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 19:04   #23
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
bir yaşında sonra sesi dahada gürleşiyor birbucuk yaşındayken uçan kuşa bile gürlüyor geniş alanın köpeği ama boş arazide yeterince gezdirip egzersiz yaptırıyorsanız köpeniz için sorun olmazda toplu konutların olduğu yerlerde köpek bakmak komşuların şikayeti üzerine zorlaşabilir 3285 sayılı yasada **** 5199 sayılı yasada sanırım yönetmeliklerinde olabilir emin değilim komşuların şikayeti ile köpeğiniz zabıtalarca elinizden alınabilir yanıltmak istemem ama kanunları bir tarayın bence bizimde bir kangalımız var adı duman 5 aylık komşularla sorunumuz olmuyor çünkü her evin baktığı bir köpek var

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 20:37   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Havlama konusunda eğitim verilebiliyor diye okumuştum bir yerlerde. İnsan kıyamıyor , biz konuşuyoruz, yetmiyor yazışıyoruz. Havlamasın demek de ağır geliyor açıkcası...
Çok haklısınız

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 20:51   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeyna ve minnos Mesajı Göster
....daha 6 aylık. Artık sesi daha gür çıkmaya başladı.

....Kangal beslemekle yanlış mı yaptım acaba.

Zeyna yaşını doldurduğunda daha rahat bakabilirmiyim. Yoksa gezdirmek, beslemek kısaca zaptetmek zormu olur.
Çok güzel bir dost besliyorsunuz.

Zamanla sesi dahada gürleşecek Ancak bir yaşından sonra öyle herşeye havlamayacak.

Tanımadığı her türlü köpeğe havlayacak. Dişileri daha fazla havlarlar.

Mutlaka gezmeli, biz 1, 1.5 saat kadar gezdirdiğimizde öyle yoruluyorlarki, bir kaç saat dinleniyorlar.

Bakımı şimdide rahat olmalı, suyu ve yiyeceğini ancak tüketeceği kadar yiyeceklerdir.

Biz her sabah dost kuçaklaşması yapıp oyun oynuyoruz, seviyoruz. Büyüdükçe (1 yaş) biraz daha güçlenecekler. Bağlamamakla iyi yapıyorsunuz, bende bazen açık alanda olsalarmıydı diye düşünüyorum.

Yollarda ezilmiş hayvanlar gördükçe doğru yapıyoruz diye avunuyorum.

Asıl yeri boş araziler, doğrusuda bu. Ancak bu kanğallara bizlerde sahip olmaz isek korkarım yok olacaklar.

Sivas Kangal Köpeği

Yukarıdaki başlıkta kanğallarla ilgili bilgilerde var

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2009, 11:50   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
İnsanlar müstakil evleri bahçe için ve/veya evcil hayvan beslemek için tercih ediyorlar. Rahatsız olanlara gidin rezitansta yaşayın diyeceğim artık.
Aslında abartıyorlar ilk defa geçen gece çok havladı. Bunun da bir nedeni vardı.
Sabah 30-45 dk., akşamları 1 saat gezdiriyorum. Bunun haricinde bahçe sularken de ilgileniyorum. Sanırım yeterli oluyor.
K0900 ilginiz için teşekkür ederim.

zeyna ve minnos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2009, 11:56   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
K0900 adige misin
Siteye girdim. Abrek - Nise sizin kangalların adı mı

zeyna ve minnos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 21:02   #28
Ağaç Dostu
 
ahmet salih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 252
Sn;zeyna ve minnos açık söylemek gerekirse işiniz çok zor, günde 1 saat gezdirmeniz yeterli değil ,kışın bu, bile çok zor olacaktır.ayrıca sizin temponuz kangal için çok hafif kalır. kangal besleyen biri olarak kesinlikle moralinizi bozmak istemem, bu şartlarda kangalınızı iyi bir eğitime almanız ve çok iyi sosyalleştirmeniz lazım. sitenizin yapısını bilmiyorum, çok kalabalık bir site değilse, sitedeki diğer hayvanlarla tanıştırmanız,diğer site sakinlerini de iyi bir koruma köpeği olduğu için, geceleri salmanızın iyi bir iş olacağına ikna etmeniz gerekir.eğitim ve sosyelleştirme işine bir an önce başlamalısınız.çünki yeni görüşlere göre eğitime 2 aylıktan itibaren başlanıyor. www.pozitifkopek.com ,kangalınızı gezdiriken insan gücüyle zapdetmeniz mümkün değildir,tek çare eğitim. 6 aylık en güzel zamanları keyfini çıkarın ,hızlı büyüyorlar,kangalınızla birlikte sorunsuz mutlu günler dilerim.

ahmet salih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 21:35   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Sn. zeyna ve minnos, son durum hakkında bilgi verirmisiniz

İşallah sorunlar çözülmüştür.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2009, 01:19   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Kangallar şehir hayatına uygun köpekler değillerdir. Şehirlere getirilen kangallarda pek çok davranış bozuklukları gözlemlenmekde ve bu köpekler kırsal kesimde olduğundan daha değişik davranışlarda bulunmakdadırlar.

Köpek sahiplenirken yapılan en büyük hata köpeği aldıkdan sonra bilgi aramaya başlamakdır. Bu bizim ülkemizde çok yaygındır. Halbuki köpeği almadan önce araştırma yapılmalı ona göre köpek alınmalıdır. İnsan istediği, beğendiği, sevdiği köpeği sahiplenemez. Sahipleneceğiniz köpek sizin sevdiğiniz, beğendiğiniz köpek yerine sizin bakabileceğiniz, kontrol altına alabileceğiniz ve sizin yaşam tarzınızla mutlu olabilecek bir köpek olmalıdır.

Kangal şehir içinde veya sitelerde bakılacak, barındırılacak bir köpek değildir. Bu ırk var olduğundan beri bozkırlarda özgürce yaşamış, koyun sürüleri peşinde kilometrelerce yol kat eden başına buyruk, ne iş yapacağını kendi bilen, insan baskısı altına fazla girmemiş bir rıkdır. Geçmişde günümüzün bilinen hiçbir eğitim metodu ile eğitilmemiş olan bu ırk eğitimide sevmez. Köpeklerin eğitilebilirlikleri kalıtımsal olarak gelecek nesillere aktarılır. Kangalın anavatanı olan bozkırda yaşadığı sürece hiçbir eğitim geçmişi olmamışdır.

Kangal Avrupanın bazı ülkelerinde yasaklı ve kısıtlamalar getirilmiş ırklar sınıfındadır. Köpeklere getirilen bu kısıtlamalar şüphesiz havlamasından veya insanları rahatsız etmesinden değil insan hayatını tehdit etmesinden dolayı getirilmişdir. Kanada ve USA’da rage sendromu gösteren kangallara da rastlanmışdır. Kangalın genleri onun şehirler içinde 5-10 dönümlük alanlarda hapsedilerek yaşamasına müsaade etmediğinden bu davranış bozuklukları çıkmakdadır. Evvelki sene Sivas Suşehri’nin bir köyünde kalmakdaydım. Sabah evin önünde duran köpeği akşam üzeri 15- 20 km uzakdaki başka bir köyün yakınlarında gördüm ve yanımdaki köylüde tastik ederek evet bu bizim köyde gördüğün köpek sabahleyin gene köye döner buralarda geziyor demişdi. Kangallar geceleri köyler arası yolculuk yaparlar, köy etrafında çok büyük alanları gezerler. Böyle bir hayvanı getirip şehir hayatına zorlamak bu köpeğe yapılacak en büyük eziyetlerden birisidir.

Kangal gerektiği gibi bakılmazsa, ona bilinçsiz şekilde davranılırsa insan hayatı için tehlikeli olabilir. Kangal severler ve diğer yasaklı köpek ırklarının fanatikleri bu sevdikleri ırkların çocuklarla çok iyi geçindiğini, kimseye zarar vermeyeceklerini, köpekleri zarar verecek hale insanların soktuğunu iddia etselerde durum böyle değildir. Yurtdışındaki istatistikler bu fanatiklerin dediklerini haklı çıkarmamakdadır.

Her kangala benzeyen köpek kangal değildir. Çoğu köpek sever ellerinde bulunan köpeklerini kangal zannederler ama köpekleri gerçek kangal değildir.


Düzenleyen pozitifköpek : 11-09-2009 saat 20:05
pozitifköpek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
evcil hayvanlar, hayvan, kangal, köpek

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024