agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kompost (http://www.agaclar.net/forum/kompost/)
-   -   Öğrenciler ile kompost yapmak istiyorum (http://www.agaclar.net/forum/kompost/38412.htm)

gzd85 25-11-2015 21:23

Öğrenciler ile kompost yapmak istiyorum
 
Merhaba, sınıf öğretmeniyim çocuklarla okul bahçesinde kompost yapmak istiyorum. Küçük bir çukur açıp içine yumurta kabukları, meyve kabukları, gazate kağıtları ve dallar koyduk.Çocuklar her gün atık getiriyor ve çukura atıyoruz.Sanırım yanlış yapıyoruz.
Çocuklarla kolay nasıl kompost hazırlarız yardımcı olursanız çok sevinirim.

Mad Max 05-01-2016 09:30

Hocam kompost işinden pek anlamasamda sizin yaptığınız bir projedir ve bu projenin desteklenmesi gerekiyor bence , sizi tebrik ediyorum hocam ,ustalarımız nasıl olmuşta sizin açtığınız konuyu görmemişler.

malina 05-01-2016 13:55

Alıntı:

bu projenin desteklenmesi gerekiyor bence , sizi tebrik ediyorum hocam ,ustalarımız nasıl olmuşta sizin açtığınız konuyu görmemişler.
Konuyla ilgili yazılmış epey bilgi var. Oradan okumak gerekiyor. Her soran için aynı bilgilerin tekrar tekrar yazılması mümkün değil... Anlaşılmayan ve yetersiz kalan kısmı sorulabilir tabii...

seleste 11-06-2019 19:41

Değerli Hocam merhaba. Ben bu projelerden cok yaptırdım. Bu yil tekrar yaptıracağım.

Ilkokul cocuklariyla yaptiracaksaniz, ilk önce kesekagidi, yazisiz koli kutulari, buğday kepeği gibi karbon içeren (C) malzemeyi makasla **** elde kucultturerek bir yerde biriktirin. Bir miktar da gübre getirtmelisiniz. Daha sonra yalnızca sebzelerden ve meyvelerden oluşan evsel atıklar ( pişmiş hic bir şey olmaz; süt, et, balık, tavuk artıkları olmaz. Küçük çocuklarda en iyisi " herkes marul yaprağı, havuç artığı gibi şeyler getirsin" demek. ) Yeşil sebzeler kompostun N Azot kismini saglayacak. Gubreyle birlikte 3 cesit malzemeniz oldu. Hepsinden birer ölçü girecek.
Maddi olarak imkaniniz varsa Ema adli ürünü satın alın ve tüm malzemeyi güzelce karıştırdıktan sonra %45 oranında Ema ile ıslatın. Ister bir çukura ister büyükce bir kovaya sıkı sıkı bastırarak koyun. Vokmsulu olmayacak. Içinden bir avuç alıp sıkınca 1 damladan fazla sızıntı olmayacak.

Ema alma imkanınız yoksa, yoğurt suyu, ekşimiş kefir ve maya kabartarak da gerekli bakterileri elde edebilirsiniz. Çok.sıkı bastirdiktan sonra, üstüne ağır bir taş koyun. Bir-kac ay içerisinde kompostunuz hazır olacaktır.

Sevgiler saygılar değerli öğretmenim.

Portakal Rengi 12-06-2019 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gzd85 (Mesaj 1422727)
Merhaba, sınıf öğretmeniyim çocuklarla okul bahçesinde kompost yapmak istiyorum. Küçük bir çukur açıp içine yumurta kabukları, meyve kabukları, gazate kağıtları ve dallar koyduk.Çocuklar her gün atık getiriyor ve çukura atıyoruz.Sanırım yanlış yapıyoruz.
Çocuklarla kolay nasıl kompost hazırlarız yardımcı olursanız çok sevinirim.

Kompost konusu ile ilgili bilgi veren epeyce site var.
Kişisel güvenimin tam olduğu site www.bugday.org
Aradığınız bilgileri orada bulabilirsiniz. Gelişigüzel karışım olmuyor. Karbon-Azot dengesini tutturmak gerek. Soğuk kompost uygulamasını araştırmanız gerekiyor. (Topraktan gelen toprağa dönsün.)
Ağaç dalları (kahverengi bileşenler) yerine talaş kullanmak kullanışlı ve ulaşılabilir oluyor.
Önemli olan bakteri kaynağına ulaşmak. Hayvan gübresi gerekiyor ki, okul ortamında hijyen standartları ile çelişmeden bakteriye ulaşmak sorun yaratabilir.
Diğer bakteri kaynakları az verimli.
Kolaylıklar dileği ile.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024