agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Kompost Çayı
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 7 Gönderen acemi_caylak
  • 3 Gönderen Lonicera
  • 3 Gönderen acemi_caylak
  • 1 Gönderen Lonicera
  • 2 Gönderen acemi_caylak
  • 3 Gönderen acemi_caylak
  • 2 Gönderen seyyah53

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2011, 19:13   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Kompost Çayı

Kompost çayından daha önce bir mesajımda da söz etmiştim. Bu konu forumda Lonicera tarafından bu mesajda anlatılmıştı.

Baharın yaklaşmasıyla birlikte bitkilerinizi zaman zaman kompost çayı ile beslemek onların gelişimini hızlandıracaktır.

Kompost çayı bitkilerinize ne gibi yararlar sağlıyor. Buna geçmeden önce organik maddenin aerobik veya anaerobik yoldan dönüşümüne kısaca göz atmakta yarar var.

Aerobik dönüşümde, karbonhidratlar, proteinler, amino asitler, üre, organik yağ asitleri, selüloz, lignin vb. maddelerin oksijen varlığında parçalanması ile, amonyum (NH4+), amonyak (NH3), nitrat (NO3-), nitrit (NO2-), karbondioksit (CO2), azot oksit (N2O) ve yüksek sıcaklık (60-80 ⁰C) ortaya çıkar. Anaerobik dönüşümde ise oksijenin yokluğunda, metan (CH4), hidrojen sülfür (H2SO3), amonyum (NH4+), amonyak (NH3), karbondioksit (CO2), azot oksit (N2O), azot (N2) ve daha düşük sıcaklık (35-45 ⁰C) ortaya çıkar. Her iki parçalanma sonucu ortaya humus dediğimiz organik maddece zengin kompost oluşur. Sıcaklık farkına dikkat edilirse aerobik yöntemle elde edilen kompostta sıcaklık çok yükseldiği için hastalık etmeni patojenler ve birçok yabancı ot tohumu ölür. Anaerobik yanmada ise hem patojenler temizlenmez hem de bitkiler ve diğer canlılar için zararlı olabilecek hidrojen sülfür gibi zararlı gazlar oluşur.

Bu yüzden kompost çayı yaparken aerobik yoldan edilmiş kaliteli bir kompost kullanılmalıdır.

Kompost çayının gurusu iyi bir toprak biyologu olan Dr. Elaine Ingham’ın Soil Food WEB (Toprak Besin Ağı) hakkında oldukça güzel çalışmaları var. Dr. Elaine ve ekibi 15 yıldır, bütün araştırmalarını kompost ve özellikle de kompost çayı üzerine yoğunlaştırmış durumda ve şu anda her bitki için ayrı kompost çayı üretme projesi üzerinde çalışıyorlar.

Aslında kompost çayı yapmak çok basit. Bir bidona doldurulan kompost ve su sürekli karıştırılarak sudaki çözünmüş oksijen miktarı artırılıyor ve bunun sonucu ortamdaki mikroorganizmların çoğalması sağlanıyor. Suya hava verme işlemini basit bir hava pompası (akvaryum pompası, kompresör vb.) ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik burada anaerobik yöntemde olduğu gibi günlerce beklemek zorunda değilsiniz. Yaklaşık 48 saat içerisinde kompost çayınız kullanıma hazır olmakta. Yukarıda sözünü ettiğimiz mesajda Lonicera bunu şekilli olarak anlatmış.

Elaine Ingham’ın bazı tespitlerine burada değnmeden geçmeyelim. Ona göre hem kompost hem de kompost çayı oksijence zengin koşullarda gerçekleştirilmeli. Böylelikle anaerobik koşullarda oluşan alkol, fenol ve organik asitlerin oluşması engellenmiş olur ki bu 3 madde ortamda fazla olması durumunda bitki dokularına ciddi zararlar veren maddeler.

Ingham’a göre en verimli topraklarda mantarların biyokütlesi bakterilerin biyokütlesinden 1000 kat daha fazladır. Çiçekler ve tek yıllık sebzeler bakteri yoğun topraklarda, çalı türleri ve çok yıllık bitkiler ise mantar yoğunluklu topraklarda daha güzel gelişme gösteriyorlar. Eğer bakteri yoğunluklu bir kompost çayı elde etmek istiyorsanız, %45 yeşil madde, %30 odunsu madde, %25 azot oranı yüksek madde (kan, kıl vb.) kullanmalısınız.

Kompost çayı hem yapraklara spreylenerek hem de sulama suyuna karıştırılarak kullanılabiliyor. İyi bir kompost çayında aşağıdaki mikroorganizmalar bulunuyor.

Bakteriler: Bilinen bir çok bakteri türü kompostta bulunuyor ve basit organik maddelerin parçalanmasında rol alıyor.

Aktinomisetler: Ağaç kabuğu, kağıt gibi maddelerin parçalanmasında rol alıyorlar.

Mantarlar: Küf mantarları ve mayalar bakterilerin parçalayamadığı lignin vb. maddeleri parçalarlar.

Protozoalar: Bakteri ve mantarları tüketerek ortamdaki mikroorganizma dengesini sağlıyorlar.

Rotiferler (Zooplanktonlar): Organik maddenin parçalanmasında ve sindiriminde rol alıyorlar.

Kompost çayı yapımında kompostun jüt bir çuvala doldurulması daha iyi sonuç veriyor. Jüt çuval bulunamadığı durumlarda külotlu kadın çoraplarıda kullanılabilir.

Aşağıdaki resimlerde kompost çayı makinelerinin temsili resmi ve profesyonel kompost çayı ekipmanları görülüyor.

Name:  kompst tea1.jpg
Views: 7607
Size:  44.2 KB

Name:  kompost tea 2.jpg
Views: 9288
Size:  56.9 KB

Name:  kompost tea 3.jpg
Views: 8173
Size:  41.0 KB

Name:  kompost tea 4.jpg
Views: 7350
Size:  26.1 KB

Hacim olarak 1/10 şeklinde 1 birim kompost 10 birim kompost kullanılabilir.
Melas, maya ekstraktı (laboratuvar malzemesi satan yerlerde bulunabilir.), tatlı su yosunu ekstraktı (spirulina) ve kurutulmuş yosun kullanılması ortamdaki mikroorganizma sayısını artıracaktır. Ancak melas ve deniz yosunu ortamdaki E. coli sayısını tetikleyebilir. Bunun için kompost çayına bir miktar havuç suyu karıştırmakta yarar var. Havuç suyu E. coli gelişimini baskılarken ortamdaki diğer mikroorganizmaların gelişimine olumsuz bir etkisi yoktur. (Dr. Michael Bomford)

Bakteri ağırlıklı (sebzeler ve çiçekler için) bir kompost çayı yapmak istyorsak kompost çayına karbonhidrat, protein ağırlıklı yiyecekler ekleyebiliriz. Mantar ağırlıklı (çok yıllık çalı ve meyve ağaçları için) kompost yapmak istiyorsak yulaf ezmesi, soya unu, buğday unu, humik ve fulvik asit ekleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çok fazla yiyecek koyarak ortamda anaerobik koşullar oluşmasını engellemekten geçer. Örneğin 25 litre (yaklaşık 5 gallon) suya 28,5 gr melas ve 5 fincan humik asit katılabilir.

Kompost çayı yaparken, kompost çayının sıcaklığı toprak sıcaklığı ile yaklaşık aynı olmalıdır. Örneğin sonbaharda uygulanacak kompost çayı ile yazın uygulanacak kompost çayının sıcaklığını toprak sıcaklığına göre ayarlamak gerekir.

Kompost çayı yaparken, ortamdaki oksijen miktarı çok önemlidir. Oksijem miktarı 6 ppm (6 mg /L) altında olmamalıdır. Bu yüzden fazla miktarta kompost çayı yapmak istiyorsanız akvaryum pompası yerine kompresör kullanabilirsiniz.
Kompost çayı yapım süresi iyi bir havalandırma ile 48 saat civarındadır. Su yüzeyinde koyu kahverengi köpükler oluştuğu zaman kompost çayınız hazır demektir.

Name:  kompost tea 5.jpg
Views: 7719
Size:  39.1 KB

Kompost çayı yapraktan uygulanacaksa dönüme yaklaşık 6 litre, topraktan uygulanacaksa dönüme yaklaşık 25 litre civarında uygulanır.

Literatürde kompost çayının erken yanıklık, geç yanıklık, küllenme ve kurşuni küf gibi hastalıkları baskıladığı söylense de bu konuda elde edilen veriler tatmin edici düzeyde değildir. Baskılama oranı düşüktür. Tıpkı forumda sözü çok fazla geçen etkin mikroorganizmalar gibi.


Düzenleyen acemi_caylak : 15-04-2011 saat 20:54
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2011, 08:33   #2
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sevgili acemi_caylak, kompost çayı konusuna da el atmanıza nasıl sevindim anlatamam. Kompost çayı üretimim halen devam ediyor. Daha önceleri aerobik koşullarda hazırladığım kompostu bitkilerimin diplerine veriyordum. Bir süredir kompost çayı yaptıktan sonraki atıkları vermeye başladım. Çayın çok daha kısa sürede etkili olduğunu gözlemlediğim için ve ürettiğim kompost fazla miktarda olmayıp altın değerinde olduğu için bu şekilde kıskanarak kullanıyorum.)

İlk kompost çayı denemesinde biberler üzerinde çok olumlu sonuçlar almıştım. O yıl uygulama yaptığım biberlerde kırmızı örümcek zararlısını görmedim. Kompost çayı mı buna neden oldu kesin bir şey söyleyemem. Ama ürün miktarındaki artış gerçekten şaşırtıcı oldu diyebilirim. Şimdi kompost çayı konusuna değinmişken( hazır sizi yakalamışken) hala aklıma takılan çözemediğim bazı konular var. Bunlar şimdilik şu şekilde;

1. Aerobik koşullarda yapılan kompost ve yine aynı koşullarda yapılan kompost çayı (tüm şartların yerine getirildiği varsayımıyla) hiç bir şekilde zararlı organizma vb. içermeyecektir diyebilir miyiz? ( çoğunlukla sebzelerimde yapraktan da uyguluyorum)

2. İyice ihtimarı sağlanmış ahır gübresini aynı aerobik şartlarda çay halinde uygulama şansımız var mı?

3. Esas merak ettiğim husus ise daha genel bir soru. Her ne şekilde elde edilirse edilsin, mikroorganizmaların yaşam süreleri nedir? Daha açık bir ifadeyle mikroorganizmaları sürekli yeniden elde etmenin çabası içinde mi olacağız yoksa onların varlığını daimi kılmanın, onlara gerekli koşulların hazırlanmasının bir yolu var mı?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 15:38   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Lonicera

Alıntı:
1. Aerobik koşullarda yapılan kompost ve yine aynı koşullarda yapılan kompost çayı (tüm şartların yerine getirildiği varsayımıyla) hiç bir şekilde zararlı organizma vb. içermeyecektir diyebilir miyiz? ( çoğunlukla sebzelerimde yapraktan da uyguluyorum)

Elaine Ingham, zararlı mikroorganizma içermeyeceğini söylüyor. Ayrıca yazıda da belirttiğim gibi bir miktar havuç suyu eklenmesinde fayda var.

Alıntı:
2. İyice ihtimarı sağlanmış ahır gübresini aynı aerobik şartlarda çay halinde uygulama şansımız var mı?

Eğer ahır gübresi sürekli karıştırılarak yakıldıysa, zaten aerobik kompostta yapılan süreçle aynı aşamadan geçmiştir. Ancak bir kenarda kurutularak yapıldıysa içindeki besin maddeleri çözünerek çok düşük seviyelere inmiştir.

Alıntı:
3. Esas merak ettiğim husus ise daha genel bir soru. Her ne şekilde elde edilirse edilsin, mikroorganizmaların yaşam süreleri nedir? Daha açık bir ifadeyle mikroorganizmaları sürekli yeniden elde etmenin çabası içinde mi olacağız yoksa onların varlığını daimi kılmanın, onlara gerekli koşulların hazırlanmasının bir yolu var mı?
Mikrorganizmaların ortamda yaşam süresi ısı, ışık, nem, pH seviyesi, toprak yapısı ve topraktaki besin maddesi miktarına çok bağlıdır. Üstelik her mikroorganizmanın gerektirdiği koşullar farklıdır. Örneğin bakteriler daha çok nötr toprakları, mantarlar asit karakterli toprakları severler. Eğer toprağınızın su tutma kapasitesi iyi, topraktaki oksijen ve besin miktarı yeterliyse dışarıdan eklediğiniz mikroorganizma sayısı gün geçtikçe azalacaktır.Bir diğer önemli noktaysa topraktaki organik madde miktarını sürekli kontrol etmekten geçer. 3 ayda bir toprak tahlili yaptırılması gerektiğini söylüyor uzmanlar.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 18:05   #4
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Üstadım öncelikle bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Anlaşılan o ki, toprağa sonradan eklenmiş olan mikroorganizmaların aynı ortamda sürekli hayatta kalıp çoğalmalarını sağlamak, bunların yeniden elde edilip devamlı toprağa eklenmesinden daha çok çaba, emek, masraf vb. gerektiriyor. O zaman yılmadan üretime devam

Son olarak bir şey daha öğrenmek istiyorum sizin için sakıncası yoksa. Kompost çayı oluşturduktan sonra diyelim ihtiyaç fazlası kısmı (veya bu çayı bir sebepten ötürü kısa bir süre kullanamayacağız), içine melas ekleyip aynı oksijenli ortamda aynen çay yapımı gibi devam ettirmemiz mümkün müdür?

chttmr beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 19:36   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Son olarak bir şey daha öğrenmek istiyorum sizin için sakıncası yoksa. Kompost çayı oluşturduktan sonra diyelim ihtiyaç fazlası kısmı (veya bu çayı bir sebepten ötürü kısa bir süre kullanamayacağız), içine melas ekleyip aynı oksijenli ortamda aynen çay yapımı gibi devam ettirmemiz mümkün müdür?
Sevgili Lonicera,

Çayı yaptıktan sonra en geç 4-5 saat içerisinde kullanmanız gerekiyor. Bazı kaynaklarda 18 saat diyenler var ama zaman geçtikçe ortamdaki oksijen azalacağından ölüm hızlanacaktır.

Melas ekleyip havalandırma ile (pompanız çalışır durumda olmalı) daha uzun süre saklanabilir. Ancak bakteriler için karbonhidrat ve yosun, mantarlar için yulaf ezmesi, soya küspesi, un, humik, fulvik asit gibi besinlerle sürekli takviye edilmesi gerekir.

Lonicera ve Angel Aki beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 15-04-2011 saat 20:56
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2011, 09:48   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Arkadaşlardan gelen sorular üzerine, bir konuya ayrıntılı açıklama getirmek istiyorum. Toprağınızdaki organik madde miktarı oranı düşükse topraktan uyguladığınız kompost çayı veya diğer mikrobiyal gübrelerin etkisi daha düşük olacaktır. Çünkü bu tür topraklarda sizin dışarıdan eklediğiniz bakteri ve mantar türü mikroorganizmalar yeterli besini bulamayacak ve beklenen olumlu etki daha düşük seviyelerde olacaktır. Dışarıdan eklemiş olduğunuz bu küçük yaratıklar ölmeden ayakta kalmalılarki toprağınızda besin işçiliği rolünü üstlenebilsinler. Bu yüzden mikrobiyal gübre uygulaması öncesi, toprak tahlili kesinlikle yaptırılmş olmalıdır. Toprağın organik madde miktarı, pH seviyesi vb. kesinlikle bilinmelidir.

Üstelik Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunda organik madde miktarı azdır. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Cahit Küçük ve Prof. Gökhan Çaycı, Tavuk Dışkılarının Organik Gübreye Dönüştülme Sistemleri isimli sunumlarında tarım alanlarımızın çoğunda organik maddenin yetersiz ve yaklaşık %1.5 civarında olduğunu belirtmekteler.

Sıralama Organik Madde Oranı Tarım Yapılabilir Topraklar İçindeki Yüzdesi
Çok Az %1’den düşük %19.2
Az %1-2 %49.8
Orta %2-3 %22.4
İyi %3-4 %5.6
Yüksek %4’ten fazla %3
Toplam %91.4 yetersiz

Bölgelerdeki durum ise aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Bölgeler Değerlendirme
Trakya-Marmara %93.8’inde yetersiz
Karadeniz %85.5’inde yetersiz
Orta Anadolu %97’sinde yetersiz
Güneydoğu %95.8’ inde yetersiz
Ege %89.3’ünde yetersiz
Doğu Anadolu %94.4’ ünde yetersiz
Göller %95’inde yetersiz
Akdeniz %93.1’inde yetersiz

Buradan yola çıkarak, ortalama tarım yapılabilir toprak derinliğini 25 cm olarak alırsak 1 ha toprağa %0.25 lik organik madde artışı için yaklaşık 10 ton organik gübre gerekiyor. Bu organik madde gerekisinimini karşıladıktan sonra veya organik madde ile birlikte toprağa mikrobiyal gübre uygulaması daha etkili olacaktır.

Gübre seçimindeyse aşağıdaki tablo size yararlı olacaktır. Çünkü her bitkinin gereksinim duyduğu, kök bölgesi mikroorganizma çeşitliliği farklıdır. Bu konuda Soil Food WEB tarafından kullanılan ölçüt mantar:bakteri oranı şeklindedir. Aşağıdaki tabloda bazı bitkiler için yaklaşık oranlar bulunmaktadır. (Kaynak: www.soilfoodweb.com)


Bitki Mantar:Bakteri Oranı
Bakteri başat bitkiler 
Çim (ince saplı, lawn grass) 0.5 - 1.0
Çim (kalın saplı, turf) 0.9 - 1.5
Brokoli 0.3 - 0.7
Lahana 0.5 - 0.8
Havuç 0.5 - 0.8
Mısır 0.8 - 1.0
Buğday 0.8 - 1.0
Marul 0.5 - 0.8
Domates 0.8 - 1.0
Tütün 1 .0 - 3.0
Mantar başat bitkiler 
Üzüm 3 - 5
Yaprağını döken ağaçlar 10 - 100
Akçaağaç 5 - 100
Elma (bahçe) 10 - 50
Çam 50 - 100
Kozalaklılar 100 - 1000

yağmur, seb.NEM ve NatZen beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 13:10   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
Emeğine sağlık Acemi Usta böylelikle,kompost çayı, piyasada mevcut ve 1 lt.si bile fahiş fiyata satılan bir çok üründen hem kat ve kat daha ucuz ve de daha zengin bir gübre oluyor.Kısacası heş şey aslına dönüyor.
Mikrobiyal gübreler,toprağınızın organik maddece doygunluğuna göre etkili oluyor.İsmini vermiyorum bir mikrobiyal gübre iki farklı tarlada, aynı üründe ,aynı miktarda ve aynı zamanlarda veriliyor bu şekilde bile çok fark ediyor.Ürünün kullanıldığı tarlalaradan birinin sahibi memnun kalırken diğer tarla sahibi hiç faydasını görmedim diyebiliyor.En önemlisi ve ilk yapılması gereken toprağı organik maddelerce zenginleştirmek olmalıdır.Daha sonra mikrobiyal gübrelere geçilmeli diye düşünüyorum.Örn.toprağa azotobakter verilecekse önce toprak analizi yaptırılmalı ve organik madde miktarı yeterli düzeydeyse bile iyi yanmış hayvan gübresi ilave edilerek kullanılmalı yoksa sonuç hüsran olabilir.

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 19:48   #8
Ağaç Dostu
 
Hillbilly's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
youtube da bir kaç video ya rastladım Compost Tea diye nasıl yapıldığını püf noktalarını anlatıyorlardı (onlarca video) herneyse ben de bu 3 ay süre zarfında bu işte bayağı ustalaştım. Öncelikle mükemmel bir compost toprak hazırladım ve bu toprağı kullanarak 24 saat içinde koyu kahverengi bi sıvı(çaya benzer) ortaya çıkıyor bunu yapraklara ve toprağa uygulayınca inanılmaz neticeler aldım.

Saksılardaki çilekler ve ahududular( şu anda olgunlaşmak üzere hatta ahududu meyveleri kırmızılaştı), pawpaw, frenk üzümü, goji berry, boysenberry, antep fıstığı, kocayemiş aklınıza ne gelirse deneme amacıyla şu anda balkonda yetiştiriyorum ve hepsi süper tepki verdiler bunların (zone 7) iklimle rahatlıkla baş edebildiklerini gördüğümden daha sonra bahçeye dikicem.

Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2011, 21:36   #9
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Sn.Lonicera bu konuyu bizlere sunduğunuz için ve Sn. Acemiçaylak rumuzunuza yakışmayacak bir şekilde bu konuyu bizlere detaylı bir şekilde açıkladığınız için sonsuz teşekkürleri mi sunuyorum...

Dün akşam Sn. Meyvelitepe ye özel mesaj ile bir soru sordum...kendisi de her zaman olduğu gibi bana yeni bir konu başlığı sundu...ve kendimce bahçıvanlıkta bir adım daha ilerledim...(Teşekkürler Sn.Meyvelitepe)

Soru şu idi; 19 lt lik su bidonlarımda böğürtlen,ahududu,üzüm asmaları,goji berry lerim var...bunlara 1 ay önce 1-2 el küreği üstten toprağa karıştırmak üzere koyun gübresi verdim...fakat şimdi 10 kg solucan gübresi aldım,sulandırarak(şerbet) yine bu bitkilerde kullanmak istiyorum... nasıl yapıcam...(bildiğin araştırmayan tembel öğrenci..sor cevabı al kurtul..)

cevap;özetlemek gerekirseki Sn.Meyvelitepe geniş bir şekilde açıkladı 'kompost çayı'

Başladım araştırmaya fakat öğrendiklerim Sn.Acemiçaylağın buraya yazdıkların öteye değil...

hemen bir akvaryum motoru sipariş ettim 3 metrelik borusuyla toplam 10 tl...

solucan gübresi kg ı 2 tl...

gerisi para değil...

sormak istediklerim;

1_Madem bu kompost çayının içersinde yüksek sıcaklık hedefledik bunun için akvaryum hava motoru ile oksijen sağlayacağız kovamıza...14 nisan 2011 dışarıda hava hala soğuk bu işlemi ısı yaratması açısından evin içerisnde yapmak ta fayda varmı yoksa dışardada olurmu?

2_Ben 20 lt lik bir kovaya yarım kilo solucan gübresi+bir çay bardağı havuç suyu+yarım çay bardağı keçi boynuzu pekmezi koymak istiyorum...ölçülerde bir azlık- çokluk varmı?

3_Şayet 2. sorumda bir sorun yoksa elde edilen kompost çayını tülbentte süzdükten sonra yapraktan vermek için ne kadar? vede topraktan vermek için ne kadar su ile seyreltmem gerekecek?

yarın bu konu başlığı altında yaptığım işlemleri resimlemek istiyorum...sorun teşkil edermi..malum konu başlığı 'kompost çayı' bizimkisi biraz 'solucan gübresi kompost çayı' gibi oluyor....'Alman japon yapıştırıcısı' gibi

saygılarımla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 21:42   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Seyyah53,

Yanıtlar aşağıdadır.

Alıntı:
Madem bu kompost çayının içersinde yüksek sıcaklık hedefledik bunun için akvaryum hava motoru ile oksijen sağlayacağız kovamıza...14 nisan 2011 dışarıda hava hala soğuk bu işlemi ısı yaratması açısından evin içerisnde yapmak ta fayda varmı yoksa dışardada olurmu?
İçeride yapmanızda hiç bir sakınca yok. Uygulama yapacağınız kompost çayının sıcaklığı ile dışarıdaki sıcaklığın aynı olması gerektiğini söylüyor işin guruları.


Alıntı:
Ben 20 lt lik bir kovaya yarım kilo solucan gübresi+bir çay bardağı havuç suyu+yarım çay bardağı keçi boynuzu pekmezi koymak istiyorum...ölçülerde bir azlık- çokluk varmı?
Genelde 10 litre suya 1 litre kompost öneriliyor. Bu yüzden gübre miktarını biraz artırmakta yarar var. Ayrıca birazda humik asit ve soya unu katarsanız iyi olur.

Alıntı:
Şayet 2. sorumda bir sorun yoksa elde edilen kompost çayını tülbentte süzdükten sonra yapraktan vermek için ne kadar? vede topraktan vermek için ne kadar su ile seyreltmem gerekecek?
Kompost çayı genelde seyreltilmeden kullanılıyor. Ancak süzmekten söz ettiğinize göre bir yanlışlık olabilir mi? (Sadece dipte biriken tortu süzülecek.) Kompost su ile direk karıtırılmamalı. Kompost çayı yaparken, kompostu bir jüt torbaya, çok tercih edilmesede tülbentten bir torbaya veya külotlu kadın çorabına doldurmanız ve ağzını kapatarak kovanın içine yerleştirmeniz gerekiyor. Burada kullanacağınız çuval ya da çorapta delikler arası açıklığın 400 (0.4 mm) mikron olmasının ideal olduğu söyleniyor. Aşağıdaki resimde bir tane örnek görülüyor.

Name:  kompost tea 6.jpg
Views: 7075
Size:  23.5 KB

Alıntı:
yarın bu konu başlığı altında yaptığım işlemleri resimlemek istiyorum...sorun teşkil edermi..malum konu başlığı 'kompost çayı' bizimkisi biraz 'solucan gübresi kompost çayı' gibi oluyor....'Alman japon yapıştırıcısı' gibi
Kompost yerine solucan gübresi kullanmanız hiç bir sorun teşkil etmez. Ancak kullanacağınız solucan gübresinin kaliteli olmasına dikkat ediniz. Çünkü kompost çayında amaç kompost içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını sağlamak. Kalitesiz bir gübrede mikroorganizma sayısı da düşük olacaktır. Gübre kalitesi bu yüzden önemlidir.


Düzenleyen acemi_caylak : 16-04-2011 saat 07:26
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 00:16   #11
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Sn.Acemiçaylak yanıtlar için sonsuz teşekkürler...

satın aldığım gübre markalı ülkemizde kurulan 2. solucan gübresi çiftliğinden ...kalitesini açıkcası bilemiyorum...fakat sitesinden ciddi oldukları anlaşılıyor gibi...

ben solucan gübresini hazırlanmış komposttan daha güçlü bir materyal olduğunu zannetmiştim o yüzden yarım kilo dedim...

tam tersiymiş o zaman 20 lt suya 2 kilo gübre koyalım...yarın başlıyorum...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 15:25   #12
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Selam Dostlar...

Solucan gübresi kompost çayı denemem ve resimleri daha uygun bir başlık bulduğum için diğer konu başlığına yükledim...linki aşağıda veriyorum...saygılarımla

Sıvı solucan gübresi veya çayı

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2017, 22:43   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Çok acil bir yardıma ihtiyacım var. Bokashi gübreme çok uzun bakmadım,sık sık suyunu boşaltmadım-su geç doluyordu,üstelemedim- buna rağmen bozulmadı,sirkemsi kokusunu korudu.Ama içinde hala tam ayrışmamış parçalar var.Ama bu gübreyi toprağa gömdükten sonra bir ay beklemem gerekiyor ama benim mümkün olan en kısa sürede gübrelenmiş toprak elde etmem lazım.


Sorum şu,elimdeki gübreyi nasıl bir sıvı gübreye çevirebilirim?Klasik kompost çayı yöntemimi kullanamam çünkü bu anaerobik işliyor.Ne yapacağımı pek bilemiyorum açıkçası...

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2018, 13:02   #14
Ağaçsever
 
mertan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2018
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 87
Kompost çayının yapımında bakterileri beslemek için melas kullanımından bahsediliyor, bunun yerine glikoz kullanabilirmiyiz?

mertan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2018, 22:01   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2016
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 6
kompost çayını önce anaerobik sonra aerobik yapsak sorun olurmu

emrem017 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024