agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (http://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

Güler 16-10-2010 12:20

Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu
 
1 Eklenti(ler)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/851281-post45.htm

Günüm 16-10-2010 12:31

Güler Hanım ağzımın suyu aktı. Sivas'ta yaşadığımız dönemlerde buna benzer bir turşu yapılırdı. Acur ve kereviz sapı da kullanırlardı. Onlar ekmekle yerlerdi. Babama getirirlerdi. Ben de bayıla bayıla yerdim. Bu tarifi uzun zamandır arar bulamazdım. Bulduğuma çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Acaba diğer turşuluk sebzelerle de olur mu?

Güler 16-10-2010 12:34

Sevgili Günüm, sevindim aradığın şeyi bulduğuna.
Başka sebzelerden de olur mu bilmiyorum, ben daha denemedim ama yedim nefis. Bol bol da mevcudum var.
Seneye inşallah ben de yapacağım.

Günüm 16-10-2010 12:44

Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.:D
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.

cenan 05-11-2010 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 705578)
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.:D
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.

Sevgili Günüm ne yaptın? Merak ettim denedin mi?

Güler 05-11-2010 23:29

Bugün etli nohut ve pilav yanında bir arkadaşıma ikram ettim, bayıldı. Hemen bahçeye inip kalmış biberlerden toplamak istedi ama biberleri Oğuz çoktan sökmüştü.

cenan 06-11-2010 09:33

İlk fırsatta bende yapacağım. Yoruımları paylaşırım.

malina 09-11-2010 14:19

Alıntı:

2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
Bu miktar, 1 litrelik kavanozu neredeyse doldurur... Oysa içi turşuluk malzemeyle dolu olacak zaten :)

Önerim, malzemeyi koyduktan sonra, kavanoza ölçü ile su doldurmanız. Bu ölçüyü daha sonra 4'e bölüp, eşit miktarda limon suyu, sirke, şeker ve zeytinyağı ile gerekli sıvıyı oluşturmanız...

Güler 09-11-2010 14:23

Benim kavanoz bir veya bilemediniz 1.5 litrelik. Biberleri sıkı sıkıya doldurdum bu miktarları da karıştırıp üzerine boşalttık ve kalan boşuğu ki kalıyor siz de göreceksiniz suyla doldurduk. Şimdi de afiyetle yiyoruz. :p

zenfree 09-11-2010 14:55

Hiç turşu yapmadım. Bunu denemek istiyorum.Fotografı görünce ağzım sulandı.:) Afiyet olsun.

üzüm 09-11-2010 17:33

1/2 lt'lik kavanoza yarım ölçü kullanarak yaptım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave ettim.

Şeker kullanarak hiç turşu kurmamıştım; tadını merak ediyorum. Bugün yaptım, 15 gün beklemem gerek...

Güler 09-11-2010 21:07

Turşu kavanozunu sık sık baş aşağı, yukarı, yan olarak yatırın ki her taraftaki biberler sararsın. Sarı olunca olmuş demektir.

Bugün ezogelin çorbasının yanında bile yedim.

üzüm 09-11-2010 21:38

Elimin altında, kilere kaldırmadım.

Afiyet olsun, darısı başımıza. :)

fatma sunay 13-11-2010 21:46

Sevgili Güler hanım bu turşuyu ilk defa duydum ve denemek istiyorum. Ben hep sirke koyarak yapıyorum. Bu ölçü nekadar biber için acaba..

Güler 13-11-2010 22:31

Sevgili fatma sunay ben de ilk defa yeğenimde yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Bu sene bana Manyas'a geldiğinde bahçede kalan ufak tatlı sivri biberleri topladı ve 1.5 litrelik kavonaza doldurdu ve yukarıda verdiğim ölçülerle yaptı. Çok da güzel oldu, denemenizde fayda var.
Suyunu da sakın atmayın salata sosu olarak da çok yakışıyor.

kazim polat 13-11-2010 23:11

Güler Abla merhaba.
Bu karışımın içine domates rendelemeyi de denerseniz, bahsettiğiniz gibi acılı olanlarla birlikte taze ekmeği banıp, banıp yemesi harika oluyor. :)

Güler 14-11-2010 10:57

Oooo ne güzel fikirler geliyor. Sağol sevgili kazım polat.

Bu arada seni de çok özledik. Zarif eşin ve çocuklar nasıllar?

üzüm 24-11-2010 16:35

Bugün turşumu tatdım.

İlk mesajdaki gibi sararmamakla beraber 15 gün geçtiği için dayanamayıp açtım ve çerez gibi gitti.

Bugün bahçeden 1 litrelik kavanozu dolduracak kadar biber topladım; tekrar kuracağım.

Gerçekten çok lezzetli bir turşuymuş.

Güler Hanım tarifiniz için teşekkür ederim.

Güler 24-11-2010 16:45

Afiyet olsun.

Biz de leblebi gibi tüketiyoruz. Sırf o turşudan yemek için bol bol kuru fasulye ve nohut pişiriyorum. :D

livadi 29-11-2010 20:57

Bu mevsimde tarifte geçen biberlerden bulamadım ama dayanamayıp, kıl biber denilen biberlerin küçüklerinden seçip kurdum turşuyu.
Gel 15 gün gel...

osalke 24-01-2011 17:37

kısırın yanında da ne gider şimdi bu turşu.

s.eren 24-05-2011 18:31

Şeker tadı?
 
Güler hanım,

Tarifinizi denemek isterim değişik buldum.. Ammaaa, şeker tadı çok baskınmı oluyor??
Şekerli tuzlulardan pek hoşlanmam; bu açıdan bir tereddüdüm var.. Teşekkürler..

malina 24-05-2011 22:54

Şeker tadı baskın olmuyor, yarım litrelik bir kavanozda deneyebilirsiniz...

Bu arada başka bir haber :)

Kavanozda arta kalan sıvı (biberler bitince) salatalarda kullanılabilir deniyordu. Merak ettim, denedim. İki kavanozdan çıkar sıvı, yeni bir kavanoza yeter görününce onları kullandım. Ortaya çıktı ki, benim gibi sirkeyi salata sevmeyenler için, ne yapacağım şimdi bunu, döksem yazık olacak durumu ortadan kalktı :)

Güler 24-05-2011 23:08

Taze biberler çıkmaya başlayınca daha minicikken heman başlayacağım bu turşudan yapmaya.

Depoda hiç kalmadı, eee leblebi gibi atıştırırsan böyle olur tabii.
Mevsim biberlerini kaçırmayın derim. Daha sonra biberler kartlaşınca pek de istenilen gibi olmuyor.

Sayın patroniçe bu işi tükenmeze çevirdi, suyunu hiç ziyan etmeden yenisini kuruyor. :D

malina 24-05-2011 23:20

Acı kıl biberlerle çok iyi oldu :)

sakagun 18-08-2011 10:46

Dün akşam bu turşudan yaptım.
Bir sorum olacak. Bu turşu sadece biberle mi yapılıyor? Karışık turşuya da aynı karışım uygulanabilir mi?

Uzaylı 18-08-2011 22:54

Yarın bahçeden biberleri büyümeden toplamak şart oldu. Deneyen herkes çok beğenmiş. Ben de bir kavanoz tarifteki gibi. Bir kavanoz da domates rendelisini denemek istiyorum nasipse... Teşekkürler Güler hanım...

Güler 18-08-2011 23:13

Belki inanmayacaksınız ama bir kere kurdum Oğuz'un çok hoşuna gitti. İkinci kuruşumda yanımdan ayrılmadan beni inceledi ve şimdi her sabah erkenden bahçeye iniyor, minik minik biberleri toplayıp geliyor ve her gün ama bir kilo ama iki kilo turşu kuruyor.
Zaman zaman ona takılıyorum; " biberlerin biraz büyümesine müsade et de kahvaltıda şöyle ağız tadı ile yiyelim" diyorum.

Sevgili sakagun, yeğenimin kayınvaldesi bunu sadece biberden kuruyormuş, zaten küçük, küçük körpe biberlerden olunca güzel oluyor, çerez gibi yiyorsunuz. Salatalıktan kursanız o tadı alabilir misiniz bilmiyorum.
Biz bunu bir lokmada, leblebi gibi yiyoruz. Ufacık biber, biberin şapkasından tut, ısır ve şapkasını at.

sakagun 18-08-2011 23:36

O zaman sadece biberle yapayım. 10 günün geçmesini zor bekleyeceğim. Yanında etli nohut ve pilavla bayramda yeriz artık.

Güler 19-08-2011 00:00

Gidip gelip kavanozu bir baş aşağı, bir yukarı, bir yan yatırın ki malzeme iyice karışsın ve biberler sap sarı olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024