agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2008, 19:39   #151
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Altınoluk'tan dönerken kapımızın önündeki zeytinden 3 kilo kadar topladım.
Şimdi; bunları çizip mi yoksa kırıp mı suya yatırsam karar veremedim.
Siz gecen seneden beri tecrübe etmiş arkadaşlarım, bu 3 kilo kadar yeşil zeytini nasıl yapmamı önerirsiniz?

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 20:18   #152
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Cemo,
Zeytinlerden birini kırıp elinizle yağlanmış olup olmadığını kontrol edin. Parmaklarınızı biribirine sürttüğünüzde belirgin bir şekilde yağlanmış olduğunu görüyorsanız çizik zeytin yapabilirsiniz. Yeterince yağlanmamış ise kırık zeytin yaparsınız. Aldığınız zeytinin cinsini bilemiyorum. Bazı cinsler kolay tatlanırken bazıları epey uzun sürebiliyor. Cinsi biliyorsanız ne kadar süreceğini de bilirsiniz nasılsa. Kolay gelsin..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 20:42   #153
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Cinsini bilmiyorum, öğrenme ihtimalim de yok buradan. Keşke sorsaydım ordayken.Siz söyleyince kırıp baktım, yağlanmadı.
Bu durumda nasıl hazırlayabilirim bana ölçü vererek anlatırsanız çok sevinirim ,sevgili Meyveli Tepe.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 22:43   #154
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Cemo,
Kırık zeytinin uzmanı değilim. Bildiğim kadarıyla bir çekiç ile teker teker kıracaksınız. Kırma işlemini mümkün mertebe tek darbede yapın. Zeytin eti ezilmeden çekirdeğine kadar boydan boya derin bir çatlak oluşmalı. Sonra bir kavonoza doldurun, üzerine zeytini tamamen kaplayacak şekilde su doldurun. Acısı çıkana kadar her gün suyunu değiştirin. Zeytin cinsi samanlı olsaydı acısı 10 günde çıkardı. Sizinkini bilemiyorum. Onuncu günden itibaren iki günde bir tadına bakarsınız. Acısı iyice azaldığında %8'lik tuzlu su hazırlarsınız, bir daha suyunu değiştirmeden hızla tüketirsiniz. Bu şekilde hazırlanan zeytin çok uzun dayanmayacaktır.. Gerek acısı çıkarken, gerek tuzlu su yaptığınızda zeytinin hava ile irtibatını kesecek şekilde üzerine baskı koymayı ihmal etmeyin..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 23:39   #155
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Meyvelitepe, sizin armağan ettiğiniz zeytinler o kadar güzeldi ki, bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum

Hala 10-15 tane var

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 00:58   #156
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Merhaba sn. cemo;
sn. meyvelitepe çok güzel açıklamış, ben küçük birşey ilave edeyim.
Zeytinlerin her suyunu değiştirdiğinizde, bir iki parça küçük limon tuzu atarsanız, zeytinleriniz sertliğini ve rengini koruyacaktır. Tadında da pek bir değişiklik olmuyor, deneyin isterseniz, sanırım işin püf noktası da bu .

tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 01:13   #157
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Malina, afiyet olsun. İyi idare etmişsiniz doğrusu. İnşallah Aralık sonuna kadar yeni ürün salamuralar yenilecek duruma gelmiş olur. Tabii, arada çizme kalamatalar olacak, hatta samanlı'dan sele yapma imkanımız da olur. Bu akşam itibarıyla samanlıdan yeşil çizikleri de suya koyduk. Zeytin şöleni başladı yani..

Sn.Tufan, limon tuzu salamuralarda pek çok zeytinci tarafından asitlik ayarlayıcı olarak kullanılıyor. Sitrik asitden ibaret olan limon tuzunun ekşiliğini pek sevmediğimden kullanmıyorum. Onun yerine laktik asit kullanıyorum. Ancak şimdi yapılan yeşil çizikler salamura olup fermentasyona girmeyecekler. Sadece acılığı giderilip hızla tüketilecekler. Bu sebeple normalde limon tuzuna gerek yok. Ancak ekşiliğini seviyorsanız bir mahzuru da yok sanırım..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 08:19   #158
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Teşekkür ederim arkadaşlar.Bugün deneyeceğim, inşallah başarırım.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 20:26   #159
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Geçen yıl zeytin bulamamıştım. Bu sene bulurum inşallah.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 00:51   #160
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Zeytin sektöründe çalışan biri olarak naçizane arkadaşlara bazı tavsiyelerde bulunmak isterim.
Ayvalık'da zeytin ilk çıktığında hemen tüketebilmek için önce kırma zeytin yapılır.Kırma zeytin çizik zeytine göre acısını daha kısa sürede atar ve Hergün suyu değiştirilerek kısa zamande yenilebilecek olgunluğa gelir.Hatta kısa sürede tüketileceği için suya hiç tuz ve asit konmaz.Sudan yenilecek kadar çıkarılır.Hafif tuzlanır,zeytinyağı gezdirilir ve leblebi gibi tüketilir Kırma zeytin yaparken çekirdeği parçalamamaya ve kırdığınız zeytini hemen su dolu kavanoza atmaya dikkat ediniz.Çunkü çok çabuk oksidasyona uğrayarak kararır.
Bu tarif ev yapımı kırma tarifi

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 00:53   #161
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Geçen yıl zeytin bulamamıştım. Bu sene bulurum inşallah.
İsterseniz ben size buradan gönderebilirim sevgili Zenfree..

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 09:24   #162
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Zenfree, Meyvelitepe'den olsun isterseniz gönderebiliriz..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 21:42   #163
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sayın İmgelem ve Sayın MeyveliTepe ilginize çok teşekkür ederim. Bulamazsam size haber veririm.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 21:53   #164
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Geçen yıl zeytin bulamamıştım. Bu sene bulurum inşallah.
Burada pazarda satıyorlar alıp gönderebilirim.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 15:38   #165
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sevgili Nazlı teşekkür ederim. Yeni gördüm mesajını.
Arkadaşlar siyah zeytinin zamanı geldi mi?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 16:01   #166
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Yalova'dan üç kilo kadar yeşil zeytin aldım. Satıcı; zeytinleri çizip, hergün suyunu değiştirmemi söyledi. Yalnız ben her zeytine üç çizik attım sabah marketten aldıklarımda iki çizik gördüm. Fazla çizik atmak zeytine zarar verir mi?

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 17:25   #167
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn eylems,yıllardır kendi zeytinimizi kendimiz yapıyoruz.Zeytin siyahlaşmadan hem kırma hem çizme basıyoruz bidonlara.Kırma zeytin suyu hergün değiştirilirse kısa sürede,çizme ise biraz daha uzun sürede tatlanıyor.Siz çizme tercih etmişsiniz,dolayısıyla biraz daha geç tatlanacak.Zeytine atmış olduğunuz çizik sayısı zeytine herhangi bir zarar vermez.Aksine ne kadar çok yaralanırsa,acı suyunu o kadar çabuk bırakıp tatlanacaktır.Suyunu hergün değiştiriyorsanız ve renk fazlaca değişmesin diyorsanız,bir iki tane limon tuzunu da her gün bidon içine atmayı unutmayınız.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 18:05   #168
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bilgiler için teşekkür ederim Lonicera.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 21:40   #169
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Zenfree,
Karamürsel-Su (kara zeytin ya da eşek zeytini de denilir) siyahlaştı ve toplandı. Çizik kalamata yapılmak üzere fıçılara kondu bu günlerde. Samanlı ve trilye cinslerinin siyahlaşması için daha 3-4 hafta zaman var. Bizimkiler henüz kırmızı. Biraz daha siyahlaşacaklar ve biraz da su kaybederek buruşacaklar. Bir ay sonra pazara bakarsanız bulabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 23:12   #170
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sayın MeyveliTepe teşekkür ederim.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 07:32   #171
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 6
ben siyah zeytini beş kiloluk bidona 3 çay bardağı tuz yarım çay bardağı sirke yarım çay bardağı yağ koydum her gün bidonu sallıyorum 20 günde oluyor

mateçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 08:30   #172
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.mateçi
tarif ettiğiniz şekilde siyah zeytin yapımının "en az 6-8 ayda olur " diye biliyorum.

20 günde acı suyunun çıkması mümkün gelmedi bana.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 09:12   #173
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Denizakvaryumu,
Bu yöntem zaten belli bir olgunluğa gelmiş zeytine tuz vasıtasıyla su kaybettirmek suretiyle acısının çıkarılmasıdır. Prensibi sele zeytininin yapılmasıyla aynıdır. Gerçekten de acı suyun en hızlı çıkarılma yöntemidir. 20-30 günde acılık çıkar. Kıvam iyi tutturulursa çok da lezzetli olur. Tek mahzuru çabuk tüketilmesi gerekir. Hoş, vakumlama ile bir yılı aşkın muhafaza edilebildiğini de denemiş oldum.

Tuz ile su kaybettirme yönteminin başka uygulamaları da vardır. Söz gelimi, normal usulde salamura ile lakerda yapmak aylar alırken (üstelik de risklidir), tuz ile lakerda yapmak en fazla üç gün alır. Üstelik de tuz balığa geçip tuzlu yapmaz..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 09:30   #174
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Gerçekten de acı suyun en hızlı çıkarılma yöntemidir. 20-30 günde acılık çıkar. Kıvam iyi tutturulursa çok da lezzetli olur. Tek mahzuru çabuk tüketilmesi gerekir. Hoş, vakumlama ile bir yılı aşkın muhafaza edilebildiğini de denemiş oldum.
Teşekkürler,bu bilgi iyi oldu.

Sn.MeyveliTepe bu durumda sizden de bu tür zeytinin yapılma tarifini alalım.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 21:50   #175
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
Hurma zeytin veren ağaç kesilecek !

Merhabalar, sizlerle üzüntümü paylaşmak, varsa yapılabilecekler konusunda fikir almak istedim.
Urla içmeler mevkiinde oturduğumuz sitenin yanından yeni yol geçecek ve bizim bu yola 7 metre telkinde bulunduğumuz alan içinde 2 adet hurma zeytin veren yetişkin çok verimli ağaçlarımız var.Ne yazıkki ağaçlar yolun tam ortasında kalıyor.Bunlar yetişkin kocaman ve çok verimli ağaçlar . daha bu gün meyvelerini topladık , o kadar lezzetliler ki anlatamam.Bu hurma zeytinler dışında altı yedi tane de diğer çeşitlerden zeytin ağaçları var ve bunlarda çok verimli ve yetişmiş ağaçlar. Ne yazık ki yol güzargahında kalıyorlar.

FUSNUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 21:56   #176
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Yetişkin kocaman ağaçlar demişsiniz, anıt ağaç için başvurudas bulunup koruma altına aldırsanız?

Hiç resmi bir makama başvurdunuz mu, imza filan toplasanız, kamuoyu oluşturamaz mısınız? Mahalle baskısı yani?..

Çok üzücü ben böyle durumlarda çıldırıyorum resmen, nolur herşeyi yapmaya çalışın...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 02:08   #177
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Hurma zeytin denilen hani şu hiç bir işlemden geçirilmeden tüketilen mi?

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 18:57   #178
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Ev yapımı zeytin isteyen olursa yardımcı olabilirim. Altınoluk'ta tanıdığım bir aileden yıllardır zeytin ve zeytinyağ alırım. Geçen gün siparişim geldi.
Siyah zeytin ve çizik yeşil zeytin'in kilosunu 6 ytl'den, zeytinyağını 9 ytl'den satıyorlar. İletişimi sağlayabilirim.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 19:50   #179
Ağaç Dostu
 
cybel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2008
Şehir: İZMİR,KARŞIYAKA
Mesajlar: 371
Galeri: 34
Arkadaşlar geçen gün beş kilo yeşil zeytin ve iki kiloda siyah zeytin aldım. Yeşil zeytinlerimi dildim iki günde bir suyunu değiştiriyorum. siyah zeytini hiç denememiştim ama satıcı bir tarif verdi. "Siyah zeytinleri çatalla del, sonra 1 çay bardağı sıvı yağ+ 1 çay bardağı şeker+ istediğin kadarda kaya tuzuyla beş litrelik su bidonuna koyup ağzını sıkıca kapat,aklına geldikçede çalkala şişeyi" dedi bende aynen tarif ettiği gibi yaptım. Sizin tariflerinize bakarak benim tarifte şeker farkı var acaba şekeri neden koydum şimdi onu anlamaya çalışıyorum. Acaba asiti dengelemek için mi? Çünkü ben şişe domatesi yaparkende domatesleri kaynatırken biraz şeker ilave ederim domatesin asitini alması için. Ona benzer bir durum mu acaba. Şimdilik iki hafta oldu şişeye koyalı biraz sulanmış bakalım neler olacak.

cybel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2008, 20:33   #180
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Merhabalar,
Evde dilme zeytin yapan arkadaşlar şu hususa da dikkat etmelidirler. Diyelim 5kg zeytin yapıyorsunuz. Dildiniz ve suya koydunuz zeytinleri, ama hergün ama 2 gündebir suyunu değiştirdiniz ve zeytinler tatlandı. 5kg zeytin normal yeme ile normal sayıdaki bir aileye enaz 5-6 hafta yetecektir. Tatlanmış ve kütür kütür olan bu zeytini hep o sertlikte tutmak ( zehir gibi tuzlamak veya cok ekşi hale getirecek limon tuzu kullanma yolu hariç olmak üzere) mühim konudur. Bu hususta size denenmiş yöntemimi yazayım :

Zeytinleri suyundan aldınız ve baktınız tatlanmış, soğuk su ile son bir kere daha güzelce yıkayınız. Suları iyice süzüldükten sonra masa üzerine yayacağınız bir örtü üzerine ( temiz büyük kağıtta olabilir) zeytinleri seriniz. Kurumaları için biraz bekledikten sonra (1/2-1 saat yeterlidir) hepsini bildiğimiz sofra tuzu ile güzelce tuzlayınız ( ölçü veremiyorum ama hepsinin karıştırılarak normal miktarda tuzlanmasına dikkat etmek gerekir). yarım saat kadar o hali ile bekletiniz tuzunu alması için sonra tümünü cam kavanoza alınız, kavanozu silme zeytinyağ ile doldurunuz ve kavanozun içinede 1kg zeytine 2 limon hesabı ile limonları enine yuvarlak olarak dilerek kavanoza atınız. Bu işlem ile elde ettiğiniz bu yağlı zeytin hem çok tuzlu olmayacaktır hemde çok ekşi ve hepside diri diri kalacaktır kavanoz içinde.
( Bu tarif yağlı zeytini,ekşi sevmeyenler içindir.Yağ maliyetine katlanmak istenilmez ise yapılacak şey, zeytinleri ekşisi bol tuzlu suda muhafaza etmek ve ekşisiz zeytinin güzel tadından mahrum kalmaktır.).

Hoşçakalınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024