agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-11-2007, 08:12   #91
Yeni Üye
 
neslihan_bkk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2007
Şehir: Bangkok
Mesajlar: 8
Galeri: 1
İlginiz için çok teşekkür ederim Feyzan. Burada süt ürünleri maalesef yok. Yoğurt, ayran ve en önemlisi beyaz peynire hasretiz

Büyük alışveriş merkezlerinden sadece kaşar peyniri bulabiliyoruz.Bir arkadaşım aysonunda aktarmalı olarak buraya gelecek. Bolca peynir siparişi verdim

Merak ettiğim paket halde yoğurt mayası varmıdır?

**** gelecek peyniri bir şekilde maya olarak kullanabilirmiyim?

Bildiğiniz bir ürün varsa lütfen bana bildirin.

Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler

neslihan_bkk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 08:20   #92
Ağaçsever
 
Feyzan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Bangkok'da yoğurt yapmak zordur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neslihan_bkk Mesajı Göster
...Merak ettiğim paket halde yoğurt mayası varmıdır?
**** gelecek peyniri bir şekilde maya olarak kullanabilirmiyim?
Bildiğiniz bir ürün varsa lütfen bana bildirin...
Eğer size peynir getirecekse, aynı şartlarda ambalajlı yoğurt da getirebilir. Onu kullanıp mayalarsınız ve eğer tutarsa artık hep yoğurdunuz olur.
Ancak bu tür gıda maddelerinin gümrüklerden giriş ve çıkışında sorun yaratabilirler.
Peynirin maya olarak kullanılabilirliği ya da hazır maya konularını bu sayfada konuda uzman arkadaşlar var onlar cevaplayabilir.
Selamlar.

Feyzan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 08:45   #93
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Yoğurdun kendisini maya olarak kullanabilirsiniz. Piyasada peynir mayaları var arkadaşınız size onlardan getirebilir, kendi peynirinizi yaparsınız.
yoğurt yapımı bu başlıkta zaten anlatılıyor. Oradan faydalanırsınız.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 09:05   #94
Yeni Üye
 
neslihan_bkk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2007
Şehir: Bangkok
Mesajlar: 8
Galeri: 1
İlginize teşekkürler.

neslihan_bkk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 13:16   #95
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-03-2008
Şehir: kırıkkale
Mesajlar: 3
sokak Sütçüsü teyzeler amcalar ne kadar günahkar ?
büyük firmalar sütü köylülerden topluyorlar. bazılarının süt üretim çiftlikleri de var ama yine de asıl kaynak küçük üreticiler. ve bu toplama esnasında bozulmayı önlemek için ne yazık ki kimyasal ajanlar /dezenfektanlar/ kullanıyorlar. sütün pastörize edilmesi kaynatarak yapılmaktadır. Sterilizasyon un en sık kullanılan yöntemi kaynatmadır. yüksek ısıda bakteriler, mayalar, küfler ve virüsler tamamen imha edilerek mikroorganizmasız bir ürün elde edilmektedir. bu işlemden sonra soğutulma esnasında çevreden ve hava dan ürünümüz tekrar kontamine / biyolojik kirlenme olabilir. bunlar bilimsel veriler. o halde sütçü teyze ve amcanın günahı ne????? onlardan aldığımız sütü kaynattığımızda steril bir ürüne ulaşıyoruz. yoğurt **** bi başka şey ürettiğimiz de biyolojik bir kirlenme olacaksa bu bizim yaşadığımız çevreden bulaşacaktır bi başka yerden değil. bu konuda biz temiz isek ve hijyen kurallarına uyuyorsak ürettiğimiz yoğurt vs. de harika olacaktır. insanın elinde 15 000- 20 000 bakteri ağzında ise en az 120 000 bakteri yaşamaktadır. büyük firmalarda yapılan yoğurtlar da işte bu konumda bize göre avantajlıdır. ancak çevremizdeki bakteriler bizi zaten kontamine etmiştir. yani bakterisiz tamamen steril bir ortamda yaşamamız mümkün de değildir. mümkün olsa bile doğru da değildir. imuno sistem dediğimiz vücudumuzun savunma sistemi çok kısa sürede çöker böyle bir durumda. yüksek yoğunluklu sterilizasyon ancak ameliyathanelerde o da kısmen sağlanabilmektedir. bunun haricinde ilaç üretilen yerler. ve bazı labaratuvarlar için bu gereklidir. en ünlü yoğurt üreticisinin imalathanesinde bile ölçüm yapsak inanın sterilizasyonlarının olamadığını çok rahat tespit edebiliriz. bunu yüzde yüz sağlayabilseler zaten ürünlerinin son kullanma tarihi diye bir sorunları kalmaz. gıdaları bozan mikro organizmalardır. mikroorganizma yoksa bozulma da olmaz.

peki bu aşamaya kadar baktığımızda, sütçü teyze ve amcaların suçu nedir?????
eğer onlardan aldığımız süt kaynatılırken kesilirse onlar suçludur. **** evlerinde yağ makinesi varda sütün yağını çalıyorlarsa **** süte su katıyorlarsa suçludurlar. Ama onların sütü sağlıksızdır sözü KOSKOCAMAN BİR YALANDIIIIIIIIR. genellikle hayvancılıkla uğraşan insanlar yani sıradan yurdumun insanı dürüsttür ve müşterisini de kaybetmek istemez. dolayısı ile en büyük günahı belki de sütüne azıcık su katabilir. ama sütü bu insancıklar satınca tühhh kaka iken ayni sütü holdingler satınca nasıl sağlıklı oluyor. şöyle düşünüyorum hep süt aldığım teyze amcanın bi sorunu varsa evet vardır ama ben sütü kaynatarak steril ediyorsam korkulacak ne kalır geri??? peki büyük firmalar yüzlerce binlerce üreticiden ürün topladıklarına göre bu üreticilerden birinde bile diyelim ki şigella **** sarmonella varsa bir araya gelen tüm ürün kontamine olmayacak mıdır? dolayısı ile büyük firmalarca üretilen sütte kontaminasyon riski çok daha fazladır kaç üreticiden topladı ise çarpı o kadar kat risk artmaktadır. bu toplanan ürünün fabrikaya ulaşana kadar geçen sürede bozulmaması için içine kattıkları kimyasallar/koruyucu desinler dezenfektan desinler benim için fark etmez. süt kaynatıldığında da buharlaşıp uçmayacak ve direk olarak vucudumuza veya sevdiklerimizin vücuduna girecektir. bunların zararı belki on yıl belki on beş yıl sonra çıkacaktır.
sütçü amca fakirdir medyaya reklam veremez.
sütçü teyze cahildir bu konuyu böyle anlatamaz.
üniversitelerde bu insancıkları koruyanda yoktur.
dolayısı ile bu insancıkları 70-80 kuruşa bir litre süt satmaları engellenmelidir. bu insancıklar engellenir ve yok edilirse bu insancıkların sütünü 45 kuruşa alıp bize 130-200 kuruşa birileri satabilir.
yoğurt tariflerini hep okudum. Her kez serçe parmağı ölçüsü veriyor. bi düşünün bakalım 40-45 santigrattaki bir süt her cins bakteri virus ve maya için ideal ısıda iken siz küçük parmağınızı içine soktuğunuzda o parmaktaki binlerce bakteriyi sütün içine katmıyormusunuz???ve sütün en uygun ısısında bu işlemi yapıyorsunuz.

evde yoğurt yapmak isteyen arkadaşların en çok dikkat edecekleri husus bu olsun bence asla elinizi **** kirli bi metaryeli ılınmış sütünüze sokmayın ki steril, sağlıklı, katkısız , ve her defasında ayni yoğurdu elde edin.

yoğurt sünüyor muhallebi gibi oluyor diyen arkadaşıma bir bilgi; inek ilk buzağısını doğurduğunda ki sütünden yapılan yoğurtlarda bu sıkıntı hep olur ve önlenemez ineğin sonraki doğumları ile bu durum otomatik düzelir. bunu tüm inek besleyenler bilir kaldı ki sünme dediğin olsa ne olacak her şekilde yediğiniz yoğurt midenizde karışacak değil mi? bunun dış görüntüsüne takılana kadar; hijyenik, katkısız, doğal olması daha önemli değil mi?

sizleri seviyorum sevgili dostlar.
sizleri seviyorum sütçü teyzeler amcalar.
ürettiğinize saygı duyuyorum biliyorum sizler bu yazıları okuyamayacaksınız ama en azından bu yazıyı okuyan zahmet eden arkadaşlar da sizi sevecekler ve şüphe ile bakmayacaklar artık.

umarım sizleri sıkmadım. umarım sizlere ve sütçülere faydalı olabildim. saygılarımla
cumhur

pembefil beğendi.
cumhur59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 13:23   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-03-2008
Şehir: kırıkkale
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heDera Mesajı Göster
Çok merak ettim, peki bu karınca yumurtasında ne var acaba nasıl maya oluyor bilen arkadaşlar konuyu biraz açar mı lütfen
benim bildiğim süt proteinlerinin laktik asit ile fermente edilmesi ile yoğurt oluşuyor. sanırım karınca yumurtasında ve incir sütünde de bolca laktik asit olmalı. sevgiler

cumhur59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2008, 22:11   #97
Ağaç Dostu
 
Oyaman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: DAVUTLAR
Mesajlar: 715
Galeri: 12
Evde yoğurt yapan arkadaşlara :
Her yaptığınız yoğurttan mayalama için bir miktar mutlaka ayırın . Her yaptığınız yoğurt bir evvelkinden daha kaliteli ve tatlı olacaktır . Bir seferliğine yani başlangıç olarak marketten alınan yoğurdu maya olarak kullanabilirsiniz sonrası için sadece kendi mayaladığınız yoğurdu kullanın .
Yoğurt mayası için yapılan kültür geliştirmesinde de bu yöntem kullanılır .

Oyaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2008, 14:54   #98
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 205
bende yoğurdumu kesinlikle evde yaparım..
annem ve kayınvalidemden böyle öğrendim...
daha sağlıklı....
bende mayalarken bir tutam toz şeker atıyorum...
bir kaç saat dinlendirmenin ardında buz dolabına koyuyorum 1 gün sonrasında kahvaltıda iştahla yiyoruz...
ayrıca ben suyunada hayranım yoğurdumun...



(Afiyet olsun. Lütfen Türkçenin kullanımına dikkat edelim ve çok önemli olmadıkça renkli yazmayalım. S. YILMAZ)


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 20-04-2008 saat 23:01
sükunet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 10:30   #99
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arkadaşlar, yoğurt konusuyla en çok zeytin salamurası için evde laktik asit üretmeye çalışırken uğraşmış, asitlik derecesinden emin olmak için de epeyce yoğurt mayalamıştık. Bu konudaki deneyimlerimizi ve edindiğimiz bir bilgiyi paylaşmak isterim.
İnek besleyen birinden aldığımız ve hilesiz hurdasız olduğundan çok emin olduğumuz sütü marketten aldığımız Danone marka yoğurt ile mayaladığımızda sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu. Bu market yoğurdunun bir ay geçip de ekşimemesi de normal gelmemişti. Firmaya bir mesaj yazarak durumu anlattım, hangi bakterilerin kullanıldığını, başka bir katkı olup olmadığını detaylı olarak sordum.

Bir kaç gün sonra telefonla aradılar. Yoğurtta hiç bir katkı olmadığını, yoğurt kültürü olarak da iki tür bakteri kullanıldığını (lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus - her ikisi de farklı türlerdeki laktik asit bakterileri), bu kültürle mayalanmanın son derece hassas bir ısıda (43 derece) ve sürede gerçekleştiğini, bu koşul birebir sağlanmaz ise mayalanmanın gerçekleşmiyeceğini, bu kültürün yoğurtta ekşimeyi geciktirmek için asitliğinin düşük olduğunu ve yavaş geliştiğini (bu sebeple asidik yoğurt suyu elde etmek için işe yaramıyor) uzun uzun ve detaylı olarak anlattılar.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil. Sonuçta, evde yoğurt mayalamak için çabuk ekşiyen bölgesel bir markayı kullanmak gerekiyor. Ya da bir kez başarılı bir yoğurt yaptıktan sonra mayayı kaybetmemek gerekli. Yani o yoğurdu maya olarak kullanın, yeni yoğurt yaparken de bir öncekini maya olarak kullanmak şeklinde devam ettirmeli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 11:06   #100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
...sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu.

...Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil.

Evde yapılan yoğurtlarda en büyük şikayet sulanmasından ziyade yoğurdun sizin belirttiğiniz gibi lastik gibi uzaması veya sümüksü bir hal alması, bunun çaresi var mı bilmiyorum.

Prof.Erkan Topuz Hoca,
normal yoğurtların protein ihtiyacını gidermek için yenilebileceğini ama esas olanın probiyotik yoğurt olduğunu ve bu probiyotik yoğurdun da evde yapılması gerektiğini gerek Arena programında gerekse posta gazetesinde belirtti.

Bu durumda evde probiyotik yoğurdu nasıl yapacağız ? Hangi probiyotik yoğurdu maya olarak kullanacağız ? (piyasada çeşitli probiyotik yoğurtlar var)

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 12:23   #101
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu durumda evde probiyotik yoğurdu nasıl yapacağız ? Hangi probiyotik yoğurdu maya olarak kullanacağız ? (piyasada çeşitli probiyotik yoğurtlar var)
Benim bildiğim 2 marka probiyotik yoğurt satılıyor (sayısı arttıysa bilemiyorum). Markasını hatırlamıyorum ama sade olan birinden ilk olarak maya alarak yaptığım yoğurttan sürekli maya alarak, çok uzun bir zamandır yoğurt yapımını sürdürüyorum.

Arada bazen sıcaklığı ayarlayamayıp dediğiniz o kötü kıvamda oluyorsa da daha sonra doğru sıcaklığı yakalayınca yine toparlıyor. İçine 1 tatlı kaşığı şeker ilavesi, kıvam konusunda oldukça iyi sonuç veriyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 12:32   #102
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler, bu durumda probiyotik yoğurtları da normal yoğurtlar gibi yapacağız tek sorun sıcaklığı ayarlamak.Lastik görüntüsü hiç hoş olmuyor

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 12:39   #103
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yoğurdun lastik gibi olması benimde başıma geldi. Mayalık diye ayırdığım yoğurdun başına bir iş gelince marketden aldığım yoğurdu (uzun süredir yoğurdumu kendim yaptığım için piyasada satılan yoğurtlar hakkında bir bilgim yoktu. İsminden dolayı tanıdık bir markanın yoğurdunu almıştım) mayalık olarak kullandım. Yaptığım yoğurtda aynen aldığım yoğurt gibi esnek oldu. Yiyemedik. Tekrar bir başka markanın (yerel) yoğurdu ile sütümü mayaladım. 4 veya 5. mayalamada (yaptığım yoğurtan mayalık ayırıp, onunla tekrar sütü mayalamak) istediğim tipte yoğurdu elde edebildim.

Sulanması konusunda ise kendi mayamı devam ettirdiğim sürece, su oranı ilk başlardakine göre daha az oluyor. Yanılmıyorsam yoğurdun sulu olması mevsime - hayvanın durumuna görede değişiyor.

Kutu sütten yoğurt yapanlar sütü çok kaynattıklarını söylüyor. Eğer bulabilme imkanı olan varsa yerli ırk, otlayan hayvanın sütünden denemelerini öneririm.

Probiotik yoğurt nedir, farkı nedir? Benim bildiğim doğal yoğurt probiyotik yoğurtdur. (Allayıp, pullayıp gelin ediyorlar)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 12:57   #104
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bilinen yoğurt mayaları ile, probiyotik mayalar arasındaki fark nedir?
Yoğurt mayaları sütü yoğurt haline dönüştürecek olan dost fermantasyon mayalaridir.

Probiyotik mayalar ise gıdaya bağırsak sağlığı faydaları eklemek için katılabilirler. Böylelikle faydalı mayalar bağırsaklara yeniden yerleşir ve iç sağlığı desteklerler.

http://www.yovita.com/sss.php#s3

Probiotik yoğurt nedir?

Kalın bağırsak birçok bakteri grubuna ev sahipliği yapıyor. Sağlıklı bir kişide bunların çoğu zararsız. Bu bakteriler yediklerimizin artıklarıyla besleniyor, ardından gaz çıkarıyorlar. Lactobasillus acidophilus ve Bifido Bacterium bağırsak içindeki yararlı bakteri grupları. Bunlara probiyotikler adı veriliyor. İşte bu mikroorganizmaları içinde bulunduran yoğurtlara da probiyotik yoğurt deniyor. Bağırsak ve hazım sorunu olanlar için bu yoğurt türü çok yararlı. Bağırsak hareketlerini arttırıyor, yiyeceklerdeki besin maddelerinin emilimini sağlıyor, aşırı gazı engelliyorlar. Ayrıca hastalık yapıcı kötü bakterilerin çoğalmasını da engelliyor, meydanı onlara bırakmıyorlar.

Nasıl Hazırlanır ?

*1 kilo süt (yarım yağlı tercih edin)
*1 bardak probiotik yoğurt veya doğal yoğurt

Sütü bir tencerede iyice ısıtın. Kaynamaya başlamak üzereyken ocaktan indirin. Biraz ılıması için bekleyin. Bir kaşıkla üzerinden alıp parmağınızı içine sokarak sıcaklığını kontrol edin.

Parmağınız yanmamalı, ama çok da ılık olmamalı. İçine bir bardak yoğurdu karıştırın. Kapaklı porselen veya cam bir kaba koyup havluyla sarın. Oda sıcaklığında 8-10 saat bekledikten sonra yoğurdunuz hazır olacak.

Yoğurt, bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Normalde bağırsaklar içinde hem yararlı, hem de zararlı bakteriler vardır. Sağlıklı bir kişide bu denge yararlı bakterilerden yana.

Ancak yanlış beslenme, ameliyatlar, anestezi sonucu bu denge bozulabiliyor. Probiotik yoğurtlar veya evde kendi hazırlayacağınız doğal yoğurtlar bozulan dengeyi düzeltmeye yardımcı olacaktır.

http://med.fatih.edu.tr/?rahatsizliklar,22

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2008, 13:16   #105
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İlginç bir p.yoğurt yapımı, süt doğrudan değil su içinde ısıtılıyor.

------------------------------------------------------

Uzun zamandır gelistirdigim yöntemle probiyotik yogurt yapmaktayım ve bu öyle bir hal aldı ki her aksam yemeginde mutlaka yogurt yer hale geldim.. eger yediginiz yogurt birde probiyotik yogurt ise her aksam yemek size cok masraflı olacaktır o zaman size müthis bir yöntem söyleyeyim hem ucuz hem saglıklı hemde pratik

gerekli olan malzemeler
1- bir adet probiyotik yogut
2- yaglı pastorize süt 1lt (yaglı süt olmak zorunda)
3- bos bir yogurt kabı
4- yogurt kabını icine alabilecek büyüklükte bir tencere

yapılısı

bos yogurt kabına 1 adet probiyotik yogurt konulur, üstüne actıgımız yaglı sütten biraz dökülerek süt ve yogurdu iyice cırparız.. sonra geri kalan sütüde karıstırak dökeriz (toplam süre 1-2 dakika)

sütü ve yogurdu karıstırdıktan sonra yogurt kabını, tencereye koyarız ve sütün hizasına kadar tencereye su doldururuz..

sonra tencerenin kapagını kapatıp kısık ateste ocaga koyarız.. simdi önemli kısma geldik.. tencere sadece el deymeyecek kadar ısıtıldıktan sonra tüp kapatılır ve artık kapalı tencereyi hic harket ettirmeyiz, aynı sekilde sogumaya bırakırız.. tencere sogudugu zaman ki yaklasık 7 saat filan sürer kapagı acıp yogurdumuzu icinden alabiliriz.. 2 saat kadar dolapta soguduktan sonra yenilmeye hazırdır


Dip Notlar :
- yogurdun kalitesi sütteki su oranına ve yag oranına göre degisir (koyu kıvamlı süt icin yaglı süt kullanılmalıdır)

- pastörize sütü ısıtmaya gerek yoktur (diger sütleride ısıtmaya gerek yoktur ama diger sütleri bir kere kaynatıp bakterilerini öldürmeliyiz)

- yogurdu hangi maya ile mayalarsanız elde edeceginiz yogurt o olur (yani bu yöntemi normal yogurt icinde kullanabilirsiniz)

- 1lt süt icin bir corba kasıgı yogurt yeterlidir mayalamak icin. daha fazla yogurt koymak daha katı yogurt yapmaz hatta cok konulan maya eksi yogurt meydana getirebilir.. her yogurdun son kasıgı ile üstüne tekrar süt ekleyip mayalıyabilirsiniz.. 1 yogurt ile 10 defa yogurt elde edebilirsiniz sonra yeni, taze maya kullanmak daha iyi olur..

- soguma uzun sürdügü icin (6-7 saat gibi) gece yatmadan önce bunu yaparsanız sabah kalktıgınızda yogurdunuz hazırdır.. eger tencere soguduktan sonra yogurt uzun süre beklerse tencere icinde, yogurt üzerinde yavastan sulanma baslayabilir..

- katkı maddesi olmadıgı icin saglıklıdır. ayrıca 1 litre süt ile 1 kilo yogurt elde edersiniz ki fiyat karsılastırması yaparsanız ne kadar kar elde ettiginizi görürsünüz.. 1 litre süt ile 1 kilo yogurt fiyatına bakın markette

- bu yöntemle yogurt tutmama olayı yoktur herkese yüzde yüz garanti verebilirim.. önemli usus tencere sıcaklıgıdır.. tencerenin yanından (üste dogru) elle dokunamayacak sıcaklıga gelince olay tamamdır atesi södürmeliyiz..

http://www.turkeyforum.com/satforum/...d.php?t=413685

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 21:01   #106
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Deniz Akvaryumunun yazdığı evde yoğurt yapımı şimdiye kadar yazılan yöntemlerin en sağlıklısı.

Suyunu uçurmak üzere uzun süre kaynattığınız yoğurt sütte bulunan kazeinin ve ısıyla parçalanan diğer proteinlerin çökerek tencerenin dibine yapışmasına yol açar.

Mayalanma süresi ve sıcaklığı yoğurt yapımında çok önemlidir.Mayalanma süresi tam olmadan soğutulan yoğutlarda pıhtı gevşek olur,mayalanma süresi uzun tutulan yoğurtlarda da asitliğin yükselmesi sonucu su salma oluşur.Mayalama sıcaklığı 43-45 derecede oda sıcaklığında 4-6 saattir.Süre bitince sarsmamaya dikkat ederek buzdolabına kaldırılmalıdır.

Yoğurtta sünme denilen yapı genellikle inkübasyonun çok düşük sıcaklıkta yapılması ve ısıtma sırasında ölmeyen bazı sporlu bakterilerden kaynaklanır.Çözümü steril çalışmak,kullanılan mayayı değiştirmek ve sıcaklığa dikkat etmektir.

Yoğurdun gevşek yapıda olması nedeni ;sütün kuru maddesinin düşük olması(bunu önlemek için süttozu-1kg.süte 1 çorba kaşığı-eklenebilir.), kullanılan mayanın zayıf olması,mayalama sıcaklığının düşük olması,sütte antibiyotik kalıntısı bulunması,yoğurt kabının çalkalanması v.b. nedenlerden kaynaklanır.

Serum ayrılması ise sütün ısıtma derecesi ve süresinin yetersiz olması,kullanılan mayanın düzgün olmaması,kapların çok erken hareket ettirilmesi ve yetersiz soğutmadan kaynaklanır.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 21:04   #107
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Mayalama süresi sonunda yoğurdunuzu buzdolabına ağzı açık olarak koyun.Soğuduktan sonra kapatabilirsiniz.Böylece soğuma sırasında kapaktan su damlamalarını ve sulanmayı engellersiniz.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2008, 12:32   #108
Ağaçsever
 
dilekagaci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
ev yapımı yoğurt dostları,

sizlere danışmak istedigim şey: acaba yogurt yapma makinesinde yogurt yapmayı deneyeniniz oldu mu? bu konuda ki fikirlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim...4 sayfa boyunca yogurt yapma makineleriyle ilgili kimse birşey yazmamış...
aramızda kullanan ve memnun kalan varsai yorumlarını ve yogurt tariflerini ögrenmek isterim...saygılar
dilek

dilekagaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2008, 23:37   #109
Ağaç Dostu
 
Nurcan Özgür's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
Sevgili DİLEKAĞACI taklaşık 15 yıl önce arçeliğin yoğurt yapma makinesini almıştım uzun yılarda kulandım. Kızımın doğumundan sonra her gün kullandım. Hergün taze taze mayaladım. Tek farkı evde bilinen yöntemde havlu battaniye ile sarılıyor, bunda ise elektrikle fanusun içinde mayalanma için gerekli ısıda tutularak mayalanma sağlanıyor.İsterseniz büyük bir kapta isterseniz küçük bir porsiyonluk kavanozlarda mayalıyorsunuz. Bu arada elektrik kesintisinde mayalanma gerçekleşmiyor. Tariflere gelince özel bir tarif yok aynı mantık beli ısıdaki süte (küçük parmağın dayanacağı sıcaklık)maya katılıyor hafifçe karıştırılıp kapatılıyor makine fişe takılıp o sıcaklıkta sabit kalarak mayalanmayı sağlıyor. Sadece gürüntü olarak derli toplu tezgah üzerinde göze biraz hoş görünen bir makine yoksa mantık aynı nekadar tutacağına yine sen karar verip kapatıyorsun makineyi .Bu arada zmanla ve tecrübeyle birde yoğurdu nasıl sevdiğiniz de önemli öğreniyorsunuz. Bir de benim makinem çok eski belki şimdikilerde özellikler daha farklıdır.

Nurcan Özgür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 20:44   #110
Ağaçsever
 
dilekagaci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
cevabınız için teşekkürler zfkg...
aslında makinede yogurt mayalamak, eski usul sarıp sarmalayıp mayalamaktan daha zor gibi geliyor bana...benim makinem de cok yeni sayılmaz, rowenta marka...ama tam 7 saat sürüyor sütün yogurt olması...
yöntemleri de degişik, sütü kaynatıp ılıtıp mayalayandıran da var, benim gibi mayalı sütü kavanozlara eşit paylaştırıp, üzerine soguk süt döken de var...
aklımın takılı oldugu kısım herkesin yaklaşık 7 saatte mi oluyor makineyle?


Düzenleyen dilekagaci : 23-06-2008 saat 23:24
dilekagaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2008, 08:22   #111
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sizin makineniz size kapris yapıyor anlaşılan

Benim uzun yıllardır kullandığım Arçelik emektarım, ılık süte kattığım mayayla 4 saatte mis gibi yoğurt yapıyor. Gerçi kullanma kılavuzunda 5 saat yazar ama 4 saat yetiyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2008, 08:39   #112
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sevgili Denizakvaryumu, artık yöntemini deniyorum, çok pratik ve güzel mayalanıyor, teşekkürler.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2008, 08:46   #113
Ağaç Dostu
 
Nurcan Özgür's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci Mesajı Göster
cevabınız için teşekkürler zfkg...
aslında makinede yogurt mayalamak, eski usul sarıp sarmalayıp mayalamaktan daha zor gibi geliyor bana...benim makinem de cok yeni sayılmaz, rowenta marka...ama tam 7 saat sürüyor sütün yogurt olması...
yöntemleri de degişik, sütü kaynatıp ılıtıp mayalayandıran da var, benim gibi mayalı sütü kavanozlara eşit paylaştırıp, üzerine soguk süt döken de var...
aklımın takılı oldugu kısım herkesin yaklaşık 7 saatte mi oluyor makineyle?

bişey değil dilek ağacı ama 7 saat ******* çok 3-4 saat yetiyor bende

Nurcan Özgür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 15:41   #114
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Merhaba; ben katkısız süt bulmakta çok zorlanıyorum.Acaba kutu süt kullanımında mutlaka sünme,sulanma gibi sorunlarla (kısacası yoğurdun tutmaması) karşılaşacak mıyım? İyi ve ev yapımı yoğurt için pastörize olmayan doğal süt ve doğal yoğurt şart mı? Ben bu dediklerinizi tedarik etmeden, sadece kutu süt ve kutu yoğurtla yapsam denememi, acaba başarılı olamaz mıyım?


Düzenleyen osmann : 01-07-2008 saat 15:43 Neden: yazım hatası
osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 15:47   #115
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Sayın osmann, aynı tereddütlerle ne zamandır ben de boğuşuyordum ama yalnızca tereddüt edip denemzsem, sonuçta ne olacağını göremeyeceğime karar verdim. Ve dün tam denemeye hazırlanıyordum ki, eşim 5 kg.'lık bir yoğurt alıp gelmiş. Tabii o yoğurt bitmeden yenisini yapamıyacağım ama sanırım bir kaç güne kadar bu hain planımıgerçekleştirmiş olacağım.Sonuçları burada paylaşırım.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 21:04   #116
Ağaçsever
 
dilekagaci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmann Mesajı Göster
Merhaba; ben katkısız süt bulmakta çok zorlanıyorum.Acaba kutu süt kullanımında mutlaka sünme,sulanma gibi sorunlarla (kısacası yoğurdun tutmaması) karşılaşacak mıyım? İyi ve ev yapımı yoğurt için pastörize olmayan doğal süt ve doğal yoğurt şart mı? Ben bu dediklerinizi tedarik etmeden, sadece kutu süt ve kutu yoğurtla yapsam denememi, acaba başarılı olamaz mıyım?

sek marka şişe sütü deneyin, kırmızı aliminyum kapaklı şişede günlük süt...

dilekagaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2008, 18:50   #117
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci Mesajı Göster
sek marka şişe sütü deneyin, kırmızı aliminyum kapaklı şişede günlük süt...
Ancak bir sorun var,o günlük şişe sütü Ankara' dayken edinebiliyorduk,burada hiç görmedim malesef Acaba diyorum şöyle bilindik marka bir kutu sütle deneme mi yapsam? Ama ya tutmazsa

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 17:13   #118
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmann Mesajı Göster
Ancak bir sorun var,o günlük şişe sütü Ankara' dayken edinebiliyorduk,burada hiç görmedim malesef Acaba diyorum şöyle bilindik marka bir kutu sütle deneme mi yapsam? Ama ya tutmazsa
O bilindik markalarla da deneyebilirsiniz, tutuyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 01:12   #119
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
İyice araştırdım düşündüm taşındım bütün olasılıkları gözden geçirdim. Pastörize süt mü açık süt mü?
Pastörize süt,

Artıları: Hiçbir zararlı mikroorganizma içermiyor. ( Beyne ve sindirim sistemine yerleşen Paratifoyu saymazsak ve de paket açılıncaya kadar )

Eksileri: Besleyici değeri sıfır. Yani şok pastörizasyon sırasında zararlı bakterilerle birlikte yararlı olanlar da yok oluyor. Süt süt olmaktan çıkıyor. Ayrıca uzun ömürlü olması için alüminyum içerikli kutulara konuyor.

Açık süt,

Artıları: Besleyici değeri var, vücuda yararlı bakterileri içeriyor, hazırlanan ürün taze tüketilebiliyor, yağ içeriği sizin elinizde, sizin kontrolünüzde yani uzun süre beklemiyor, ürünleri daha lezzetli oluyor.

Eksileri: Kaynağını iyi araştırmak gerek, hazırlamadan önce iyice kaynatmak gerek.

Eklenen Resimler
    
Ayazkızı beğendi.
Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 07:59   #120
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Elinize sağlık, çok güzel bir anlatım olmuş.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024