agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 9 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen malina
  • 3 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-10-2014, 13:03   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Evde Pektin (jelleşmeye yardımcı madde) yapımı (Elma pektini)

Pektin

Meyvelerin reçel yapılırken kıvam alması içinlerindeki doğal pektin miktarı ile doğru orantılı.

Pektin reçel yapımında jelleşmeye yardımcı olan bir madde. Her meyvede farklı oranlarda bulunuyor. Elma, ayva, erik, böğürtlen gibi meyvelerde yüksek oranda pektin iken nar, vişne, kiraz gibi meyvelerde miktarı düşüktür. Reçel yapanlar kıvamı ayarlamak için ikinci gruptaki meyvelerde farklı yöntemler uygularlar.

Bir yöntem de reçel yapımı sırasında dışardan pektin eklemek. Son zamanlarda marketlerde toz halinde satılmaya başlandı. Ancak doğal yöntemlerle yöntemle pektin elde etmek de mümkün ve oldukça pratik.

Malzemeler:

1,5 kg yeşil elma (Granny Smith gibi, ayrıca birçok tür elmayı henüz kızarmadan kullanabilirsiniz)
4 su bardağı (1 litre) su
2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:


  • 1,5 kg (7-8 tane) ekşi elmayı yıkayıp kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan dilimleyin (orta büyüklükte elmalar için 4 parça).
  • Tencerenize yerleştirin
  • 1 litre suyu ve 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin.
  • Karışımı yaklaşık 30 - 45 dakika ya da tenceredeki sıvı miktarı başlangıçtaki miktarın yarısına kadar kaynatın.
  • Üzerine birkaç kat temiz bir tülbent koyduğunuz bir tel süzgeçten süzün.
  • Süzdüğünüz sıvıyı 20 dakika daha kaynatın.
  • Sterilize ettiğiniz ve hava almayacak şekilde kapattığınız kavanozlarda buzdolabında saklayabilir ya da konserve edebilirsiniz. Buzlukta dondurmak da bir saklama yöntemi olabilmektedir.

Kullanırken; hangi meyvenin reçelinde ne kadar ev yapımı pektin kullanılması gerektiği sorusuna cevap vermek zor. Çünkü reçeli yapılacak meyvenin türünden olgunluk derecesine ve kendi yaptığınız pektinin yoğunluğuna kadar pekçok değişken var. Burada deneyimden bir cevap veremiyorum şimdilik ama araştırmaya devam ederken, deneme yaparak doğru kıvamı test edebilirsiniz.

Bu arada da bu konuya denemelerimizi ve edindiğimiz bilgileri eklemeye devam edebiliriz.

malina, Kiraz, hilalll ve 6 kişi beğendi.

Düzenleyen Ozlem A : 28-10-2014 saat 14:15 Neden: Paragraf düzeltme.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2014, 15:31   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Jelleşmeye yardımcı madde olarak sadece ayva çekirdeği kullanma konusunda ne düşünüyorsun?

ahsenn ve A_NOMAD beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2014, 16:07   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Annem ve annneannemden gördüğüm gibi ayva reçelinde bir kese / tülbent içinde reçel yaparken içine koyarım, hem renk hem kıvam için yardımcı oluyor. Başka bir reçelde denemedim. Pektince zengin olduğunu okumuştum ama aromayı nasıl etkiler acaba denemek lazım. Ayrıca limon reçeli yaparken de çekirdekleri yine bir kese içinde reçelle birlikte kaynatırım, yine pektin seviyesini arttırmak için.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2014, 16:25   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ayva çekirdeğinin belirgin bir tadı yok.

Herhangi bir reçel yaparken kullanmak mümkün.

Aslında ben reçel yapmakta değil, herhangi bir meyvenin komposto suyunu yoğunlaştırmakta kullanıyorum

Ozlem A, A_NOMAD ve Resulgur beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal pektin, ev yapımı pektin, pektin, reçel yapımı

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024