|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
07-01-2014, 16:10 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Turşu Kavurması
Eskiden memleketim Ordu'da gezici kamyonla köye kadar gelen sera sebzeleri yoktu. Doğal olarak insanlar kışın yiyeceklerini çeşitli yöntemlerle yazdan hazırlardı. Kış günlerinin en vazgeçilmezlerinden biri elbette ki turşulardır. Neyse ki hala bu gelenek devam ediyor. Ordu'da turşu deyince akla önce kara lahana turşusu ardından fasulye turşusu gelir. Bunları bidondan direk sofraya koyup tükettiğimiz gibi kızartarak yahut kavurarak yemeyi de severiz. Bizim oralarda beyaz lahana yetiştirilmiyor ancak şehirde yaşayan akrabalarımızın hemen hepsi onun da turşusunu yapar ve tabi kavurmasını da. Genellikle yan yemek olarak ya da beş çayının yanında atıştırmalık olarak(kahvaltıya da olur) yapılan bu basit tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi; beyaz lahana-fasulye-karışık biberli,domatesli turşularla yapabilirsiniz. Ben en son beyaz lahana turşusuyla yaptığım için onun resmini ekledim. -Tüketmek istediğiniz kadar beyaz lahana ya da karışık turşu (ben genellikle dolu bir yemek tabağı kadar kullanıyorum) -1 büyük baş soğan -1 yemek kaşığı salça (İsteyen salçayla 1 adet domates katabilir) -3 yemek kaşığı zeytinyağı Turşuları istediğimiz boyutta doğruyoruz. Sonra soğanlarımızı biraz irice hilal şeklinde doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz,. Soğanlar diriliğini yitirince salçayı(tercih edenler küp küp doğranmış domatesi) ekleyip biraz da salçayla kavuruyoruz. En son turşuyu ekleyip,salçayla karıştırıp,kapağını kapatarak 5 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Not: Turşunuzun suyu süzülmüşse yarım bardak kadar su eklemeyi unutmayın ki yanmasın. Afiyetle yiyoruz |
07-01-2014, 16:15 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
|
Karadenizli değilim ama severek tüketiyorum..Emeklerine sağlık.. |
07-01-2014, 20:20 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2013
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 32
|
Karadenizliler gerçekten enteresan insanlar. Makarnayı şekerli, turşuyu sıcak yiyorlar. Şaka değilse baklavanın hamsili sini de yapmışlar. |
07-01-2014, 20:32 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Makarnaya bir şey diyemem ben sevmem şekerli. Amaa Turşuyu sıcak bol soğanlı kavrulmuş bir kez ye sonra soğuk turşuyu çiği yemek diye ağzını sürmezsiniz. |
07-01-2014, 21:10 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Teşekkür ederin sayın sonkez. Benim eşim de Balıkesir'li ama bayılıyor. Oysa ki hayatının ilk 28 yılında bilmediği bir tat. Sayın tortunga şekerli makarnayı hiç yemedim ama bence de bu turşuyu bir deneyin. Sayın Tekin'in dediği gibi diğer hali yavan gelmeye başlıyor insana. Hem bu ne ki biz turşuyu yumurta ile kızartarak bile tüketiyoruz Düşündüm de bir enteresanlık var sanırım. |
07-01-2014, 23:03 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2013
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 58
|
Hep tadını merak ederdim. Tarifini vermeniz iyi omuş. Deneyeceğim. |
07-01-2014, 23:36 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 308
|
Vücudunuzda hafif kırgınlık (grip gibi) iştahsızsanız antibiyotik gibi gelir. |
08-01-2014, 08:12 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
|
Alıntı:
|
|
21-01-2014, 23:18 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Biz Karadenizlilerin en eski ve de vazgeçilmeyen yiyeceklerimizdendir. Kahvaltıda Zeytin Peynir aramayız Turşu kavurması varsa Tek istediğim soğanı bol olsun ve turşuyu karıştırmadan önce çok çok iyi kavrulmuş olsun. Unutmadan az mısır unu ile karıştırıp kızartması da çok güzel olur. |
22-01-2014, 22:52 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Bir ara yaptığımda unutmaz da fotoğrafını çekersem mısır unlu kızartmayı da paylaşacağım. Ancak yapınca beklemek, fotoğraf çekmek öyle her yiğidin harcı değil, hele de çay da hazırsa |
23-01-2014, 11:33 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Fasulye turşusu kavurması yaparken içine suyunu biraz fazla koyun. Daha sonra yerken içine mısır ekmeği doğrayın. Çok güzel oluyor. Ayrıca fasulye turşusundan turşu çorbası yapılır. Biraz ekşi olan bu çorba değişik bir tat oluşturur. |
16-02-2014, 21:13 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 746
|
Hiç yemedim. Elinize sağlık =) |
14-03-2014, 10:03 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Ben Sivas'lıyım ama Ordu yöresi yemeklerini çok severim. İlk aklıma gelenler turşu kavurması ve karalahana sarması oluyor tabi ki geçen gün bende hayatımda ilk defa turşu kavurmaya karar verdim. Evde kendi yaptığım fasülye turşusuyla denedim fakat başarılı olamadım. Fasülyeler çok sert olduğu için biraz haşlamam gerektiğini düşündüm ve öyle böyle değil tam 1 saat haşlamama rağmen fasülyeler taş öylece çöpe atmak zorunda kaldım, yenecek bir tarafı asla yoktu. |
14-03-2014, 10:22 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın hira, Fasulye turşusunu yapabilmek için kaç hafta uygun fasulye aradığımı görsen. Çıtır çıtır etli fasulye olması lazım. Çoğu zaman arzu edilen cinsi bulmak kolay olmuyor. Birde acaba en başta turşuyu kurarken haşlamış mıydın? Bu kavurmayı markette satılan karışık turşu ile de yapabilirsin. Yalnız suyunu kullanma, çok tuzlu olabiliyor. Yanına bir demlikte çay, tamamdır. Düzenleyen yağmur : 14-03-2014 saat 10:23 Neden: Ek |
14-03-2014, 10:46 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Yağmurcum, turşuyu kurarken fasülyeyi az haşladım ve şu marketlerde satılan hazır turşu salamuraları varya, onunla yapmıştım. Nerde hata yaptım bilmiyorum ama turşu yenmiyor ya kütük gibi hala bu fasülyeler o yüzden kavurursam gider belki dedim ama yok |
14-03-2014, 18:42 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Fasulye turşusunu süzüp, mısır ununa bulayıp az yağda kızartarak da yiyebilirsiniz Fakat yağmur hanım karalahana turşusu yapılıyor demişsiniz, karalahanın turşusu varda ben niye bilmiyorum ? Herhalde yanlış yazmışsınız.Ayrıca Kabadüz-Mesudiye ilçelerinde dürme adıyla beyaz lahana muadili bir sebze yetişiyor, beyaz lahana turşusu olarak geçebiliriz onu. Sayın hira, market turşularının sularında katkı olduğu için kavrulmaz.. |
14-03-2014, 21:58 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Kara lahana turşusu yapılır. Özellikle yüksek köylerde yaşayanlar tarafından yapılır. Kara lahana alçak kesimlerde her zaman bulunabildiğinden buralarda pek bilinmez. |
14-03-2014, 22:12 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bu da Karadeniz'de ana yemek sayabileceğimiz fasulye turşusu kavurması. |
15-03-2014, 00:26 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey ) |
15-03-2014, 00:58 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 308
|
Beyaz lahananın oluyorsa kara lahananında olur demekki |
15-03-2014, 01:52 | #22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
Alıntı:
mesela pepinolarımı seyreltmek için aldıklarımı turşu yaparım. özellikle turşu yapmak için hanım terliği ekerim. karadeniz yöresinde insanlar bağ bahçe ile haşır neşir olunca, turşu da ister istemez hazır yemek oluyor. haliyle bu yörede her şeyden turşu yapılır. |
|
15-03-2014, 12:48 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Bende karadenizliyim Ordu Vonada 150 çeşit turşu yapan turşucu var bu arada. |
15-03-2014, 13:02 | #24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dağda da Sahillerde de gördüğün o lahanalar hepsi özel dikim ve ya ekilmedir. |
|
15-03-2014, 13:20 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Karalahana turşusu yemediğim için bilemiyorum Harun Bey (****** biliyorum kendiliğinden çıkmadığını) Fasulye gayganası tadında bir gününüz olsun |
15-03-2014, 16:50 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
|
Tereyagli pilav ustune kadayip koyup deneyin, seveceksiniz. |
15-03-2014, 21:52 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Kadayip : kadayıf ? |
16-03-2014, 14:32 | #28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Alıntı:
Sayın Lazuti; Kara lahana turşusu turşuların hasıdır bana göre Birinci sıra, yani o kadar güzel. Fakat en güzeli üstüne en az bir kez kar yağmış karalahanadan olur ki bu sene kara hasret kaldık. Bizim köyde kızartılacak olan fasulye turşusu ayrı kavrulacak olan ayrı yapılır. Kızartılanı ince sayılabilecek şekilde kıyıyoruz. Marketteki turşuların suyunda katkı olduğu doğru olabilir ama bu onun kavrulmasına engel değil |
|
16-03-2014, 19:18 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Tabi engel değil ama, katkılı turşular kavrulunca tadı tuzu kalmıyor.Ayrıca şu karalahana turşusunun resmini rica edeceğim . Düzenleyen Lazuti : 16-03-2014 saat 19:18 Neden: imla |
17-03-2014, 08:45 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Evde ne yazık ki yok ama bahçedekileri söktüğümde sanırım tekrar yapacağım. O zaman eklerim inşallah. İnternettede resmi yok mübareğin. |
|
|