agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni43Beğeniler
  • 3 Gönderen eylems
  • 1 Gönderen sakagun
  • 2 Gönderen Ga2084
  • 6 Gönderen Ga2084
  • 4 Gönderen Ga2084
  • 6 Gönderen Ga2084
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 1 Gönderen Ga2084
  • 2 Gönderen Engin37
  • 1 Gönderen malina
  • 4 Gönderen Engin37
  • 2 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 3 Gönderen alaoğlu
  • 3 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-09-2008, 14:27   #1
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Kastamonu yaş tarhana

Aygut (tarhananın cacık türü hammaddesi)

5 kg torba yoğurdu (kese yoğurdu)
1 demet dere otunun çiçekleri (dorak ta derler)
1 demet nane
1 demet maydanoz
5-6 adet orta boy baş soğan
1/2 kg acı biber
4-5 yemek kaşığı tuz
1-2 ayva
1-2 elma
malzemeler gelişigüzel doğranır yoğurtla karıştırılıp 9 ile 12 gün karanlık bir yerde bekletilir. Arada karıştırılır.
9-12 gün sonunda aygut süzülür. Süzgeçte kalan posa atılır. Derince bir leğene dökülen aygutun içine iç malzeme hazırlanır.

Kararınızca karabiber, kimyon, yenibahar, pul biber
İncecik kıyılmış; 1 demet maydanoz, nane,taze dereotu ya da robotta çekilmiş 2-3 yemek kaşığı dereotu tohumu
5-6 adet orta boy baş soğan, 1/2 kg acı biber

Bu malzemeler aygutla karıştırılır ve alabildiğince un konularak sert bir hamur yoğurulur. Hamur kabardıkça karıştırılır. Hamur kabarmaktan vazgeçene kadar beklenir. Tarhananın olduğuna kanaat getirince buzdolabında saklanabilir. İsteğe göre ufalanıp kurutularak kuru tarhana da elde edilir. 1 yemek kaşığı maya tarhanadan 5 porsiyon çorba çıkmaktadır.

Ayva ve elma hoş bir koku vermektedir.
Aygut içine ayva ya da salatalık ilavesi ile cacık gibi tüketilebilmektedir.


Düzenleyen eylems : 03-09-2008 saat 14:29 Neden: eksik harf
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 16:30   #2
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben de dün Kastamonu tarhanası yapmaya çalıştım. İlk defa tarhana yapıyorum. Bakalım güzel olacak mı?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 16:50   #3
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Kastamanu'lu tanıdığım da un koymadan, bir kaç gün yoğurtla malzemeyi ekşittiğini söylemişti.

Limon, aklıma hiç gelmedi, çorbada kereviz sapına bayılırım, elimde kurutulmuş ve ufalanmış halde var, unutmazsam, yoğururken bir kısmına katayım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 17:32   #4
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Evet, Kastamonu'lu arkadaşımdan 1 hafta boyunca yoğurtlu karışıma un koymadan bekletildiğini öğrendim. 1 hafta sonunda un katılıp yoğrulup 2 gün kabarması bekleniyormuş. Kabarma bittiğinde buzdolabına boş yoğurt kaselerine alınıyormuş. Buzdolabında da kabarmaya devam ediyormuş.

Ben yoğurt ve un hariç tüm malzemeyi katı meyve sıkacağından geçirdim. Sonra içine tarhana otu ekledim. Elde ettiğim sıvıyı yoğurtla karıştırdım. Üzerini bir tepsiyle kapattım. Her gün aklıma geldikçe karıştırıyorum.

Domates, sivri biber, kırmızı biber, dereotu, maydanoz, soğan, nane bahçemden. Bu sene hep turuncu domates ekmişim. Sanırım tarhananın rengi biraz soluk olacak. Pişirirken salça katar, renklendiririm.

Eklenen Resimler
 
eylems beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 14:25   #5
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bugün 5. gün. Sabah sıvıyı tel süzgeçten geçirdim ve 6 kilo kadar unla buluşturdum. Arada yoğurarak mayalanmasını bekliyorum.

Bu akşam hamurun bir kısmını sıvı yağda kızartmayı deneyeceğim. Öyle de yeniyormuş.

Eklenen Resimler
  
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2012, 13:57   #6
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ufalamak gerçekten zor. Ben bir kısmını fazla kurutmadan rondadan geçirdim, sonra da ince elekle eledim. Kalanını da yaş tarhana olarak saklıyorum. Kastamonu tarhanası yaş halde 1 sene dolapta dayanıyormuş.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 17:00   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Kastamonu yaş tarhana

Malzemeler

1 kase domates rendesi
1 kase doğranmış kırmızı biber
1 kase yoğurt (ben evde mayalanmış yoğurdumdan koydum)
1 su bardağı çökelek peyniri
3 adet büyük kuru soğan
4 adet yeşil çarliston biber
1 adet acı biber ( acı isteyenler daha çok koyabilirler)
1 kase doğarmış nane,dereotu,maydanoz (arzuya göre daha az ya da fazla konulabilir)
Aldığı kadar un
Tuz
Tarhun otu ( aktardan aldım )

Biberleri haşlayıp kabuklarını soydum, domateslerinde kabuklarını soyup soğanlarıda içine katıp biberlerle beraber hafif suyunu çekene kadar haşladım ve blendırdan geçiridim daha sonra ılınınca içine süzgeçte hafif suyunu sürdüğüm yoğurdu ve çökeleği katıp iyice karıştırdım en son yeşillikleri katıp ekmek hamuru kıvamını alana kadar un ekleyip büyükçe bir kaba koyup mayalanmaya bıraktım.

2. Gün hamur kabarmaya başladı yeniden yoğurup tuzunu ekledim 2 gün boyuncada günde 2 sefer karıştırıp havasını aldım

4.günün sonunda (daha ekşi olmasını isteyenler daha fazla da bekleyebilirler ) kavanozumu kaynarsuda kapağıyla beraber kaynatıp sterilize ettikten sonra kavanozun 3 te 2 sini doldurup üzerini kapatacak kadar yağ ekleyip buzdolabına kadırdım. 3 te 2 si çünkü okuduğum kadarıyla dolapta bile mayalanıp kabarmaya devam ediyormuş.

Tabii benim tarif biraz bol oldu hepsinizde buzdolabına koyacak kadar yerim olmayınca geri kalan tarhanalar masa üzerinde kurumaya bırakıldı. Onun aşamalarını günler geçtikçe fotoğraflayıp koyacağım şimdiden herkese afiyet olsun.

Name:  image.jpg
Views: 14477
Size:  16.2 KB

maki01 ve limon_sever beğendi.
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 17:05   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Kuruttuklarım

Bunlarda kurutmak üzere sofraya serilenler bakalım kaç günde kuruyacaklar.
Bu arada bu benim ilk tarhana denemelerim ama tarif çok sevdiğim Kastamonu'nulu bir teyzemden lezzet garantili yani herkese afiyet olsun.

Eklenen Resimler
 
malina, Kiraz, maki01 ve 3 kişi beğendi.
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 14:07   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Bunlarda 1 gün sonraki halleri ufak ufak parçalara ayırdım bir yananda dayanamayıp ufalamaya başladım.

Eklenen Resimler
 
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 17:08   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Ve sonunda ufalandılar bir kaç günde bu halde kurtulduktan sonra kışlık tarhanamız hazırdık herkese afiyet olsun

Eklenen Resimler
 
malina, Kiraz, maki01 ve 3 kişi beğendi.
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 13:50   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Madem yaş tarhana yapacaktınız neden kuruttunuz?

M.Fıstık beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 15:19   #12
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de geçen sene ilk denemeyi tarif edildiği gibi yaş yapmıştım ama bu sene bir kısmını kuru denedim. Mecbuuur; dolap doldu, derin dondurucu doldu. Bu durumda tarhanamın ismini değiştirmem gerekiyor. Evde kurutmak tahmin ettiğim kadar zor olmayınca kızılcık tarhanasının da tamamını kuruttum.

Ga2084 beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2013, 22:34   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Madem yaş tarhana yapacaktınız neden kuruttunuz?
Zaten yazımda da belirttim dolapta fazla yer olmayınca bir kısmını yaş bırakıp artakalanını kuruttum.

fatitoo beğendi.
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 15:45   #14
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Tabii benim tarif biraz bol oldu hepsini de buzdolabına koyacak kadar yerim olmayınca geri kalan tarhanalar masa üzerinde kurumaya bırakıldı. Onun aşamalarını günler geçtikçe fotoğraflayıp koyacağım şimdiden herkese afiyet olsun.
Bu bölümü 8 nolu mesajın başına ekler misiniz? Benim gibi başka sazan çıkabilir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 18:14   #15
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Değerli dostlar,
Ben doğma büyüme Kastamonuluyum.Tarhananın içindeki tüm malzemeleri rahatça bulabilir ve tarifi uygulayabilirsiniz.

Ancak bu işin püf noktası bizim DORAK dediğimiz çiçek açmış dereotudur.O olmadan asla işe yaramaz. Olmazsa olmazdır.

Bu malzeme yoksa kimse Kastamonu tarhanası yapmak için zaman harcamasın.

Kiraz ve eylems beğendi.
Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 18:26   #16
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Manisa tarhanasının da olmazsa olmazıdır

eylems beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 12:29   #17
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Engin37 Mesajı Göster
Değerli dostlar,
Ben doğma büyüme Kastamonuluyum.Tarhananın içindeki tüm malzemeleri rahatça bulabilir ve tarifi uygulayabilirsiniz.

Ancak bu işin püf noktası bizim DORAK dediğimiz çiçek açmış dereotudur.O olmadan asla işe yaramaz. Olmazsa olmazdır.

Bu malzeme yoksa kimse Kastamonu tarhanası yapmak için zaman harcamasın.
Sn. Engin37, bana tarifi veren Kastamonulu kişi de tarhana otu adı verdiği bitkiyi tarif etti, buy otu da diyorlarmış, onsuz tarhana yapmazlarmış, araştırınca çemen olduğunu bulduk, kurumuş otları da Kasatamanu'dan getirtti. Sanırım tarhana otu olarak orada da farklı otlar kullanıyor. Çemeni çok az sürede sıcak karışımda bekletip çıkardığım için kokusu tam karar oldu, ağır olmadı. Orijinalinde tahananın içinde bırakılıyormuş. Dorak katılanı merak ettim, seneye deneyeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:26   #18
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Sayın Kiraz,
Buy otunun dorakla bir ilgisi yok.Buy otu dediğiniz gibi çemen yapmakta kullanılır.Pastırmanın olmazsa olmazı da odur.Dorak başka bir bitkidir.Çiçek açmış dereotudur.Çiçekleri sarı renkte açar.Toplandıktan sonra güneşte değil gölgede kurutulur.Rengi kaçmasın ve çiçekleri dökülmesin diye.Çok güzel bir kokusu vardır.Beğeneceğinizi tahmin ediyorum.

Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:44   #19
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Dorak otu

Kastamonu tarhanasında kullanılan dorak otu budur.

Eklenen Resimler
 
Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 16:45   #20
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
O kadar güzel kokuludur ki, mevsimli mevsimsiz sadece tarhana içi hazırlayıp yedirir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2017, 22:40   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Yaş tarhanayı saklarken buzdolabı ya da derin dondurucu hangisi daha uygundur acaba? Ne tür bir muhafaza kullanmalı? Kapaklı kaplar mı yoksa buzdolabı poşeti mi kullanmalı?

Siyez unlu yaş tarhana siparişi verdim ve ilk kez yaş tarhana ile tanışacağım için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Nasıl saklamalı?

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 21:21   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Kapağını açar açmaz böyle mayalanarak kabardı. Ben de kendi kafama göre iki yöntemi de deniyorum. Derin dondurucuya da attım. Buzdolabına da koydum. Sanırım çabuk tüketip bitiririm. Tadını çok sevdim .

Name:  Siyez unlu yaş tarhana.jpg
Views: 11073
Size:  45.7 KB

alaoğlu ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 21:34   #23
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sevgili kelebek çalısı, bir arkadaşımın annesi yapar yaş tarhanayı, kavanozda ve buzdolabında saklıyor.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 23:13   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-08-2011
Şehir: Çorum
Mesajlar: 76
Sayın kelebek çalısı. Annem derin dondurucuda saklıyor. (Has İneboluludur) Yaş tarhanayı yağda kızartıp bize de yedirirdi. O zamanlar pek hoşlanmazdım.(40 yıl önce) Geçen yaz bir kez daha yedirdi. Süpermiş. Pırasayı da sevmezdim. Şimdi ise muhteşem. Boy dalı denen bir şeyden bahseder. Nedir bilmiyorum. Tarhana için Kastamonu yöresinde olmazsa olmazmış.

alaoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 11:31   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Genel olarak tarhana genç yaşlardaki kitlenin çok haz ettiği bir çorba değil galiba ya da ben en azından kendimden ve bugüne dek gördüğüm örneklerden dolayı bu fikre kapıldım. Ben de şimdilerde tarhanayı mutfaktan eksik etmiyorum.

Yaş ya da kuru kendimce aradığım tat ekşi ve bol aromalı, hani un tadı değil de içindeki biberin, soğan ve domatesin, otların tadını özümsediğim o lezzet. Bu en son satın aldığım tarhana bana pek bir uydu. Yaş tarhana benim deneyimime göre kurudan daha kullanışlı, pratik bence. En son edindiğim tarhanayı da doğala en yakın hazırlanmış bir tarhana diyerek güvenip aldım. Asıl Kastamonu tarhanası bu mudur idda edemeyeceğim ama içinde siyez unu kullanılmış.

Kastamonu lezzetleri ile bundan sonra tarhanası haricinde daha yakından tanışmak arzusundayım. Ama zaten dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı ile benim gönlümde zaten birinci.

alaoğlu, Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 12:42   #26
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Tarhana fermente, probiotik, çok faydalı bir besin. Çocukları küçükken bıktırmadan alıştırmak lazım. Bizimki çok seviyor mesela.

Kelebek çalısı'cığım, üyelerimizden güvenilir gıda arayanlar için aldığın yerin linkini verebilir misin, ben mesela yaş tarhananın satıldığı bir yer görmemiştim bugüne kadar. Hep arkadaşım getirir.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 13:31   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Elbette paylaşırım. Ben de burayı yeni keşfettim ve içime sindirdim bu sebeple naçizane tavsiye de edebilirim. Probiyotik beslenmeye ben de çok önem veriyorum sevgili Ozlem A. Fermente mutfağım adı altında facebook sayfaları da var. Blog da mevcut. Tarifler ve faydalı bilgiler paylaşılıyor

Satış içinse, Fermente Mutfağım gerçek ekmek, temiz gıda, alternatif temizlik adresinden ulaşabiliyoruz.

Ben şimdilik beş farklı ürün denedim. Takibe de aldım. Dönemsel olarak çıkardıkları istisna lezzet ve ürünleri var. Ürün ambalajı, kargo paketlemesi ve müşteri dönüşleri olsun gayet titiz ve ilgililer.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024