agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni52Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-10-2010, 13:20   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu

Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.

Name:  PA160344 (600 x 450).jpg
Views: 37819
Size:  57.9 KB

Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir.

Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu

badem, İffet, sonkez ve 6 kişi beğendi.

Düzenleyen Güler : 02-08-2017 saat 10:53
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2010, 13:31   #2
Ağaç Dostu
 
Günüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
Güler Hanım ağzımın suyu aktı. Sivas'ta yaşadığımız dönemlerde buna benzer bir turşu yapılırdı. Acur ve kereviz sapı da kullanırlardı. Onlar ekmekle yerlerdi. Babama getirirlerdi. Ben de bayıla bayıla yerdim. Bu tarifi uzun zamandır arar bulamazdım. Bulduğuma çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Acaba diğer turşuluk sebzelerle de olur mu?

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2010, 13:34   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili Günüm, sevindim aradığın şeyi bulduğuna.
Başka sebzelerden de olur mu bilmiyorum, ben daha denemedim ama yedim nefis. Bol bol da mevcudum var.
Seneye inşallah ben de yapacağım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2010, 13:44   #4
Ağaç Dostu
 
Günüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 00:16   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Günüm Mesajı Göster
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.
Sevgili Günüm ne yaptın? Merak ettim denedin mi?

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 00:29   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bugün etli nohut ve pilav yanında bir arkadaşıma ikram ettim, bayıldı. Hemen bahçeye inip kalmış biberlerden toplamak istedi ama biberleri Oğuz çoktan sökmüştü.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 10:33   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
İlk fırsatta bende yapacağım. Yoruımları paylaşırım.

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 15:19   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
Bu miktar, 1 litrelik kavanozu neredeyse doldurur... Oysa içi turşuluk malzemeyle dolu olacak zaten

Önerim, malzemeyi koyduktan sonra, kavanoza ölçü ile su doldurmanız. Bu ölçüyü daha sonra 4'e bölüp, eşit miktarda limon suyu, sirke, şeker ve zeytinyağı ile gerekli sıvıyı oluşturmanız...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 15:23   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Benim kavanoz bir veya bilemediniz 1.5 litrelik. Biberleri sıkı sıkıya doldurdum bu miktarları da karıştırıp üzerine boşalttık ve kalan boşuğu ki kalıyor siz de göreceksiniz suyla doldurduk. Şimdi de afiyetle yiyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 15:55   #10
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Hiç turşu yapmadım. Bunu denemek istiyorum.Fotografı görünce ağzım sulandı. Afiyet olsun.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 18:33   #11
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
1/2 lt'lik kavanoza yarım ölçü kullanarak yaptım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave ettim.

Şeker kullanarak hiç turşu kurmamıştım; tadını merak ediyorum. Bugün yaptım, 15 gün beklemem gerek...

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 22:07   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Turşu kavanozunu sık sık baş aşağı, yukarı, yan olarak yatırın ki her taraftaki biberler sararsın. Sarı olunca olmuş demektir.

Bugün ezogelin çorbasının yanında bile yedim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 22:38   #13
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Elimin altında, kilere kaldırmadım.

Afiyet olsun, darısı başımıza.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2010, 22:46   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Sevgili Güler hanım bu turşuyu ilk defa duydum ve denemek istiyorum. Ben hep sirke koyarak yapıyorum. Bu ölçü nekadar biber için acaba..

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2010, 23:31   #15
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili fatma sunay ben de ilk defa yeğenimde yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Bu sene bana Manyas'a geldiğinde bahçede kalan ufak tatlı sivri biberleri topladı ve 1.5 litrelik kavonaza doldurdu ve yukarıda verdiğim ölçülerle yaptı. Çok da güzel oldu, denemenizde fayda var.
Suyunu da sakın atmayın salata sosu olarak da çok yakışıyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 00:11   #16
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Güler Abla merhaba.
Bu karışımın içine domates rendelemeyi de denerseniz, bahsettiğiniz gibi acılı olanlarla birlikte taze ekmeği banıp, banıp yemesi harika oluyor.

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 11:57   #17
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Oooo ne güzel fikirler geliyor. Sağol sevgili kazım polat.

Bu arada seni de çok özledik. Zarif eşin ve çocuklar nasıllar?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2010, 17:35   #18
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Bugün turşumu tatdım.

İlk mesajdaki gibi sararmamakla beraber 15 gün geçtiği için dayanamayıp açtım ve çerez gibi gitti.

Bugün bahçeden 1 litrelik kavanozu dolduracak kadar biber topladım; tekrar kuracağım.

Gerçekten çok lezzetli bir turşuymuş.

Güler Hanım tarifiniz için teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2010, 17:45   #19
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Afiyet olsun.

Biz de leblebi gibi tüketiyoruz. Sırf o turşudan yemek için bol bol kuru fasulye ve nohut pişiriyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2010, 21:57   #20
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Bu mevsimde tarifte geçen biberlerden bulamadım ama dayanamayıp, kıl biber denilen biberlerin küçüklerinden seçip kurdum turşuyu.
Gel 15 gün gel...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2011, 18:37   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
kısırın yanında da ne gider şimdi bu turşu.

osalke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2011, 19:31   #22
Yeni Üye
 
s.eren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
Şeker tadı?

Güler hanım,

Tarifinizi denemek isterim değişik buldum.. Ammaaa, şeker tadı çok baskınmı oluyor??
Şekerli tuzlulardan pek hoşlanmam; bu açıdan bir tereddüdüm var.. Teşekkürler..

s.eren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2011, 23:54   #23
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Şeker tadı baskın olmuyor, yarım litrelik bir kavanozda deneyebilirsiniz...

Bu arada başka bir haber

Kavanozda arta kalan sıvı (biberler bitince) salatalarda kullanılabilir deniyordu. Merak ettim, denedim. İki kavanozdan çıkar sıvı, yeni bir kavanoza yeter görününce onları kullandım. Ortaya çıktı ki, benim gibi sirkeyi salata sevmeyenler için, ne yapacağım şimdi bunu, döksem yazık olacak durumu ortadan kalktı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2011, 00:08   #24
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Taze biberler çıkmaya başlayınca daha minicikken heman başlayacağım bu turşudan yapmaya.

Depoda hiç kalmadı, eee leblebi gibi atıştırırsan böyle olur tabii.
Mevsim biberlerini kaçırmayın derim. Daha sonra biberler kartlaşınca pek de istenilen gibi olmuyor.

Sayın patroniçe bu işi tükenmeze çevirdi, suyunu hiç ziyan etmeden yenisini kuruyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2011, 00:20   #25
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Acı kıl biberlerle çok iyi oldu

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 11:46   #26
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Dün akşam bu turşudan yaptım.
Bir sorum olacak. Bu turşu sadece biberle mi yapılıyor? Karışık turşuya da aynı karışım uygulanabilir mi?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 23:54   #27
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Yarın bahçeden biberleri büyümeden toplamak şart oldu. Deneyen herkes çok beğenmiş. Ben de bir kavanoz tarifteki gibi. Bir kavanoz da domates rendelisini denemek istiyorum nasipse... Teşekkürler Güler hanım...

Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 00:13   #28
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Belki inanmayacaksınız ama bir kere kurdum Oğuz'un çok hoşuna gitti. İkinci kuruşumda yanımdan ayrılmadan beni inceledi ve şimdi her sabah erkenden bahçeye iniyor, minik minik biberleri toplayıp geliyor ve her gün ama bir kilo ama iki kilo turşu kuruyor.
Zaman zaman ona takılıyorum; " biberlerin biraz büyümesine müsade et de kahvaltıda şöyle ağız tadı ile yiyelim" diyorum.

Sevgili sakagun, yeğenimin kayınvaldesi bunu sadece biberden kuruyormuş, zaten küçük, küçük körpe biberlerden olunca güzel oluyor, çerez gibi yiyorsunuz. Salatalıktan kursanız o tadı alabilir misiniz bilmiyorum.
Biz bunu bir lokmada, leblebi gibi yiyoruz. Ufacık biber, biberin şapkasından tut, ısır ve şapkasını at.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 00:36   #29
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
O zaman sadece biberle yapayım. 10 günün geçmesini zor bekleyeceğim. Yanında etli nohut ve pilavla bayramda yeriz artık.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 01:00   #30
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Gidip gelip kavanozu bir baş aşağı, bir yukarı, bir yan yatırın ki malzeme iyice karışsın ve biberler sap sarı olsun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024