agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni301Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-08-2009, 22:31   #181
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Özür dilerim .Unutmuşum.Araştırma yaparken görmüştüm.sizlerle paylaşmak istedim.İlginç geldi bazıları..

http://www.salpazari-bld.com/yoerese...r/tursular.htm

DİKKAT:

Bu site saldırgan olarak bildirilmiş. Girmeyin...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:12   #182
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Domates Soslu Acı Biber Turşusu


1 kg sivri biber
2 kg domates
Sirke ( Kavanozun 1/3 ü kadar )
15 diş sarımsak
1 kök kereviz
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı kaya tuzu

Biberleri yıkayıp saplarını ( kesmedim) kopardım. kavanoza yerleştirdim.
İncecik kıydığım sarımsakları ilave ettim.
Domatesleri rendeleyip kavanoza boşalttım.
Sirkeyi, tuzu, şekeri ilave edip karıştırdım.
Kerevizlerden kapak yapıp kavanozun kapağını sıkıca kapadım.
Bu turşu çok güzel oluyor tavsiye ederim.

Eklenen Resimler
    
Adalet Yağcı, pria ve Adil beğendi.
Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:33   #183
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Ellerinize sağlık Arzu hanım.. Çok güzel görünüyor. Ben de yavaş yavaş turşularımı yapmaya başlarım. Bu tarifi de mutlaka denemeliyim

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:35   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Pancar Turşusu



1 Kilo pancar bol su ile iyice yıkanır. Kök kısmından biraz kesilerek kabuklarıyla beraber tencerede haşlanır. Çatal rahatça batıyorsa pişmiş demektir. ( Çok yumuşak olmayacak ).

Pancarlar tencereden çıkarılır. Yeteri kadar soğuduğunda parmaklarımızla kabukları soyulur. ( Ovalayınca çok kolay çıkıyor )

Pancarları dilimleyip kavanoza alın ( Pancarlar küçükse dörde bölün ). Kaynatmış olduğumuz kırmızı renkli suyundan koyun. 1/ 3 ü kadar sirke ilave edin. ince kıyılmış 1 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Turşu ertesi güne hazır. Sade olarak veya salataları süsleme amaçlı kullanılabiliyor.

Yapımı çok basit ve lezzetli.

Eklenen Resimler
 
Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:37   #185
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Teşekkür ederim Sevgili Katmer. Domates soslu biber turşusunu tattıktan sonra sossuz olanından artık yapmıyoruz.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:38   #186
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Arzu hanım, tarifini verdiğiniz pancar turşusuna 3 çorba kaşığı da şeker koyarız ve pancarları suyuyla tüketiriz. Babaannemden kalma bir tariftir

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:42   #187
Ağaç Dostu
 
züleyha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 842
Bende karnıyarık turşusuna bayılırım. Patlıcanları haşlayıp içini doğranmış domates biber maydonoz sarımsak ve havuçlu karışımla doldururuz. sonra da etrafını maydonoz sapı ile sarıp turşu yaparız. Maydonoz sapı yoksa bazen iple sarıyorum Tadı da görüntüsü de süper oluyor.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:46   #188
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Pancar turşusu diğer turşulardan daha çabuk tüketildiği için ve öncesinden zaten haşlandığı için ben şeker ilavesi yapmıyorum. Pancarları yumuşatabilir.

Sevgili Katmer Babaanneniz aslen nereli

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:49   #189
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Babaannem Artvin'liydi, dedem Rumeli' li.. Bunun yanında babaannem çok küçükken İstanbul' a geldiğinden eski İstanbul kültürüyle büyümüş.. En önemlisi Ermeni komşularımız vardı. Yani babaannemin yemek kültürü tam anlamıyla nereye dayanır bilemiyorum.)

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:54   #190
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Sevgili Züleyha; Biz o karnıyarığın içine iri dövülmüş ceviz, sıvı yağ koyuyoruz. Cevizli patlıcan turşusu çok güzel oluyor.

Sevgili Katmer; Çok zengin bir yemek kültürü olduğu kesin. Benim babaannem Eskişehirli.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:59   #191
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Tam tarif için anneme danışmam gerekiyor. Bu turşu yapımı 1 günden fazla sürüyor. Tek başıma denemedim hiç. Minik patlıcanlardan yapılıyor. Yapım aşamalarını öğrenip yazarım.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 07:57   #192
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
Geçenlerde bi arkadaş adam turşusunu anlatmıştı onada annesi anlatmış:
Adam seçilir naz ,dırdır,kaprisle kıvama getirilip masaya oturtulur.Bol yemek ve tatlıyla doyurulur.Hayat ve çocukla ıslah edilip hazırlanır,itina ile siniri alınıp sessizleştirilir,uzun zamanda hazırlanan turşu çok lezzetli olur demiş bunu anlatırken babasıda oradaymış ama adam da tepki yokmuş ,yani turşu olmuş bir anda kendi halimi düşündüm dedi arkadaş...

Arkadaş ve ailesi gerçekten çoğu şeyi aşmış demekki aile içinde birbirlerini tam çözmüşler ve aslında birbirlerini çok seviyorlar ve iyi turşu yapıyorlar.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 08:29   #193
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
ALLAH sıhat verdikçe herkese de versin turşu yerim çocuğuma da yediririm sirke nin faydası tek başına yeter bence sirkeyi çocuğa direk içiremiyoruz ama turşu olunca suyuyla beraber zevkle içiyo.bi de sarımsak limon falan tanıdığım doktorlardan hiçbiride asit reaksiyonunuz yoksa tüket demiştir zaten yumurta yemeyin şöyle böyle demişlerdi şimdide muhakkak yeyin diyolar kalpte stendi olmayan asit e reaksiyon göstermeyen herkes tüketsin bence,ha bide kişisel deneyim gribe iyi geliyor yahu.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 21:47   #194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Kolay domates soslu biber turşusu:

Name:  Turşu3.jpg
Views: 137495
Size:  37.4 KB

Yazın yaptığım domates soslu biber turşularını daha kapağını bile açmadan gelene gidene verince bir baktım kendime kalmamış.
İyi de bu defa her akşam canım inadına ister oldu.
İnsan -turşu bile olsa- kafaya koymaya görmesin. Kendine göre bir çözüm buluveriyor. İşte bende şöyle bir çözüm buldum. Maksat her akşam, "domates soslu turşu, domates soslu turşu!.." diye ağlayan içimdeki çocuğu kandırmak değil mi?

Gelelim turşu yapımıza...
Öyle aman aman bir zorluğu yok.
Ticari adı, "biberiye turşusu" olan bir turşu türü var. Marketlerde, turşucularda açık ve kapalı (kavanozlarda) satılıyor...
Biberiye ismi turşuya mı verilmiş, yoksa turşuda kullanılan biberin cinsinin adı mı kastedilmiş, ben anlayamadım doğrusu.
Kendi çapımda bir araştırma yaptım bir sonuca varamadım

Aslında turşuda kullanılan bildiğimiz saksı biberi... Hani bir türküde kızcağızın annesine sevdiği oğlanı beğendirmeye çalışırken, "Benim yarim pek güzel, azıcık boydan kısa kız annem...", dediği gibi bu biber de aynen öyle, azıcık tombulda... Üstelik azıcık da acılıkta kısa... Yani imansız bir acılığı yok...

Bu biberi bildiğim kadarıyla tam zamanında toplanırsa, körpe kıvamda ve acılığı orta karardır... Ancak dalında bırakılırsa kuruyuncaya kadar gittikçe kabuğu sertleşir, acılığı artar, rengi parlak kırmızıya doğru alır başını gider.
İşte sözünü ettiğim biber bu...

Şimdi geçelim domates soslu turşumuzun yapımına:

Malzemeler:
300 Gr biberiye turşusu (marketten ya da turşucudan alınmış)
3 Domates - Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış, süzülmüş)
1 Adet közlenmiş kırmızı biber -kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş-
1 Çay bardağı çiçek yağı
1 Çay Bardağı sirke
!/2 Çay bardağı limon suyu
5-6 diş sarımsak
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Asma yaprağı...


Yapımı:
Evet marketlerde "biberiye turşusu" diye satılan turşudan 300 gr alıyoruz... Suyunu süzüp, içme suyundan şöyle bir geçirip bir kevgirde yeniden suyunu süzüyoruz.
Tavaya yağı koyuyoruz, kızdırıyoruz, domatesleri atıyoruz. Bırakın kaynasın, sonra içine sirke, limonsuyu, şeker, sarımsak, tuz (tadına bakıp miktarına siz karar verin) ekleyin iki-üç dakika daha kaynasın...
Kavanoza önce biber turşuları sonra sıcak sos olmak üzere azar azar sırasıyla koyun. Kavanoz dolunca asma yaprağını en üste koyup kapağını sıkıca kapatıp bir tabağın içine kapak altta kalacak şekilde (ters) koyun. Bir gece böyle bırakıyoruz. Sonra düzeltin. Üç gün sonra yemek için hazırdır...
Yapanlara afiyet olsun...

Başka tür domates soslu biber turşusu için bknz:

ayhat, Adil, elve ve 1 kişi beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 09:04   #195
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
B ende geçen yıl kendimi kandırmıştım borcam içine biberleri dizdim limontuzu sirke ve sarımsakla sos yapıp üzerine boca ettim mikrodalgada 10 dk pişirdim (yüksek) soğuyunca ilginç oldu hızlandırılmış turşu gibi.

kesin sessizce biri kulağıma fısıldamıştır. Bu uzaylıları yetiştirip aramıza salan AİRPATATO CULARDIR kamu oyuna duyrulur.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 10:52   #196
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Sevgili turşusever dostlar, şu sıralar kekiklerin filizlenme zamanı ve size basit şekilde kekik turşusu tarifi vereyim.
Kekik filizlerini toplayıp yıkıyorsunuz, sarmısakları soyup bir taraflarını çiziyorsunuz ve bir kat kekik, bir kat sarmısak olmak şartıyla kavanoz'unuzu dolduruyorsunuz.
Sonra sirke içinde istediğiniz miktardaki tuzu eritip bu karışımı kavanoz'a boşaltıyorsunuz ve 3 hafta sonra afiyetle yiyorsunuz.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2010, 15:02   #197
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Sayın turşu üstadlarımızın kelek turşusunu görmezden gelmelerine şaşırdım.Acaba malzemenin (kelek) her zaman bulunmamasından mı kaynaklanıyor.Yakında kelekler olmaya başlayacaktır.Bilen bir üstadımız anlatsa da ya şimdi denesek ya da sonbaharda bostanlar bozulmadan önce..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2010, 18:46   #198
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Arzu hanım, tarifini verdiğiniz pancar turşusuna 3 çorba kaşığı da şeker koyarız ve pancarları suyuyla tüketiriz. Babaannemden kalma bir tariftir
Ben fazla saklıyamıyorum küf yapıyor.Acaba şeker koymadığımdan mıdır?

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2010, 19:48   #199
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Sayın gtatas, biz buzdolabında saklıyoruz. O yüzden de küflenmiyor olabilir .

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2010, 21:17   #200
Ağaç Dostu
 
züleyha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 842
Arkadaşlar bende yeni öğrendiğim bir turşu tarifi vereyim size. Bizim buralarda kamber biber dedikleri kırmızı etli dolma biber var. bu biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırın tepsisine diziyorsunuz. Her biberin içine bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı sirke koyup, 10 dakika fırınlıyorsunuz.( ben 180 derece de fırınladım) Sıcakken kavanoza sıkı sıkı yerleştiriyorsunuz. Aralara sarımsak konuyor. Ekstra su ya da sirke gerekmiyor.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2010, 09:55   #201
Ağaçsever
 
zsakura's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 36
Sevgili Züleyha,
Senin tarifine benzer annemin yaptığı bir tarif var, dolma şeklinde.
Çekirdekleri temizlenip fırın tepsisine dizilenbiberlerin içine bir tutam tuz ve şekere ilave olarak,doğranmış kereviz ve havuç ayrıca bir kaç top karabiber konur.
kırmızı biberler yumuşayıncaya kadar fırında tutulur,sonra sıcakken kavanozlara üst üste dizilir.Hemen kapağı kapatılıp kavanoz ters çevrilir.
Daha sonra kullanılmak üzere kaldırılr.

pria beğendi.
zsakura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 21:29   #202
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Arkadaşlar herşeyin turşusu yapıldı tarifler çok güzel hepinizin eline sağlık. Birtek yeşil erik[canerik] turşusunun yapımına kimse değinmedi. Gerçi şimdi zamanı değil ama baharda herkesin yapabileceği kolay bir tarif vermek istiyorum.Asma yaprağını salamura basmak için kaynar suya batırıp çıkarırız sonra su soğumadan içine tuz atıp erikleride beraber koyarak kavanoza doldurup ağzını kapatıyoruz.Hep eriklerin rengi çok güzel oluyor hemde yaprağın suya verdiği mayhoşluk ayrı bir lezzet veriyor.Yani hem yaprak basma işlemini hemde turşuyu yapmış olursunuz. İki iş birden yapılmış olur.

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2010, 05:23   #203
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi csydn Mesajı Göster
Sirke ruhu diye birşey bilen var mı?
Adana'da böyle birşey kullanılıyordu sanırım turşu yapımında! Sirke sevmediğimden orada yediğim turşu çok hoşuma gitmişti ve bir kez kendim de yapmıştım tarifi alıp. Ama unuttum gitti..!
Tabii sirke ruhu ve ya sirke asidi (turşu asidi) derler, özellikle salatalık turşusunu kütür kütür tutar.Ben de çok kullandım ama sonuçta zararlı diye duydum.Şimdi sirke tuz limon tozu karışımı kullanıyorum hiç aratmıyor.Aktarlar da bulabilirsiniz.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2010, 15:17   #204
nby
Ağaçsever
 
nby's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2009
Şehir: izmir-bornova/balıklıova
Mesajlar: 72
ben de özellikle ev yapımı turşu çok severim ve çeşit çeşit yaparım. salatalık turşusuna hiç sirke veya limon kullanmam. salatalık turşusunun kütür kütür olması için olum aşamasında salatalıklar sarardıktan hemen sonra buzdolabında tutuyorum.

nby Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 19:43   #205
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Acı kuru biber turşusunun yapımını da ben anlatayım. Kuru acı biberleri iri iri doğrayın yıkayın. Teflon tava veya tencereye koyun üstüne çok hafif yumuşaması için az miktarda sıcak su koyun. Suya biberler 4-5 dakika pişer. Üstüne sıvıyağ ilave edin ve 6-7 dakika yağla beraber çevirin.
Sarmısakları ince ince kıyın biraz kekik ilave edin soğumuş olan biberlerin içine katın üstüne sirke doldurup kavanoza koyun .

Acı yemeyenler bile bunu kaşık kaşık yiyor benden demesi sizden denemesi.

LavantaSE beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 19:51   #206
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Name:  Resim 018.jpg
Views: 3541
Size:  43.8 KB

Name:  Resim 024.jpg
Views: 3529
Size:  53.3 KB

Name:  Resim 025.jpg
Views: 3445
Size:  43.3 KB

Name:  Resim 026.jpg
Views: 3450
Size:  49.3 KB


Name:  Resim 028.jpg
Views: 3472
Size:  45.0 KB

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 19:55   #207
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
yemeğe hazır hali

[attach]192077[/attac

Eklenen Resimler
 
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 20:31   #208
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Turşu " iştah " açıcı bir gıdadır.

Anlayan anlar........

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2011, 20:20   #209
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Bu yaz turşusu var, sera salatalığından yapılan çabuk olan çabuk tüketilmesi gereken turşu.Tarifini bilen var mı acaba?

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 19:41   #210
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 48
Arkadaşlar bu yıl yaptığım salatalık turşusu kütür kütür ama salyalandı .Sebebi ne olabilir? Suyunu değiştirsem tadı değişir mi?

asbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024