22-08-2007, 19:38 | #92 |
Doğadelisi
|
KENDİ USÜLÜM KARIŞIK TURŞU: -Beyaz lahana (doğranmış) -Yeşil domates (çatalla delik açılmış) -Acur veya kornişon (bütün olarak) -Taze fasulye (uçları ve kılçığı temizlenmiş) -Havuç (halka halka doğranmış) -Yeşil sivri biber (bütün olarak) -Kırmızı salçalık kalın biber (kalın doğranmış) -Sarımsak (4 baş, tane tane) -Nohut (1 avuç içine serpmek için) SUYU İÇİN: -Su (2 litre) -Tuz (4 yemekkaşığı) -Şeker (2 yemekkaşığı) -Sirke (1 subardağı) -Limonsuyu (1 subardağı) -Pulbiber (şayet suyunu acı acı içmek isterseniz) penelophe gibi.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 22-08-2007 saat 20:13 |
22-08-2007, 19:49 | #94 |
Doğadelisi
|
Penelope Hanımcığım sizin saydıklarınızdan sadece maydanoz ve asma yaprağı ve filizi kullanmamışım ben; bu tarife kefilim zira arkadaşlarım Moda Deniz Klübünün turşusuna benzetiyorlar.. Kavanoz kavanoz yapıp dağıtıyorum dostlara, beğenildiği için şımarıyorum ya.. Asma yaprağı ve maydanoz tadını değiştirebilir se? |
22-08-2007, 23:01 | #95 |
Ağaç Dostu
|
Babaannemin Turşusu
Herkese iyi akşamlar.Ben de benim annemden,anneminde babaannemden öğrendiği ,yıllardır yaptığımız ve çok beğenilen turşu tarifimizi vermek isterim. Mutlaka cam kavanoz kullanıyoruz.Turşuluk malzeme (yeşil domates-ufak salatalık/kornişon değil,sivri biber,havuç,acur/biz küte deriz) iyice yıkandıktan sonra süzülürken her biri bıçağın ucu ile ya da en iyisi yorgan iğnesiyle(bunun ne olduğunu bilmeyenler olabilir kalın iğne veya çuvaldız diye bilir gençler birkaç yerinden delinir. Ayrı bir yerde sıcak suda bekletilen sarmısaklar ve iyice yıkanmış limonlar soyulur.Sarmısaklar diş diş,limonlarda dörde veya sekize bölünür. Kavanozun en altına 1 salkım üzüm,1 avuç nohut,3-4 adet kesme şeker atılır.Sonra kat kat malzemeler sıralanır.Mesela bir kat domates üzerine bir avuç sarmısak-iki avuç limon serpip,bunların üzerine biber sonra sarmısak ve limon serpip tüm malzeme boşluk kalmayacak ama çok bastırıp zedelemeyecek şekilde yerleştirilir. Kavanoz dolduktan sonra büyük bir tencerede su kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 2-3 avuç kaya tuzu atılıp aradabir karıştırarak 10 dakika kaynatılır.Üzerinde köpük olursa kaşıkla alıp atılır. SU KAYNAMIŞ VE SICAK HALDEYKEN (kendimizi yakmamaya dikkat ederek)tüm malzeme suyun altında kalacak şekilde 1 gece ağzı açık olarak mutfakta bir köşede bekletilir.Üzerine taş veya benzer bir madde konularak turşuluk malzemenin suyun dışına çıkması engel olunur.Sabah hafif bastırılıp kalmışsa havası çıkartıldıkan sonra ilave sıcak su eklenebilir.Kapağı kapatılıp serin bir yerde örneğin balkonda iki ayda hazır olur. Örnek kilo ayarı:İkişer kg.sebzeye 1 kg.limon,4 baş sarmısak. Bu turşunun özelliği suyun sıcak konması,sirke konmamasıdır.Bir de sonbaharda yapılması ve turşu kurulduktan sonra eskilerin tabiriyle ayaza kalması gerekmektedir.Denemenizi öneririm mükemmel olur ve benim gibi midesi hassas olanlara bile kesinlikle dokunmaz. Düzenleyen M.Sema : 16-06-2009 saat 10:43 Neden: Yazım hatası |
22-08-2007, 23:13 | #96 |
Ağaç Dostu
|
Karışık, Karışık Turşu Malzemeler (5 Litrelik Kaplar İçin) -1 baş sarımsak -1/4 beyaz lahana -1 avuç nohut -1 bağ maydanoz -15 adet yeşil fasulye -5 adet havuç -750 gr kornişon salatalık -1 adet Dilimlenmiş Limon -5-10 tane asma yaprağı ve Filizi -4 tane salçalık kırmızı Biber -1/2 kg kıl acı biber Turşu Suyu İçin -1,5 su bardağı limonlu çeşnili sirke -1 su bardağı üzüm sirkesi -2 yemek kaşığı Şeker -2 litre İçme suyu -4 tepeleme yemek kaşığı İri taneli tuz Yapılışı Bütün sebzeler yıkanır ve kurumaya bırakılır. Genişçe bir kapta 2 litre içme suyu ve iri tuz kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzüm sirkesi ve çeşnili sirke de ilave edilir. Lahanalar istediğiniz büyüklükte doğranır. Sarımsaklar soyulur ve doğranır. Maydanoz bağlanır. Havuçlar doğranır. İsteğe göre karışık olarak **** belli bir sıraya göre kavanoza çok iyi sıkıştırılarak konulur. Son olarak üzerine asma yaprakları da ilave edilip, kapağı sıkıca kapatılır. Afiye olsun Not:Bu mesajın üzerinden 15 gün geçmeden denemeyin, Ben bakayım tadına zehirlenmezsem, size yazarım. |
22-08-2007, 23:16 | #97 |
Ağaç Dostu
|
Karışık bir, karışık turşu yaptım. Forumdan, Billur hanımdan, komşumdan ve fidancının annesinden öğrendiklerimi birleştirerek turşumu yaptım. Herkese teşekkürler. Fakat malzemeleri iyi ayarlayamamışım, neredeyse yaptığım kadar malzemede arttı, kalanları da yarın yeni bir turşu kabı alıp yapacağım. Bu sirkeyi ve üzüm sirkesi kullandım. Bunlarda artan sebzeler. Koca bir tas daha lahana var dolapta. Yumurta hazırladığım turşu suyunda yüzüyordu. Sirkeleri de ekledikten sonra turşu suyundan biraz içtim, tadı güzeldi, tuzu da iyiydi. |
23-08-2007, 00:11 | #98 |
Ağaç Dostu
|
Eline sağlık Penelophe, görünüşü benim gibi turşuya pek düşkün olmayan birinin bile iştahasını kabartacak kadar güzel. O kavanozu sırf renk uyumu için hazırlayabilirim. İçinde şöyle minik kelekler de olabilirdi |
23-08-2007, 00:27 | #99 |
Doğadelisi
|
Off off inanın özendim hem malzemenin hazırlanıp sunumuna hem de kavanoza dizilişine, ELLERİNİZE SAĞLIK.. Ancak ben aşırı mayhoş olacağını tahmin etmekteyim, maydanozun tadını ne şekilde etkileyeceğini bilemiyorum keza ben hiç koymuyorum. Yine de çok nefis bir lezzet yakalanacağından eminim zira penelophe herşeyden önce sevgisini kattı bu turşuya.. Ağız tadıyla yemek nasib olsun sevgili penelophe.. |
23-08-2007, 00:34 | #100 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nevsune ve Billur hanım çok teşekkür ederim. Nohutları kavanozun dibine koymam ve sarımsakları da her kata dağıtmam gerekiyormuş ama sonradan öğrendim. Neyse yarın yapacağım turşu da öyle yaparım. Billur hanım eskiden ananemin turşu kavanozlarında maydanoz hep olurdu, turşu kavanozunun içinde küçük bir bağ var ya bende onu çok severdim. Tadını değiştirmiyor turşunun. Deneyin göreceksiniz. |
24-08-2007, 12:58 | #102 |
Ağaç Dostu
|
www.cubuk.bel.tr Çubuk, 3. kez turşu festivaline ev sahipliği yapacak. Turşunun her çeşitini bulabileceğiniz, bir yer. Turşu severleri bekleriz. |
24-08-2007, 16:11 | #104 |
Ağaç Dostu
|
Penelophe fotoğrafların okadar güzel ki, canım çekti bugün gittim kornişon aldım. Umarım becerebilirim bu turşu işini. İki sene önce yapmıştım, fena olmamıştı ama ölçüleri yazmamışım ki biryere. Elimde birsürü turşu tarifi var internetten bulduğum, ama hangi tarifin ölçüsünü kullandığımı da hatırlamıyorum Bu sefer de buradaki ölçülerle yapacağım. |
24-08-2007, 16:24 | #105 |
Ağaç Dostu
|
Fatma hanım, benim tarifi yapın diyeceğim ama 15 gün beklemeniz lazım yapmak için, zira ben zehirlenmezsem ve tadı güzel olursa yazacağım foruma. Ama ben 15 gün bekleyemeyeceğim sanırım, mutfağa her girdiğimde gidip bakıyorum. Kornişonlar ve biberler sarardı bile fakat lahanalar aynı duruyor. Ben kornişonları delmedim, çatalla delmek lazımdı olmaz o turşu dedi bir komşum. Olmaz mı gerçekten? Daha önce hazır turşu suyuna kurmuştum çokta güzel olmuştu fakat o kornişonlar çok minikti, bunlar daha büyük. |
24-08-2007, 16:45 | #107 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar yukarıda verdiğim linkte ölçü ile yapılan turşularda var. Bana göre biraz tuzlu oluyor ve sarımsağını da az koyuyorlar, siz verilen ölçülere göre, tuzu azaltıp, sarımsağı da çoğaltırsanız kıvamında bir turşu yapmış olursunuz. Kısmetse gelirsiniz Billur Abla. |
24-08-2007, 19:54 | #110 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Nohut ne için konuyor.İştahım açıldı.Çok güzel tarifler var. Penelophe turşu çok güzel görünüyor. |
28-08-2007, 11:10 | #112 |
Ağaç Dostu
|
Cuma günü aldığım kornişonlardan ancak bugün turşu kurabildim. Salatalıkların yanına evdeki 4 havucu da ekleyince biraz renk geldi kavanoza. Sirke olarak evdeki elma sirkesini kullandım. Biraz da limon sosu ekledim suyuna. Ölçüleri yazamayacağım çünkü biraz göz kararı oldu ölçüler Kavanoz ararken geçen sefer turşuyu kapağı çok sıkı olmayan bir kavanoza kurduğumu hatırladım. Bir süre sonra üzerinde beyaz küf benzeri şeyler oluşmuştu. Allahtan kavanoz çok büyük değildi de çabuk tüketmiştik turşuyu. Onun için bu sene farklı bir kavanoza kurdum. Bunun kapağı çok sağlam görünüyor Penelophe fotoğrafları da ekledim. Sizinki kadar detaylı değilse de benim turşum da huzurlarınızdadır efendim |
28-08-2007, 11:14 | #113 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada fotoğraftan da anlaşıldığı üzere sarmısakları ara ara serpmeyi unutmuşum Salatalıklar ve havuçlar bitince ancak gözüme çarptı kasedeki sarmısaklar Ben de en üste koydum tüm sarmısakları, sonra da kavanozu biraz çalkaladım. Ama ancak bu kadarı inebildi aşağılara Neyseki Billur Hanım onların teferruat olduğunu söylemiş de içim rahat artık |
28-08-2007, 15:49 | #114 |
Doğadelisi
|
Ellerinize sağlık Fatma Hanım.. Turşu yapmayı en çok sanatsal yönden seviyorum, yani kavanoza diziliş şekli için, yemesini sevmem mideme dokunur.. Bakın bu tarz dizilişi hiç denememiştim, ben halka halka kesilmiş havuçları kavanozun dış yüzeyine bakıldığında yuvarlak görünecek şekilde sıralıyorum.. Sebzeleri de kat kat dizerken dikine dikine yerleştiriyorum, sonra her araya sarımsak.. Ama önemli değil, üstüne de atsanız nasıl olsa kokusu karışacak suya.. Sadece dizayn farkı var, çok özendim doğrusu penelophe ve sizin turşunuza.. Ağız tadıyla yersiniz inşallah.. |
28-08-2007, 21:42 | #115 |
Ağaç Dostu
|
Ben hiç beceremiyorum turşu yapmayı. Bir kaç kez denedim ama sonuç hüsran olunca ev ahalisiyle beraber "Aman ne olur sen turşu yapma" yorumlarıyla beraber vazgeçtim denemekten Hani lisedeyken kimya labaratuarında yaptığımız deneyler gibi bu yahu strese giriyorum ya patlarsa diye Sarıyer'de güzel bir turşucu var senede bir iki kere alıp yiyoruz yetiyor Sizlerin ellerinize sağlık. |
28-08-2007, 22:50 | #116 |
Ağaç Dostu
|
Aslında turşu yapmanın bir iki püf noktası varmış galiba Limon. Kaynatılıp soğutulmuş su ve iri tuz kullanmak sanırım en önemlilerinden. Ben bir yıl, suyu olduğu gibi kullanınca, içindekiler eriyivermişti. Sonra yaptıklarımdaysa yumuşama olmamıştı. Ama senin de dediğin gibi; illaki kuru fasulye yanında, canım çok çekerse alıveriyorum biraz. |
28-08-2007, 23:12 | #117 |
Doğadelisi
|
******* ille de turşu kurmak gerekli değil, satın alınan çoğu turşu çeşitleri çok ta nefis oluyorlar kurufasulyenin ya da kış yemeklerinin yanında.. Ama bence bendeki acaip bir psikolojik saplantı sanırım, iki tane beş litrelik kavanozu allaya pullaya süsleye püsleye dizayn edip turşuyu kurup, bütün kış yedi sülaleye dağıtmazsam rahatsız oluyorum.. Öyle de güzel oluyorlar ki sapsarı kütür kütür ve yiyenlerin övgü dolu sözleri beni kamçılıyor, her sene yapma gereği duyuyorum.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 29-08-2007 saat 00:18 |
28-08-2007, 23:14 | #118 |
Doğadelisi
|
Ben çözdüm püf noktasını, kaynamış sudan ve tuzdan daha önemli etken bence sitrik asit, yani şu marketlerde satılan şişedeki limon suyu... Turşu hayatta ne erir, ne bozulur, ne de beyaz köpük olur.. Benden söylemesi!.. |
29-08-2007, 11:41 | #120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili arkadaşlar beyaz köpüğü yok etmek için hardal tohumu kullanın. Biz okulda kullanmıştık ordan biliyorum |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|