agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-11-2010, 22:01   #151
Ağaçsever
 
Estergon80's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: Muğla
Mesajlar: 65
Galeri: 1
Kabuklu mandalina reçeli nasıl yapılıyor yazabilirmisiniz bahçemde br sürü mandalina var ama malesef nasıl yaparım reçel bilemedim. Tarifini bilen ve yapmış olan var mı?

Estergon80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 02:43   #152
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 13
reçel

reçel ile marmelatın farkı nedir. bilgi verirm isiniz.

tunalimor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 03:51   #153
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Arkadaşlar yaptığnız tüm reçeller olsun marmelatlar olsun biraz tuz atın çay kaşığının ucu ile şekerleme yapmadığını göreceksiniz. Sevgiler

17mine beğendi.
bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:19   #154
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Marmelat, meyvelerin ezilerek şekerle kaynatılmasıdır.Reçelde ise meyveler bütün kalır hatta dağılmaması için özen gösteriilir.Özellikle çilek reçeli ve buna benzer yumuşak meyvelerden reçel, marmelat yaparken kaynamaya yakın bir çay kaşığı tereyağı katın,reçelinizde kahverengi köpük oluşmayacaktır. Sulu olursa da ya da meyveniz azsa çarşıdan aldığımız reçellerde oluğu gibi sertleştirici yani jelatin ilave edebilirsiniz.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:24   #155
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Reçel ya da marmelatları sulu oldu diye tekrar tekrar kaynatmak meyvelerin dağılmasına sebep olacağı gibi rengini de bozar. Meyveleri içinden çıkarıp yalnızca suyunu kısa süre kaynatıp kuyulaştırabilirsiniz ama bir taşım.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 22:34   #156
Ağaç Dostu
 
Birsen 33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 113
Bademli Ayva Reçelim

Bademli Ayva Reçelim

Malzemeler isteğinize göre ne kadar yapacağınıza bağlı olduğundan ölçü olarak vermiyorum.
Ayvaları (6-8 adet kadar) biraz diri kalacak şekilde mutfak robotundan geçiriyorum. Tencereye koyup ayvalar görünmeyecek kadar üzerini şekerle kaplıyorum. İyice karıştırdıktan sonra ayvalar görünmeyecek şekilde tekrar üzerine şeker ekliyorum. 2 saat kadar hafif sulanması için bekliyorum. Sonra tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekliyorum. Ara sıra karıştırarak meyve yumuşayıncaya kadar pişiriyorum.

Meyvenin suyunu çekmesine yakın içine 1 çay kaşığından az limon tuzu ve 1 su bardağı kadar yıkadığım bademleri katıyorum. Helvadan biraz suluca kaldığı zaman ocağı kapatıyorum. ılık hale gelince kavanoza koyup güneşte 2 saat kadar bekletiyorum.

Ilık halde kavanoza konulduğundan ve güneşte bekletildiğinden uzun süre bozulmuyor. Reçelden çok ayva tatlısı gibidir. Üzerine tarçın veya zencefil ekleyerek yemesi güzel oluyor. Afiyet olsun.


Düzenleyen Birsen 33 : 11-10-2011 saat 21:41 Neden: bilgi ilave
Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 19:24   #157
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yaprakların altında kalmış kartlaşmış kabakları (koyu yeşil yemeklik kabak) bulunca, nasıl değerlendiririm diye araştırdım. Sitemizde kabak reçeli tarifini buldum.

Kabakların çekirdek kısmını temizleyip, rendeledim; suyunu sıktım (tarifde rendelenmiş kabak suya konulup, sıkılıyordu; tercih etmedim). Şekeri eritebilecek kadar az suyla kabakları pişirdim. Rengi ve tadı çok güzel oldu.

Bahçede kartlaşmış kabak varsa tüketmek için lezzetli bir yöntem.

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 21:50   #158
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Yaprakların altında kalmış kartlaşmış kabakları (koyu yeşil yemeklik kabak) bulunca, nasıl değerlendiririm diye araştırdım. Sitemizde kabak reçeli tarifini buldum.

Kabakların çekirdek kısmını temizleyip, rendeledim; suyunu sıktım (tarifde rendelenmiş kabak suya konulup, sıkılıyordu; tercih etmedim). Şekeri eritebilecek kadar az suyla kabakları pişirdim. Rengi ve tadı çok güzel oldu.

Bahçede kartlaşmış kabak varsa tüketmek için lezzetli bir yöntem.
malina ile bir akrabalığınız var mı? (yaratıcılık yönünden demek istedim)

mrduran beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 22:11   #159
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yaratıcılık sıfır, araştırma ehh işte. (Hala yemek defterim olmadan pek çok yemeği pişirmeye cesaret edemem; kimseye söylemeyin )

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2012, 18:48   #160
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Üzüm Reçeli;

Üzümün 3/4 civarında şeker(üzümün tadı da önemli) 1 su bardağı su ile 3-5 adet karanfil+2 adet kabuk tarçın eklenerek kaynatılır, hanım bazen havlıcan atıyor(fakat havlıcanda dikkat lazım-bazen ayarlıyamazsanız acılık verir...miş). Üstüne üzümler atılır(1 kg. üzüm). Bir taşım kaynatılır, üzümün salacağı su miktarına göre üzümler kevgirle şerbetten dışarı alınır ve şerbet kaynatılmaya devam ettirilir, şerbet fazla suyu çektirilir. Üzümler tekrar içine atılır ve bir taşım kaynatılır. Üzümlerin ezilmesine izin verilmez(ezilmiş gibi görünse de şerbetle buluşunca dirilir- ayar işi efendim)

Çekirdeksiz minik taze/yaş ayıklanmış üzüm olmalı(leblebi kadar).

Vakumlama sistemi ile sıcak sıcak kavanozlara konur, gölge ve serin yerde saklanır.

Kullanılacağı zaman kapağı açıldığında, suyu fazla gelirse, reçelinizi yedikten sonra kalanı kapağı açık vaziyette buzdolabında saklarsanız daha kıvamlı olur....muş.

Kolay gelsin sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

EK; Söndürmeye yakın 1-2 damla limon suyu, özür unutulmuş)).

hk50 beğendi.
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2012, 17:16   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Kaymak ağacı meyvesinden reçel yapan var mı acaba?

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2012, 19:37   #162
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 9
Bu forum da en aktif dönemimi yaşıyorum öyle ki , sayesinde en başta annem olmak üzere eski yaptıkları herşeyi yeniden iş edindirdim. Tabi onlardan görerek edindiğim püf noktalar sizlerin yazdıgı oranlarla az bucuk kendi eklentilerimle ikinci ayva reçeli deneyimi mi tamamladım .
DEDEDİN BAGI denilen bahce ( sahibi Halil Önen dir) yerlere dökülmüş ayvaları toplayıp ölçüsüz herşey anneannemin tarifi yanı göz kararı ile biraz reçel yaptım.

Eklenen Resimler
 
Ümit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 10:48   #163
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ümit Mesajı Göster
Bu forum da en aktif dönemimi yaşıyorum öyle ki , sayesinde en başta annem olmak üzere eski yaptıkları herşeyi yeniden iş edindirdim. Tabi onlardan görerek edindiğim püf noktalar sizlerin yazdıgı oranlarla az bucuk kendi eklentilerimle ikinci ayva reçeli deneyimi mi tamamladım .
DEDEDİN BAGI denilen bahce ( sahibi Halil Önen dir) yerlere dökülmüş ayvaları toplayıp ölçüsüz herşey anneannemin tarifi yanı göz kararı ile biraz reçel yaptım.
Dede yakalarsa ''ayvayı yediğinizin'' resmidir)).

Gerçi gönlü zengin birisi. Hele teşkilattan olunca ''dükkan sizin''.

Güzel reçeliniz için teşekkürler.

Komşuyuz, bize ne zaman düşer ki?.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Lonicera, Ümit ve hberbul beğendi.
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2012, 23:44   #164
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bu yıl ayva reçelinin rengini tutturdum ama bu kez biraz fazla çekirdek koyduğumdan ve rengi kırmızıya dönmeye başlayıncaya kadar kaynattığımdan dolayı, kıvamı koyu oldu.

Kavanozlara doldurduğum an, kıvamı tam yerinde idi ama sabah baktığımda katılaşmış olduğunu gördüm. Marmelat'tan biraz daha koyucana olmuş.


(Gördüğünüz üzere, kendimden gayet emin olarak, hiç korkmadan fotoğraf makinasının üzerine baş aşağı getirip, fotoğraf çekebiliyorum. Dökülmüyor).


Name:  ayva reçeli.jpg
Views: 6895
Size:  30.6 KB



Bunun nedeni;

Kaynama aşamasında, renk kırmızıya dönüşmediği için, ilk anda 5 tane eklediğim ayva çekirdeklerine 5 tane daha ilave ettim (1o çekirdek oldu). Çekirdeklerin 3 tanesini kıvam vermesi için, ikiye bölmüştüm.

Kaynama süresini biraz uzun tuttuğumdan, koyu kıvamlı oldu ama yine de rahatlıkla yeniliyor.

Çekirdekleri 6 tane ve 3 tanesini ikiye bölmek sureti ile kaynatma kafi gelecek. Ayrıca, renk kırmızıya dönmeye başlamadan ocaktan almak gerekiyor.

Sonradan rengi kırmızılaşıyor.

Ümit, mrduran ve Cymbelina beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2013, 14:06   #165
Ağaç Dostu
 
ezgigül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2012
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 143
GÜL MARMELATI

Gül yapraklarını güzelce kıyın ve ağırlıklarının üç katı kadar pudra şekeri ilave edin. Bu karışımın üzerine bal kıvamına getirecek kadar gül suyu serpin ve kıvamı buluncaya kadar karıştırın. Bu gül ezmesini pastalarınızın ve kurabiyelerinizin üzerine sürerek yiyebilirsiniz.

Eğer bunu yapma şansınız yoksa Ispartamızın gül reçellerini temin edebilirsiniz.

mrduran beğendi.
ezgigül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2014, 18:23   #166
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Anjelik Erik Marmeladı

Anjelik erikleri keşfedeli birkaç yıl oldu, o günden beri de her yaz yollarını gözler durumdayım

Bilmeyenler için tarif etmek gerekirse, anjelik erik 5-6 cm çapında yuvarlak mora çalan koyu kırmızı kabuklu bir erik. İçleri kırmızı olanlarında bulunan yüksek pektin oranı (ki reçellerin jelleşmesi/kıvam almasını sağlıyan madde) sayesinde tek başına ya da şeftali, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerle karıştırarak kolay ve başarılı marmelatlar yapmak mümkün olabiliyor. Hem de genellikle reçellerde uygulanan 1:1 meyve / reçel oranının yarısı kadar şeker kullanarak...

Aşağıdaki tarif içi kırmızı olan anjelik erik için, ancak daha yaygın bulunan içi sarı eriklerden çıkar ise, şeker miktarını biraz artırarak dengeleyebilirsiniz.

Malzemeler:

1 kg kırmızı içli anjelik erik
0.5 kg toz şeker (*)
1 yemek kaşığı lion suyu (opsiyonel)

Yapılışı:

1. Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra isterseniz rendeleyin ya da benim yaptığım gibi yarım eriği ortadan uzunlamasına ikiye kesip sonra yatay olarak kesebildiğiniz kadar ince dilimleyin.

2. Çelik bir tencereye koyduğunuz eriklerin üzerine şekeri serpin ve en az 30 dakika en fazla 2 saat bekleyin (bekleme süresi daha uzun olursa çok sulanacaktır).

3. Orta ateşte 25-30 dakika ara ara karıştırarak pişirin (kıvam testi için buzlukta 10 dakika beklettiğiniz bir porselen tabağa bir tatlı kaşığı reçel damlatığ parmağınızla ortadan bir çizgi çekin, birleşmiyorsa olmuştur).

4. Önceden sterilize ettiğiniz kavanoza sıcakken doldurup kapağı kapatın ve ters çevirin.

Marmelatınız hazırdır, afiyet olsun..

* Sarı içli erikler için 750 gram şeker ile yapabilirsiniz.

Not - Fotoğraftaki marmelat birkaç gün önce yapıldı, ters çevirme işlemi ile kapağa doğru akıp soğuyan marmelat, düz çevirdiğim halde hala kavanozun alt kısmı boş şekilde duruyor.. Böyle bir kıvam elde ediyorsunuz.. Linzer ve dolgulu tarzda kurabiyeler için akmayan ideal malzeme olarak ta kullanabilirsiniz.

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2014, 09:29   #167
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Toplum olarak her yıl tekrarladığımız ve kendimize has olan alışkanlıklarımız vardır. Kışlık yiyeceklerimizin çoğunu yaz mevsiminde hazırlamak da bu alışkanlıklarımız içinde çok önemli bir yer tutarken, özellikle meyvelerin mevsimlik yetişmesi halkımızı bu meyvelerden daha uzun süreler yararlanma yoluna itmiştir. Her mevsimde her istenen meyveyi bulmak mümkün olamazken, insanlar aradıkları bu tadı, yazın yaptıkları reçel sayesinde yılın her günü bulma şansı yakalamışlardır. Kahvaltı sofralarının en vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan bu meyve özlü yiyecek, kaynatılma yolu ile yapılıp, kavanozlar içinde çok uzun süreler bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.

Meyvelerin uzun süre soframıza katılmasını sağlayan sistem aynı zamanda sebzeler için de geçerli olurken, kayısı, vişne ve çilek gibi lezzetli reçel çeşitleri yanında patlıcan ve kabak gibi sebzelerin de bu güzel yiyecek için kullanıldığını görebiliriz. Özellikle tere yağ ile muazzam bir birliktelik oluşturan bu çeşitli kahvaltılıklarının, kış mevsiminde insana ekstra enerji verdiği de söylenmektedir. Kar ve soğuk hava yüzünden kış mevsiminin ağaçları tamamen çıplak bir hale getirmesi, insanların bu konuda pratik çözüm bulmalarını sağlayıp, her mevsimde istedikleri gıdaya ulaşma imkanı sunmuştur. İçinde bolca şeker bulunmasından dolayı evden çıkmadan önce kahvaltı tabağında bu yiyeceğin bulunması, dışarı çıkınca insanların soğuğa karşı daha dayanaklı bir duruş sergilemesini sağlamıştır. *

Gıda sektörünün çok geniş kapsamlı olması ve insanların gıda alma zorunluluğu, bu sektörün her zaman mesafe kaydederek büyümesine yol açmıştır. Kavanoz ve pet kaplarda raflara dizilen bu sanayi ürünü reçel çeşitleri, insanların çok tükettiği bir gıdayı ortaya çıkarırken, çoğu insanın kendi yaptığı ürünü tercih ettiğine şahit oluruz. Çocukların daha çok sevdiği bu güzel yiyeceğin, sağlık açısından da çok faydalı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.*

kobim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 19:25   #168
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Domates Reçeli

Her seferinde kireçli suda bekleterek yapıyordum domates reçelini,
Bu sefer şekere yatırarak bir gece bekledikten sonra ertesi gün
domatesler kaynatılarak reçel yapıldı, aradaki fark şöyle:
Kireçli suda bekletilen domatesler dağılmadan bütün kalırken,
şekere yatırılanlar domateslerde dağılma oldu, tat olarak değişen bir şey
olmadı, her iki şekilde de aynı tat.


Kullandığım malzemeler:

2 kilo yeşil yumurta çeri domates,
Şeker (ben şekeri çok fazla koymuyorum göz kararı bir kat domates bir kat
sepeleme şeker şeklinde)
Yarım limon suyu
4-5 yaprak ıtır yaprağı
Yarım çay kaşığı tere yağı
1 bardak su
5 Adet sade türk lokumu

Yapılışı:
Kireçli suda bekletilecekse, domatesler yıkandıktan sonra akşamdan durultulmuş kireç suyuna bırakılır
ertesi sabah kireçli sudan çıkarılır ve bol suda iyice yıkanır.

Ben bu gün bir gece önceden şekerde bekleterek yaptım, tencereye bir bardak suyu ve tereyağı
ekledikten sonra ocağa kaynaması için koyulu.

Orta ateşte yaklaşık 1-1.5 saat kadar kaynatıldıktan sonra
(reçel kıvamını alınca) tencerenin altını iyice kısıp limon suyunu
ya da limon tuzunu ve lokumları ilave edip, saplarından iple bağlamış olduğum
ıtır yapraklarını da tencerenin içine salldıktan sonra 10 dakika çok kısık ateşte
kaynattıktan sonra yaprakları çıkartıp ocağı kapatırım.

Domatesler temizlenip yıkandıktan sonra
Name:  DSCF6299.jpg
Views: 3087
Size:  53.6 KB


Akşamdan şekere yatırıldılar
Name:  DSCF6300.jpg
Views: 2412
Size:  40.5 KB


Ertesi gün reçel hazır
Name:  DSCF6303.jpg
Views: 2348
Size:  49.4 KB


Not. Çok minik(nohut büyüklüğünde) domatesler koyulursa
biraz acımtırak tat veriyor, normal iriliğe gelmiş domates olmalı.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2014, 12:08   #169
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
Çok güzel görünüyor..Emeklerinize sağlık..

akçabardak beğendi.
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024