agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni52Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2011, 16:42   #121
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanif Mesajı Göster
şekerli bi tat olmuyomu
Sayın hanif; Zeytinyağı şekerin baygınlığını bastırıyor. Zeytinyağı üste çıktığından içinden bir miktar almadan önce çalkalamak gerekiyor. Benim gibi acele ederseniz, zeytinyağı yoğun olan kısmı tüketirsiniz ve yok denecek kadar az zeytinyağı kaldığında o zaman şekerin yoğunluğunu hissediyorsunuz. Karışık olursa müthiş bir lezzet. Kolayı var zeytinyağı ilave edersiniz. Zaten tüm zeytinyağlılara soğan kavrulurken çok az da şeker ilave edilir. Bu da zeytinyağının lezzetini damakta daha da hissetiriyor. Bütün marifet sosta. Bir süre sonra biberler bitse de, sosuna banmaya devam ediyorsunuz.

Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 19:36   #122
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş. Açıp tadına baktım. Çok kuru ve boğaz yakıcı geldi biberlerin tadı. Sanki içine hiç sıvı girmemiş gibi, normal turşulardaki gibi ısırınca suyunun akması gerekmiyor mu? Sizinkiler de öyle mi yoksa benimkinde bir problem mi var? Daha sulu ve tatlı olacağını ummuştum.

Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 07:02   #123
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş.

Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?

Burada 93 nolu mesajda sayın elek Bakır Sülfat ile ilgili açıklama yapmıştı. O mesajı okur musunuz.

Sanırım kullandığınız sirkede sorun var. Sirkenizi değiştirmenizde yarar var.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 17:07   #124
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Güler hanımın patates böreğini yapmıştım,müthiş olmuştu.Şimdi sıra turşuda.Kaç zamandır yapmak istiyordum ama anca zaman bulabiliyorum.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 17:33   #125
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Burada biberler artık geçmeye yüz tuttu. Şimdi küçük ve çıtır çıtır olanlarından bulabilecek misiniz?

Sevgili nariel, üzüm sirkesi kullanıyorum hiç de kötü olmadı benimkiler. Uzaylı'nın dediği gibi kullanmadan evvel kavanozu bir iki defa baş aşağı yapın. İyice karışsın.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 22:19   #126
Ağaç Dostu
 
nesli6's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 306
Bu turşuyu bende denedim, kuralı yaklaşık 15 gün olmuştu, sonunda bugün itibariyle tadına baktım, gerçekten harika olmuş çok beğendik, tarif için çok teşekkür ederim Güler hanım, sadece bir kavanoz kurmuştum denemelik, şimdi bir kavanoz yedek kurulacak

nesli6 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 14:41   #127
Yeni Üye
 
s.eren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
Ramazan bayramında Güler Hanımın tarifine göre kurduğum bu turşuyu şekerlimi olur merakıyla açıp yedik..Şekerden eser yoktu..Süperdi lezzeti, bana sadece yağı fazla geldi..Bir daha denediğmde yağını 1 çay bardağı tutacağım..Kim yedi ise tam not aldı.. Çok teşekkürler Güler Hanım..

s.eren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 17:13   #128
Ağaç Dostu
 
smiy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2008
Şehir: Mersin
Mesajlar: 307
Bende biber turşusu sevmememe rağmen buradaki övgülere dayanamayıp küçük bir kavanoz denemelik kurdum. Daha iki gün oldu ama rengi neredeyse sapsarı oldu, şimdi merakla tadacağımız günü bekliyorum. Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?

smiy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 22:13   #129
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smiy Mesajı Göster
Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?
Kesinlikle seveceksiniz. Ben de denedim, çok güzel oldu.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2011, 08:19   #130
Ağaç Dostu
 
smiy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2008
Şehir: Mersin
Mesajlar: 307
Buradaki yorumlara bakılacak olursa öyle olacak gibi...

smiy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2011, 08:29   #131
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Turşu suyuna ikinci kez biber koydum. Hiç fena olmuyor.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2011, 11:24   #132
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Bahçede biberlerim hala veriyor, geçen gün topladığım bir avuç minik biberi küçük bir kavanoza koyup, üzerine kalan turşu suyundan doldurdum, bir kısmını da salatada kullanıyorum. Bugün yeni turşumun 6. günü ve az önce açtım, çok güzel olmuş. Aynı suda yapılan daha çabuk oluyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2011, 09:10   #133
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
bende küçük pet şişenin içine denemelik yaptım bugün akşam açmayı planlıyorum şu an görüntü güzel tadını merak ediyorum

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2011, 12:36   #134
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Güler ablacım turşucu ( yani yapmasını ve yemesini seven ) bir aileden geldiğim için sağolsun annemde bol bol yediğim için hiç evde yapma ihtiyacı hissetmemiştim, ama bu tarifinizi hem anneme veriyorum hemde bu akşam kendim yapacağım inşallah, inşallah yapabilirim.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2011, 14:35   #135
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Ben de kurdum bu turşuyu çok güzel ama bir daha ki sefere yağını az koymayı düşünüyorum, azıcık yağı fazla geldi. Oysa çalkalıyorum yemeden önce, ama yine yağ baskın geliyor. Tadı muhteşem, bayıldım. deneyerek oranları ayarlamak en doğrusu. Normal turşularımla birlikte poz verdiler

Eklenen Resimler
 
mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 20:39   #136
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
dayanamayıp yaptım fakat baskın bir şeker tadı alıyorum bugün 8 gün tuzu tam olarak ne kadar koyuyorsunuz. sanırım tuuzunu ayarlayamadım, süper bi rengi oldu sarı ama tatlı bi sararma

adasu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 21:08   #137
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
İlk yaptığım kavanozun hüsranla sonuçlanmasından sonra ikinci denemeyi yaptım. Daha taze ve küçük biberlerle denedim. Diğer tüm malzemeler aynıydı. Yine sarımsaklar masmavi oldu ama sanırım biberlerin küçüklüğünden ve 2 hafta hiç açmadığımdan; bu sefer çok lezzetli oldu. Yemeye doyulmuyor

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 21:31   #138
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok )

akçabardak beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 22:03   #139
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok )
O tıka basa doldurduğunuz biberler, 3 güne kalmaz yüzmeye başlarlar Birsürü boşluk oluşur kavanozda, gün geçtikçe büzüşüp yerleşiyorlar çünkü.

Kavanozu doldururken üstte biraz boşluk kalsın, turşulaşma sürecinde gaz çıkışı olduğu için şişme yapabilir. Benimkiler hep sızma yaptı, 15 gün boyunca etraf yağdan vıcık vıcık oldu.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 22:18   #140
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Bende de ters çevirince sızma yaptı ama kapağın altına vinil eldiven koyup öyle kapattım kapağı tekrar, şimdi sızma felan yok İşte korkum da burada başlıyor, dışarı gaz çıkışı, hava çıkışı yok. Acaba içerde basınç oluşur mu ve açarken sorun olacak mı En iyisi turşuyu eşime açtırmak

akçabardak beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 07:56   #141
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 09:00   #142
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.

Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .


Yukarıdaki ölçülerde malzeme kaynatılırken içerisine halka halka doğranmış iri kırmızı biberler katılarak haşlanınca farklı bir çeşitte hazırlanabiliyor .

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 09:02   #143
Ağaç Dostu
 
smnunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1,547
Galeri: 1
Sayın Güler hanım sizlerin sayesinde ağız tadıyla ve afiyetle turşu yemeye başladım. Bizlerle bu güzel turşu tarifini paylaştığınız için sizlere çok teşekkürler.

smnunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 09:03   #144
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Ben o şekilde denemedim Güler Hanım ama deneyenlerin olumlu sonuç aldığını düşünüyorum.

Bu arada bir şey aklıma geldi, turşu olana kadar kapağının açılmaması mı gerekiyor? (Ben açtım da )

akçabardak beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 09:05   #145
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice Mesajı Göster
Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .

Yüksek tansiyonum yok ama tuz yüzünden turşu yiyemiyordum, bunu ise yiyorum. Bahçede hala biber çıkıyor, küçük kavanoz boşaldıkça kalan suyunun içine koyuyorum, bir haftayı bulmadan hazır oluyor. Ben çok sevdim ama eşim turşu deyince tuzlu beklemişti herhalde, ilk lokmadan sonra bu tatlı dedi ve bir daha yemedi.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 10:00   #146
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Ne güzel işte. Turşu sana kalmış.) Ben hiç yemeden bakıyorum bitmiş.)))

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 11:44   #147
Ağaç Dostu
 
MİRBE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 803
Galeri: 2
Güler hanım ölmeden tadılması şart lezzet bu turşu yedikçe yediriyor nasıl bi şeydir ne yediğimizi nede bitirdiğimiz anlamıyoruz

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 21:16   #148
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?
Benim son yaptığımın kapağı plastikti (bidona kurdum), teneke olmadığı için sıcak suya koymayı aklıma getirmedim. Bir daha cam kavanoza kurarsam kapakları ısıtıp öyle kapatacağım.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 21:38   #149
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Cam kavanoza yeniden kurdum bu turşuyu. Gecen kurduğumu tatlı buldular, şekeri az koydum bu kez. Bakalım istenilen ölcü tutacak mı))

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 21:40   #150
Ağaç Dostu
 
maysan80's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: İzmir-Aydın
Mesajlar: 385
bu biberleri halka haline kesip yerleştiriseniz de harika oluyor. bence deneyin derm.

maysan80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024