Salamura Asma Yaprağı
SALAMURA ASMA YAPRAĞI
Nisan sonu, Mayıs başında ilk çıkan yapraklar ile asmaların ucunda haziranda çıkan son sürgün yaprakları satın alınır. 5 kg asma yaprağı, 2 kg. salamura tuzu, Büyük bir tencere tuzlu su kaynatılır. Yapraklar sapları üst üste gelecek şekilde dizilir, parlak yüzleri üst üste getirilir, saplari biraz kısaltılır, 15 li yaprak demetleri genişce bir tepsi veya leğene konur.Kaynayan tuzlu su hepsinin üstünü kapatacak şekilde dökülür. Ertesi sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün her demet alınır, saplarının olduğu yere kaya tuzu serpilip, sap içte kalmak üzere parmak gibi rulo yapılır. Bir cam kavanoza her bir rulo tabandan üste doğru istiflenir.Sıkı sıkı bastırarak içinde hava kalmaması sağlanır. En üste gelince tepsideki su dökülür, bir kenarlı kabın içine oturtulup, ağzı kapanır. Bir kaç gün tuzunu atması veya suyu azalırsa ilave ederek havasının çıkması beklenir, ağzı sıkıca kapatılarak, loş bir yerde kışa hazır, bekletilir. Kullanılacağında her demet 15 yaprak olarak hesaplanıp, o kadar demet çıkarılarak kaynar suya konup tuzundan arındırılarak sarmak üzere hazır edilir. http://kadin.tr.net/index.php?option...sk=view&id=214 |
Salamura tuzu değil de normal sofra tuzu kullanılsa olmaz mı?
|
İnce tuz eritiyor yaprağı bildiğim kadarıyla.
|
Peki salamura tuzu denilen kaya tuzu mu?
|
Sayın Papatyam, salamura asma yaprağı yaparken sapları kesilirse çürüme yapar.Tuz oranını ayarlamak için; büyükçe bir kovada marketlerde satılan salamura tuzu eritilip içine pişmemiş yumurta koyunuz yumurta su yüzeyinde çıktığı vakit tuz yoğunluğu salamura için idealdir.Ama salamurada lezzet ve gıda kaybı oluşur.Size bu sayfadaki (http://www.agaclar.net/forum/kiler/8801.htm ) yöntemi denemenizi öneririm.Bilginize.
|
Sevgili eylems, ben o başlıı görmemiştim görsem burayı açmazdım bilgilendirme için teşekkür ederim. Metod süper akşama uygulayacağım.
|
Sayın Papatyam, yukarıda önerdiğim sayfadaki medoda pazardan aldığınız yaprakla deneme yapmayın sakın.Bu tarihlerde pazarda satılan asma yaprakları genelde siyah üzüm yaprağıdır ve uzun süreli saklamada çürüme yapar.
|
Öylemi :( pazardan almıştım.
|
üzümsüz asma yaprağı nasıl salamura edilir
benim sorunum şu üzümüz asmamız var fakat kışa nasıl saklanır bilemedik hiç huzla yaptık difrize koyduk eriyor eğe cevap verirseniz çoook mutlu olacağız:D
|
http://salamurayaprak.gen.tr/ burada satılan yapraklar çok kaliteli damarsız ince
|
asma yaprağı
salamura gen tr sitesi satılık yazıyordu. Bende www.tazeyaprak.com sitesinden aldım çok memnun kaldım tokat yaprağı arayan arkadaşlara tavsiye ederim.
|
salamura yapmaya gerek yok. tüm kış boyunca taze gibi yaprak yemeyi istiyorsanız eğer bu tarif denemeye değer.
Nisan mayıs haziran aylarındaki yaprakların tazesinden alınıp 5-6 yapraklık demetler haline getiriyorsunuz. bu demeti sonra konserve kavanozuna sığacak büyüklükte katlıyorsunuz(önce ortadan ikiye, daha sonra tekrar ortadan ikiye) Ve konserve şişesinin dibine hiç boşluk kalmayacak şekilde iyice sıkıştırırak bastırıyorsunuz. Dolduğunda kuvvetli bir şekilde şişenin kapaığını sıkıca kapatıyorsunuz. Ne tuz ne de su. iki gün sonra sapsarı oluyor yaprak. Sarma yapmak istediğinizde şişeyi açıp bir legene katlı yaprakları seriyorsunuz. ve tuzlu sıcak suyla ıslatıp bekletiyorsunuz. suyu soğuduğunda yaprağınız sarmaya hazır.. ben çok memnun kaldım. sizlerinde kalacağından eminim. ama taze yaprak olursa tadından yenmiyor sarmanız :) afiyet olsun herkese |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024