Meyve sebze kurutma yöntemleri
Malina sizin tarif ettiğiniz gibi biber yedim bir arkadaşımda çok güzeldi. O birde yoğurt döküyor çok lezzetli oluyor.
|
Sayın Malina,bahsettiğiniz kurtulmuş biber tarifini gördüm ve yedim lezzetli ve biraz kıtırımsı idi.Aydın/Nazilli'den komşumuz vardı onlar sürelki yapardı.Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar.Dolma biber kuruturken bolca çıkar çünkü köyüm dağ köyü olduğu için herşeyi değerlendirme mantığı var.Başta süngerimsi görünen bu kısım kurutulup kavurulduğunda domatesli **** yoğurtlu çok lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor.
|
Sayın Üzüm,dut kurutmayı bilmiyorum Malatya'lı arkadaşiların çoğunun bileceğini tahmin ediyorum çünkü o bölgede dut kurutma işlemi yapılmakta.Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sadece sap kısmı kesiliyor.
|
Alıntı:
Üzüm suyu ile ilgili bilginiz var mı? Uzun süreli saklanması nasıl yapılır? Teşekkür ederim. |
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz. |
Teşekkür ederim eeylems1977, bu tür üzüm suyunu ancak seneye yapabilirim; pekmez gibi. Uzun süreli kaynatma veya kaynatarak kavanoz vakumlama işine bu sene girmeyeceğim.
|
Ben de her yıl bahçemizdeki sultani üzümlerden kurutup kışın keklerin içinde kullanıyorum.
Üzümler olgunlaşınca salkımıyle kesilir.Kaynatılıp soğutulan şehir suyunun içine Bir kahve fincanı zeytin yağı ve birkaç kaşık çamaşır sodası atıp eritiyorum. Üzümleri batırıp hemen çıkararak suyunu süzdürdükten sonra temiz bir bez üstünde hergün altüst ederek kurutuyorum.Solduktan sonra günde birkaç saat güneşe çıkarabilirsiniz. Altüst ederken de saplarını ayıklarım. Hergün biraz ayıklayarak kuruyuncaya kadar saplar temizlenmiş olur. Geçen yıl incir kurutmayı denedim .Ama pek başarılı olamadım. İncirin nasıl kurutulduğunu bilen var mı? |
6 numaralı mesajda sayın berduray'ın tarifi var.
|
[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)
Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır. |
Alıntı:
|
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.
|
yardım lutfen
pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir
|
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum
|
Alıntı:
Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız. |
Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum. ;)
|
Alıntı:
|
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla
|
Sn uzum
Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir. |
Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu
Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu. Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu. |
Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu.
Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim. Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu. Hoşçakalın. |
Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik.:D)
İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum. Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.) Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim. Tekrar teşekkürler. |
En güzel biber kızartması
4 Eklenti(ler)
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır.
Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın. Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır. Başka bir yemek olmadan da beni doyurur... Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p |
Dut kurutmasını İspir de çok yapıyorlar.Pestil yapımı çok olduğu ve dut ağacı bol olduğundan sanırım. Sorduğumda herhangi bir özel işlem yapılmadığını sadece temiz bezler üzerine serip güneşte kuruttuklarını öğrendim.
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Trabzon'da zor da olsa fındık kurutuluyor galiba. Tahminim biber kurutma olasılığınız var. (yardımcı ısı kaynağı - duvar, tuğla, taş, vb. kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Çekirdek kısmını çıkarırsanız daha çabuk kurur.) Kurutulacakların güney veya güneybatı yönüne bakmasını sağlayın. Güneş fırınında kurutma yapıldığını okudum; ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Trabzon'un nemi yüksek olduğu için kurutsanız bile saklamada sorun yaşayabilirsiniz. (Trabzon'da hiç bulunmamış biri olarak bu kadar maval okumak yeterli herhalde:o) |
Alıntı:
|
Birde arkadaşlar bizdeki üzümler bakımsızlıktan salkımın yarısı boşa gidiyor onları temizlemekte çok zaman alıyor sağlam taneleri almak belkide daha kolay taneleri salkımdan ayırıp direk güneş ışığında kurutsam nasıl olur acaba bi bilgisi olan varmı?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024