agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir? (http://www.agaclar.net/forum/kiler/7980.htm)

ar_da 20-05-2008 17:12

Meyve sebze kurutma yöntemleri
 
Malina sizin tarif ettiğiniz gibi biber yedim bir arkadaşımda çok güzeldi. O birde yoğurt döküyor çok lezzetli oluyor.

eylems 20-05-2008 19:16

Sayın Malina,bahsettiğiniz kurtulmuş biber tarifini gördüm ve yedim lezzetli ve biraz kıtırımsı idi.Aydın/Nazilli'den komşumuz vardı onlar sürelki yapardı.Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar.Dolma biber kuruturken bolca çıkar çünkü köyüm dağ köyü olduğu için herşeyi değerlendirme mantığı var.Başta süngerimsi görünen bu kısım kurutulup kavurulduğunda domatesli **** yoğurtlu çok lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor.

eylems 20-05-2008 19:46

Sayın Üzüm,dut kurutmayı bilmiyorum Malatya'lı arkadaşiların çoğunun bileceğini tahmin ediyorum çünkü o bölgede dut kurutma işlemi yapılmakta.Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.

üzüm 20-05-2008 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 238015)
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)
...

Sayın malina, hangi tür biberin kurusuyla yapıyorsunuz?

üzüm 20-05-2008 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 (Mesaj 238068)
...Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar...

Üst kapak kısmı da kesiliyor mu, yoksa sadece sap kısmı kesiliyor?

eylems 20-05-2008 23:44

Sadece sap kısmı kesiliyor.

üzüm 21-05-2008 00:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 (Mesaj 238081)
...Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor.

Sayın eeylems1977, istemez olurmuyum; pestilde yapmak isterim ama bu sene altından kalkamam gibi geliyor. Uygun vaktiniz olduğunda yazarsanız çok sevinirim. Muhakkak seneye denerim.

Üzüm suyu ile ilgili bilginiz var mı? Uzun süreli saklanması nasıl yapılır?
Teşekkür ederim.

eylems 21-05-2008 00:59

Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

üzüm 21-05-2008 11:47

Teşekkür ederim eeylems1977, bu tür üzüm suyunu ancak seneye yapabilirim; pekmez gibi. Uzun süreli kaynatma veya kaynatarak kavanoz vakumlama işine bu sene girmeyeceğim.

Birsen Şemseddin 21-05-2008 19:44

Ben de her yıl bahçemizdeki sultani üzümlerden kurutup kışın keklerin içinde kullanıyorum.
Üzümler olgunlaşınca salkımıyle kesilir.Kaynatılıp soğutulan şehir suyunun içine Bir kahve fincanı zeytin yağı ve birkaç kaşık çamaşır sodası atıp eritiyorum. Üzümleri batırıp hemen çıkararak suyunu süzdürdükten sonra temiz bir bez üstünde hergün altüst ederek kurutuyorum.Solduktan sonra günde birkaç saat güneşe çıkarabilirsiniz. Altüst ederken de saplarını ayıklarım. Hergün biraz ayıklayarak kuruyuncaya kadar saplar temizlenmiş olur.

Geçen yıl incir kurutmayı denedim .Ama pek başarılı olamadım. İncirin nasıl kurutulduğunu bilen var mı?

üzüm 21-05-2008 20:29

6 numaralı mesajda sayın berduray'ın tarifi var.

Gülgün 22-05-2008 11:08

[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)

Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır.

ALEXrunaway 25-05-2008 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 238228)
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz.
Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli
Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz.

tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

eylems 26-05-2008 10:34

Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.

memetali 26-05-2008 18:58

yardım lutfen
 
pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir

memetali 26-05-2008 19:07

kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum

eylems 26-05-2008 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memetali (Mesaj 240537)
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum


Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız.

papillon22 26-05-2008 23:45

Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum. ;)

ALEXrunaway 27-05-2008 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 240244)
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.

Hiç değilse google'da 'pekmez toprağı' adı altında küçük bir araştırma yapacak olursanız sanırım asıl olan malzemenin ne olduğunu ve aslında bu işin hakkını veren malzemenin ne amaçla kullanıldığını göreceksiniz. Böylelikle kalite kelimesine başka bir anlam daha kazandırmış olacaksınız. Sanırım bu sebepdendir ki antepte baklava, urfada kebap, kastamonuda sarımsak, kuyu kebabı, Tokat/zile pekmezi vs.vb. şeylerin kalitesi kullanılan malzeme ve işçilik ile alakalı olduğundan her yörenin kendine has ürünleri var. Ben bu konuda bir yanlışınız olduğunu düşünüyorum.

eylems 27-05-2008 11:31

Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla

çilek_2 28-06-2008 21:21

Sn uzum
Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir.

çilek_2 28-06-2008 21:40

Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu
Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu.

Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu.

çilek_2 30-06-2008 16:49

Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu.

Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim.
Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu.
Hoşçakalın.

üzüm 01-07-2008 01:55

Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik.:D)

İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum.

Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.)

Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim.

Tekrar teşekkürler.

berduray 01-07-2008 12:13

En güzel biber kızartması
 
4 Eklenti(ler)
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır.

Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın.

Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır.

Başka bir yemek olmadan da beni doyurur...

Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p

osmann 01-07-2008 14:44

Dut kurutmasını İspir de çok yapıyorlar.Pestil yapımı çok olduğu ve dut ağacı bol olduğundan sanırım. Sorduğumda herhangi bir özel işlem yapılmadığını sadece temiz bezler üzerine serip güneşte kuruttuklarını öğrendim.
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?

üzüm 01-07-2008 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 254629)
...
Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p

Anladım... Öğrenmek isteyenlerin canı çeksin diye yaptınız. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

üzüm 02-07-2008 01:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmann (Mesaj 254676)
...
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli?

Sayın osmann,
Trabzon'da zor da olsa fındık kurutuluyor galiba. Tahminim biber kurutma olasılığınız var. (yardımcı ısı kaynağı - duvar, tuğla, taş, vb. kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Çekirdek kısmını çıkarırsanız daha çabuk kurur.) Kurutulacakların güney veya güneybatı yönüne bakmasını sağlayın.

Güneş fırınında kurutma yapıldığını okudum; ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Trabzon'un nemi yüksek olduğu için kurutsanız bile saklamada sorun yaşayabilirsiniz.
(Trabzon'da hiç bulunmamış biri olarak bu kadar maval okumak yeterli herhalde:o)

bengi_su 08-09-2008 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 240773)
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla

Syn. Eylems bunu deniycem gerçekten yıllardır bu üzümleri değerlendiremiyordum ak toprak satılıyor burda gerçide ona has özel bi toprak olduğunu sanıyordum sanırım düz tarla toprağı denenmeye değer üzüm suyunu çok merak ettim pekmezde deniycem çok teşekkür ederim bilgileriniz için.

bengi_su 08-09-2008 10:49

Birde arkadaşlar bizdeki üzümler bakımsızlıktan salkımın yarısı boşa gidiyor onları temizlemekte çok zaman alıyor sağlam taneleri almak belkide daha kolay taneleri salkımdan ayırıp direk güneş ışığında kurutsam nasıl olur acaba bi bilgisi olan varmı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024