agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Sirkesiz turşu (http://www.agaclar.net/forum/kiler/41586.htm)

aydemiraydın 08-10-2016 10:57

Sirkesiz turşu
 
yazılanlara göz gezdirdim. turşu tariflerinin içinde barsaklara faydalı probiyotik turşu tarifi göremedim. yaptığınız turşular sadece korumaya yönelik . insana herhangi bi şifası yok.

fermente turşu tarifi vereyim. bende bu şekilde turşu yapıyorum.

Fermente Mutfağım: Probiyotik Turşu Tarifi

Adalet Yağcı 09-10-2016 14:02

Teşekkürler sayın aydemiraydın.

Verdiğiniz linki inceledim, bilgileri not aldım.

erkanbey 19-11-2016 10:24

Sayın aydemiraydın verdiğiniz linki inceledim,güzel bir anlatım olmuş fakat kafa karıştırıcı noktalar var,öncelikle bahsettiği tariflerde ahım şahım bir fark göremedim.En büyük fark sirke katmayın diyor.

Sağlık için binbir derde deva olan,özellikle de içmek için yaptığımız sirkeler,turşu kavonozuna girince nasıl bu şekilde tamamen faydasız sayılabiliyor.Derseniz ki diğer şekilde yapılan turşu daha faydalıdır,kabul ederim.Ama sizin yaptığınız turşular sadece saklama amaçlı,vücuda faydası yok deyince,bunu kabullenmek istemiyorum.

Bu konu hakkında derin bilgi sahibi olan kişilerden konuya katılımlarını rica ediyorum,çünkü büyük bir çoğunluğumuz bu şekilde turşu yapıyoruz.

Sayın aydemiraydın sizin probiyotik turşu çalışmalarınızıda var ise resimli olarak buradan görmek isteriz.Yanlış anlaşılma olmasın ben probiyotik turşu karşıtı değilim,sadece hepimizin yaptığı turşunun lezzetinden başka sağlığa'da faydası olması gerektiği fikrindeyim.

Geçtiğimiz günlerde benim'de ilk turşu yapma çalışmalarım gerçekleşti zaman bulunca onlarıda burada paylaşacağım.

Sitemizde probiyotik turşu konusu yok sanırım,böyle bir konu açılabilir aslına.Böyle çalışmaları olan ve deneyecek olan kişiler için daha rahat olurdu,ya da bu konu'nun içinde devam mı edilmeli nedersiniz?

TCM 19-11-2016 17:47

Ben üstteki tarifi kullanarak iki kavanozu sirkesiz yaptım. Dün birini açtım. Sanki daha güzel, biberler daha diri, suyu daha leziz gibi geldi.

erkanbey 19-11-2016 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1486775)
Ben üstteki tarifi kullanarak iki kavanozu sirkesiz yaptım. Dün birini açtım. Sanki daha güzel, biberler daha diri, suyu daha leziz gibi geldi.

Kesinlikle bende deneyeceğim,aşamalı olarak fotoğraflarıyla buraya ekleyebilirseniz benim gibi yeni başlayanlarında işini kolaylaştırmış olursunuz.
Ne kadar sürede oldu turşunuz?
Afiyet olsun...

TCM 22-11-2016 14:26

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1486785)
Kesinlikle bende deneyeceğim,aşamalı olarak fotoğraflarıyla buraya ekleyebilirseniz benim gibi yeni başlayanlarında işini kolaylaştırmış olursunuz.
Ne kadar sürede oldu turşunuz?
Afiyet olsun...

Aşamaları ekleyemem çünkü ilk aşamalar yok :)

Az önce, geçen hafta açtığım kavanozun resmini çektim.

Eklenti 633953

Eklenti 633954

aydemiraydın 23-11-2016 07:48

sirke çok kuvvetli bir doğal antibiyotiktir çok faydalıdır fakat turşunun içindeki probiyotik bakterileri öldürüyor. ben turşu yapımında 84 mineralli kaya tuzu ve mayalama için probiyotik şase kullanıyorum. bu şekilde yapılan turşunun bir bardağında trilyonla faydalı bakteri var.

aydemiraydın 23-11-2016 09:36

probiyotik turşuda beyaz çöküntüler görürseniz korkmayın. tuzdan veya proteinden kaynaklanıyor.

erkanbey 23-11-2016 11:18

Probiyotik turşu yapmış olan varsa burada tecrübelerini resimlerini ekleyerek adım adım paylaşırsa bizlere de ilham vermiş olur.Kullanılan malzemelerin markası ve nerden bulunabileceği gibi bilgilerede ihtiyacımız olacak tabi ki.

aydemiraydın 24-11-2016 07:27

turşu için çok bi malzeme lazım değil.
temiz gıda, kaya tuzu, probiyotik şase, cam ve çelik malzemeler.

mayalar için bu linke bi göz atın ben buradan ürün alıyorum.

Ürünlerimiz

erkanbey 24-11-2016 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1487291)
turşu için çok bi malzeme lazım değil.
temiz gıda, kaya tuzu, probiyotik şase, cam ve çelik malzemeler.

mayalar için bu linke bi göz atın ben buradan ürün alıyorum.

Ürünlerimiz

Çelik malzeme nerede lazım oluyor?Kepçeden bahsediyorsanız,turşu sirke gibi karıştırma istiyormu ki?
Ayrıca her yerde tahta kaşıklar kullanılırken,linkini verdiğiniz sitede tahta kaşığı sakıncalı bulması tuhafıma gitti.İşimiz bittikten sonra tahta kaşığı deterjanla yıkayıp yerine koyuyoruz,bu işlem temizlenmesini sağlamıyormu?Her şeyi tahta kaşıkla yapmaya başlamışken şimdi de metale mi döneceğiz?

aydemiraydın 24-11-2016 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487333)
Çelik malzeme nerede lazım oluyor?Kepçeden bahsediyorsanız,turşu sirke gibi karıştırma istiyormu ki?
Ayrıca her yerde tahta kaşıklar kullanılırken,linkini verdiğiniz sitede tahta kaşığı sakıncalı bulması tuhafıma gitti.İşimiz bittikten sonra tahta kaşığı deterjanla yıkayıp yerine koyuyoruz,bu işlem temizlenmesini sağlamıyormu?Her şeyi tahta kaşıkla yapmaya başlamışken şimdi de metale mi döneceğiz?


ciddi işletmelerde tahta araç kullanılmaz. ünlü yerlerin mutfakları cam ve çelik malzeme kullanır.tahta malzeme kullanırsanız denetimde ceza yersiniz. fermente ürünlerde kimyasal maddelerle temizlik fermantasyona zarar verir.

TCM 24-11-2016 11:15

Sirke ye yakışan ahşaptır. Temizliğine dikkat ettikten sonra sıkıntı olmaz. 'Fersan', 'Kühne' bırakalım da çelik kullansın :)

aydemiraydın 24-11-2016 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1487342)
Sirke ye yakışan ahşaptır. Temizliğine dikkat ettikten sonra sıkıntı olmaz. 'Fersan', 'Kühne' bırakalım da çelik kullansın :)

ben mutfaktan bahsettim. sanayicileri kastetmedim. sanayici fermente ürün yapmıyor, asidik su satıyor. zaten plastik tankerlerde üretiyorlar.

erkanbey 24-11-2016 13:54

İyide konumuz sanayiciler nasıl sirke ve turşu yapar olsa,dedikleriniz tamam.Konumuz evde sirke ve turşu yapmak olunca,burada tahta kullanılmamalı gibi ifadelerle kafa kartırmanın manası yok.Sirke konusu başlığında veya burada turşu başlığında verdiğiniz fermentemutfağım sitesinde tahta kaşık kullanmayın diyor yanılmıyorsam.

Amanita 24-11-2016 21:40

tahta mutfak esyalari uzerlerindeki ufak girinti cikintilardan ve tahtanin az da olsa emici ozelliginden dolayi ne kadar yikanirsa yikansin bol miktarda bakteri bulundurur. bu bakterilerin fermente urunlerinize bulasmasini tercih etmezsiniz, tahta kasik kontaminasyon riski dogurur. celik kullanin denmesinin sebebi bu. paslanmaz celikten yapilan mutfak esyalari her turlu islem icin kullanilabilir.

bir gida muhendisi

erkanbey 25-11-2016 09:44

Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit.

Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi?

Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım.

aydemiraydın 25-11-2016 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487476)
Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit.

Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi?

Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım.

evet. cam ve çelikten şaşmayın. bilgisiz aktarları ve şovmenleri değil uzmanları dinleyin.

MeyveliTepe 25-11-2016 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1487204)
sirke çok kuvvetli bir doğal antibiyotiktir çok faydalıdır fakat turşunun içindeki probiyotik bakterileri öldürüyor. ben turşu yapımında 84 mineralli kaya tuzu ve mayalama için probiyotik şase kullanıyorum. bu şekilde yapılan turşunun bir bardağında trilyonla faydalı bakteri var.

Sirke neden faydalıdır?

Amanita 25-11-2016 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487476)
Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit.

Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi?

Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım.

Ben her turlu yemek, fermente urun ve sifali ne olursa olsun kaliteli paslanmaz celikten normal mutfak ekipmanlari kullaniyorum. Sadece tavanin teflonunu cizmedigi icin tahta spatula kullaniyorum. Tek dikkat etmeniz gereken sey kullanacaginiz ekipmanin aluminyum olmamasi, aluminyum asit ortamlarda reaksiyona giriyor. Zararli degil dense de ne gerek var.

erkanbey 25-11-2016 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1487482)
Ben her turlu yemek, fermente urun ve sifali ne olursa olsun kaliteli paslanmaz celikten normal mutfak ekipmanlari kullaniyorum. Sadece tavanin teflonunu cizmedigi icin tahta spatula kullaniyorum. Tek dikkat etmeniz gereken sey kullanacaginiz ekipmanin aluminyum olmamasi, aluminyum asit ortamlarda reaksiyona giriyor. Zararli degil dense de ne gerek var.

Son mesajımda temizlik konusundan bahsetmiştim,o konuyu nasıl hallediyorsunuz?Tahtadan bakteri kapan sirke turşu vs deterjanla yapılan temizlikten illaki etkilenecektir değil mi?Sadece sıcak su temizlikte yeterli olur mu?

Aslında durum böyle ise,doğru bildiğimiz yanlışlar diye bir konu açıp orada bunlar gayet güzel bir şekilde tartışılabilirmiş,daha nelerle karşılaşırdık kim bilir,öyle bir konu var mı acaba,ben aradım ama bulamadım.

Amanita 25-11-2016 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487497)
Son mesajımda temizlik konusundan bahsetmiştim,o konuyu nasıl hallediyorsunuz?Tahtadan bakteri kapan sirke turşu vs deterjanla yapılan temizlikten illaki etkilenecektir değil mi?Sadece sıcak su temizlikte yeterli olur mu?

tahtadan bakteri kapar diye genel bir kural mevcut degil, ancak riski arttiriyorsunuz denebilir. deterjanla yapilan temizlikten neden etkileneceklerini anlayabilmis degilim. deterjani iyi duruluyorsaniz problem olacak kadar kalinti kalacagini zannetmiyorum. ancak deterjan yag cikarmak icin kullanilir, bakteri oldurucu ozelligli yoktur. bulasik sungeri kullaniyorsaniz eger bu sungerler buyuk ihtimalle evde bulunan en pis sey olacagi icin fermente urun hazirlayacaginiz ekipmanlara bulasik sungeri degmemesini tavsiye ederim.

eger bulasik makineniz varsa bulasiklari en sicak ayarda yikamaniz yeterli olacaktir, ancak makineden ciktiginda icinde su gollenmisse pis kabul etmeniz daha iyi olacaktir. fermentasyon yapacaginiz ekipmanlari sterilize etmek icin %70 saf alkolle silebilir veya kullanacaginiz ekipmanlari duduklu tencerede yuksek basinc altinda 25-30 dakika pisirebilirsiniz. ben sahsen duduklu tencere metodunu kullaniyorum.

erkanbey 25-11-2016 13:50

Şimdi kafamda birşeyler oluştu,tahta mı çelik mi konusundan ziyade temizlikte kullandığımız süngerin önemi aklımı başıma getirdi.Verdiğiniz bilgler için hepinize teşekkür ederim.Ben ne doktorum nede gıda mühendisi,o yüzden bilgili dostlardan öğrenmeye çalışıyorum.

aydemiraydın 25-11-2016 13:50

çevremde bir çok insan bulaşıkta ve ev temizliğinde kimyasal yerine ev sirkesi kullanıyor.
düdüklü tencerenin pişirdiği gıdaların özelliğini bozduğunuda unutmayalım.

erkanbey 25-11-2016 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1487514)
çevremde bir çok insan bulaşıkta ve ev temizliğinde kimyasal yerine ev sirkesi kullanıyor.
düdüklü tencerenin pişirdiği gıdaların özelliğini bozduğunuda unutmayalım.

Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?

TCM 25-11-2016 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487515)
Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?

Eczanelerde bulunur, yoksa da getirtirler.

Amanita 25-11-2016 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487515)
Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?

Probiyotik bakterilerinizi eczanelerden vs alacaksaniz once bakterilerinizle yogurt yapmyi deneyin, eger 12 saatte falan yogurdunuz tutmazsa bakterileriniz olu demektir. Daha once turkiyedeki probiyotik saseleri evde test eden bir tanidigim dolayisiyla bu sekilde olu bakteri satildigini biliyorum, dikkatli olmaniz icin yaziyorum.

erkanbey 25-11-2016 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1487552)
Probiyotik bakterilerinizi eczanelerden vs alacaksaniz once bakterilerinizle yogurt yapmyi deneyin, eger 12 saatte falan yogurdunuz tutmazsa bakterileriniz olu demektir. Daha once turkiyedeki probiyotik saseleri evde test eden bir tanidigim dolayisiyla bu sekilde olu bakteri satildigini biliyorum, dikkatli olmaniz icin yaziyorum.

Peki bildiğiniz daha garanti bir yöntem var mı?

Amanita 25-11-2016 22:36

Dogal fermentasyon, yani tursu yapacaginiz sebzelerin uzerinde zaten dogal olarak yasayan mikriorganizmalari kullanarak yapilan fermentasyon. Bulabilirseniz organik sebzelerle yaparsiniz, ancak zorunlu degil. Fermentasyon yaparken her turlu soru icin ben sandor katz in yazdiklarina basvururum. evde yapilacak fermente urunler icin bildigim kadariyla buyuk bir uzman kendisi, asagiya 2 link birakiyorum. kendisinin yazdigi tursu tarifleri bunlar, google translate ile turkceye cevirip okuyabilirsiniz.

Making Sour Pickles | Wild Fermentation :: Wild Fermentation

Homemade Pickles Require Just Three Ingredients - The New York Times

Sour Pickles: A Simple Recipe ? Nourished Kitchen

aydemiraydın 26-11-2016 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1487515)
Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?


ben bu firmadan kapıda ödemeli olarak şaseleri mayaları alıyorum.
Doğadan Bizim

fermente ürünlerin tarifleride ayrıntılı olarak bu sitede.
Fermente Mutfağım

ilk sirkeyi çok yoğun meyve çok az su ile yapıp buradan çoğaltabilirsiniz.
yoğurt,kefir,kımız gibi ürünleri yaparken her zaman taze ve hijyen bakterileri kullanmak lazım. sürekli kendi mayanızı kullanırsanız maya kirlenir ve bakterilerde yorulur.

ben yoğurtta probiyotik yoğrt mayası kullanıyordum. şimdi bebekler için olan kombiyotik yoğurt mayasına döndüm. kombiyotik bakterler kalın barsak tedavisinde iş görüyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024