agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Elma sirkesi (http://www.agaclar.net/forum/kiler/40438.htm)

aybala 17-08-2005 08:04

Elma sirkesi
 
Elma sirkesi

Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, şifai özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı.
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.

-Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır.
-Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır.
-Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.
-Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir.
-Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır.
-Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır.
-Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır.
-Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez.
-Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
-Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur.
-Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. -Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır.
-Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır.
Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

muratozaltas 29-06-2007 13:44

Sirkede oluşan "anne"
 
Sayın Aybala; sirke yapımını tarif ederken kullandığınız bir deyim var, anne; kaygan, yumuşak denizanası formunda bir oluşum. Bu kombu mantarı olabilir mi, bunun hakkında bilgi sahibi olan arkadaşların katkılarını bekliyorum. Teşşekür ederim.

berduray 14-01-2010 16:04

Sirkenin faydaları
 
Belki siz de herkes gibi arada sırada sirkeyi tencerelerinizi ovmak ve kireç tabakalarını yok etmekte kullanıyorsunuz. Hatta büyükanneniz size, saçlarınızı sirkeyle durulamanın en pahalı saç kremlerinden daha iyi parlattığını ya da sivrisinek ısırıklarına iyi geldiğini öğretmiş olabilir. Fakat, sirkenin faydaları bu kadarla sınırlı değil. Sirke, özellikle de elma sirkesi, sağlığınızın dostu ve en değerli yardımcısıdır. Sayısız faydaları, onu her derde deva yapar ve sirke, bu nitelikleriyle evdeki doğal eczanenizde hatırı sayılır bir yeri hak eder. Sirke, kil ve magnezyum klorürle beraber sağlığınız için çok etkili bir sinerji yaratır.

ADAÇAYI SİRKESİ
l 150gr. adaçayı l 1 lt. sirke
Adaçayını sirkenin içine ekleyip bir ay boyunca dinlendirin. Bu sirke diyabete, hormonal sorunlara, yorgunluğa, aşırı terlemeye, mide ağrılarına, depresyona ve sıcak basmasına karşı bire birdir.

ON AROMALI SİRKE
Salatanızı tatlandırmak için kullanılabile-ceğiniz gibi sağlığınıza da çok iyi gelecektir. Bu karışımı üç hafta demlenmeye bırakın. Sonrasında salatanızı çeşnilendirmek için normal sirkeyle beraber ufak miktarlarda kullanabilirsiniz.

l 15 gr. kıyılmış sarımsak l 10 gr. kıyılmış soğan l 30 gr. Pelin otu l 15 gr. biberiye l 15 gr. sedef otu l 15 gr. adaçayı l 10 gr. lavanta l 8 gr. tarçın l 3 gr. muskat l 1 lt. beyaz üzüm veya elma sirkesi

Tamago-Su
Samurayların sihirli içeceği
Bu sihirden siz de faydalanmak ister misiniz? Bundan daha kolay bir şey yok. Tek problem, esmer pirinç sirkesi bulmakta. En kuvvetli doğal reçete olarak kabul edilen Tamago-Su veya yumurtalı sirke, aşağıdaki şekilde hazırlanıyor:
- Taze bir yumurtayı esmer pirinç sirkesi dolu bir bardağın içine tamamen batacak şekilde bir hafta bırakın. Sirke, kabuğu dahil tüm yumurtayı tamamen çözüp eritecektir. Geriye sadece kabuğu iç taraftan saran zar kalacaktır.
- Ertesi hafta, yapmanız gereken, sirkenin içindeki bu zarı delip, içindekini sirkeye katmak ve iyice karıştırmak. (Zarı değil, onu atabilirsiniz!)
- Uzun ve sağlıklı bir yaşam için yapmanız gereken, günde üç defa bu karışımın bir miktarını, bir bardak sıcak suya karıştırıp içmek.

GRİBE KARŞI SİRKE

Sirke eski zamanlarda vebadan korunmak amacıyla kullanılırmış. Veba salgını sırasında cepte bulundurulacak bir şişe sedefotu sirkesini ara sıra koklamak vebadan koruduğu gibi hastaları da tedavi edermiş. Aynı zamanda hasta ile tedavi eden kişi arasında bulunan ateşe bir miktar sedefotu sirkesi damlatılırmış.

l 2 lt. kuvvetli bir beyaz veya kırmızı üzüm sirkesi l 1 avuç deniz tuzu l 1 avuç ardıç üzümü l 1 avuç sedefotu yaprağı l 3 baş sarımsak (ufak doğranmış) l 30 gr. dövülmüş karanfil l 45 gr. doğranmış melekotu kökü

Özellikleri
Bu karışımı kalın camlı bir damacananın içine boşaltın. En az 15 gün güneşte dinlenmeye bırakın. Sonra süzün. İstenirse içine, lezzetlendirici ve gazı yok edici olarak ahududu veya mürver çiçeği eklenebilir. Bu sirke, grip vs. salgınında çok etkilidir. Sabahları bir yudum içilmeli, arada sırada ellere sürülmeli ve buruna çekilmelidir. Hastalık hissedildiği anda çabucak iki yemek kaşığı içilmeli, sonra ılıtılarak ağrıyan yerlere kompres yapılmalıdır. Bu kompresi dört saatte bir değiştirin ve değiştirdiğiniz kompresi ateşte yakın ki içine çektiği zehir yok olsun.

İşte mükemmel bir dezenfektan olan karışım. Sirkeyi aşağıda listesi olan malzemeler ile karıştırıp en az on gün bekletin, sonra da süzün:

-40 gr. acı Pelin otu- 40 gr. Pelin otu -40 gr. karabiberli nane -40 gr. biberiye - 40 gr. Sedefotu - 40 gr. adaçayı - 40 gr. lavanta - 30 gr. küçük hindistan cevizi, 30 gr. eğir l 30 gr. tarçın l 30 gr. kane karanfil l 30 gr. sarımsak l 2.5 lt. beyaz şarap veya elma sirkesi. l Diğer taraftan 10 gr. kafur bitkisini asetik asit içinde eritip, sıvıyı yukarıdaki karışımı süzmeden birkaç saat önce içine ekliyoruz. Oluşan sıvıyı ağzı tamamen kapalı, hava almayacak bir şekilde şişelerde saklıyoruz.

Özellikleri
Boğaz ağrısına, bademcik şişmesine, gribe, nezleye, öksürüğe ve tüm bulaşıcı hastalıklara karşı aç karına bir tatlı kaşığı içilir. Tuzlu sıcak kaynar suya karıştırılıp gargara yapılır veya solunursa, kor haldeki kömürün üzerine dökülürse veya sıcak metal plakanın üzerine serpilirse bulunduğu odanın havası dezenfekte ederek, antiseptik özelliğini gösterir.

BAL SİRKESİ
Hazırlaması keyifli başka bir sirke tarifi:
-İki litre kaynar suyu bir kilo balın üzerine dökün. Bal iyice eriyinceye kadar karıştırın. Mayalanmayı hızlandırmak için karışıma bir bardak taze meyve suyu eklerseniz, sonuç çok daha iyi olacaktır.

-Bir çorba kaşığı ılık suyun içinde bir miktar mayayı karıştırın.
-Bu mayayı ballı suyun üzerine koyacağınız bir dilim ekmek içi üzerine yayın.
-Kabın üzerini bir tülbentle örtüp, on beş gün kadar dinlendirin.
-Ardından üzerindeki ekmek dilimini alıp, köpüğü temizleyin ve süzün.
-Elde ettiğiniz sıvıyı üzerine tülbent örtülü olarak açık havada sirkeleşinceye kadar yaklaşık bir ay boyunca dinlenmeye bırakın.

FRAMBUAZ SİRKESİ
Nefis ve hazırlaması çok kolaydır. Tek zorluğu bol miktarda frambuaz gerekmesidir.
- İki litre suyu dört bardak taze frambuazın üzerine döküp bir gece boyunca bekletin. Ardından süzüp posasını atın.
- Aynı işlemi bir önceki adımda elde ettiğiniz sıvı ve yine dört bardak frambuazla tekrarlayın ve bütün bir gece bekletin. Bu işlemi, toplamda beş defa tekrarlamak gerekiyor.
-Elde edilen frambuaz suyuna 500 gr. rafine edilmemiş şeker ilave edin. Üzerine tülbent örtüp, sıvıyı yaklaşık 25 derecede iki ay boyunca bekletin. Son olarak süzün.

HER DERDE DEVA

ALKOLİZM / SARHOŞLUK
Eski bir tarife göre, her yarım saatte bir,
bir tatlı kaşığı sirke bir miktar sıcak suyla seyreltilip içirilir.

MİKROP ÖLDÜRÜCÜ
Tüm sirkeler salmonella, streptokok gibi bakterileri tek bir temasla öldürebilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle bazı Amerikan hastaneleri hastane bakterileriyle savaşırken kullandıkları diğer dezenfektan ürünlerin yerine sirke kullanmaya başlamışlardır. Aynı zamanda buğulama, kompres, lavman ve diğer yöntemlerle uygulanan ‘Dört Hırsız Sirkesi’nin dahili ve harici kullanılabileceği belirtilmektedir.

İŞTAH AÇICI
Sirke içeceği (su, sirke ve bal karışımı) iştah açıcı ve hazmı düzenleyicidir. İştahsız insanlar, ana öğünlerden yarım saat önce bu içeceği içmelidirler.

BÖBREK TAŞI
Sütlü ürün (süt, peynir) tüketiminizi azaltmanız gereklidir. Bolca az mineralli (yumuşak) su için. ayrıca günde iki-üç defa bir çorba kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırıp için.

ASTIM ve SOLUNUM HASTALIKLARI
Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha etkili olabilmektedir.
-Bir kaşık sirke bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir. Günde 3-4 defa içilir.
ABD’de sıklıkla uygulanan yöntemde, bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp, bileklerin iç tarafına yerleştirilir ve bir bantla sabitlenir.

BRONŞİT
En iyi sonucu mürver meyvesi sirkesi veriyor gibi görünse de normal sirke de iyi sonuçlar vermektedir. Ballı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı sirke eklenir, ihtiyaca göre günde üç kez veya daha fazla tüketilir.

BULAŞICI HASTALIKLAR
-Bir tatlı kaşığı saf sirkeyi (sirke özü) aynı miktarda balla karıştırıp gün içinde iki defa çiğnemek sizi salgınlardan koruyacaktır. Eğer hastalığa yakalanırsanız bu karışımı günde 3 veya 4 defa çiğneyiniz.
-3 çorba kaşığı ‘dört hırsız sirkesi’ni, biraz deniz tuzu eklediğiniz bir kap sıcak suyun içine ekleyin. Bu karışımla gargara yapın.
-Bu sirkeyle evinizi havalandırabilirsiniz. Ayrıca sirkeyi bir mendile emdirerek gün içinde belirli zamanlarda koklayabilirsiniz.

KANSIZLIK
Sirke, anemiye karşı bire bir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Sirke, çoğunlukla çok asitli olduğundan yan etkilerinden kaçınmak ve en iyi sonucu almak için günde bir defa ılık ballı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmek yeterlidir.

ARTERİT (İLTAHAP)
Sirke, arterit gelişimini yavaşlatabildiği gibi acılarını da dindirir. İki günde bir geleneksel sirke içeceği (1 tatlı kaşığı sirke, ılık su, 1 tatlı kaşığı bal karışımı) yeterli olacaktır. Sabırlı olun, sonuçlar genellikle birkaç hafta sonra kendisini gösterir.

AŞIRI KANAMA
Sirkenin kan pıhtısına karşı kanı sulandırıcı özelliği ile bilinmesinin yanı sıra bununla tamamen zıt olarak aşırı kanamayı engelleyici özelliği de bulunur.

-Aşırı adet kanaması veya hemoroit kanamalarına karşı yemeklerden önce ılık ballı suya bir tatlı kaşığı sirke ekleyip içilmesi tavsiye edilir.
- Burun kanamasında sirkeye batırılmış tampon uygulamak yeterlidir.



kaynak

pria 17-09-2010 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 563232)

BAL SİRKESİ
Hazırlaması keyifli başka bir sirke tarifi:
-İki litre kaynar suyu bir kilo balın üzerine dökün. Bal iyice eriyinceye kadar karıştırın. Mayalanmayı hızlandırmak için karışıma bir bardak taze meyve suyu eklerseniz, sonuç çok daha iyi olacaktır.





kaynak

Balı 90-100°C'de kaynatmak balda ki enzim ve vitaminleri öldürdüğü gibi
balda istenmeyen madde olan HMF miktarının oluşmasını hızlandırır.

http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=tr

Ayrıca hakiki bal şekerlenir, şekerlenmiş balı ısıtmak doğru değildir, ısıyla yararlı maddeler; vitamin, enzim ve amino asitler bozulur, şekerlenmiş olarak tüketmekte fayda vardır.
http://www.bilinclianne.com/index.ph...=239&Itemid=31

pria 13-11-2013 00:29

KISA YOLDAN FAYDALI BİTKİ SİRKESİ ÜRETME:

Kısa yoldan faydalı bitki sirkesi üretmek için organik elma veya üzüm sirkesi alınır. %6'lık 1 lt sirkeye 50g kuru veya 150g taze faydalı bitki kıyılarak, veya 250g meyve veya sebze, meyve sıkma makinesinden geçirildikten sonra, elde edilen posanın içine sıkılan sudan da biraz eklenerek karıştırılır. Karışım elde etmek istediğiniz ölçüdeki sirke miktarına uygun bir şişeye doldurulur. Şişenin ağzı kapatılarak oda sıcaklığında yaklaşık 4 hafta dinlendirilir. Sürenin sonunda istenilen sirke elde edilmiş olur.

Bu sirke gargara veya dıştan uygulama için bir kahve filtresinden süzülmelidir. Bu yöntemle elde edilen sirke, şişenin ağzı açıldıktan sonra 3 ay içinde kullanılmalıdır. Sirke ağzı kapalı şişede 6 ay bozulmadan saklanabilir.


BAZI FAYDALI BİTKİ SİRKELERİ VE ETKİLERİ:
•Adaçayı sirkesi sinir bozukluklarını düzeltir. Çorbaya veya suya karıştırılarak içilir.
•Ananas sirkesi sindirimi sağlayan bezelere olumlu etki yaparak sindirimi kolaylaştırır. İçinde yüksek oranda bulunan manganez nedeniyle, kemiklerin kireç oranının yükselmesinin sağladığından osteoporoz hastalarına önerilmektedir. Ayrıca hafif idrar söktürücü olup iltihaplanmayı önleyicidir.
•Ardıç üzüm sirkesi güçlü bir mikrop öldürücüdür. İçildiğinde epitelyum dokuyu tahriş ettiğinden çok az kullanılır. İçten ancak bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır.
•Armut sirkesinin yapılması zordur. Çok çabuk bozulur. Genellikle armut şarabının içindeki alkol en yüksek dereceye ulaştığında, pastörize edilerek belirli bir ölçüde bozulmaya karşı korunur. Pastörize edilen armut şarabından yapılan armut sirkesi, daha çok mutfakalrda salataların tadını ve aromasını zenginleştirmekte kullanılır.
•Ayva sirkesi yanıkların tedavisinde kullanılır. Ayva zor mayalanır. Ayrıca içinde yüksek oranda bulunan tanen nedeniyle sirke üretmeye pek elverişli değildir.
•Bahçe nanesi sirkesi, mideyi ve sindirim sistemini rahatlatır (bir bradak suya karıştırılan 1 çay kaşığı nane sirkesi). Bağırsak gazlarının oluşmasını da önler. Sıcakta bir bardak suya karıştırılan 1 kahve kaşığı nane sirkesi ferahlatıcıdır.
•Bal sirkesi en az alerjiye neden olan sirkedir. Öksürüğü yumuşatır ve mikrop öldürücüdür.
•Balsamik sirke sirkelerin kralı olarak kabul edilir. Yıllarca ağaç fıçılarda saklanır. Üretiminin zor olması ve üretilirken büyük kayıp vermesi nedeniyle çok pahalıdır. Eskidikçe değeri artar. Balsamik sirke İtalya'da Modena bölgesinde üretilir.
•Bektaşi üzümü sirkesi saçların uzamasına ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kan damarlarını ve bağ dokuyu güçlendirir. Vücudu toksinlerden temizler ve solunumu rahatlatır.
•Beyaz şarap sirkesinin sinir iltihaplarında sakinleştirici olduğu ileri sürülmektedir. İdrar yollarındaki iltihaplarda sakinleştirici ve peklik gidericidir.
•Çilek sirkesi bağışıklık sistemini uyarır. Canlılık vericidir. Genellikle orman çileği sirkesi tercih edilir.
•Çoban üzümü sirkesi peklikte, ishalde yardımcıdır ve iltihap önleyicidir. Kandaki yağ oranına olumlu etki yapar.
•Elma sirkesi Avrupa'da ilaç olarak en çok kullanılan sirkedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kolesterol metabolizmasını olumlu etkiler. Tansiyonu ve kan dolaşımını düzenler.
•Frenküzümü sirkesi epitel doku iltihaplarında etkili olur. Bağışıklık sistemini uyarır ve kan oluşumunu destekler.
•Hurma sirkesi sakinleştirici, metabolizmayı uyarıcı ve peklik gidericidir.
•Kara hindiba sirkesi antiseptik ve peklik gidericidir. Ayrıca bağırsaklarda iltihap oluşmasını önleyici özelliği de vardır. Mineraller, özellikle potasyum yönünden oldukça zengindir. Sarılığı ve sirozu tedavi ettiği de ileri sürülmektedir.
•Karanfil sirkesi baharat olarak kullanılan karanfilden yapılır. Kusmayı ve bulantıyı kesmekte çok etkilidir.
•Kayısı sirkesi konsantrasyonu artırır. Kan temizleyici, toksinlerden arındırıcıdır. Cilt, tırnak ve saç üzerinde olumlu etki yapar. Solunum zorluklarında yardımcı olur. Hücre koruyucudur.
•Kedi otu sirkesi yorgunluk vermeden sakinleştirir.
•Kırmızı şarap sirkesi kolestrol metabolizmasını olumlu etkiler. Damarlarda yağ tabası oluşmasına karşı kırmızı şaraptan daha etkilidir.
•Kiraz sirkesi romatizma ağrılarında sancı dindirici ve iltihap oluşmasını önleyicidir.
•Kuş dili sirkesinin en önemli özelliği unutkanlığı önlemesidir. Elma sirkesiyle karıştırılarak baş ağrısında uygulanır. Stres nedenli baş ağrısını dindirir ve baş dönmesine karşı etkili olur.
•Mürdüm eriği sirkesi antialerjik, kramp çözücü, damar duvarlarını koruyucu ve bağırsakları uyarıcıdır.
•Mürver sirkesi sinir iltihaplarında ve genel iltihaplarda etkili olur.
•Peynir suyu sirkesi bağırsaklardaki faydalı mikroplar üzerinde olumlu etki yaptığından antialerjiktie ve deriyi temizler. Süte karşı alerjisi olanlar dikkatli olmalıdır. Ancak genellikle süt alerjisi olanlarda alerjiye neden olmaz.
•Sarımsak ve soğan sirkesi az da olsa kolesterolü düşürür. Enfeksiyon önleyicidir, kanlanmayı destekler, vücudu canlandırır.
•Şeftali sirkesi bağ dokusunu ve kan dolaşımını güçlendirir.

Bu listeye biber, ceviz, defne, domates, fesleğen, gül, incir, kimyon, kuru üzüm, lavanta, limon, oğul otu, okaliptüs, mercanköşk, patates, pelin otu, pirinç, portakal,
Tarhun sirkelerini de ekleyebiliriz.

Faydalı bitki, meyve ve sebze sirkeleri yalnız başına veya diğer sirkelerle karıştırılarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kaynak: KABALCI Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi - OKTAY METE


Taylan Kümeli Kaleminden - Sirke

pria 02-01-2014 00:46

Doğal Mutfak Rehberiniz - Sirke Tek Başına Doğal İlaç!

pria 03-01-2014 14:12

Elma Sirkesi | elmasirkesinin faydaları, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır

yolac 03-01-2014 21:42

Evet elma sirkesi yapmak kolay deniyor.Doğru ben de denedim.5kg.lık Paşabahçe cam
kavanozda yaptım.Söylenildiği gibi karanlıkta muhafaza ettim.Tülbentten geçirerek süzdüm herşeyi söylendiği gibi yaptım.
Fakat,kavanozun üstünde beyaz bir tabaka oluşmasını önleyemedim.Ayrıca da tam sirke gibi ekşimedi ve tadında da hafif tentirdiot kokusunu andıran bir koku oldu.
Ne yaptım biliyormusunuz.Bir ay sabırla her gün karıştırarak emek verdiğim sirke üretim işi beni aşar diyerek ev yapımı elma sirkemi bir güzelce döktüm ve marketten 1.--TL.a hazır şişelenmiş sirkeyi alarak unutmaya çalıştım.
Koku ve üzerindeki beyaz tabakayı nasıl yok edebiliriz ?

pria 04-01-2014 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 1238198)
marketten 1.--TL.a hazır şişelenmiş sirkeyi alarak unutmaya çalıştım.

...Fabrikasyon usulle 24 saatte fermente edilen (üzerinde doğal fermantasyon yazsa dahi), içerisinde koruyucu katkı maddesi, yapay asit, boya ve aroma içeren sirkeler insan sağlığı açısından faydalı değil, zararlı etki gösterebilir. Bu tür sirkelerin tadı ve kokusu yakıcı olduğu için iticidir!

Hakiki sirkeyi içtiğimiz zaman vücudumuza nasıl etki ediyor? | Elma Sirkesi

İsterseniz bir de, Kemal Kükrer'in organik elma sirkesini alın, ne kadar farklı olduğunu görün o fabrikasyon, katkı maddeli sirkelerden :)

dmtmrt 21-12-2016 11:26

Ben yillardir evde sirke yaparim.3 kg elmayi yikadikdan sonra 5 kg kaynatip iliktigim suyun icine dograrim..Egerki evde organik sirkem varsa 1 cay bardagi bu sirkeden maya olarak korum.Fakat elimizde dogal sirke yok ise 1 yemek kasigi bal, 1 cay kasigi kaya tuzu, 5-6 nohut atarim icine.kavanozumun agzinida bir bezle örter lastigide gecirrimki sinek girmesin.Ilk 1 ay elmalar su uzerinde oluyor.Hergun sallarim.Elmalar dibe indikden sinra birdaha dokunmam .Tam 3 ay fermente olmasini beklerim.3ayin sonunda cok sık bir tulbentle suzerim.Kışin grip icin cok faydasini gorüyorum.hergun yarim cay bardagini sulandirarak icerim.Corbara harika bir aroma katiyor.Cilt temizligindede sulandirarak kullanirim cok zaman.

aslama1994 24-01-2017 08:55

Yaptığım elma sirkesinde sebebini bilmediğim bir acılık var.Neden acaba elmalardan mı ? Çürük acısı gibi.

hberbul 24-01-2017 20:05

Ne kadar oldu ? Belki tam fermante olmamıştır.
Sirke kadar yapımı kolay bi şey olmadığını düşünüyorum.Gerekenleri yap ve unut:)

aslama1994 25-01-2017 05:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 1493244)
Ne kadar oldu ? Belki tam fermante olmamıştır.
Sirke kadar yapımı kolay bi şey olmadığını düşünüyorum.Gerekenleri yap ve unut:)

25 gün oldu.Sirke anası da olmuş. Ama bir acı tad var.Narda az ama elmada çok. Şarap filan mı oldu.ilk bir hafta ağzı kapalı durdu.

hberbul 25-01-2017 21:08

Ağzı hiç kapatılmayacaktı, ***.bişey olmamıştır daha da erken bekleyin elmalar dibe çökünce süzer kontrol edersiniz.Anası da oluşmuş bu umut verici.

Dadaloğlu 16-10-2021 16:35

Gerçekten zor. Çok fazla değişken var. Sıcaklık, nem, ışık, elmanın cinsi, su, kap, örtü,...

Dadaloğlu 09-11-2021 15:34

1 Eklenti(ler)
Eklenti 722634
Elma sirkesini süzdüm, iki ay oldu. Ama sirkenin o ekşi tadını yakalayamadım. Beklemesi mi lazım acaba. Biraz içtim problem yok zehirlenmem umarım:(

Füreya 26-06-2023 12:44

1 Eklenti(ler)
Merhaba. Bu da benim yaptığım ilk elma sirkesi. Mart-nisan gibi yapmaya başlamıştım diye hatırlıyorum. Bugün şişeleyip buzdolabına kaldırdım.

Eklenti 728569

Gerekli malzemeler:
  • Kabuklu elma ya da sadece elma kabuğu
  • Su
  • Cam kavanoz
  • İnce bir bez
  • Bir parça ip ya da bir adet paket lastiği
  • Tahta ya da plastik kaşık

Yapılışı:
  1. Elmaları ya da elma kabuklarını kavanoza koyun.
  2. Kavanozu, üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde suyla doldurun.
  3. Kavanozun ağzını bezle kapatın. Bezin etrafına paket lastiği geçirin ya da ip bağlayın.
  4. Kavanozu direkt güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında bir yere koyun.
  5. Karışımı her gün mutlaka karıştırın.
  6. Elmalar ya da elma kabukları dibe çökünce karışımı bezle süzün.
  7. Kavanozun ağzını yeniden bezle kapatın ve sirkeye dönüşecek sıvıyı kendi hâline bırakın.
  8. Sirke anası oluşup dibe çöktüğünde sirkeyi süzüp cam şişeye ya da kavanoza doldurun.
  9. Sirke anasını biraz sirkeyle saklayabilir ve yeniden sirke yapmak için kullanabilirsiniz.


Belki birinin işine yarar diye kendi tecrübemi de detaylıca aktarayım.

Kullandığım malzemeler:
  • Plastik kaşık
  • Elma kabuğu
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç
  • Kavanoz kapağı
  • İnce bez parçası
  • Kaynayıp soğumuş çeşme suyu

Nasıl yaptım?
  1. Öncelikle elma kabuklarını bir kavanoza koydum.
  2. Kavanozun üzerinde bir iki parmak boşluk kalacak kadar su doldurdum.
  3. Kavanoz kapağını kavanozun ağzına kapattım. Kapağı kesinlikle sıkı kapatmadım. Sadece kavanozun üstüne koyup bıraktım.
  4. Su ve kabuk karışımını her gün mutlaka karıştırdım.
  5. Bir süre sonra karışım köpürmeye başladı.
  6. Daha sonra elma kabukları dibe çöktü.
  7. Elma kabukları dibe çökünce plastik süzgeçle karışımı süzdüm.
  8. Elde ettiğim sıvıyı birkaç gün sonra bezle süzdüm.
  9. Sirke kokusu gelene kadar sıvıyı karıştırmaya devam ettim.
  10. Bir süre sonra sirke kokusu gelmeye başladı.
  11. Daha sonra ise sirkenin üst kısmında çok ince bir sirke anası oluştu.
  12. Ben sirke anası oluştuktan sonra da karıştırmaya devam ettim ama aslında karıştırmamak gerekiyormuş.
  13. Karıştırmaya devam ettiğim için sirke anası parçalandı. Parçalanan sirke anasını cam kaba koydum, üzerine biraz sirke ekleyip buzdolabına kaldırdım.
  14. Sirke yeniden sirke anası oluşturdu. Hatta iki sirke anası oluşturmuş, biri dibe çökmüş. Karbonatın üstüne dökerek sirkenin asitliğini test ettim ve karbonatı yeterince köpürttüğünü görünce kapaklı bir cam şişeye doldurup buzdolabına kaldırdım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024