agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   İncir Reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kiler/39515.htm)

balbay 07-04-2010 18:40

İncir Reçeli
 
5 Eklenti(ler)
Hemen herkesin incir reçeli tarifi var. Kimisi kabuk soyar, kimisi göz taşına kimisi de kireç kaymağına yatırır.

Ben bu tip tarifleri uygulayan arkadaşların yanlış incir kullandığını düşünüyorum.

İncir reçeli, tam bu ayda, incir ağacı işe yaramayan ve dökülen ''erkek incir'' verdiğinde yapılır. İncir ağaçları yaprak açmaya başladığında hemen yalancı incir, erkek incir denilen bir meyve verirler. Bu meyve asla olgunlaşmaz ve hamken çürür ve dökülür.

İşte bu anda bu incirler toplanır ve reçeli yapılır.

Tarif çok basit

66 adet erkek incir,

2 subardağı toz şeker ya da 200 gr nöbet şekeri,

2 çay kaşığı limon tuzu


Önce topladığınız erkek incirlerin sap kısmı kesilir, ardından bir çatal ya da kürdan ile incire gelişi güzel delikler açılır.

Arkasından suya konur ve bir taşım kaynatılır, su değiştirilir ve bir kez daha kaynatılır. Bu kaynatmalar yaklaşık 10 dk kadardır.

Daha sonra incirimiz süzdürülür ve üzerine şeker, limon tuzu ve yarım su bardağı su ilavesi ile tekrar kaynatılır.

15 dk sonra kimyasal işlem görmeden, kabuğu soyulmadan delikanlı bir erkek incir reçeli elde edilir.

Deneyiniz, yediğiniz en lezzetli incir reçeli olduğunu göreceksiniz.

simal 18-04-2010 23:32

Erkek incirden reçel yaptım ama hemen şekerlenmiş indireceğim zaman limonda sıkmıştım içine ,anlamadım neden şekerlendiğini.

balbay 19-04-2010 09:53

Reçelde limon kullanmak, hele ki limonu en sona bırakmak benim tecrübelerime göre ekstra bir fayda sağlamıyor. Lomon tuzu kullanmak ve kaynamanın başında ilave edilmesini sağlamak bence en iyi çözüm.

limon 19-04-2010 09:59

Henüz incir satılmaya başlamadı buralarda ya da ben raslamadım. Ama görür görmez alıp tarifinizi uygulayacağım.

habibe 03-05-2010 14:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 612508)
Daha sonra incirimiz süzdürülür ve üzerine şeker, limon tuzu ve yarım su bardağı su ilavesi ile tekrar kaynatılır.


Demişsiniz.

Merak ettiğim şu;

Yarım su bardağı su ile,
Fotoğrafını eklediğiniz reçelin suyu nasıl bu kadar arttı. Kaynama ve şerbetin koyulaşması sonucunda, bu su miktarı azalacağına çoğalmış sanki :)

nariçi 24-05-2010 20:40

Benim de merak ettiğim! :o

Marketten aldığımız reçellerin içinde katkı ana girdisi meyveden birkaç tane ancak gözüküyor. Reçel kavanozu komple şekerbalı-suyu ile dolu bu nasıl oluyor.:confused:

Bizim yaprıklarımız komple meyve, internet tariflerine göre yapıyoruz. Peki markette satılan marka reçelleri nasıl yapıyorlar:confused:

limon 25-05-2010 16:05

İncir reçelinden geçen gün yaptım, ama kabuğu soyulmamış kısmını atlamışım, hazır kabuğu soyulmuşundan aldım. Reçelim güzel oldu olmasına ama merak ettiklerim var.

Kabuğu soyulunca incirler tam bir sünger gibi oluyorlar ve haşlanırken içine çok fazla su çekiyorlar. 3 kere suyunu süzüp haşlama işleminden sonra şerbetini hazırlayıp incirlerin parçalanmamasına dikkat ederek tek tek sularını sıktım, kaynayan şerbetin içine attım. 2 dakika içinde tüm şerbeti sünger gibi içlerine çektiler, tencerede hiç şerbet kalmadı. :) Acaba sularını sıkmamalıydım?
Şerbetini az hazırlamış olduğumu düşündüm.

Acaba kabuğu soyulmamış incir de aynı şekilde su çekiyor mu? Bu hafta muhakkak yeniden denemek istiyorum.

Bu arada TV de seyrettiğim bir aşçı bey, şerbetin şekerlenmesinin sebebinin kaynatma süresinin kısa tutulduğu için olduğunu söyledi. Şerbet kaynama noktasına geldikten sonra ateş iyice kısılıp en az yarım saat kaynatılmalıymış. Bunu öğrenmeden önce bu tarz şerbetli hazırlanan reçellerim çok çabuk şekerlenirdi, şimdi bu uygulamayı yapıyorum bir yıl bile dursa şekerlenmiyor.

thisisme 02-06-2010 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 645332)
İncir reçelinden geçen gün yaptım, ama kabuğu soyulmamış kısmını atlamışım, hazır kabuğu soyulmuşundan aldım. Reçelim güzel oldu olmasına ama merak ettiklerim var.

Kabuğu soyulunca incirler tam bir sünger gibi oluyorlar ve haşlanırken içine çok fazla su çekiyorlar. 3 kere suyunu süzüp haşlama işleminden sonra şerbetini hazırlayıp incirlerin parçalanmamasına dikkat ederek tek tek sularını sıktım, kaynayan şerbetin içine attım. 2 dakika içinde tüm şerbeti sünger gibi içlerine çektiler, tencerede hiç şerbet kalmadı. :) Acaba sularını sıkmamalıydım?
Şerbetini az hazırlamış olduğumu düşündüm.

Acaba kabuğu soyulmamış incir de aynı şekilde su çekiyor mu? Bu hafta muhakkak yeniden denemek istiyorum.

Bu arada TV de seyrettiğim bir aşçı bey, şerbetin şekerlenmesinin sebebinin kaynatma süresinin kısa tutulduğu için olduğunu söyledi. Şerbet kaynama noktasına geldikten sonra ateş iyice kısılıp en az yarım saat kaynatılmalıymış. Bunu öğrenmeden önce bu tarz şerbetli hazırlanan reçellerim çok çabuk şekerlenirdi, şimdi bu uygulamayı yapıyorum bir yıl bile dursa şekerlenmiyor.


Bence şerbeti az hazırlamışsınız. 1 kilo meyve için 1 kilo şeker ve 1 litre su olacak şekilde şerbet hazırlamak gerekiyor.
incirleri sıkmadan şerbetinize atsaydınız bu sefer de incirin içindeki sudan dolayı su şeker oranı bozulup çok sıvı bir reçeliniz olurdu. Bence ilave şerbet yapın, uygun kıvama gelince reçelinizi içine boşaltıp bir taşım kaynatın. reçelinizi kurtarmış olursunuz emeğiniz de boşa gitmez.

ayseldeniz 16-06-2011 09:19

Sevgili arkadaşlar
İncir reçeli: işlem bitip kavanoza koyunca üzeri pesenleniyorsa (yani beyaz küf gibi birşey oluşuyorsa )reçelinizi kaynatıp kavanoza almadan önce soğutun tekrar 5-10 dakika kaynatın. bu işlemden sonra soğutp kavanozlara alırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Bu işlemi suyunu salan diğer meyve reçelleri için uygulayabilirsiniz.Ben böyle yapıyorum ve bozulmuyor.Kolay gelsin.

saslans 02-05-2012 11:52

İncir reçeli üzerine birkaç soru
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 612508)
Hemen herkesin incir reçeli tarifi var. Kimisi kabuk soyar, kimisi göz taşına kimisi de kireç kaymağına yatırır.

Ben bu tip tarifleri uygulayan arkadaşların yanlış incir kullandığını düşünüyorum.

İncir reçeli, tam bu ayda, incir ağacı işe yaramayan ve dökülen ''erkek incir'' verdiğinde yapılır. İncir ağaçları yaprak açmaya başladığında hemen yalancı incir, erkek incir denilen bir meyve verirler. Bu meyve asla olgunlaşmaz ve hamken çürür ve dökülür.

İşte bu anda bu incirler toplanır ve reçeli yapılır.

Tarif çok basit

66 adet erkek incir,

Merhabalar

2 subardağı toz şeker ya da 200 gr nöbet şekeri,

2 çay kaşığı limon tuzu


Önce topladığınız erkek incirlerin sap kısmı kesilir, ardından bir çatal ya da kürdan ile incire gelişi güzel delikler açılır.

Arkasından suya konur ve bir taşım kaynatılır, su değiştirilir ve bir kez daha kaynatılır. Bu kaynatmalar yaklaşık 10 dk kadardır.

Daha sonra incirimiz süzdürülür ve üzerine şeker, limon tuzu ve yarım su bardağı su ilavesi ile tekrar kaynatılır.

15 dk sonra kimyasal işlem görmeden, kabuğu soyulmadan delikanlı bir erkek incir reçeli elde edilir.

Deneyiniz, yediğiniz en lezzetli incir reçeli olduğunu göreceksiniz.



Merhabalar Balbay,
Yaklaşık bir haftadır aradığım lezzetteki incir reçeli tarifini sizin reçeteniz karşılıyor, farklı bir kaç denemeden sonra son olarak sizinkinide uyguladım güzel oldu teşekkürler, fakat sorularım var deneyimlerinize müracaat etmek istiyorum siz veya ilgilenen başka arkadaşlar görüş paylaşırsa çok sevinirim çünkü bu iş tamam diyene kadar ne agaçta incir ne de dolabımda yer kalacak :)

1- İncir miktarını yarısı kadar azaltınca, haşlama süresini de 10 dk değil 5 dak yaptım tam pişmedi ?
2- Başka bir tarife göre haşlama süresini tam uyguladım fazla pişti !
(PİŞME SÜRELERİ MEYVENİN MİKTARINA GÖRE Mİ YOKSA CİNSİNE GÖRE Mİ HESAPLANIR **** EN İDEAL SÜREYİ ANLAMANIN PRATİK BİR YOLU VARMI?)
3- Şerbetini bire bir ölçü yaptım, incirler şerbeti tamamen çekti geriye muhafaza edebileceğim miktarda şerbet kalmadı ! (ŞERBET YAPIMININ İÇİNDEKİ SU VE ŞEKER ORANININ İYİ HESAPLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM ÇÜNKÜ İNCİRİN İÇİNDEDE SU VAR AYRICA ŞEKER MİKTARINI ARTTIRMADAN TÜM MEYVELERİN YETERLİ ŞERBET İÇİNDE SAKLANMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRİM ?)
4- Bana göre çok şekerli oldu ! (ŞEKERİ NASIL AZALTABİLİRİM ?) Bir kilo Meyve için 750 gr şeker bana çok uygun ancak yukarıda da bahsettiğim gibi incirin içindeki su miktarının şerbet kıvamının ayarlanmasını zorlaştırdığı için ve ayrıca tariflerde hem kilo ve hem de adet ölçüsü birlikte ve farklı yerlerde kulanılınca genel reçel tarifinden yola çıkarak (örneğin bir kilo meyveye bir kilo şeker )şekeri gram olarak elimdeki meyvenin miktarına adapte edemiyorum.

5- Birde, Limonun meyveden önce şerbetin içine baştan konulması ile son beş dakikada ilave edilmesi nasıl bir fark yaratıyor. Aralarındaki fark nedir ?

Durum biraz karışık lütfen beni aydınlatabilirmisiniz ? Çok Teşekkürler,

saslans 02-05-2012 11:57

incir reçeli hk
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 488049)
Bu reçel tarifi anneannem ve babaennemden anneme, annemden de bana geçmiş bir tariftir sizlerle paylaşmak istiyorum. Reçellik inciri pazardan alabileceğiniz gibi eğer aşılanmamış incir ağacınız ( affınıza sığınarak yazıyorum yani piç inciriniz) varsa onun meyveleri ya da aşılı incirinizin ilk tutan ve ağacın altına düşen ham incirleri toplanır.
İyice yıkanır.
Yeşil kabukları alacalı olacak şekilde soyulur.
Kaynar suya atılıp yumuşayıncaya kadar beklenir.
Yumuşadığında soğuk su dolu bir tencereye konup bir saat beklenir.
Bu sürenin sonunda herbirinin içinde ki suyu tek tek yavaşça sıkarak çıkartılır.
Ayrı bir yerde 1 kg incire 1 litre su+1 kg şeker kaynatılır, kaynar kaynamaz suları sıkılmış ve süzülmüş incirler kaynayan şerbete atılır.
Yarım saat kadar sonra 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir.
1-2 taşım sonra altı kapatılır.
Sıcakken kavanoza konulur.
Afiyet olsun.


Merhaba M.Sema,
İncirleri kaynatmıyor sadece kaynar suda mı BEKLETİYORsunUZ ? Doğru mu anladım acaba..

saslans 02-05-2012 12:07

Merhaba Balbay,

bir sorum daha var, incirleri süzdürün derken süzülme işlemi kendi halinde bırakılıyor ve içindeki suyu ne kadar süzülürse mi yoksa, tek tek elle içindeki suyu çıkartmaya mı çalışacağız,
eklediğiniz fotoğrafta su miktarı yarım bardak ile elde edilemeyecek kadar çok görünüyor, belki de incirin içinden şerbete karışan suyun kendisidir, incirin reçelinin o güzelim özgün tadını yaratan ! Çünkü daha önce denediğim tariflerde incir kendi tadını kaybedip sünger gibi içine çektiği şerbetin tadını yansıtıyordu.

Lütfen netleştirebilirmisiniz SÜzülme işlemini ! :))

esk nisagül 02-05-2012 12:47

Sayın saslans incir receli yaparken incirlerin 5 kere suyunun ayrı ayrı kaynatılıp dökülmesi gerekir tarif veren arkadaşlar 1 kere kaynattığını söylüyor bu şekilde reçeliniz acı olur tavsiye etmem

saslans 02-05-2012 16:16

incir reçeli hk
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esk nisagül (Mesaj 957804)
Sayın saslans incir receli yaparken incirlerin 5 kere suyunun ayrı ayrı kaynatılıp dökülmesi gerekir tarif veren arkadaşlar 1 kere kaynattığını söylüyor bu şekilde reçeliniz acı olur tavsiye etmem

Merhaba Nisagül,
İvedi cevabınız için çok teşekkür ederim, sanıyorum bu acı olma durumu incir den incire değişmekte, ben bisoyulmuş inciri BİR kere soyulmamış inciri İKİ kere kaynattım hiç sorunum olmadı. Mevsim de sonucu etkileyebilir, belki şu an meyveler daha olgunlaşmış olduğundan verilen tarifler de sapma yaratabilirler.

Ben az şekerli ve çok fazla pişmemiş- DİRİ- kıvamlı bir tarif peşindeyim :))

mrduran 27-07-2012 22:46

Erkek/erkeç/deli incir reçeli hakkında;

Merhabalar efendim,

İncir reçeli tarifini öğreneli ve neredeyse 20 yıldır yapan birisi olarak kendi tarifimi hoş görünüz ile sunayım efendim..

-İncirler hem üstten hem de diplerinden kabukları meyve gövdesine kadar kesilecek. Çok kart olanları tamamen soyulacak. Sap kısmını bonkörce kesin, alt kısmını oymanızda yarar var. Alttan ve üstten şerbet nüfuz edebilecek şekilde...

-Bol su ile 10 dakika kaynatılacak. Suyu süzülüp işlem tekrarlanarak ikinci bir 10 dakika kaynatılacak.

- Çelik süzgeci bir tencere üstüne koyup içine incir tanelerini koyacağız. Süzgecin üstüne uygun bir tencere konarak içine su doldurulup ağırlık yapması sağlanacak. Gerekirse üstüne ikinci bir su dolu tencere ile ağırlık arttırılacak. Akşamdan yaparsanız, sabaha kadar bekletilip süzülmesi, içindeki tüm suların çıkması sağlanacak.

-Merak etmeyin. Preslenme sonucu yaprak gibi incecik katlar haline gelen incir taneleri verdiğiniz şerbet ile tekrar hayat bulacak:))).

-Şerbeti ayrıca hazırlanacak, kaynar hale gelince incirler içine boca edilip 10 dakika kadar birlikte kaynatılıp kavanozlara alınacak. Kavanozlar ne kadar küçük olursa şekerlenme ihtimali o derece düşük olur.

-Şeker oranı keyfe göre. Ben 5 kg. deli incir alıp 3 kg. şeker kullanıyorum. Zaten 5 kg. dan kabuklar çıkınca net 3 kg. da düşüyor gibi.

Tariflere saygı duyuyorum, lezzetli olduklarına eminim.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ÖNEMLİ; Sakın çıplak elle soymaya kalkmayın.

Soyma işleminde bulaşık eldiveni kullanılacak. Bıçak tutan elinizin baş ve işaret parmakları kısmına ilaveten sello band(yara bandı) yapıştırılacak. Eldivenin üstüne, biçağın değdiği/değebileceği, dolayısıyla incirin sütü ile temasın çok olacağı yerlere... mantığınız nereyi gösteriyorsa bol bol hemde.

Şerbet suyu ayarını ilkinde olmasa da ikinci yapışınızda tutturursunuz.

rodoslu 29-07-2012 20:41

İncir reçelini ben de çok yaparım. Bazı arkadaşların da belirttiği gibi 1-2 kere kaynatmak yeterli olmaz ben 3-4 kere kaynatıyorum.

Ayrıca reçelin kıvamı incirine göre değişiyor. Şöyleki, reçeli her halukârda ham incirden yapıyoruz. Fakat, aşılı (pazarlardan alıp yediğimiz) incirin ham halinden yapılırsa içi çekirdekli ve etli olduğu için incirler yumuşak düşebiliyor.

Aşısız (doğada kendi kendine büyüyen) incirden yapıldığı zaman adeta kıtır kıtır oluyor. Zaten aşısız incir aşılıya göre daha küçük ve içi boş oluyor, daha sert olduğu için yumuşak düşmüyor. 3-4 taşım kaynattıktan sonra şekerle buluştuğunda şeffaf ve kıtır bir hal alıyor.

saslans 25-04-2013 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1003158)
Erkek/erkeç/deli incir reçeli hakkında;

Merhabalar efendim,

İncir reçeli tarifini öğreneli ve neredeyse 20 yıldır yapan birisi olarak kendi tarifimi hoş görünüz ile sunayım efendim..

-İncirler hem üstten hem de diplerinden kabukları meyve gövdesine kadar kesilecek. Çok kart olanları tamamen soyulacak. Sap kısmını bonkörce kesin, alt kısmını oymanızda yarar var. Alttan ve üstten şerbet nüfuz edebilecek şekilde...

-Bol su ile 10 dakika kaynatılacak. Suyu süzülüp işlem tekrarlanarak ikinci bir 10 dakika kaynatılacak.

- Çelik süzgeci bir tencere üstüne koyup içine incir tanelerini koyacağız. Süzgecin üstüne uygun bir tencere konarak içine su doldurulup ağırlık yapması sağlanacak. Gerekirse üstüne ikinci bir su dolu tencere ile ağırlık arttırılacak. Akşamdan yaparsanız, sabaha kadar bekletilip süzülmesi, içindeki tüm suların çıkması sağlanacak.

-Merak etmeyin. Preslenme sonucu yaprak gibi incecik katlar haline gelen incir taneleri verdiğiniz şerbet ile tekrar hayat bulacak:))).

-Şerbeti ayrıca hazırlanacak, kaynar hale gelince incirler içine boca edilip 10 dakika kadar birlikte kaynatılıp kavanozlara alınacak. Kavanozlar ne kadar küçük olursa şekerlenme ihtimali o derece düşük olur.

-Şeker oranı keyfe göre. Ben 5 kg. deli incir alıp 3 kg. şeker kullanıyorum. Zaten 5 kg. dan kabuklar çıkınca net 3 kg. da düşüyor gibi.

Tariflere saygı duyuyorum, lezzetli olduklarına eminim.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ÖNEMLİ; Sakın çıplak elle soymaya kalkmayın.

Soyma işleminde bulaşık eldiveni kullanılacak. Bıçak tutan elinizin baş ve işaret parmakları kısmına ilaveten sello band(yara bandı) yapıştırılacak. Eldivenin üstüne, biçağın değdiği/değebileceği, dolayısıyla incirin sütü ile temasın çok olacağı yerlere... mantığınız nereyi gösteriyorsa bol bol hemde.

Şerbet suyu ayarını ilkinde olmasa da ikinci yapışınızda tutturursunuz.

Merhabalar,
20 yıllık tecrübenize dayanarak izninizle bazı sorularıma cevap bulmak istiyorum, örn; forumda genel olarak şerbetin hiç kalmadığı sorgulanıyor,

1- tarifinizi 100 gr incir'e uyguladım, birebir ölçü ile, 100 gr şeker ve 100 ml su ilavesiyle ,( kısık ateşte) 10 dakika kaynatınca hiç şerbet kalmadı, ilave şerbet yapmak istersek eğer " meyve / şeker " oranı bozulmuyor mu ? yani fazla şekerli olmuyormu ?

2- limon kullanmadınız mı ? yazmamışsınız. Limon ile limon tuzu arasındaki farkı lütfen açıklayabilirmisiniz ?

3-3 kg şeker için 3 litre su mu kullandınız ? Şerbet yapımınızıda açıkça yazabilirmisiniz lütfen,

Teşekkürler,

mrduran 29-04-2013 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saslans (Mesaj 1144658)
Merhabalar,
20 yıllık tecrübenize dayanarak izninizle bazı sorularıma cevap bulmak istiyorum, örn; forumda genel olarak şerbetin hiç kalmadığı sorgulanıyor,

1- tarifinizi 100 gr incir'e uyguladım, birebir ölçü ile, 100 gr şeker ve 100 ml su ilavesiyle ,( kısık ateşte) 10 dakika kaynatınca hiç şerbet kalmadı, ilave şerbet yapmak istersek eğer " meyve / şeker " oranı bozulmuyor mu ? yani fazla şekerli olmuyormu ?

2- limon kullanmadınız mı ? yazmamışsınız. Limon ile limon tuzu arasındaki farkı lütfen açıklayabilirmisiniz ?

3-3 kg şeker için 3 litre su mu kullandınız ? Şerbet yapımınızıda açıkça yazabilirmisiniz lütfen,

Teşekkürler,

Merhabalar,


1- Ocaktaki hesap, matematiğe uymuyor efendim:))).
Meyveler yavan tadda olduğundan şekeri fazla kullanıyoruz. 3 Kg. şeker, 2 kg. su ile koyu şurup kıvamına kadar kaynatılır(zencefil+karanfil+havlıcan da olmalı). 10-15 dakika sürer kıvamını bulması. Majiskül boyutta olduğundan, buharlaşma; deneyinizden daha az olur. Sonradan su ilave edilmez. Kısık ateş değil, harlı ateş olacak.

2- Biz limon tuzu kullanmıyoruz pek. Şurup kıvamını aldıktan sonra, meyveler, içine atılır ve meyveler şerbeti çekip şişene kadar ''ateşi kısarak'' pişirmeye devam edilir. Bu reçelde şerbet kalmaması önemli. Kestane reçeli gibi tane tane, sadece şurubu çekmiş meyveler olmalı. Ateşten indirmeye 2-3 taşım kala 3-4 damla limon suyu sıkılır(unuttuğumuz)....:))).

3- Hanıma sordum. Limon tuzu da konabilir imiş.

İşin hammaliye kısmı bana, şerbet ona ait olunca, üstüne de bendeki ifade eksikliği sizin haklı tesbitlerinize neden oldu. Özürler, sayenizde eksiklerimizi tamamladık sanırım. Harlı ve kısık ateş te vurgulandı sayenizde.

Şimdi zamanıdır, pazarlarda boy göstermeye başlamıştır bile.

Sütüne dikkat, kemiğe kadar işler.

Afiyet olsun, sağlıkla kalınız inşallah.

Saygılarımla lütfen.

saslans 29-04-2013 11:57

Sn Mrduran,
Kapsamlı açıklamalarınız tereddüte hiç yer bırakmıyor, çok teşekkürler.
Sizinde bahsettiğiniz gibi reçel işi gerçekten matematik gibidir.

Bana göre reçel yapımı; " Malzeme, pişme süresi, ısı derecesi, şeker / su / malzeme oranı, limonun kullanımı ilaveten tüm bunların gerektiği gibi harmonizasyonu ile ortaya çıkan sonuçtur ki bu aşamada tecrübe çok çok önemlidir bu nedenle yorumsuz verilen tarifler uygulamada yetersiz kalmaktadır.
Sizin cevabınız gelene kadar bekledim yenisi yapmak için, umarım bu sitede
ilgilenen herkes için faydalı olmuştur.

İlk denemem tam da sizin dediğiniz gibi oldu, kestane şekeri gibi :)) ! ama sonuctan emin olamadığım için dogru yolda oldugumu bilmek için teyide ihtiyacım vardı, ayrıca ben zaten bir kaç damla limon da kullanmıştım.

Eşinize sevgi ve saygılarımı iletiniz lütfen,
Kendinize iyi bakın, güzel bir ilkbahar & yaz sezonu diliyorum size,

dostca 07-05-2016 08:29

İncir receli
 
5 Eklenti(ler)
Ağaçtan toplamış olduğum olmamış İncirleri suyla yıkayıp temizledikten sonra Baş kısmını kesip , alt kısımlarından da delik açarak suda iki defa haşlayıp soğuk suda ezmeden sıkarak acı suyunu çıkardım, (Haşlama esnasında su içerisine batması için üzerine tabak koydum) 700 gr toplanmış incir için 1,5 kilo şeker ve 2 litre kadar su koyarak şerbetini hazırlayıp, sıkılarak suyu süzülen incirler şerbete atıp yarım saat kaynattım. Limon tuzu eritilmiş suyu koyup 10 dakika daha kaynatıp altı kapatıldı..:rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024