agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Yoğurt yapmak için ilk maya üretimi (nohut mayası) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/38441.htm)

Ozlem A 30-11-2015 19:51

Yoğurt yapmak için ilk maya üretimi (nohut mayası)
 
Dr. Ümit Aktaş'ın "Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi" kitabında pek çok bölümde probiyotiklerin öneminden bahsediliyor.

Beslenmenin sağlığımıza etkisinin çok büyük olduğunu yaşayarak ta gördüğüm için bu kitabı çok faydalı bulduğumu da belirttikten sonra, kitapta güvenilir maya bulamayanlar için sıfırdan yoğurt mayası yapımı tarifini aktarmak istiyorum.

Nohut Mayası ile yoğurt yapımı

7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam bir kavanoza koyun, üzerine 1 bardak yoğurt mayalama ısısında UHT olmayan doğal süt ekleyin.

Süt ekledikten sonra kavanozu fırınınızın içine ağzı açık olarak koyun, fırını sakın çalıştırmayın.

Çalışmayan fırının içinde kavanozu 24 saat bekletin.

İçindeki ilk mayayı süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba boşaltın.

Süzgecin üzerinde nohutlar ve kesik süte benzeyen pıhtı parçaları kalacak. Nohutları atıp kalan pıhtı görünümlü parçalar sizin ilk mayanız.

Yine 1 bardak sütü yoğurt mayalanma ısısına getirin, ve cam kavanoza koyun. İçine elde ettiğiniz ilk mayayı tahta bir kaşıkla karıştırarak ekleyin.

Bir gün önce yaptığınız gibi fırının içine ağzı açık olarak kavanoza yerleştirin, fırını çalıştırmadan 12 saat bekletin.

Kavanozu çıkardığınızda öncekinden daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz, bu sizin devam mayanızdır.

Aynı usulde tekrar süt mayalama işlemini gerçekleştirin. Her seferinde daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz.

Sütünüzün özelliğine göre bu işlemi 4 illa 7 kez tekrarlamanız gerekecek.

En sonunda kıvamlı gerçek yoğurt elde edeceksiniz, bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz.

Dr. Ümit Aktaş kefir ve turşu gibi diğer probiyotiklerin öneminden de bahsetmiş ve tarifler de vermiş. Tavsiye ederim.

A_NOMAD 30-11-2015 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1423510)
...devam maydanozdur...

Bir otomatik düzeltme kurbanı görüyorum :D

Arkadaşım nohut güzel bir tüyo olmuş ama çok zahmetli geldi bana, çok aşama geçmesi gerekiyor...

İlk yoğurt mayası elde etmek için pek çok yöntem var, bunlardan harnup ve karınca toprağı/yumurtası ile yapılanlar sitemizde mevcut.

Bunların dışında benim bildiğim yeşil çam kozalağı ile (yanlış hatırlamıyorsam Eskişehir civarında halen kullanılmakta olan yöresel bir yöntem) ve buğday sapı ile de ilk maya elde edilebiliyor, nohut yöntemine kıyasla hepsinin çok daha zahmetsiz olduğunu söyleyebilirim.

Mesela yeşil çam kozalağı ile direkt yoğurt elde ediliyor, karınca yumurtası ve/veya toprağı ile ise 1.aşamada ilk maya elde ediliyor ve 2.aşama olarak hemen ilk yoğurt mayalanıyor.

Sabote etmiş gibi oldum ama beni bilirsin, burnumu sokmadan duramıyorum işte :D

Benim gibi bir üşengeç aklından bile geçirmese de lezzet farkı için denemek isteyen sabırlı ve çalışkan üyelerimiz olacaktır mutlaka, emeğine sağlık ;)

Ozlem A 30-11-2015 21:06

Çok komik olmuş, bravo çok dikkatlisin valla A NOMAD'ciğim.. Kaldıramadım bir türlü şu otomatik düzeltmeyi :)

Ayrıca sana katılıyorum, aynı sonuca ulaştıran en kolay yöntem en iyisidir bence de. Karınca toprağı konusunu okumuştum ama doğrusu bana göre değil. Çam kozalağı ve buğday sapı da ilginçmiş. Bilenler tarif ederse seçenek sunmuş oluruz, çok sevinirim.

Aslında amaç laktik asit bakterilerini toplamak ve sütü yoğurt yapmalarını sağlamak ise herkes kendine daha uygun bulduğu yöntemi uygulasın derim.

Bu arada nohut mayasını annemler yapmıştı, o kadar uzun sürmedi. Başta biraz cıvık yoğurt oluyor ama ayran vs yaptılar ilk yoğurtları, sonra kıvamı oturdu.

sinbas 30-11-2015 21:29

Teşekkürler ancak çok uzun iş; çarşıdan doğala en yakın bardaktaki yoğurttan mayalanma tarihine bakarak alıyorum, ondan bir çorba kaşığı yoğurdu yaklaşık 40-42° ısıtılmış 5 litre süte katıyorum, ağzı açık olarak çalışmayan fırına sürüyorum sabah kalkıp fırının ağzını açıyorum yoğurt soğumuşsa buzdolabına ağzı açık olarak kaldırıyorum. soğumamış sa fırının ağzı açık olarak soğuması bekleniyor.:o

Oluyor bal gibi kaymaklı yoğurt, eskidenmiş kundaklı bebek gibi sarmak.

Bir müddet elde ettiğim yoğurdu maya olarak kullanıyorum, yoğurdum ekşimeye başlayınca, aynı şekilde yeniden maya bulup devam ediyorum.

Yalnız bu aralar yoğurtta lastik gibi sünmeler başladı, sütten mi mayadan mı anlayamadım.

Isı ayarını nasıl mı yapıyorum. süt belli bir ısıya ulaşınca; serçe parmağımı içine sokuyorum ve (1-2-3-4-5-6-7) saymaya başlıyorum 7 de parmağımı ısırıyorsa tamam diyorum ve sütüm mayalanmaya hazır diyorum. :D

A_NOMAD 30-11-2015 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1423532)
...aynı şekilde yeniden maya bulup devam ediyorum...

Maksat sıfırdan (maya olarak yoğurt kullanmadan) ilk yoğurt mayasını elde etmek ya hani, orayı atladınız sanırım... :rolleyes:

Mücevher Çalısı 01-12-2015 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1423516)
Bir otomatik düzeltme kurbanı görüyorum :D

Arkadaşım nohut güzel bir tüyo olmuş ama çok zahmetli geldi bana, çok aşama geçmesi gerekiyor...

İlk yoğurt mayası elde etmek için pek çok yöntem var, bunlardan harnup ve karınca toprağı/yumurtası ile yapılanlar sitemizde mevcut.

Bunların dışında benim bildiğim yeşil çam kozalağı ile (yanlış hatırlamıyorsam Eskişehir civarında halen kullanılmakta olan yöresel bir yöntem) ve buğday sapı ile de ilk maya elde edilebiliyor, nohut yöntemine kıyasla hepsinin çok daha zahmetsiz olduğunu söyleyebilirim.

Mesela yeşil çam kozalağı ile direkt yoğurt elde ediliyor, karınca yumurtası ve/veya toprağı ile ise 1.aşamada ilk maya elde ediliyor ve 2.aşama olarak hemen ilk yoğurt mayalanıyor.

Sabote etmiş gibi oldum ama beni bilirsin, burnumu sokmadan duramıyorum işte :D

Benim gibi bir üşengeç aklından bile geçirmese de lezzet farkı için denemek isteyen sabırlı ve çalışkan üyelerimiz olacaktır mutlaka, emeğine sağlık ;)


Alternatiflerden; Harnup'u, yeşil kozalağı, buğday sapını her ihtiyacım olduğunda bulamam. Karınca ve yumurtası ise hem bulunması, hem yapılması zahmet ötesi bir yöntem.
Ben her zaman evimizde bulunabilen nohut ile maya oluşturulmasının daha pratik olduğu kanısındayım...

A_NOMAD 01-12-2015 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1423581)
Alternatiflerden; Harnup'u, yeşil kozalağı, buğday sapını her ihtiyacım olduğunda bulamam...

Bakış açısı güzel, ona lafım yok da aklıma gelmişken yazmadan edemedim: Çam yoğurdunu bir fırsatını bulup denemelisin, çok güzel oluyor ;)

Mücevher Çalısı 01-12-2015 00:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1423584)
Bakış açısı güzel, ona lafım yok da aklıma gelmişken yazmadan edemedim: Çam yoğurdunu bir fırsatını bulup denemelisin, çok güzel oluyor ;)

Güzeldir ben ona bir şey demiyorum. Yapıldı mı hepsi güzel olur ki çam kokusu siniyorsa yoğurda denemek gerek. Teşekkürler...

EAkpınar 02-12-2015 09:56

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanıyor.

Bu günler dışında çiyden alınan mayanın tutmayacağına inanan Yörükler, böylece Türklere özgü bir yiyecek olan yoğurdun bulunuşunu her yıl yeniden canlandırıyor.

İlçeye bağlı Çıkrıcak köyünde yaşayan Himmet Benli (66), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Madanlar'' lakabıyla tanınan atalarının eskiden oba hayatı yaşadığını, onların kış aylarını sıcak illerde, yaz mevsimini Kütahya'nın serin ormanlarında sayıları binlerle ifade edilen küçükbaş hayvanlarıyla geçirdiğini söyledi.

Atalarının Çıkrıcak ve Üyücek köyleri arasında meşe ve çam ormanlarında bir mezrada yerleşik hayata geçtiğini belirten Benli, ''Atalarımız burayı mekan tutmuş. Önceleri geniş bir aile düzeni içindeydik, sonra herkes kendi çatısı altında yaşamaya başladı. Ancak hala annemizden, babamızdan gördüğümüz gelenekleri sürdürüyoruz'' dedi.

-YOĞURDU HIDIRELLEZ'İN ARMAĞANI OLARAK GÖRÜYORLAR-

Benli, yoğurdu Hıdırellez'in bir armağanı olarak gördüklerini ifade ederek, atalarının inancına göre yoğurdun icadının öyküsünü şöyle anlattı:

''Aydın Yörüklerinden olan ve yazın Kütahya'daki yaylaklara gelen bir Yörük, göç yolunda koyundan sağdığı sütü bir ağacın altına koyduğunda koyulaştığını fark etmiş. Bunun nedenini araştırınca çiy tanelerinin buna neden olduğunu anlamış. O günü belirlemiş. Biz de Hıdırellez olarak kabul edilen 6, 7 ve 8 Mayısta otlara düşen ilk çiy taneleriyle ve güneş doğmadan önce akan suyla sütü mayalayarak yoğurdu yeniden yaparız. Bu yoğurdu yıl boyunca maya olarak kullanırız. Her yıl yeniden mayalarız.''

Genellikle süte katılan ve çalacak denilen yoğurt mayasının nasıl oluştuğunun pek bilinmediğini ifade eden Benli, eşi Arzu Benli'nin (66) bu geleneği çocuklarına öğrettiğini kaydetti.

Karakeçili Yörüklerinden olduklarını söyleyen Benli, ''çiy taneleriyle ve güneş doğmadan önce akan suyla her yıl yapılan yoğurdun tadına doyum olmadığını'' belirtti.

Hıdırellez sabahı güneş doğmadan önce çiy tanelerini toplayıp bahçesinde akan çeşmeden su doldurduğunu, eşinin ılıklaştırdığı sütü çiy taneleriyle mayalayarak 2011 yılı Hıdırellez'ine kadar kullanacakları mayanın elde edileceği yoğurdu soğumaya bıraktığını bildiren Benli, ''Bu sadece 6, 7 ve 8 Mayıs günü toplanan çiy taneleriyle olur, başka günlerde alınırsa tutmaz. Biz de her yıl yoğurdumuzun mayasını böyle yenileriz'' diye konuştu.

Benli, kendi aralarında maya değişimi yaptıklarını belirterek, ''nazar değer'' inancıyla bunun sadece akrabalar arasında yapıldığını söyledi.
Bu yoğurt mayasının suyundan mayalanan hamur ile bir yıl boyunca ekmek yapılır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024