agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Yağlı Biber Turşusu (http://www.agaclar.net/forum/kiler/35562.htm)

bahcedenn 28-09-2014 20:46

Yağlı Biber Turşusu
 
3 Eklenti(ler)
Yağlı Biber Turşusu Rumeli Mutfağına özgü bir turşudur. Bu turşuyu sivri biber (kıl biber) ile yapmanızı öneririm. Kalın etli biber de çok yakışıyor. Eğer seviyorsanız aralara patlıcan bile sıkıştırabilirsiniz. Bu turşuyu sadece acı biberle yapabileceğiniz gibi lezzet katması için aralara azar azar da kullanabilirsiniz.

Yaptığınız andan itibaren 3-4 gün sonra yiyebileceğiniz bu turşuyu buzdolabında saklayınız.


Yağlı biber turşusu için malzemeler

Normal tariflerde verilen malzeme oranlarının yanına bizim tercih ettiğimiz malzeme oranlarını da yazacağım. Biz az yağlı ve daha sirkeli sevdiğimizden ötürü oranları bu şekilde değiştirerek yapıyoruz turşumuzu.

Aldığı kadar sivri biber

1 su bardağı üzüm sirkesi (1/2 lt üzüm sirkesi)

1 su bardağı sızma zeytinyağı (1 çay bardağı sızma zeytinyağı)

1 su bardağı su

1 çorba kaşığı kaya tuzu (3 kısım kaya tuzu)

6-7 diş sarımsak kabaca ezilmiş (daha fazla da olabilir)

1 tutam maydanoz

(Annem tencereye, karışım içine 1 tatlı kaşığı da toz şeker ilave ediyor.)

bahcedenn 28-09-2014 20:51

2 Eklenti(ler)
Yağlı biber turşusu nasıl yapılır?

Biberleri yıkayalım ve saplarını keselim. Sap tarafından uç kısımlarına doğru bıçakla hafifçe çizik atarak yaralım. Büyük bir tencereye su, zeytinyağı, üzüm sirkesi, tuz ve şekeri koyup kaynatalım. Harlı ateşte kaynayan karışımımıza biberleri atalım ve 2-3 dakika (yani rengi senene kadar) kaynatalım. Biberler hafif diri kalsın, kesinlikle iyice erimesin. Resimlerde de görebilirsiniz.

bahcedenn 28-09-2014 20:54

4 Eklenti(ler)
Biberlere el değdirmeden temiz bir maşayla alarak bir tepsiye yaydıralım. Biberleri tepsiye aldıkça aralara kat kat kalın tuzdan, doğranmış sarımsak ve maydanozlardan serpiştirelim. Sonrasında kavanoza dolduralım. Tencerede kalan turşu suyunu da kavanozun üzerinde bir-bir buçuk cm boşluk kalacak şekilde kavanoza ekleyelim. Soğuyunca kapağını sıkıca kapatarak turşuyu buzdolabına alalım. Eğer turşu suyunuz arttıysa atmayalım, buzdolabında soğuduktan sonra salatalara sos olarak veya sebze taratoru yaparken de kullanabiliriz.


Afiyet Olsun.

vildan25 28-09-2014 20:56

Sevgili bahcedenn bir Bulgaristan göçmeni olarak çok severim bu turşuyu :) Ellerinize sağlık.

akçabardak 28-09-2014 21:49

Sayın bahçedenn bu turşuyu biz de çok yaparız, tadını çok iyi bilirim ellerinize sağlık ağız tadıyla tüketmek nasip olsun.

sonkez 28-09-2014 22:34

Ellerinize sağlık..Sihhatli günlerde huzurla tüketin..

skaraca 29-09-2014 12:35

http://www.agaclar.net/forum/kislikl...tlar/22357.htm

Aynı turşu olması gerek.

loveforlife 29-09-2014 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 1322076)

Aynı turşu değil. Biz göçmen olduğumuz için kendimi bildim bileli yaparız bu turşuyu. Dikkat ederseniz bu turşuda malzemeler diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişiriliyor. Biz bu turşuyu yaparken pişirme esnasında içine tane karabiber de katıyoruz. Kavanozlara da birkaç tane defne yaprağı koyuyoruz.

Güler ablanın zeytinyağlı, şekerli turşusu yapılış ve lezzet açısından çok farklı. İki lezzeti de mutlaka denemenizi öneririm...

bahcedenn 29-09-2014 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 1322076)

Korkuttunuz beni Sn. skaraca. Mükerrer başlık açmayayım diye Kışlıklar, Konserveler, Reçeller, Baharatlar başlığını 2 defa kontrol etmeme rağmen nasıl da atlamışım dedim. Neyse ki yanlış açmamışım. :)

Sizin ve sonrasında Sn. loveforlife'nın vesilesi ile karabiber ve defne yaprağını da öğrenmiş oldum. Teşekkürler...

aslama1994 04-12-2016 18:35

En kısa zamanda deneyeceğim.

aslama1994 10-12-2016 19:04

Bugün turşunuzdan yaptım. Bakalım nasıl olacak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024