Ev Eriştesi
Biz her sene kışın tüketmek için makarna yaparız. Cumartesi günü gene yaptık. Annem her ne kadar göz kararı koysa da malzemeler şöyle:
Baklavalık un.....25 kg kadar kullandık,hamurun kıvam almasına yetecek kadar da süt,yumurta ve sıvıyağ kullandık. hepsini birden yoğuramadığım için 4 kerede hamur yoğurma işini hallettim. Daha sonra hamur bezelere ayrıldı ve yufkalar açıldı.Biraz dinlendirdiğimiz hamurları evde yer olmadığı için elektrikli sacın üzerinde çok hafif pişirdik. Pişirdik derken;2 yüzünü de hafif ateşe tuttuk. Çok kalırsa yufka kurur, kesilmez çünkü. Eğer evinizde serecek yer varsa ya da az yaptıysanız bu işlemi yapmanıza gerek yok. Yarım saat dinlense yeter. Daha sonra sacdan aldığımız yufkaları; önce ince uzun şeritler halinde kestik.Daha sonra da kibrit çöpü kalınlığında kesip,tekrar kurumaya bıraktık. 120 yufkadan yaptık. 80 yufkayı erişte olarak hazırladık,40 tanesini de bizim oralarda kedi kulağı derler mantı gibi kare kare kesip kuruttuk. Daha sonra bunu makarna gibi haşlayıp,soğan,yumurta ve arzuya göre kıymayı kavurup; bir sıra makarna bir sıra kıymalı karışım olarak tepsiye dizer afiyetle yeriz. Aşağıda kestikten sonraki resimleri var. Kardeşim yaparken de çekmişti. Onları sonra yükleyeceğim. |
3 Eklenti(ler)
[attach][attach]Eklenti 514747[/attach][/attach]
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 514748[attach][attach]Eklenti 514747[/attach][/attach]
|
4 Eklenti(ler)
[attach][attach][attach]Eklenti 514754[/attach][/attach][/attach]
|
İlk resim;sacın üzerinde kurutulmuş kesilmeyi beklenen yufkalar, ikinci resim;açılmış sacın üzerinde kurutulmayı bekleyen yufkalar,üçüncü resim de o kadar çalışıp yufkalar açılınca akşam 5 olmuştu,haliyle acıkmıştık. Annemden cebren ve hile ile 8 peze çaldık ve peynirli gözleme yaptık. Nasıl bir hevesse 120 yufka varken bize vermek istemedi. Un var hamur yoğurup öyle yiyin dedi ama biz ısrar edince makarna hamurundan vermeye razı oldu. Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin. Yorulduk ama emeklerimize değdi doğrusu
|
Ellerinize sağlık, gıpta ettim ;)
|
2 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflar da benden olsun.
Fırından sıcak sıcak. |
Teşekkür ederim sayın suara. Sizin de elinize sağlık sayın ozanemre. Sanırım siz fırınladınız kestikten sonra değil mi?
|
Evet Sayın Sarıkaya. Kesim işlemi sonrası fırınlandı. Bir kısmı haşlandı, bir kısmı da şerbetlendi tatlı olarak yenildi.;)
|
Ellerinize sağlık dilek hanım , bizde erişte kesmeyi planlıyoruz bu aralar
o kare olanları da haşlar tepsiye döker üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ kızdırıp dökeriz bizde :) |
Sayın ozanemre şerbetlendirilip tatlı yapıldığını ilk defa duyuyorum.Değişik geldi.
|
Teşekkür ederim derya_murat;sarmısaklı yoğurtlu da yaparızfakat favorimiz yumurtalı soğanlı olan
|
Alıntı:
'Şerbetli Fırın Eriştesi' birçok yörede yapılmakta ve yemek kitaplarında köşe edinmekle beraber, memleketimiz olan Gümüşhane yöresine ait bir tatlı çeşididir. Deneyin derim. Afiyet olsun. Esen kalın. |
Sayın ozanemre; şerbetli fırın eriştesine baktım ve denemeye karar verdim. Giresunlu komşularım var fakat onlar bilmiyorlarmış.İnternetten bulabildiğim kadarıyla yapmaya çalışacağım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024