agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Ev Eriştesi (http://www.agaclar.net/forum/kiler/35357.htm)

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 07:21

Ev Eriştesi
 
Biz her sene kışın tüketmek için makarna yaparız. Cumartesi günü gene yaptık. Annem her ne kadar göz kararı koysa da malzemeler şöyle:


Baklavalık un.....25 kg kadar kullandık,hamurun kıvam almasına yetecek kadar da süt,yumurta ve sıvıyağ kullandık. hepsini birden yoğuramadığım için 4 kerede hamur yoğurma işini hallettim. Daha sonra hamur bezelere ayrıldı ve yufkalar açıldı.Biraz dinlendirdiğimiz hamurları evde yer olmadığı için elektrikli sacın üzerinde çok hafif pişirdik. Pişirdik derken;2 yüzünü de hafif ateşe tuttuk. Çok kalırsa yufka kurur, kesilmez çünkü. Eğer evinizde serecek yer varsa ya da az yaptıysanız bu işlemi yapmanıza gerek yok. Yarım saat dinlense yeter. Daha sonra sacdan aldığımız yufkaları; önce ince uzun şeritler halinde kestik.Daha sonra da kibrit çöpü kalınlığında kesip,tekrar kurumaya bıraktık. 120 yufkadan yaptık. 80 yufkayı erişte olarak hazırladık,40 tanesini de bizim oralarda kedi kulağı derler mantı gibi kare kare kesip kuruttuk. Daha sonra bunu makarna gibi haşlayıp,soğan,yumurta ve arzuya göre kıymayı kavurup; bir sıra makarna bir sıra kıymalı karışım olarak tepsiye dizer afiyetle yeriz.

Aşağıda kestikten sonraki resimleri var. Kardeşim yaparken de çekmişti. Onları sonra yükleyeceğim.

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 07:24

3 Eklenti(ler)
[attach][attach]Eklenti 514747[/attach][/attach]

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 07:27

1 Eklenti(ler)
Eklenti 514748[attach][attach]Eklenti 514747[/attach][/attach]

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 08:36

4 Eklenti(ler)
[attach][attach][attach]Eklenti 514754[/attach][/attach][/attach]

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 08:42

İlk resim;sacın üzerinde kurutulmuş kesilmeyi beklenen yufkalar, ikinci resim;açılmış sacın üzerinde kurutulmayı bekleyen yufkalar,üçüncü resim de o kadar çalışıp yufkalar açılınca akşam 5 olmuştu,haliyle acıkmıştık. Annemden cebren ve hile ile 8 peze çaldık ve peynirli gözleme yaptık. Nasıl bir hevesse 120 yufka varken bize vermek istemedi. Un var hamur yoğurup öyle yiyin dedi ama biz ısrar edince makarna hamurundan vermeye razı oldu. Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin. Yorulduk ama emeklerimize değdi doğrusu

suara 25-08-2014 08:51

Ellerinize sağlık, gıpta ettim ;)

ozanemre 25-08-2014 08:55

2 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflar da benden olsun.
Fırından sıcak sıcak.

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 11:56

Teşekkür ederim sayın suara. Sizin de elinize sağlık sayın ozanemre. Sanırım siz fırınladınız kestikten sonra değil mi?

ozanemre 25-08-2014 11:59

Evet Sayın Sarıkaya. Kesim işlemi sonrası fırınlandı. Bir kısmı haşlandı, bir kısmı da şerbetlendi tatlı olarak yenildi.;)

derya_murat 25-08-2014 12:54

Ellerinize sağlık dilek hanım , bizde erişte kesmeyi planlıyoruz bu aralar
o kare olanları da haşlar tepsiye döker üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ kızdırıp dökeriz bizde :)

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 14:02

Sayın ozanemre şerbetlendirilip tatlı yapıldığını ilk defa duyuyorum.Değişik geldi.

Dilek Sarıkaya 25-08-2014 14:02

Teşekkür ederim derya_murat;sarmısaklı yoğurtlu da yaparızfakat favorimiz yumurtalı soğanlı olan

ozanemre 25-08-2014 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Sarıkaya (Mesaj 1314977)
Sayın ozanemre şerbetlendirilip tatlı yapıldığını ilk defa duyuyorum.Değişik geldi.

Sayın Sarıkaya,

'Şerbetli Fırın Eriştesi' birçok yörede yapılmakta ve yemek kitaplarında köşe edinmekle beraber, memleketimiz olan Gümüşhane yöresine ait bir tatlı çeşididir. Deneyin derim. Afiyet olsun.

Esen kalın.

Dilek Sarıkaya 27-08-2014 07:11

Sayın ozanemre; şerbetli fırın eriştesine baktım ve denemeye karar verdim. Giresunlu komşularım var fakat onlar bilmiyorlarmış.İnternetten bulabildiğim kadarıyla yapmaya çalışacağım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024