agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Turşu Kavurması (http://www.agaclar.net/forum/kiler/33466.htm)

yağmur 07-01-2014 16:10

Turşu Kavurması
 
1 Eklenti(ler)
Eskiden memleketim Ordu'da gezici kamyonla köye kadar gelen sera sebzeleri yoktu. Doğal olarak insanlar kışın yiyeceklerini çeşitli yöntemlerle yazdan hazırlardı. Kış günlerinin en vazgeçilmezlerinden biri elbette ki turşulardır. Neyse ki hala bu gelenek devam ediyor. Ordu'da turşu deyince akla önce kara lahana turşusu ardından fasulye turşusu gelir. Bunları bidondan direk sofraya koyup tükettiğimiz gibi kızartarak yahut kavurarak yemeyi de severiz. Bizim oralarda beyaz lahana yetiştirilmiyor ancak şehirde yaşayan akrabalarımızın hemen hepsi onun da turşusunu yapar ve tabi kavurmasını da. Genellikle yan yemek olarak ya da beş çayının yanında atıştırmalık olarak(kahvaltıya da olur) yapılan bu basit tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi; beyaz lahana-fasulye-karışık biberli,domatesli turşularla yapabilirsiniz. Ben en son beyaz lahana turşusuyla yaptığım için onun resmini ekledim.

-Tüketmek istediğiniz kadar beyaz lahana ya da karışık turşu (ben genellikle dolu bir yemek tabağı kadar kullanıyorum)

-1 büyük baş soğan

-1 yemek kaşığı salça (İsteyen salçayla 1 adet domates katabilir)

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Turşuları istediğimiz boyutta doğruyoruz. Sonra soğanlarımızı biraz irice hilal şeklinde doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz,. Soğanlar diriliğini yitirince salçayı(tercih edenler küp küp doğranmış domatesi) ekleyip biraz da salçayla kavuruyoruz. En son turşuyu ekleyip,salçayla karıştırıp,kapağını kapatarak 5 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.

Not: Turşunuzun suyu süzülmüşse yarım bardak kadar su eklemeyi unutmayın ki yanmasın.

Afiyetle yiyoruz :D


Eklenti 463648

sonkez 07-01-2014 16:15

Karadenizli değilim ama severek tüketiyorum..Emeklerine sağlık..

tortunga 07-01-2014 20:20

Karadenizliler gerçekten enteresan insanlar. Makarnayı şekerli, turşuyu sıcak yiyorlar. Şaka değilse baklavanın hamsili sini de yapmışlar.

Harun Parlak 07-01-2014 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tortunga (Mesaj 1239143)
Karadenizliler gerçekten enteresan insanlar. Makarnayı şekerli, turşuyu sıcak yiyorlar.

Makarnaya bir şey diyemem ben sevmem şekerli. Amaa Turşuyu sıcak bol soğanlı kavrulmuş bir kez ye sonra soğuk turşuyu çiği yemek diye ağzını sürmezsiniz. :)

yağmur 07-01-2014 21:10

Teşekkür ederin sayın sonkez. Benim eşim de Balıkesir'li ama bayılıyor. Oysa ki hayatının ilk 28 yılında bilmediği bir tat. Sayın tortunga şekerli makarnayı hiç yemedim ama bence de bu turşuyu bir deneyin. Sayın Tekin'in dediği gibi diğer hali yavan gelmeye başlıyor insana. Hem bu ne ki biz turşuyu yumurta ile kızartarak bile tüketiyoruz :D Düşündüm de bir enteresanlık var sanırım.

mehmetçiçek 07-01-2014 23:03

Hep tadını merak ederdim. Tarifini vermeniz iyi omuş. Deneyeceğim.

TRAKLI 07-01-2014 23:36

Vücudunuzda hafif kırgınlık (grip gibi) iştahsızsanız antibiyotik gibi gelir.:D:D

sonkez 08-01-2014 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1239155)
Teşekkür ederin sayın sonkez. Benim eşim de Balıkesir'li ama bayılıyor. Oysa ki hayatının ilk 28 yılında bilmediği bir tat. Sayın tortunga şekerli makarnayı hiç yemedim ama bence de bu turşuyu bir deneyin. Sayın Tekin'in dediği gibi diğer hali yavan gelmeye başlıyor insana. Hem bu ne ki biz turşuyu yumurta ile kızartarak bile tüketiyoruz :D Düşündüm de bir enteresanlık var sanırım.

Desenize eşinizle aynı memleketliyiz...;)

gürcan_keskin 21-01-2014 23:15

Valla ne yalan söyleyim ''turşu kavurması'' nı ilk defa duydum desem yeridir ki öyle,ilk defa duydum :)
Tarifini de vermişsiniz denemek lazım aslında...
Arada yeni tatlar keşfetmek gerekir değil mi?

Harun Parlak 21-01-2014 23:18

Biz Karadenizlilerin en eski ve de vazgeçilmeyen yiyeceklerimizdendir. Kahvaltıda Zeytin Peynir aramayız Turşu kavurması varsa :)
Tek istediğim soğanı bol olsun ve turşuyu karıştırmadan önce çok çok iyi kavrulmuş olsun.

Unutmadan az mısır unu ile karıştırıp kızartması da çok güzel olur.

yağmur 22-01-2014 22:52

Bir ara yaptığımda unutmaz da fotoğrafını çekersem mısır unlu kızartmayı da paylaşacağım. Ancak yapınca beklemek, fotoğraf çekmek öyle her yiğidin harcı değil, hele de çay da hazırsa :D

kaknus 23-01-2014 11:33

Fasulye turşusu kavurması yaparken içine suyunu biraz fazla koyun. Daha sonra yerken içine mısır ekmeği doğrayın. Çok güzel oluyor. Ayrıca fasulye turşusundan turşu çorbası yapılır. Biraz ekşi olan bu çorba değişik bir tat oluşturur.

altintasna 16-02-2014 21:13

Hiç yemedim.
Elinize sağlık =)

hira 14-03-2014 10:03

Ben Sivas'lıyım ama Ordu yöresi yemeklerini çok severim. İlk aklıma gelenler turşu kavurması ve karalahana sarması oluyor tabi ki:) geçen gün bende hayatımda ilk defa turşu kavurmaya karar verdim. Evde kendi
yaptığım fasülye turşusuyla denedim fakat başarılı olamadım. Fasülyeler çok sert olduğu için biraz haşlamam gerektiğini düşündüm ve öyle böyle değil tam 1 saat haşlamama rağmen fasülyeler taş:D öylece çöpe atmak zorunda kaldım, yenecek bir tarafı asla yoktu.

yağmur 14-03-2014 10:22

Sayın hira,

Fasulye turşusunu yapabilmek için kaç hafta uygun fasulye aradığımı görsen. Çıtır çıtır etli fasulye olması lazım. Çoğu zaman arzu edilen cinsi bulmak kolay olmuyor. Birde acaba en başta turşuyu kurarken haşlamış mıydın? Bu kavurmayı markette satılan karışık turşu ile de yapabilirsin. Yalnız suyunu kullanma, çok tuzlu olabiliyor. Yanına bir demlikte çay, tamamdır.

hira 14-03-2014 10:46

Yağmurcum, turşuyu kurarken fasülyeyi az haşladım ve şu marketlerde satılan hazır turşu salamuraları varya, onunla yapmıştım. Nerde hata yaptım bilmiyorum ama turşu yenmiyor ya kütük gibi hala bu fasülyeler:) o yüzden kavurursam gider belki dedim ama yok:D

Lazuti 14-03-2014 18:42

Fasulye turşusunu süzüp, mısır ununa bulayıp az yağda kızartarak da yiyebilirsiniz ;) Fakat yağmur hanım karalahana turşusu yapılıyor demişsiniz, karalahanın turşusu varda ben niye bilmiyorum ? Herhalde yanlış yazmışsınız.Ayrıca Kabadüz-Mesudiye ilçelerinde dürme adıyla beyaz lahana muadili bir sebze yetişiyor, beyaz lahana turşusu olarak geçebiliriz onu. ;)

Sayın hira, market turşularının sularında katkı olduğu için kavrulmaz..

kaknus 14-03-2014 21:58

Kara lahana turşusu yapılır. Özellikle yüksek köylerde yaşayanlar tarafından yapılır. Kara lahana alçak kesimlerde her zaman bulunabildiğinden buralarda pek bilinmez.

kaknus 14-03-2014 22:12

1 Eklenti(ler)
Bu da Karadeniz'de ana yemek sayabileceğimiz fasulye turşusu kavurması.Eklenti 476161

Lazuti 15-03-2014 00:26

Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey :))

TRAKLI 15-03-2014 00:58

Beyaz lahananın oluyorsa kara lahananında olur demekki :)

gurbik67 15-03-2014 01:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1259530)
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey :))

yumurta da 4 mevsim var,onuda turşu yapıyorlar.marketlerde zılbıt turşusu bulamassın,karadenizde yapılır.turşu çok çeşitli ürün yelpazesinden yapılır.

mesela pepinolarımı seyreltmek için aldıklarımı turşu yaparım. özellikle turşu yapmak için hanım terliği ekerim.

karadeniz yöresinde insanlar bağ bahçe ile haşır neşir olunca, turşu da ister istemez hazır yemek oluyor. haliyle bu yörede her şeyden turşu yapılır.

Lazuti 15-03-2014 12:48

Bende karadenizliyim ;) Ordu Vonada 150 çeşit turşu yapan turşucu var bu arada.

Harun Parlak 15-03-2014 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1259530)
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey :))

Beyaz lahana turşusu Karalahananın yanında sönük kalır. Hel de saplarından yapılıp bol soğanlı kavrulmuşu bir başka olur. :)
Dağda da Sahillerde de gördüğün o lahanalar hepsi özel dikim ve ya ekilmedir.

Lazuti 15-03-2014 13:20

1 Eklenti(ler)
Karalahana turşusu yemediğim için bilemiyorum Harun Bey ;) (****** biliyorum kendiliğinden çıkmadığını)

Fasulye gayganası tadında bir gününüz olsun

kiziltan 15-03-2014 16:50

Tereyagli pilav ustune kadayip koyup deneyin, seveceksiniz.

Lazuti 15-03-2014 21:52

Kadayip : kadayıf ?

yağmur 16-03-2014 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1259444)
Fasulye turşusunu süzüp, mısır ununa bulayıp az yağda kızartarak da yiyebilirsiniz ;) Fakat yağmur hanım karalahana turşusu yapılıyor demişsiniz, karalahanın turşusu varda ben niye bilmiyorum ? Herhalde yanlış yazmışsınız.Ayrıca Kabadüz-Mesudiye ilçelerinde dürme adıyla beyaz lahana muadili bir sebze yetişiyor, beyaz lahana turşusu olarak geçebiliriz onu. ;)

Sayın hira, market turşularının sularında katkı olduğu için kavrulmaz..


Sayın Lazuti;

Kara lahana turşusu turşuların hasıdır bana göre :D Birinci sıra, yani o kadar güzel. Fakat en güzeli üstüne en az bir kez kar yağmış karalahanadan olur ki bu sene kara hasret kaldık. Bizim köyde kızartılacak olan fasulye turşusu ayrı kavrulacak olan ayrı yapılır. Kızartılanı ince sayılabilecek şekilde kıyıyoruz.

Marketteki turşuların suyunda katkı olduğu doğru olabilir ama bu onun kavrulmasına engel değil ;)

Lazuti 16-03-2014 19:18

Tabi engel değil ama, katkılı turşular kavrulunca tadı tuzu kalmıyor.Ayrıca şu karalahana turşusunun resmini rica edeceğim .;)

yağmur 17-03-2014 08:45

Evde ne yazık ki yok ama bahçedekileri söktüğümde sanırım tekrar yapacağım. O zaman eklerim inşallah. İnternettede resmi yok mübareğin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024