agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusu (http://www.agaclar.net/forum/kiler/33253.htm)

akçabardak 03-12-2013 16:38

Hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusu
 
5 Eklenti(ler)
Malzemeler:

1 Kilogram acı biber,
Kilo başına 2 silme yemek kaşığı şeker,
Kilo başına 1 yemek kaşığı tuz,
5-6 diş sarımsak,
5-6 tane kara biber,
1 yemek kaşığı sıvı yağı,
Aldığı kadar sirke.

Eklenti 571074


Yapılışı:

Önce biberlerin saplarını 1 cm. kalacak şekilde kesilir.
Eklenti 458675


Temizlenen biberler yıkanır ve hiç su olmayacak şekilde
kalın gazete gazetenin üzerine de havlu kağıdı koyularak
biberler serilir.
Eklenti 458677


Kurulanmış biberleri, kapaklı bir teflon tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağı
koyularak biberler çok hafif öldürülür. ( ben tavayı mecburen kapatıyorum
çünkü kokusu çok rahatsız ediyor) daha sonra bir kapta soğumaları için
biraz bekletilir.
Eklenti 458676

Biberler soğuduktan sonra kavanozumuzun dibine tane karabiberleri
koyuyoruz, 2-3 diş sarımsak ta ilave edildikten sonra biberleri kavanozun
yarısına kadar dolduruyoruz 2-3 diş sarımsak daha ilave ettikten sonra
biberlerin tamamını kavanoza doldurup üzerine tuzu ve şekeri ilave
edip (hiç su koymadan) sirke ile dolduruyoruz, kavanozun kapağını
kapatıp turşu olana kadar bir kenarda bekletilir.
Ben 1 ay kadar bekletiyorum.
Eklenti 458669

Afiyet Olsun

mandalinci 04-12-2013 07:32

Elinize sağlık.

Tarifiniz Güler hanımın tarifine çok benziyor ancak o tarifte biberler pişirilmiyordu ve tane karabiber yoktu.

Bir de böyle deneyeyim, teşekkürler.

akçabardak 04-12-2013 09:09

Teşekkür ederim sevgili mandalinci, hoş geldiniz.

Evet Güler hanımın tarifine benziyor ama bu tarifin tek farkı biberleri çok ama çok az
öldürülüyor olmamız, eşim bu turşuya bayılıyor, acı biberi de çok seviyor.

Umarım siz de beğenirsiniz, ben bu tariften kırmızı iri dilimli kamba biberlerinden de yapıyorum kışlık turşusu olarak, dikkat edeceğimiz nokta biberler ıslak olmayacak
hiç bir damla bile. Kolay gelsin

akçabardak 13-08-2015 14:32

2 Eklenti(ler)
Yılın ilk acı biber hasadı yapılarak,
çok severek tükettiğimiz bu turşudan yapıldı.

Eklenti 571076


İki Litrelik kavanoza tam geldi,
hiç su koymadan aldığı kadarıyla sirkesi de ilave edildikten sonra
kapağı sıkıca kapatılıp kışın yenmek üzere kaldırılacak,
tabi kışa kadar eşimin sayesinde kalırsa :D
Eklenti 571077

bahcedenn 22-08-2016 21:22

Bu turşunun dayanma süresi ne kadar acaba?

Geçen sene annem tarifi biraz da değiştirip ısınmış sirke ile yapmış ve konserve yapmış gibi kapak ta tutmuş. Kapak tuttuğu için saklama bakımından sıkıntı olmamış.

Bu şekilde mevcut tarif uygulanarak ağzı hiç açılmadan ne kadar süre dayanır?

Muda 10-09-2016 06:42

Közlenerek yapılan acı biber turşusu
 
4 Eklenti(ler)
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti. Acı biberler sap kısımları çıkarıldıktan sonra yıkanıyor.

Eklenti 627243

Daha sonra biraz süzüldükten sonra biraz genişçe bir tavada közleniyor. Küçük olanlar kısa zamanda közlendiği için onlar tavadan alınarak çam şişe içerisine konuluyor. Büyük biberler de közlendikçe şişe içerisine konuluyor. Tabi biraz daha alması için şişe tabanı halı üzerinde tıklayarak daha fazla alması sağlanıyor.

Eklenti 627244

Eklenti 627245

Eklenti 627246

Muda 10-09-2016 06:46

Közlenerek yapılan acı biber turşusu
 
1 Eklenti(ler)
Bu şekilde biberlerin daha az yer kaplaması sağlanıyor. Şişe içine bir miktar sarımsak konuluyor. Şişe iyice dolduğu zaman her bir şişe içerisine bir yemek kaşığı turşu için kullanılan tuz ekleniyor. Biz biraz fazla biber koyduğumuz için birbuçuk yemek kaşığı tuz koyduk. İki yemek kaşığı zeytinyağı da koyduktan sonra alabildiği kadar elma sirkesi koyduk. Bize verilen tarifte üzüm sirkesi konulacaktı. Ancak elma sirkesi çok daha lezzetli olmasını sağladı. Elma sirkesinin iyi olması gerekiyor. Yurt dışı markalı bir firmanın ucuz olarak sattığını iddia eden marketlerden birinden ilk çıktığı zaman aldığımda hiç de iyi olmadığını farketmiştim. Onlardan kullanılması durumunda tüm emeğinizin muhtemelen boşa gideceğini düşünüyorum. Daha sonra uzun bir sap ile ( metal kepçe gibi mutfakta bulunan aletlerin sap kısımlarını kullanarak ) şişenin kenarından tabanına kadar araya girerek biberler arasında bulunan havaların alınması sağlanıyor.

Eklenti 627247

Muda 10-09-2016 06:49

Közlenerek yapılan acı biber turşusu
 
2 Eklenti(ler)
Eksilen kısım var ise yeniden elma sirkesi dolduruluyor. Şişe kapağı kapatılarak serin bir yerde muhafaza ediliyor.

Eklenti 627248

Eklenti 627249

Muda 10-09-2016 06:55

Çeşitli varyasyonlar geliştirilebilir. Daha önceki yıllarda yapılan domates ile yapılan soslu turşular buzdolabında bile çok uzun süre dayanmaması nedeni ile bu yıl eşim sosunu sonradan ekleyerek deneme yapmayı düşünüyor.

Afiyet olsun.

akçabardak 10-09-2016 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1476933)
Bu turşunun dayanma süresi ne kadar acaba?

Geçen sene annem tarifi biraz da değiştirip ısınmış sirke ile yapmış ve konserve yapmış gibi kapak ta tutmuş. Kapak tuttuğu için saklama bakımından sıkıntı olmamış.

Bu şekilde mevcut tarif uygulanarak ağzı hiç açılmadan ne kadar süre dayanır?


Yukarıda yapmış olduğum turşu oldukça dayanıklı. Geçen sene biraz fazla yaptığım için bitiremedik :) o yüzden serin ve karanlık bir yerde ağzı hiç açılmamış olarak saklıyorum ve hiç bir değişiklik olmadı, öylece yeni yapılmış gibi duruyor.

Yaz boyunca taze yetişenlerden tüketildiği için öylece bekledi, bu kış tüketmeye kaldığı yerden devam :) Annenizin yaptığı da çok mantıklı ellerine sağlık afiyetle tüketin.

Mücevher Çalısı 10-09-2016 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1478909)
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti...


Sn akçabardak çok hafif öldürmüş, deformasyon pek belli değil. Sizinki bir başka olmuş görselliği de var, yanık izleri bağırıyor; "ben yandım sen de yan" diye. Ayrı bir başlığı hakkediyor bence...

akçabardak 10-09-2016 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1478909)
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti. Acı biberler sap kısımları çıkarıldıktan sonra yıkanıyor.

Eklenti 627243

Daha sonra biraz süzüldükten sonra biraz genişçe bir tavada közleniyor. Küçük olanlar kısa zamanda közlendiği için onlar tavadan alınarak çam şişe içerisine konuluyor. Büyük biberler de közlendikçe şişe içerisine konuluyor. Tabi biraz daha alması için şişe tabanı halı üzerinde tıklayarak daha fazla alması sağlanıyor.

Eklenti 627244

Eklenti 627245

Eklenti 627246


Sn. Muda öncelikle ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor ağız tadıyla tüketin.

Bu turşu esasında közlenerek yapılıyor siz doğru yaptınız, köy evlerimiz müsait olduğu için annem dışarıda ocak yakardı közlerin üzerinde tenekede közlerdi.

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım :) nasılsa zeytin yağı konuluyor diye, onun dışında kavanoza ayrıca yağ koymuyorum.

Değişen bir tek sapları, siz çıkartmışsınız ben 1cm. kadar bırakıyorum diri kalsınlar diye. Sirke olarak ta üzüm sirkesi kullanıyorum.

Senelerdir çok severek tüketiyoruz ve içinde su olmadığı için çok dayanıklı bir turşu, bir sonraki seneye de kalsa bile hiç bozulma olmuyor.

Mücevher Çalısı 10-09-2016 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1478921)
...

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım :) ...

Patlattığınızda dikkat ediniz lütfen, Allah korusun elinize yüzünüze sıçramasın, çok yakar hem acı hem yanık...

İnsan boğaz için nelerle uğraşıyor ama değiyor değil mi tadından yenmiyor:)

Muda 10-09-2016 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1478921)
Sn. Muda öncelikle ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor ağız tadıyla tüketin.

Bu turşu esasında közlenerek yapılıyor siz doğru yaptınız, köy evlerimiz müsait olduğu için annem dışarıda ocak yakardı közlerin üzerinde tenekede közlerdi.

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım :) nasılsa zeytin yağı konuluyor diye, onun dışında kavanoza ayrıca yağ koymuyorum.

Değişen bir tek sapları, siz çıkartmışsınız ben 1cm. kadar bırakıyorum diri kalsınlar diye. Sirke olarak ta üzüm sirkesi kullanıyorum.

Senelerdir çok severek tüketiyoruz ve içinde su olmadığı için çok dayanıklı bir turşu, bir sonraki seneye de kalsa bile hiç bozulma olmuyor.

Sn. akçabardak;

Közleme işini biz de apartmanda balkonda yaptık. Küçük tüp üzerinde biraz büyük tava içinde közlendiler.

Azar azar olduğu için üç gün sürmüş eşimin söylediğine göre. Bir anda erik, şeftali, biber, patlıcan, vs. alınca mecburen bu şekilde yapılan kısmında közlemede yardımcı olmak zorunda kaldım. Diğer yardımlarımızı saymayalım. :D

Pazar günü tam gün mesai yapmak zorunda kaldık. Birkaç günde erik marmelatı ve reçeli, patlıcan ve biber kurutulma işi, turşu, patlıcan kızartması, (bahçede ) şeftali aradan çıktı. Eşim bu kadar çok aldığıma kızmış olsa da az kazalı bir şekilde hepsi aradan çıktı. Aldığım eriği çok beğenmese de arkadaşın iyi demesi ile almıştım. Dış kısmından rengi kötü gibi gözükmesine rağmen içi mükemmel bir aroma ve renk varmış. Aynı eriği bir daha göremedim.

bahcedenn 12-09-2016 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1478918)
Yukarıda yapmış olduğum turşu oldukça dayanıklı. Geçen sene biraz fazla yaptığım için bitiremedik :) o yüzden serin ve karanlık bir yerde ağzı hiç açılmamış olarak saklıyorum ve hiç bir değişiklik olmadı, öylece yeni yapılmış gibi duruyor.

Yaz boyunca taze yetişenlerden tüketildiği için öylece bekledi, bu kış tüketmeye kaldığı yerden devam :) Annenizin yaptığı da çok mantıklı ellerine sağlık afiyetle tüketin.

Ben farkında olmayarak sormuştum bu soruyu, kapak tutmazsa diye. Ama zaten sıcak sıcak konduğu için kapak tutuyor. Kapak tuttuğu zaman da sorun hiç kalmıyor. Dediğiniz gibi bir de sonraki saklama koşulları önemli.

TCM 12-09-2016 23:24

Her ihtimale karşı sıfır kapak kullanmak iyi oluyor çünkü kapak kaynatılıp sıkıca kapatıldığı halde dahi bizim 12 tane şişe domatesinden birinin üzeri küflendi.

akçabardak 13-09-2016 13:48

1 Eklenti(ler)
Burada çok küçük bir detay açıklamak istiyorum, evet sıcak uygulamalarda ve kaynatmalarda kapak her ihtimale karşı önemli,
Kavanozlarda kaynama esnasında biraz gevşeme olduğu için, ben kaynar sudan çıkarır çıkarmaz kapağı bir havlu yardımıyla
usulca saat yönüne doğru biraz daha sıkıştırıp ters çeviriyorum.

Sıcak uygulamalarda kavanozu fazla doldurmuyorum (sırt çizgisine kadar) kapağı sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip üsttleini örtüyorum.

Söz konusu yukarıda tarifini verdiğim turşuda ise sıcak ve kaynatma olayı yok, sirkeyle yapıldığı için dayanıklılığı uzun sürüyor.

Bu 2 Lt.lik kavanoz geçen seneden kalma, göründüğü gibi tazeliğini hala koruyor, bu gün açıp baktım, hiç bir değişiklik olmamış,
hala ilk günkü gibi tazeliğini korumuş.

Eklenti 627434


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024