agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Elma Pekmezi (http://www.agaclar.net/forum/kiler/28722.htm)

kaknus 15-10-2012 21:25

Elma Pekmezi
 
5 Eklenti(ler)
Elmalar ağaçlarda zebil olunca bu hafta sonunu annemle elma pekmezi yapmaya ayırdık.
Eklenti 339040
Bizim buralarda meyve budama, seyrekleştirme, ilaçlama vs işlemler uygulanmıyor.Dolayısıyla dalla çok da büyük elmalarla dolu.Bazen kırılıyor.
Ağaçlardaki elmaları arkadaşların da yardımıyla topladık.Yaklaşık 20 çuval kadar
elma var.Her çuvalı 30-40 kg desek miktarını tahmin edebilirsiniz.
Eklenti 339041
Elma pekmezi için ilk adım elmaları yıkayıp tavay koymak.
Eklenti 339042
Sonra elmalar ezilecek duruma gelene kadar pişirdik.
Eklenti 339043
Pişen elmaları çuvalların içine koyup süzdük.
Eklenti 339044

kaknus 15-10-2012 21:31

3 Eklenti(ler)
Akşama kadar ancak sekiz çuval elmayı halledebildik.Yani yaklaşık 250-300 kg kadar.
Eklenti 339045
Bir gece elmaların süzülmesi için bıraktık.Ertesi gün elma suyunu tavaya koyduk.
Eklenti 339046
Resimdeki gibi elmaların suyu kahverengi.Gayet tatlı.
uzun süre kaynattıktan sonra pekmezimiz hazır.
Eklenti 339047
Son derece tatlı.Ekmek banıp yenecek kıvamda.Katı değil.Forumda üzüm pekmezinde yazılan toprak katma vs de yok.
Hallolack daha 12 çuval elma var.Üstelik toplanacak elmalar da var.

gülenmelek 15-10-2012 22:10

Elma pekmezini ilk defa duydum ;)
Çuvalları görüp, daha toplanacak elma var cümlesini de okuyunca gözüm korkmadı desem yalan olur :( Hele elmaları yıkamak... :(
Şaka bir yana; emek olmadan yemek olmazmış. Emeklerinizin karşılığı olarak afiyet, şeker olsun ve Allah kolaylık versin ;)

LavantaSE 16-10-2012 21:02

Selamlar, ellerinize sağlık ve afiyet olsun öncelikle.

Elmaları yıkadıktan sonra tavada bütün bütün ve hiç su eklemeden mi pişirmeye aldınız acaba merak ettim ?

çiftçi5234 16-10-2012 21:26

Bizim de Ordu'da bahçemizde elma ağaçları var, hep dökülüyor.Hemde şu cinsi azalan taş elmasından, diyebilirimki 150 kg çürüyor.Gurbetluk zor :(

agozce 16-10-2012 21:38

Harika, ilk kez duyudum.Biz üzüm pekmezi yaptık, geçen hafta. Bunu görseydim tava sökülmeden denerdim.

Bizimde elma bahçesi var. Deneyeceğim.

Pişirirken ne kadar su konuluyor?,

Ne kadar elmadan ne kadar pekmez çıkıyor?

agozce 16-10-2012 21:43

Harika, deneyeceğim.

Pişirirken ne kadar elma, ne kadar su konuluyor?

Ne kadar elmadan, ne kadar pekmez elde ediliyor?

Tadı nasıl, elma tadı var mı?..:))

kaknus 16-10-2012 23:01

Su miktarı elmaların seviyesine çıkacak kadar oldu.Elmaları bütün de koyabilirsiniz kesebilirsiniz de.Biz iki türlü de yaptık.Bütün koyduğumuz elmaların daha çabuk ezildiğini gözlemledim.
Yaklaşık tahminen 300 kg kadar elmada 15 kg kadar pekmez çıktı.Tadı son derece şekerli.Ekşilik yok.Uğraşabilirseniz yapın.Zahmete değen bir ürün elde edersiniz.

Tura 17-10-2012 09:01

Elinize sağlık, güzel görülüyor.

Bu alışagelmiş bir pekmez mi? Yani daha önceleri de yapılıyor muydu?

Yoksa elma fazlası var, değerlindirelim mi oldu?

Safranlı 17-10-2012 10:50

Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik
eskiden bolca elma pekmezi yapardık
bizler elmaları tek tek yıkar
tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik
böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu
elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor

kaknus 17-10-2012 14:19

Annem bu pekmezi yıllardır yapıyor.Bizde çok olmasına rağmen elma veya diğer meyveleri satma alışkanlığı yok.Sanırım çürüyen elmaları ziyan olmasın diye düşündü ve çıktı.Buralarda asıl pekmez armut pekmezi.
Alıntı:

Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik
eskiden bolca elma pekmezi yapardık
bizler elmaları tek tek yıkar
tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik
böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu
elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor
Biz elmaların çekiredk kısmını çıkarmıyoruz.Tadında sorun yok.Çok tatlı pekmez oluyor ve iki yıl bozulmadan sakladığımız oldu.

Dadaloğlu 16-10-2021 16:42

Fazla kaynatmadan güneşe sererseniz pestil, kaynatmaya devam ederseniz pekmez olur. Ben de pestilini yaptım bu sene.

Sulezena 05-12-2021 12:18

Bu elmadan yapilan ayva ve armuttan da yapiliyor. Diger adi Pektin . Onemlidir recel yaparken seker yerine kullanilabilir ve sekerden daha sagliklidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024