Elma Pekmezi
5 Eklenti(ler)
Elmalar ağaçlarda zebil olunca bu hafta sonunu annemle elma pekmezi yapmaya ayırdık.
Eklenti 339040 Bizim buralarda meyve budama, seyrekleştirme, ilaçlama vs işlemler uygulanmıyor.Dolayısıyla dalla çok da büyük elmalarla dolu.Bazen kırılıyor. Ağaçlardaki elmaları arkadaşların da yardımıyla topladık.Yaklaşık 20 çuval kadar elma var.Her çuvalı 30-40 kg desek miktarını tahmin edebilirsiniz. Eklenti 339041 Elma pekmezi için ilk adım elmaları yıkayıp tavay koymak. Eklenti 339042 Sonra elmalar ezilecek duruma gelene kadar pişirdik. Eklenti 339043 Pişen elmaları çuvalların içine koyup süzdük. Eklenti 339044 |
3 Eklenti(ler)
Akşama kadar ancak sekiz çuval elmayı halledebildik.Yani yaklaşık 250-300 kg kadar.
Eklenti 339045 Bir gece elmaların süzülmesi için bıraktık.Ertesi gün elma suyunu tavaya koyduk. Eklenti 339046 Resimdeki gibi elmaların suyu kahverengi.Gayet tatlı. uzun süre kaynattıktan sonra pekmezimiz hazır. Eklenti 339047 Son derece tatlı.Ekmek banıp yenecek kıvamda.Katı değil.Forumda üzüm pekmezinde yazılan toprak katma vs de yok. Hallolack daha 12 çuval elma var.Üstelik toplanacak elmalar da var. |
Elma pekmezini ilk defa duydum ;)
Çuvalları görüp, daha toplanacak elma var cümlesini de okuyunca gözüm korkmadı desem yalan olur :( Hele elmaları yıkamak... :( Şaka bir yana; emek olmadan yemek olmazmış. Emeklerinizin karşılığı olarak afiyet, şeker olsun ve Allah kolaylık versin ;) |
Selamlar, ellerinize sağlık ve afiyet olsun öncelikle.
Elmaları yıkadıktan sonra tavada bütün bütün ve hiç su eklemeden mi pişirmeye aldınız acaba merak ettim ? |
Bizim de Ordu'da bahçemizde elma ağaçları var, hep dökülüyor.Hemde şu cinsi azalan taş elmasından, diyebilirimki 150 kg çürüyor.Gurbetluk zor :(
|
Harika, ilk kez duyudum.Biz üzüm pekmezi yaptık, geçen hafta. Bunu görseydim tava sökülmeden denerdim.
Bizimde elma bahçesi var. Deneyeceğim. Pişirirken ne kadar su konuluyor?, Ne kadar elmadan ne kadar pekmez çıkıyor? |
Harika, deneyeceğim.
Pişirirken ne kadar elma, ne kadar su konuluyor? Ne kadar elmadan, ne kadar pekmez elde ediliyor? Tadı nasıl, elma tadı var mı?..:)) |
Su miktarı elmaların seviyesine çıkacak kadar oldu.Elmaları bütün de koyabilirsiniz kesebilirsiniz de.Biz iki türlü de yaptık.Bütün koyduğumuz elmaların daha çabuk ezildiğini gözlemledim.
Yaklaşık tahminen 300 kg kadar elmada 15 kg kadar pekmez çıktı.Tadı son derece şekerli.Ekşilik yok.Uğraşabilirseniz yapın.Zahmete değen bir ürün elde edersiniz. |
Elinize sağlık, güzel görülüyor.
Bu alışagelmiş bir pekmez mi? Yani daha önceleri de yapılıyor muydu? Yoksa elma fazlası var, değerlindirelim mi oldu? |
Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik
eskiden bolca elma pekmezi yapardık bizler elmaları tek tek yıkar tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor |
Annem bu pekmezi yıllardır yapıyor.Bizde çok olmasına rağmen elma veya diğer meyveleri satma alışkanlığı yok.Sanırım çürüyen elmaları ziyan olmasın diye düşündü ve çıktı.Buralarda asıl pekmez armut pekmezi.
Alıntı:
|
Fazla kaynatmadan güneşe sererseniz pestil, kaynatmaya devam ederseniz pekmez olur. Ben de pestilini yaptım bu sene.
|
Bu elmadan yapilan ayva ve armuttan da yapiliyor. Diger adi Pektin . Onemlidir recel yaparken seker yerine kullanilabilir ve sekerden daha sagliklidir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024